Śledzie po francusku to kawałki filetów śledziowych w sosie majonezowo-musztardowym z dodatkiem jogurtu i ogórków kiszonych. Przetestowałam już wiele przepisów na śledzie, ale zawsze przed świętami Bożego Narodzenia staram się szukać czegoś nowego i w ten sposób trafiłam na przepis na śledzie po francusku. Mój degustator, który jest wielbicielem tych ryb stwierdził, że śledzie po francusku to jedne(...)lepszych, jakie jadł. Do przygotowania śledzi po francusku wykorzystałam solone filety a’la matjas, ale mogą to być też śledzie moczone w oleju. Jeżeli korzystamy z tych drugich to wówczas nie musimy ich moczyć w wodzie, wystarczy tylko je odsączyć z nadmiaru oleju. Natomiast do przygotowania sosu majonezowego dodajemy francuską musztardę dijon z całymi ziarnami gorczycy. Przepis na śledzie
Danka PichciSposobów na przyrządzenie śledzi jest bardzo wiele. Najpopularniejsze to śledzie w oleju z cebulką lub śledzie w śmietanie . Oczywiście możemy je kupić gotowe w sklepie, ale zrobione własnoręcznie w domu smakują o wiele lepiej. Dodatkowo możemy je doprawić według własnych upodobań smakowych. Dzisiaj mam dla was przepis na śledzie po kujawsku. Jest to bardzo smaczna i aromatyczna wersja tej ryby(...)Śledzie po kujawsku to kawałki śledzia w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym z duszonymi jabłkami. Jest to dość ciekawe połączenie, ale uważam, że warte spróbowania, ponieważ kwaśne jabłka doskonale pasują do tych ryb. Przepis na śledzie po kujawsku jest bardzo prosty, a do ich przygotowania nie potrzebujemy wielu składników, bo oprócz śledzi i przypraw, dwa kwaśne jabłka i koncentrat pomidorowy
Danka Pichciokazji piątku zapraszam was do wypróbowania przepisu na śledzie z pomarańczami czerwonymi sycylijskimi. Moim zdaniem śledzie w oleju wspaniale komponują się z cytrusami. Na blogu znajdziecie już przepisy na śledzie z pomarańczami i przyprawą piernikową oraz śledzie cytrynowe. Warto przygotować w sezonie śledzie z pomarańczami czerwonymi bo nie tylko pysznie smakują, ale też bardzo efektownie się prezentują! PRZEPIS NA ŚLEDZIE(...)POMARAŃCZAMI CZERWONYMI Składniki na śledzie z pomarańczami czerwonymi: pół kg filetów śledzi solonych lub z oleju 3 cebule 2 pomarańcze czerwone 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżeczki oregano olej roślinny ulubiony – np olej lniany lub rzepakowy 1/4 szkl octu winnego z białego wina Jak zrobić śledzie śledzie z pomarańczami czerwonymi: Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy
Dorota Smakujeprzekąska, którą łatwo zabrać na lunch. Wystarczy jakieś pieczywo i mamy gotowe śniadanie a śledź to jedna z najzdrowszych ryb. Na szczęście są jeszcze prawdziwe matiasy, czyli wersja śledzia na bogato. Dokładniej to młode śledzie. Można je kupić w sklepiku Ikei, w Hali Gwardii, przez Internet i w dobrych sklepach rybnych. Nie są więc tak łatwo dostępne jak typowy(...)warzyw z sałatki. Zalewamy pokrojone na kawałki śledzie sokiem z limonki (wraz ze skórką z limonki). Mieszamy z cebulą, groszkiem, ogórkami i kaparami. Zostawiamy w lodówce na co najmniej godzinę, żeby smaki się przegryzły. Podajemy z ziemniakami w mundurkach lub z pieczywem, Przed podaniem dekorujemy kiełkami lub posypujemy koperkiem. Artykuł Sałatka ze śledzi matiasów z groszkiem i ogórkiem pochodzi
Ugotowane pozamiataneświątecznym stole nie może zabraknąć śledzi. Proponuję przepis zza morza, śledź w koprze. Śledź w koprze to marynowany śledź typowy dla szwedzkiej kuchni. Wciąż nie jestem przekonana do śledzi na słodko ale te są wyjątkowe. Pachną koprem, goździkami i angielskim zielem. Są słodkie ale nie tak jak w oryginalnym przepisie. Doszłam nawet do wniosku, że nie potrzeba aż tyle cukru(...)koper nadaje im smak. Szwedzi chwalą moje polskie śledzie , bo są wytrawne i praktycznie bez cukru…tylko troszkę do smaku. Ale kiedyś i w Szwecji przyrządzało się śledzie bez cukru. Mnie nie trzeba zachęcać do śledzi za pomocą cukru, bo ja śledzie bardzo lubię! Śledź w koprze Składniki: 350 g solonych śledzi 4 czubate łyżki świeżego kopru 3 goździki
codojedzeniawodzie by pozbyć się namiaru soli. Cebulę drobno siekamy. Jajko gotujemy na twardo, ziemniaki i marchwie gotujemy w łupinach w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu warzyw obieramy je z łupin. Śledzie kroimy w kostkę i układamy na półmisku, następnie posypujemy cebulą, doprawiamy pieprzem. Jogurt mieszamy z majonezem i połową tego sosu polewamy na cebulę. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy(...)ziemniaki, później tak samo na tarce ścieramy marchwie, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość polewamy sosem majonezowym. Dekorujemy natką pietruszki. Ja swoje śledzie podałam w zamrożonych w zamrażarce łupinach od cytryn. Cytryny położyłam jako zakąskę na kieliszku z wódką :) śledzie pod pierzyną
Bon Appetit Małgorzatypokroić w półplastry. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Gdy cebula będzie już szklista i miękka dodać koncentrat pomidorowy, keczup, rodzynki i przyprawy. Wszystko wymieszać, odstawić do wystudzenia. Śledzie wymoczyć wcześniej we wodzie aby pozbyć się słonego smaku. Pokroić na kawałki, u mnie kawałki na jeden kęs. Pokrojone śledzie wymieszać z wystudzonym sosem. Gdyby sos zrobił się za gęsty(...)dodać odrobinę oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Śledzie przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na 1-2 doby aby się przegryzły
Monia miesza i gotujeŚledzie jak wiadomo muszą pojawić się na Wigilijnym stole. Moje ulubione to te po kaszubsku, oraz z burakami. W tym roku jednak pojawią się też takie, w śmietanie. Skorzystałam z pomysłu Lo na zasypanie cebuli cukrem. Tak zmiękczona cebula okazała się rewelacyjnym dodatkiem. Polecam z całego serca. Składniki: 3 płaty matjasów 1 cebula(...)cukrowa 1 łyżeczka cukru 250 g śmietany 18 % 2 - 3 łyżki majonezu pieprz natka pietruszki Wykonanie: Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku przez kilka godzin. Następnie osuszyć i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w piórka lub półplasterki i zasypać cukrem. Odstawić na minimum kwadrans, żeby puściła sok. W międzyczasie wymieszać śmietanę z majonezem
Sto kolorów kuchnimarynowanych grzybków 1 jabłko 1 ogórek konserwowy 1 mały strąk papryki marynowanej Dodatkowo: 3 łyżki oleju sok wyciśnięty z 1 cytryny sól pieprz Kiedy już myślałam, że ze śledzia nie można wymyślić żadnego nowego przepisu natknęłam się na gazetkę Biedronki z przepisami... a tam - tatar ze śledzia :) Hmmm... brzmiało ciekawie! Pokusiłam się - zrobiłam - i naprawdę polecam wszystkim. Bardzo interesująca alternatywa(...)podania śledzia w innej odsłonie. Wszystkie składniki drobno posiekać. Dodać sok z cytryny i olej. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Do dekoracji można użyć kawioru. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniŚwięta…..śledzie…..sałatka….. :) Składniki: 4 filety śledziowe np. korzenne, 4 jajka, 2 ogórki kiszone, 2 łyżki groszku konserwowego, 1 łyżka majonezu, 2 łyżki śmietany jogurtowej, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, kiełki rzodkiewki do dekoracji, świeża rukola, ziarna kapary. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na gruba kostkę. Jedno(...)jajko zostawiamy niepokrojone. Ogórek i śledzie kroimy w kostkę. Dwa filety zostawiamy w całości. Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą jajka, ogórki, śledzie, groszek, dodajemy sos śmietanowo - majonezowy i całość ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz., aby smaki
Moniki SmakołykiSkładniki: 2 solone filety śledziowe 2 cebule 10 suszonych prawdziwków 4 łyżki oleju sól pół cytryny natka pietruszki Przygotowanie: Śledzie wymoczyć w wodzie (ok 10-12 godz), obrać ze skóry, usunąć ości i pokroić na małe kawałki. Gotowe śledzie ułożyć na półmisku. Wymoczone grzyby drobno posiekać, przesmażyć z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju i posolić. Obłożyć śledzie
charlotte gotujeMoje wydanie śledzia, które powstało bardzo spontanicznie :). Spróbuję zebrać przepis w całość, bo jak coś tworzę to robię zapiski, ale trudno mi je potem odszyfrować. Składniki: 60-70 dag płatów śledziowych 2 średnie cebule mały słoik podrzybków marynowanych, (mogą być również kozaki, pieczarki lub borowiki) 4 jaja szczypiorek 1 jabłko biały pieprz 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki kolendry kilka(...)ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 łyżki oliwy 2 łyżki majonezu śmietana łyżka musztardy stołowej Po sprawdzone przyprawy proszę zajrzeć do www.owocowyraj.eu Śledzie jeśli są solone należy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, wodę kilka razy odlać. Cebulę pokrojoną w krążki sparzyć. Śledzie i grzybki pokroić w kostkę lub w cienkie paski. Jajka ugotować na twardo, ostudzić
Apetyczna babeczkaPrzepis na smażone śledzie: - świeże śledzie - na panierkę: mąka pszenna i mąka ziemniaczana w stosunku 1: 1 - sól poprzez dodatek mąki ziemniaczanej, ryba będzie bardzo chrupiąca ;-) Tak przygotowane śledzie smażymy w dość głębokim tłuszcz, możecie je podać do ziemniaków na obiad, bądź chłopakom do piwa. Polecam na męskie wieczory
SMYKWKUCHNIsolonych płatów śledziowych 400 g jogutru naturalnego gęstego lub śmietany 18 % 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki kurkumy Kamis 1 łyżeczka octu 10 % sól ziołowa ok 1/2 łyżeczki Kamis Śledzie wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku a następnie pokroić na małe kawałki, wiekości na jeden kęs. Jogurt dokładnie wymieszać z koperkiem, kurkumą, solą ziołową i octem(...)przygotowanego sosu włożyć pokrojone śledzie i dokładnie wymieszać aby wszystkie kawałki były pokryte sosem. Tak przygotowane śledzie przykryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki aby smaki sie przegryzły
Monia miesza i gotuje