czosnek niedźwiedzi doskonale sprawdza się w kuchni przekonałam się niejeden raz. Najwięcej walorów smakowych zawiera świeży czosnek, więc jeśli macie do niego dostęp polecam – śledzie w oleju z czosnkiem niedźwiedzim. Liście wydzielają silny aromat młodej cebulki z czosnkową nutą. Dlatego są znakomitym dodatkiem do różnych potraw, skutecznie zastępując tradycyjny czosnek i – w przeciwieństwie do niego – nie pozostawiając nieświeżego oddechu(...)miski. Oprószamy pieprzem cytrynowym – mieszamy. Dodajemy pokrojony czosnek niedźwiedzi, skrapiamy olejem – mieszamy. Przekładamy do wyparzonego słoika, dopełniamy olejem (mają być przykryte), zamykamy i odstawiamy na dobę do lodówki. Śledzie w oleju z czosnkiem niedźwiedzim, to p otrawa bardzo zdrowa, prosta i przez to niezwykła. Delikatnie wyczuwalny aromat czosnku niedźwiedziego wzbogacony aromatem pieprzu cytrynowego nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Śledzie
mojewypiekiinietylkoŚledzie to potrawa którą mogę jeść kilka razy w tygodniu i to za każdym razem podane w innej wersji. Tym razem mam dla Was przepis na śledzie w porach, który powstał dzięki inspiracji koleżanki Keto Syla. Nigdy wcześniej nie próbowałam połączenia z porem, ale okazało się trafione, ponieważ jest on nieco delikatniejszy w smaku niż cebula. Taka wersja śledzików bardzo(...)przypadła nam do gustu i zdecydowanie będę do niej wracać. Jest to prosta, smaczna i zdrowa przekąska ze śledziem w roli głównej zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole. Składniki – śledzie w porach: 500 g śledzi typu matias 1 duży, gruby por (tylko jasna i biała część) – ok 70 g 100 g majonezu (patrz na skład
Ola la LCHFzaskoczyć swoich gości śledzikiem w nowej odsłonie, gorąco polecam ten przepis Śledzie najlepiej przygotować 2-3 godziny przed podaniem, aby nabrały intensywnego smaku. Śledzie w sosie musztardowym z curry – przepis krok po kroku Do przygotowania śledzi będziecie potrzebować: 0,5 kg filetów śledziowych marynowanych 2 fioletowe cebule (średniej wielkości) 300 ml śmietany 12% lub 18% (można też użyć jogurtu(...)przyprawy, mieszając sos bardzo dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły. 4. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do przygotowanego sosu. 5. Po dokładnym wymieszaniu, sos odstawiamy. 6. Śledzie kroimy w paski lub w większą kostkę (według uznania). 7. Pokrojone śledzie wrzucamy do przygotowanego sosu i mieszamy, aby całość dobrze się połączyła, a śledzie mogły przejść smakiem sosu
Okiem Blondynki by McBlondiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na śledzie po kaszubsku Śledzie po kaszubsku to pyszna przekąska, która nadaje się na każdą imprezę lub spotkani rodzinne, a której głównym składnikiem są łatwo dostępne przez cały rok śledzie. Śledzie po kaszubsku to też jedna z najbardziej popularnych potraw wigilijnych , dlatego warto mieć sprawdzony przepis na tą pyszną potrawę. Przepis na śledzie po kaszubsku. Składniki(...)szklanki oleju do smażenia około 60ml 1,5 łyżki cukru 3 łyżki octu 1 łyżeczka gorczycy 100ml przecieru pomidorowego 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Przepis na śledzie po kaszubsku. Przygotowanie: Śledzie płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej dwie godziny, w tym czasie co najmniej 2 razy wymieniamy wodę, jeżeli śledzie są bardzo słone to moczymy trochę
Księga-SmakuŚledź z pomarańczami i porem brzmiał dla mnie tak absurdalnie, że to się musiało udać. Połączenie genialne i idealne na święta. Moja miłość do śledzi w okresie Bożego Narodzenia jest zaspokajana w każdy możliwy sposób. Dla mnie wigilijny stół mógłby się składać tylko i wyłącznie z miseczek ze śledziami i kapusty z grochem. Śledź to dla mnie mroczny obiekt pożądania(...)fascynacja, której nie rozumie Najcierpliwszy. Miłość do wszystkiego gdzie jest śledź odziedziczyłam po tacie, mój tata też jest wielbicielem tej poczciwej rybki, więc obydwoje nie wyobrażamy sobie świąt bez śledzi. Babcia też nam dzielnie sekunduje w czyszczeniu misek z sałatkami śledziowymi. Myślałam, że przekonanie taty i babci, tradycjonalistów śledziowych, do śledzia w porach i pomarańczach będzie trudne, okazało się jednak
ladykitchenwszystko delikatnie wymieszałam. Można oczywiście wg uznania dosmaczyć solą, cytryną, pieprzem... Gotowe śledzie przełożyłam do słoja i wstawiłam na noc do lodówki, żeby wszystkie smaki się sobą połączyły Do rana wszystko się przegryzło, smaki wymieszały i można było już spróbować tych pysznych śledzi Wspaniały kolejny przepis na śledzie, który polecam i życzę SMACZNEGO(...)Krys Na inne, również smaczne śledzie zapraszam do MENU: RYBY,ŚLEDZIE... D ziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiMoje śledzie wreszcie wymoczone, więc zaplanowałam przyrządzić po części śledzie w musztardzie jak i śledzie w occie. Uwielbiam śledzie w musztardzie i robię je na każde święta. Zresztą nie tylko święta. Śledzie są pyszne, zdrowe i łatwe w przyrządzaniu. Poza tym łatwo je przechować w lodówce. Nie wszyscy lubią śledzie, ich strata…ha, ha…Nie, nie żartuję. Każdy(...)prawo lubić to co chce, a ja baaaaardzo lubię śledzie ! Śledzie w musztardzie wiosenne Składniki: 400 g śledzi marynowanych w occie Sos 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy, prażone i zgniecione w moździerzu 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżka soi kikkoman 4 łyżki koperku 2 łyżki szczypiorku 1 czubata łyżka cukru 100 ml oleju 100 ml kwaśnej
codojedzenianiemal wszystkie zjedliśmy jeszcze przed pierwszym dniem Bożego Narodzenia. Później przygotowałam je jeszcze na Sylwestra i znowu zniknęły w oka mgnieniu! Polecam! Składniki na śledzie po polsku w śmietanie: 800-1000 g śledzi matjasów 2 cebule 4 jajka ugotowane na twardo 900-1000 g kwaśnej śmietany 18% ZALEWA: 3 łyżki octu 15 łyżek wody 2 ziarna ziela angielskiego(...)zielem angielskim, listkiem laurowym i cukrem. Gdy woda już zawrze dolewamy ocet, mieszamy i wyłączamy grzanie. Studzimy. Wymoczone śledzie odcedzamy, wycieramy i kroimy 4-5 cm kawałki. Cebule obieramy kroimy w piórka, dodajemy do śledzi. Jajka obieramy, wyjmujemy żółtka (odkładamy do osobnej miseczki), a białka kroimy w plasterki o grubości około pół cm i dodajemy
Rozpustne gotowaniePolska śledziem stoi! Każde święta, imieniny, urodziny i inne okoliczności przyrody wymagają śledzika. W formie dowolnej. Sławetne powiedzenie, że „rybka lubi pływać” zawsze wiąże się z pojawieniem się na stole śledzia. Ilość kombinacji, w jakich podajemy tę rybę jest dowolna. Do tej pory moim faworytem pozostaje „śledź po góralsku”, jak wiemy śledź to ryba typowa dla górskich potoków, huehuehue(...)wiem, czy wiecie, ale nasz swojski, bałtycki śledź jest skarłowaciałą formą śledzia atlantyckiego. Jest mniej tłusty niż atlantycki i szybciej jest gotowy do tego, żeby produkować małe śledziki. W latach 70 i 80 XX wieku Polska poławiała ponad 400 000 ton śledzia rocznie. Dziś proponuję tatar ze śledzia, alternatywę dla śledzi w śmietanie, oleju i „po kaszubsku”. Tatar podany
ladykitchenWitam serdecznie Propozycja na przygotowanie smacznych troszkę innych śledzi marynowanych bo w winie z cytryną bez octu . Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias 2 cebule (około 300 g) 1 duża cytryna (około 170 g) 50 g rodzynek 50 g płatków migdałowych na zalewę : 100 ml wytrawnego białego wina 200 ml wody 5 ziarenek ziela angielskiego 2 goździki dużą szczyptę(...)ziaren pieprzu 1 łyżeczka cukru słoik o pojemności około 1,5 litra Do przybrania na półmisku można użyć czerwonej papryki , natki pietruszki . Link do filmu z przygotowania : Śledzie marynowane w winie z cytryną https://www.youtube.com/watch?v=f0DdPiPHF8Y Przygotowanie : Najpierw przygotuję śledzie : Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem śledzi najpierw je moczę aby nie były
Uwaga Babcia Gotujeokoło 12h. Zrobię ją na święta. Zapewniam ,że i bez niej śledzie wyszły przepyszne. Płaty śledziowe namoczyłam w celu usunięcia nadmiaru soli i kilkakrotnie odlewałam wodę. Odcisnęłam nadmiar wody i wysuszyłam je np.ręcznikiem papierowym. Pokroiłam na części. Można użyć (i następnym razem tak zrobię ) śledzi w occie. Cebulę pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na oleju. Podlewałam(...)suszone śliwki Wsypałam sporo słodkiej, czerwonej papryki Wymieszałam składniki,dosypując kolorowego pieprzu i ewentualnie trochę soli. Na sam koniec dodałam koncentrat pomidorowy. Wystudziłam i przełożyłam do miski ze śledziami. Można polać jeszcze wszystko olejem. Śledzie podawać jest najlepiej schłodzone. Smacznego! Polecam śledzie w różnych odsłonach: śledzie smażone w zalewie octowej śledzie z czosnkiem i majerankiem śledzie
potrawyregionalnepołudnia, trudno się dziwić. Ach, i oczywiście kiszone czy też sfermentowane śledzie, ale cieszę się, że nadal znam je tylko ze słyszenia (czy wiecie, że w Szwecji działa stowarzyszenie, którego głównym i zarazem jedynym zajęciem jest wymyślenie słowa, które najlepiej oddałoby "nieprzyjemny" - oględnie mówiąc - smak i zapach śledzi i od momentu powstania nie udało mu się jeszcze znaleźć odpowiedniego(...)choć to ryba morska, sposoby jego podania to istny temat rzeka. Uwielbiam, gdy towarzystwo w jakim się pojawia zaskakuje i dlatego od razu zachwycił mnie przepis na marynowane śledzie z żytnim chlebem i dojrzałym serem, jaki znalazłam w Kuchni z Fjallbacki . Dojrzały ser zamieniłam na rokpol, rzodkiewkę zastąpiłam czerwoną cebulą, a zamiast kawioru z uklei użyłam do dekoracji
KUCHARNIASkładniki: 5-6 filetów śledziowych a'la matias 2 kwaśne jabłka 1 cebula kwaśna śmietana 1 łyżka majonezu sok z połowy cytryny pieprz, cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 1,5-2 godziny, odsączyć i pokroić na niewielkie kawałki. Rozłożyć na półmisku. 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i skropić sokiem z cytryny
Kuchnia domowa Anijedna z najpopularniejszych świątecznych sałatek śledziowych. W dodatku szybka i łatwa w przygotowaniu. Sałatka warstwowa ze śledziami i buraczkami, doskonała na święta i przyjęcia, czy na przekąskę do pracy. Smakuje wybornie. A jeśli zamienimy gotowane buraki na marynowane zdecydowanie zyska na smaku. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM Składniki: - 6 filetów matiasa - 10 łyżek musztardy delikatesowej (łagodnej) - 5 łyżki musztardy sarepskiej (ostrej) - 4 łyżki majonezu - 2 łyżki oleju - 2 łyżki cukru - 2 łyżki wody - 4 ogórki konserwowe - 3 cebule - pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Pokroić filety na 2cm paski i wymoczyć w wodzie przez kilka godzin. W misce mieszamy cukier z musztardami, dodajemy majonez
Mentor Smaku