ciasto - 159090 przepisów (strona:33/10606)

Pyszna szarlotka kakaowo-waniliowa 50

jabłkowa 1,5 kg jabłek (przed obraniem) 2 łyżeczki pasty waniliowej (najlepiej z wanilią z Madagaskaru) lub 1 torebka cukru waniliowego 8 łyżek cukru brązowego 1 łyżka płaska cynamonu Ciasto 600 gramów mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 6 łyżek kakao 165 gramów oleju 285 gramów mleka 8-10 łyżek cukru brązowego (w zależności od tego(...)cukier, cukier waniliowy, pastę waniliową (opcjonalnie), cynamon. Smaż na średnim ogniu przez ok. 25 minut. Część jabłek się rozpadnie, ale większość będzie nadal w kostkach. Odstaw patelnię do ostygnięcia. Ciasto Połącz suche składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj mleko i olej. Zagnieć ciasto, aż zrobi się gładka masa. Podziel ciasto na dwie części, jedna większa druga mniejsza. Wstaw obie do lodówki

Heca w kuchni
Słodka chałka z maślaną kruszonką 52

Chałki drożdżowe nazywane inaczej kukiełkami albo plecionkami. Słodkie drożdżówki z ciasta drożdżowego zaplecionego w charakterystyczny warkocz. Maślane, słodkie bułki oprószone kruszonką. Wspaniale smakują z masłem, miodem lub marmoladą i koniecznie ze szklanką ciepłego mleka albo kakao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Słodka chałka z maślaną kruszonką 5 od 19 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość(...)Pieczenie 25 min. Kalorie 300 kcal Słodkie, drożdżowe chałki z maślaną kruszonką zaplecione w warkocze. Chałka drożdżowa z makiem i kruszonką, swojski wypiek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE NA CHAŁKĘ 200 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka 20 g świeżych drożdży 80 g masła roztopionego, ostudzonego 450 g mąki pszennej typ 450 2 jajka z chowu ekologicznego 1/3 łyżeczki soli

ProstePesto.pl
Ciasto na pizzę włoską 66

Ciasto na pizzę włoską przepis na cienkie ciasto na pizzę z pizzerii Warsaw Pizza Ciasto na pizzę włoską, najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam, pochodziło z Warsaw Pizza. Było wprost rewelacyjne - cienkie i dobrze wypieczone, a jednocześnie nie przesuszone. No po prostu niebo na talerzu. Tak dobrej pizzy nie jadłam nawet we Włoszech. Trochę czasu zajęło mi uzyskanie przepisu od ekipy Warsaw(...)Pizza, ale w końcu się udało.  Muszę jeszcze zdobyć recepturę sosu curry, który serwują, bo jest absolutnie genialny. Bardzo często pieczemy pizzę w domu, więc przepis na dobre ciasto do pizzy to dla nas prawdziwy skarb, takim też pewnie będzie dla Ciebie. Zapisz go sobie, bo lepszego nie znajdziesz. Idealne ciasto na pizzę włoską powinno być cienkie. Ciasto

Cztery Fajery
Orkiszowy chleb z garnka 150

mąki orkiszowej jasnej typ 680 lub inna jasna 1/3 łyżeczki suchych drożdży lub świeżych 1 łyżeczkę 12 g soli morskiej 🔪 Instrukcje Wieczorem przed pójściem spać wymieszać składniki na ciasto poza solą, mieszamy łyżką tylko do połączenia. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 12 godzin. Następnego dnia dodajemy sól i mieszamy, przykrywamy miskę folia(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, po tym czasie zwilżona dłonią *składamy ciasto. Składanie przeprowadzamy jeszcze 2 razy co 20 minut. Następnie wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką, ciasto złożyć ostatni raz i uformować okrągły bochenek sowicie obsypując go mąką. Koszyczek do wyrastania wyłożyć ściereczką również obsypać mąką. Uformowany bochenek przełożyć do koszyczka, wierzch przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe

SprawdzonaKuchnia.pl
Galette listkujące maślane ciasto z owocami leśnymi 61

kilku podejściach i niekoniecznie udanych próbach, udało się w końcu osiągnąć zamierzony efekt. Uzyskałam idealne maślane ciasto rozwarstwiające się w sposób listkujący. Ciasto skrywa w sobie marmoladę ze świeżych owoców lata. Galette to okrągłe kształtem ciasto, popularne w kuchni francuskiej. Ciasto przypomina stylem rustykalną, lekko niedbałą wyglądem rustykalną tartę. Jest rozkoszne i wyglądem pasuje do przyjęcia w stylu boho. {"@context(...)https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Galette listkuj\u0105ce ciasto z owocami lata","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/galette.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/galette-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/galette-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/galette-480x270.jpg"],"description":"Francuskie okr\u0105g\u0142e ciasto przypominaj\u0105ce rustykaln\u0105 tart\u0119 z ma\u015blanego listkuj\u0105cego ciasta kruchego

ProstePesto.pl
Chleb pszenny z czarnuszką 64

nadzieję, że zakochaliście się już w pieczeniu chleba ! Jeśli jeszcze nie, to może ten przepis zachęci was do domowych wypieków? Jest to jeden z najprostszych domowych chlebów na drożdżach. Ciasto takie zazwyczaj przygotowuję w wieczór przed pieczeniem, a dopiero następnego formuję i piekę chleb. W dzisiejszym przepisie pominęłam proces nocnego wyrastania i przygotowałam go w wersji ekspresowej. Żeby przygotować pyszny(...)bochenek, wystarczy połączyć wszystkie składniki, a następnie zostawić ciasto na 4 godziny, aby wyrosło, a drożdże mogły się rozmnożyć. Kolejnym krokiem jest składanie ciasta. Składanie ciasta Po tym czasie konieczne jest wspomniane już składanie ciasta , ten zabieg wzmacnia chleb, daje mu sprężystość i wspaniałą strukturę gotowego pieczywa. Składanie to bardzo prosty zabieg, ale żeby sobie go ułatwić, należy zwilżyć dłoń

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 47

Ciasto drożdżowe z rabarbarem najlepsze ciasto z owocami. Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest proste do zrobienia i jeszcze łatwiejsze do zjedzenia. Jeśli nie masz miksera skorzystaj z przepisu na ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane . To fantastyczne połączenie puszystego i wilgotnego ciasta drożdżowego z kwaskowym rabarbarem pasuje na każdą okazję. I bez okazji też. Przepis na placek drożdżowy z rabarbarem(...)kruszonką jest idealny dla początkujących kucharzy, ciasto zawsze się udaje i nie wymaga zbyt wiele pracy. Nie lubisz rabarbaru? - dodaj truskawki, przekrojone na pół morele albo skarmelizowane jabłka.Też będzie pysznie. ps. żeby uprzedzić pytania - takie szklaneczki jak na zdjęciach można kupić za kilka złotych tutaj https://www.tureckisklep.pl/czajniki-i-zestawy-do-parzenia-herbaty-po-turecku/617-tulipanek-szklanka-do-tureckiej-herbaty-1szt.html Proste ciasto drożdżowe z rabarbarem. Ciasto drożdżowe z rabarbarem proporcje

Cztery Fajery
Ciasto kruche - nie tylko dla początkujących 92

Dziś moja bajka o cieście kruchym.  Dlaczego bajka? bo moja rodzina uwielbia ciasta na kruchym spodzie. Dlaczego moja? Bo do znudzenia będę powtarzać - moja kuchnia moje sprawdzone przepisy, zasady itd. Wiem, że co dom to inaczej się robi - ja robię tak i u mnie się sprawdza.              Jeśli jesteście wiernymi czytelnikami mojego bloga(...)wiecie, że robię dużo ciast na kruchym spodzie. Jeśli po raz pierwszy ( mam nadzieję, że nie ostatni) zajrzeliście to właśnie się dowiedzieliście, że kruche ciasto jest u mnie w domu robione bardzo często. Jego zaletą jest to , że robi się go łatwo, szybko i jeśli zamiast masła użyjecie margaryny w dodatku tanio.  Jest podstawą tart, pasztecików, ciasteczek i wielu

Kuchnia Pełna Emocji
Włoski chleb ciabatta 93

będę Was jednak czarować opowieściami, że to bardzo łatwy przepis na chleb . Przepis na ciabattę wymaga nieco cierpliwości. Trzeba pamiętać o tym, żeby mocno podsypać stolnicę mąką, ponieważ ciasto niemiłosiernie klei się do rąk podczas składania i jest bardzo miękkie. Ale to właśnie dzięki temu ciabatta jest tak pyszna i lekka, niech Was więc nie korci, żeby dodać więcej mąki(...)Włoski chleb ciabatta przepis od Cztery Fajery Włoski chleb ciabatta zaczyn tzw. biga przygotowujemy 12-16 godzin przed wyrabianiem ciasta 140 g zimnej wody 100 g mąki pszennej uniwersalnej typ 500, ale można też użyć mąki tortowej (wyjaśnienie poniżej) 80 g mąki orkiszowej jasnej (typ od 405 do typ 630), użyłam mąki orkiszowej typ 450 1/4 łyżeczki suchych drożdży ciasto

Cztery Fajery
Oszukane ciasto francuskie – szybkie i maślane 129

Prawilne ciasto francuskie, tzw. Pâte feuilletée, to ciasto właściwe powstałe z mąki, wody, octu, soli oraz świeże masło – laminowane i zamykane między warstwami ciasta. Podczas pieczenia masło rozpuszcza się i podnosi warstwy, rozchylając ciasto i jednocześnie zwiększając jego objętość i chrupkość. Tak jak w przepisie który na blogu wylądował już dawno, na ciasto duńskie – ciasto francuskie wymaga wałkowania , obracania(...)schładzania. Nie inaczej jest z tym szybkim ciastem maślanym – mocno schłodzone masło najpierw zostaje przesiekane z mąką, a następnie z niewielką ilością wody zarobione w bryłę ciasta, schłodzone, wywałkowane i kilkukrotnie złożone. Julia Child mówiła żeby się nie bać masła. Ja się masła nie boję – boję się tylko, że przy sprzyjających maślanych wiatrach na wiosnę moje bikini powie „idź się

Karo in the Kitchen
TOP 10 przepisów na ciasta 75

Dziś zestawienie TOP 10 przepisów na najlepsze ciasta! Ciasta z kremem, ciasta bez pieczenia… każdy znajdzie coś dla siebie. Szukasz przepisu na ciasto ? Sprawdź naszą propozycję 10 najlepszych i najpyszniejszych ciast z bloga! 1. Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym to ciasto, które zyskuje na blogu coraz większą popularność(...)Wasze uznanie. Nic w tym dziwnego, to idealne połączenie lekko kwaśnych jabłek, ze słodkością polewy czekoladowej i masy orzechowej. Kompozycja wspaniała. Ciasto jest idealne na jesienne popołudnia z kawą, lub na święta. Koniecznie zajrzyjcie i wypróbujcie! 2. Ciasto 3 bit Ciasto 3 bit to uzależniająca, słodka bomba kaloryczna. Na co dzień, na imprezę, na święta, na spotkania z koleżankami

NiePieprz.pl
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 233

Wspaniałe, pachnące maślano-drożdżowe ciasto, kapuściano-grzybowy farsz, aromat taki, że Święta czuć na kilometr. Takie są kapuśniaczki – nic dziwnego, że jak oscypki zostały wpisane na listę produktów regionalnych. List gończy za kapuśniaczkiem Kto zgadnie co to jest? Kształt: Prostokątny. Rozmiar: Waga około 5 g. Barwa: Wierzch ciasta barwy złotej, farsz brązowy. Konsystencja: Miękka i wilgotna. Smak: Charakterystyczne dla kapusty(...)grzybów z aromatem ciasta drożdżowego. Brzmi jak rysopis z listu gończego, a chodzi o zupełnie niegroźny kapuśniaczek. Powyższa charakterystyka została spisana w związku z umieszczeniem kapuśniaczka na liście produktów tradycyjnych, co miało miejsce 25 września 2015 r. Ojczyzną drożdżowego kapuśniaczka, jak wynika z rejestru prowadzonego przez Ministerstwo Rolnictwa, jest Brzozów na Podkarpaciu, który w ten sposób na zawsze zapisał się

Niedzielny kucharz
Najłatwiejsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania 259

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to moje odkrycie tego lata. W internecie możecie znaleźć wiele przepisów, w których nie trzeba poświęcać czasu na wyrabianie ciasta, jest to tzw. sypane ciasto drożdżowe. Moja propozycja jest nieco inna, ale równie łatwa w wykonaniu. W moim przepisie przygotowuje się rozczyn, a później wszystkie składniki wrzuca do jednej miski i miesza - łyżką lub trzepaczką, więc(...)jest potrzebny mikser. Potem należy tylko poczekać, aż ciasto wyrośnie, przełożyć do formy, pozwolić mu ponownie urosnąć, udekorować owocami i upiec. Ciasto można przyrządzić bez owoców lub z dowolnymi owocami, nie mogą być one jednak zbyt duże i ciężkie, gdyż ciasto po wyrośnięciu jest delikatne, więc w przypadku większych owoców proponuję pokroić je na mniejsze, lżejsze kawałki. Smak ciasta drożdżowego

Smakołyki Bereniki
CIASTO DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 203

Jakoś tak, gdy nadejdzie wiosna "chodzą" za mną ciasta drożdżowe. Może to większa dostępność owoców, może panująca aura, sama nie wiem, wiem natomiast, że ciasta drożdżowe bywają wtedy dość często. Tym razem naszło mnie na ciasto drożdżowe, ale nie takie zwykłe, "chodziło" za mną ciasto drożdżowe na jogurcie. A skoro chodzi, to trzeba mu pomóc, wbiłam hasło, przeanalizowałam składniki pierwszego(...)przepisu  na jaki się natknęłam i tak oto powstało pyszne, delikatne, bardzo owocowe i długo pozostające wilgotne (co u drożdżowych ciast jest raczej rzadkością) ciacho. Zamieniłam tylko mąkę i skróciłam czas pieczenia. Wyszło cudne, bardzo godne polecenia. Wiem, że niektórzy obawiają się pieczenia ciast drożdżowych, nie wiem natomiast skąd biorą się te obawy, ciasta drożdżowe były pierwszymi jakie zaczęłam

Smaczne Zdrowe