kawałek dobrego ciasta drożdżowego! Postanowiłam więc zrobić włoskie ciasto drożdżowe panettone, które kiedyś, gdzieś już próbowałam i bardzo mi wtedy smakowało. Jest ono tradycyjnie podawane we Włoszech w okresie bożonarodzeniowym, noworocznym i wielkanocnym. Proces wyrabiania tego tradycyjnego ciasta jest długi i skomplikowany – kiedyś nawet czytałam taki przepis, gdzie ciasto wyrastało 24 godziny – kiedy jednak znalazłam prostszy przepis(...)razu go wypróbowałam Użyłam tylko za dużej foremki i dlatego ciasto nie ma tego typowego dla panettone kształtu ale na smaku nic nie straciło. Zapraszam na ciasto drożdżowe Panettone. Ciasto drożdżowe Panettone – Składniki: 2 łyżeczki suchych drożdży 125 ml ciepłego mleka 50 g cukru 425 g maki chlebowej (plus więcej do podsypywania) szczypta soli 75 g rozpuszczonego masła (niesolonego
UgotujmyTo.plPierwszy przepis z serii W meksykańskim piekarniku ciotki Hankity . W ramach rewanżu za wysłany jej przepis na nasz żurek, ciotka przysłała przepis na ciasto chyba najbardziej popularne w Meksyku. Przepis pochodzi z rejonu miasta Terreón . Tradycyjny deser Ameryki Łacińskiej to ciasto biszkoptowe przesiąknięte mieszanką trzech rodzajów mleka - skondensowanego z cukrem, skondensowanego bez cukru i mleka pełnego. Pokryte bitą śmietaną(...)pieczenia. Dodaj przesianą mąkę, pianę z białek i delikatnie wymieszaj, a następnie przelej do formy do pieczenia, której dno uprzednio natłuść i obsyp bułką tartą lub kaszą manną. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, piecz przez 30 minut. Piekarnika nie otwieraj w trakcie pieczenia, zaś po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć w piekarniku, najpierw przy zamkniętych drzwiczkach, później
Grahamka, weka i kajzerkaCiasto wiśniowe Ciasto to jest świetnym połączeniem wiśni i śmietanki z kokosem, po schłodzeniu smakiem przypomina serniczek czym bardzo pozytywnie się zaskoczyłam. W wykonaniu jest naprawdę proste i szybkie , w smaku pyszne i wilgotne, więc na pewno znajdzie się w moim zeszycie z przepisami. Podaję przepis oryginalny al.rossia2009 a w nawiasach moje zmiany na większą foremkę. Czas pieczenia(...)około 60 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Na ciasto: 3 jajka ( 4 jajka) 100 g masła lub margaryny ( 120g) ¾ szkl cukru pudru 150 g kwaśnej śmietany ( 2 łyżki z górką) 1 proszek do pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaBiszkoptowe ciasto czekoladowe połączone z delikatnym ptasim mleczkiem Gdy tylko zobaczyłam to ciasto na stronie wiedziałam , że kiedyś na pewno je upiekę i dzisiaj właśnie nadszedł ten dzień. Ciasto to pochodzi z książki Siostry Anastazji "143 przysmaki siostry Anastazji". Cóż mogę powiedzieć ciasto okazało się przepyszne. Biszkopt kakaowy jest wręcz czekoladowy i dzięki dodatkowi oleju jest wilgotny i mięciutki(...)pyszny. Co do kremu też jestem bardzo mile zaskoczona , połączenie budyniu z bitą śmietaną smakiem bardzo przypomina puszyste i delikatne ptasie mleczko. Połączenie ciasta biszkoptowego i kremu daje razem pyszne, ciekawe zarówno w smaku jak i wyglądzie nie przesłodzone ciasto a w dodatku dość szybkie w wykonaniu Składniki: Ciasto: 1,5 szk mąki pszennej 6 jajek 3/4 szk cukru
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDzień dobry, Dziś uraczę Was kolejnym po rozgrzewającej zupie z dynią i czosnkiem pysznym dyniowym przepisem :) Zainspirowana kuchnią grecką, przygotowałam ślimaczki z ciasta filo nadziewane dynią, szpinakiem i serem feta. Coś na kształt tradycyjnej tarty spanakopita , jednak w fajnej, "zakręconej" formie. Takie zawijanie ciasta nazywane są w grecki strifti pita , a po ang. spiral pie . Choć często robi(...)hortopita ze szczawiem i botwiną ), fetą, porem czy cukinią. Dlatego dzisiejszy przepis potraktujcie jako moja autorską wariację na temat :) Moje ślimaczki na pewno urzekną Was ślicznym kształtem, chrupiącym ciastem i pysznym, pomarańczowo-zielonym nadzieniem. Mam rację? ;) W zrobieniu są łatwiejsze niż myślicie. Jeżeli po raz pierwszy macie styczność z ciastem filo, zajrzyjcie do przepisu na te pyszne cygara
Chilli Czosnek i Oliwasprawdzi się w taką pogodę. Po ostatnich kuchennych eksperymentach z botwinką i szczawiem zostało mi w lodówce trochę zielonych liści do wykorzystania. Postanowiłam przerobić je na sławne greckie "zielone ciasto" pites (z ang. green pie), o którym myślałam od czasu mojego majowego posta o horcie (dzikiej zieleninie). Upiekłam więc hortopitę , czyli taką jakby tartę z ciasta filo z nadzieniem(...)zieleniny ( może być np. szpinak, u mnie botwinka wespół ze szczawiem ), ziół i fety. Ciasto jest bardzo lekkie i można je jeść na zimno- czyli na upał jak znalazł:) Kilka słów o pites , "zielonych ciastach" Zielone ciasta "pites" to ważny element greckiej tradycji kulinarnej . Szczególnie chętnie je się je na Krecie. Zazwyczaj do ich przygotowania wykorzystuje się rosnącą powszechnie
Chilli Czosnek i OliwaWszyscy pieką ciasta dyniowe, piekę i ja. Polecam pyszne ciasto dyniowe z orzechami, które obok jabłecznika można zaliczyć do kolejnych moich udanych jesiennych wypieków. Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujemy puree dyniowego, lecz dynię tartą na dużych oczkach. Zamiast tartej dyni można wykorzystać tartą marchewkę. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo(...)łatwe i szybkie w przygotowaniu. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość podczas pieczenia, gdyż unosi się smakowity aromat . Ciasto dyniowe z orzechami wspaniale pachnie wanilią i karmelem. Ciasto jest długo wilgotne, aromatyczne, o pięknym kolorze. Ciasto jest smaczne nawet kilka dni po upieczeniu. Piotrek pierwszy raz dał się przekonać do zjedzenia czegoś z dyni, ma jakąś fobię z dzieciństwa, dynia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoprzeć się i nie kupić znów kolejnych kilku łodyg, zwłaszcza jeśli są pięknie czerwone. Dziś proponuję Wam kolejny przepis na smakołyk z rabarbarem, który zaczerpnęłam od Lary Ferroni - ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem). Różne odmiany kremu owocowego (curdu) mnożą się na polskich i obcojęzycznych stronach internetowych i nie ma się co dziwić, bo jest to bardzo smaczny(...)stosunkowo prosty w przygotowaniu dodatek do ciast i deserów. Pierwowzorem wszystkich kremów jest lemon curd, czyli krem cytrynowy, przygotowywany na bazie żółtek (lub jajek), cukru, masła i cytryn. W kremie rabarbarowym cytrynę zamieniamy na mus rabarbarowy. Im bardziej czerwone łodygi rabarbaru wykorzystamy, tym bardziej różowy otrzymamy krem. Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) Składniki: krem rabarbarowy (rabarbarowy curd) 300g
Smakołyki BerenikiPuszysty, aromatyczny i niezawodny – czyli przepis na dobry placek drożdżowy z serem i kruszonką! To przepis jak u babci – przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Ciasto jest niezwykle puszyste, a kremowa warstwa twarogu i chrupiąca kruszonka sprawiają, że ciężko zatrzymać się na jednym kawałku. Czy ciasto można zrobić na suchych drożdżach? Tak, ten placek drożdżowy możesz zrobić na suchych drożdżach(...)Zamiast 40 g świeżych drożdży, użyj 14 g drożdży suszonych. Jeśli przygotowujesz ciasto na suchych drożdżach, nie musisz robić zaczynu. Suche drożdże wraz z pozostałymi składnikami wsyp do miski i wyrób ciasto. Pozostałe kroki pozostają bez zmian 🙂 Czy ten placek drożdżowy z serem można zrobić z serem z wiaderka? Ser z wiaderka może być zbyt mokry, przez co ciasto drożdżowe
Via GustoPrzepis na ciasto Merci na herbatnikach to potrójnie czekoladowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Przygotujesz je na bazie mascarpone i bitej śmietany. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a pyszny smak jest gwarantowany! Jak rozpuścić czekoladę do ciasta? Aby rozpuścić czekoladę do ciasta, w miseczce należy umieścić kostki czekolady i dodać do niej odrobinę śmietanki 30%. Następnie miseczkę należy umieścić(...)jakiś czas mieszać, do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Miseczkę z czekoladą i śmietanką możesz także umieścić w mikrofalówce, ustawionej na niską moc. Na jaką formę jest przepis na ciasto Merci? Poniższy przepis na ciasto Merci bez pieczenia jest na kwadratową formę o wymiarach 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować to ciasto na dużą formę (czyli taką o wymiarach
Via GustoPrzepis na ciasto czekoladowe z mascarpone i bezą, a także z ciasteczkami Oreo! Ta Chmurka Oreo jest niezwykle kremowa, a beza dodaje chrupkości. Spód ciasta to kakaowe herbatniki, a główną częścią są dwa kremy na bazie mascarpone i śmietanki – jeden krem jest z gorzką czekoladą, a drugi z ciasteczkami Oreo. Ile czasu i w jakiej temperaturze piec bezę? Pieczenie(...)gładka i sztywna – czyli około 2 minuty. Pod koniec dodaj cukier puder lub inne składniki – na przykład ekstrakt waniliowy. Krem jest gotowy do użycia jako nadzienie do ciast, tortów lub deserów. Jak przechowywać ciasto z bezą w lodówce? Jeśli ciasto z bezą zawiera bitą śmietanę lub inne składniki, które należy przechowywać w lodówce, umieść ciasto w lodówce
Via GustoCiasto Kruchy Kokosowiec Ciasto Kruchy Kokosowiec to wspaniały pomysł, jeśli zastanawiasz się, jakie ciasto z wiórkami kokosowymi upiec na najbliższy weekend. Ciasto kokosowe na kruchym spodzie z kruszonką smakuje trochę jak Bounty, będzie idealne do popołudniowej kawy. Jak się piecze ciasto kokosowe ? Aby upiec ciasto Kokosowiec w ystarczy przygotować proste ciasto półkruche - nie wymaga ono podpiekania, ładnie wyrasta(...)nigdy nie wychodzi w nim zakalec. Dla najlepszego smaku i struktury kruche ciasto z kokosem należy najpierw dobrze schłodzić - tak postępujemy przy każdym cieście tego typu, wtedy odpowiednia kruchość jest gwarantowana. Jak zrobić masę kokosową na ciasto ? Wystarczy wymieszać wiórki kokosowe ze śmietaną i cukrem, krótko podgrzać, a po ostudzeniu wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Przepis
Lekcje w kuchniCiasto Jajko Sadzone to ciasto bez pieczenia , które łączy w sobie masę twarogową z galaretką i owocami. Z pewnością ciasto to przypadnie do gustu zwolennikom prostych i mało pracochłonnych deserów. To ciasto bez pieczenia zrobić można na każdą okazję oraz przy święcie i bez wątpienia Wielkanoc jest dobrym okresem na przygotowanie tegoż ciasta. Do przygotowania ciasta Jajko Sadzone potrzebne(...)opcje, sięgnąć możecie bowiem po twaróg z wiaderka lub zastąpić go mielonym białym serem. Twaróg z wiaderka będzie bardziej kremowy i nieco lżejszy aniżeli mielony biały ser. Na tym cieście najlepiej prezentują się morele , ponieważ mają one mniejszy rozmiar aniżeli brzoskwinie, co nie znaczy, iż moreli zastąpić nie można brzoskwiniami. Ciasto to robię z dodatkiem galaretki krystalicznej lecz jeśli
MeCooksZobacz przepisy na drożdżówki, które idealnie sprawdzą się na śniadanie, a także jako dodatek do kawy. Nic nie pobudza zmysłów tak jak zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego wypełnionego aromatycznym nadzieniem. Dlatego właśnie przygotowałam zestawienie dziesięciu najlepszych przepisów na te pyszne wypieki, które zachwycą Twoje podniebienie! Wśród dziesięciu propozycji znajdziesz zarówno tradycyjne, klasyczne smaki, jak i oryginalne, nowatorskie połączenia. Od miękkich(...)ZOBACZ PRZEPIS Mini chałki – miękkie bułeczki drożdżowe z kruszonką Przepis na bułeczki drożdżowe z kruszonką, czyli mini chałki. Bułki są miękkie, a waniliowa kruszonka dodaje im pysznego smaku. Ciasto… ZOBACZ PRZEPIS Drożdżówki z truskawkami bez jajek – truskawkowe rollsy Zawijane drożdżówki z truskawkami bez jajek to przepis na miękkie i delikatne bułeczki – truskawkowe rollsy. Drożdżówki przygotujesz
Via GustoTorcik z ciasta francuskiego przełożony bitą śmietaną oraz frużeliną truskawkową. Wychodzi delikatny w smaku i lekki jak chmurka, choć dość kaloryczny. Ciasto smakuje fantastycznie i nie jest przesłodzone, czy mdłe. Słodko-kwaśna frużelina truskawkowa doskonale komponuje się z masą śmietanową, a poza tym nadaje nuty świeżości i orzeźwienia. Do przygotowania torciku użyłam gotowych płatów ciasta francuskiego, gdyż zależało(...)czasie i w tamtym momencie nie miałam kompletnie siły na długie stanie w kuchni. Potrzebowałam prostego i szybkiego ciasta. Torcik z pewnością jeszcze lepiej smakowałby przygotowany z domowego ciasta francuskiego, dlatego osoby ambitne i mające dużo więcej czasu mogą pokusić się o zrobienie własnych blatów z ciasta francuskiego. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu
Kuchnia MagdaLeny