chleb - 26176 przepisów (strona:28/1746)

Chleb przedświąteczny 179

wszystkim nie zgubić... Mam jednak nadzieję, że wszystko robicie raczej z przyjemnością niż z obowiązku - bo inaczej magia Świąt pryska... Tuż przed Świętami postanowiłam upiec nam bardzo świąteczny chleb. Nieco słodki, w sumie smakuje trochę jak chałka. Pełen suszonych owoców: u mnie śliwki, żurawina, jagody goi, rodzynki i daktyle. Żałuję bardzo, że nie miałam w domu moreli - ślicznie wyglądałyby takie(...)jasne punkciki w upieczonym chlebie. Tak naprawdę możecie dodać, co tylko chcecie - suszone wiśnie czy jagody też będą pyszne. A może nawet orzechy, żeby całość przyjemnie chrupała.  Chleb jest bardzo szybki w przygotowaniu - jak to chleby na drożdżach - wystarczy zagnieść, odstawić, znowu zagnieść, odstawić i upiec. I już można się cieszyć wyjątkowo pysznym i pachnącym bochenkiem na śniadanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb bez drożdży i zakwasu 219

Już jakiś czas temu padło na blogu pytanie o chleb bez drożdży. Muszę przyznać, że dłużej się musiałam nad tematem zastanowić. Pierwsze, co przyszło mi do głowy, to oczywiście zakwas, ale to jednak bardziej skomplikowana rzecz. Od tak, żeby sobie upiec chleb od święta, to nie bardzo się nadaje... Są też oczywiście chleby na sodzie, o których pomyślałam z zaciekawieniem(...)Nigdy nie próbowałam takiego cuda, stwierdziłam więc, że warto byłoby się zmierzyć z zagadnieniem. W książce Brød: 100 lækre opskrifter znalazłam wyjątkowo nietypowe rozwiązanie, mianowicie: chleb na proszku. Hmm... Czy to się uda...? Zachęcona poprzednimi sukcesami, zaufałam książce. Zmieniłam ilość mąki pszennej w stosunku do kukurydzianej z tej prostej przyczyny, że kukurydziana wyszła w bliżej mi nieznanych okolicznościach (a wiadomo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb ze słonecznikiem i sokiem jabłkowym 165

Dawno już chleba nie piekłam... W ten weekend, zaczynając od dzisiaj, będę zajęta pieczeniem ciast - w niedzielę idziemy na pierwsze urodziny, co wymaga przygotowania tortu dla dziecka i sernika dla mamy. Sernik - wiadomo - prosta sprawa, szczególnie, że dostałam konkretne wytyczne - klasyczny, z rodzynkami, na kruchym cieście, z kratką albo bezą. Gorzej z tortem, bo usłyszałam, że jaki zrobię, będzie dobrze(...)urodziny ma C., więc będzie jeszcze ciekawiej, bo do mojego pieczenia dojdzie C. gotujący obiad, a i posprzątać trzeba...  Damy radę ( grunt to optymizm ). Dzisiaj mam dla Was chleb nietypowy, który upiekłam jeszcze przed Wielkanocą. Przepis znalazłam w Br ø d: 100 l æ kre opskrifter , i zaintrygował mnie od samego początku: po pierwsze fantazyjnym kształtem (który tak dobrze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na maślance. Najprostszy 162

była i maślanka, i ciasto. Nie mogłam upiec kolejnego, bo nie było komu jeść. Pomyślałam więc sobie, że skoro ciasta z jej dodatkiem takie są dobre, to może i chleb by się udał...? Na blogu Rogalik znalazłam dokładnie to, czego szukałam. Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu; jedyne, co zmieniłam, to dodatek mozzarelli. Akurat leżała kuleczka w lodówce czekając(...)ktoś się nią zainteresuje... To się zainteresowałam, i dorzuciłam ją do ciasta. Wyszło pysznie. Chleb jest miękki i wilgotny, choć odrobinę się kruszy. Kawałki roztopionego sera dodają mu smaczku. Nawet, jeśli nie pieczecie chleba w domu na co dzień, może skusicie się na taki weekendowy wypiek...? Jest łatwy, dość szybki, i jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenny z pomidorami, jabłkiem i czarnym sezamem. Wypiekanie na śniadanie 164

Pamiętacie na pewno, że już kilka razy pojawiały się u mnie przepisy w akcji Wypiekanie na śniadanie . To taka akcja wspólnego, wirtualnego pieczenia chleba albo bułek, zorganizowana przez koleżanki blogerki na FB. Najczęściej korzystamy z wypróbowanych już przez różne osoby przepisów, pieczemy każdy u siebie w domu a potem wymieniamy się uwagami, wspomagamy radami i pokazujemy swoje dzieła. To bardzo(...)okazja do nauki. Żeby do naszego wspólnego pieczenia dołączyć wcale nie trzeba mieć bloga - wystarczy konto na FB. Tym razem jednak coś mnie strasznie wkurzyło i mimo, że chleb jakoś się udał to nie obyło się bez poważnych zgrzytów... Zobacz co jeszcze piekłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie ! W miniony weekend zadaniem było upieczenie chleba orkiszowego z pomidorami

Smaczna Pyza
Chleb Rosyjski - żytni mocnorazowy 209

Mocno żytni, mocno razowy chleb „Rossisky". Drugi, po Borodinskim , który upiekłem wg przepisu Brytyjczyka Andrew Whitley'a . Przepis jest nieskomplikowany, a chleb łatwy do wykonania. Wystarczy bowiem zmieszać składniki, nawet zwykłą kopyścią, odczekać odpowiedni czas i upiec. Jedynym warunkiem udanego wypieku jest porządny, dobrze pracujący zakwas. W końcowym efekcie otrzymujemy aromatyczny i smaczny chleb, o dobrze wyrośniętym, pięknie brązowym miękiszu(...)roku 1990 Whitley przebywał dwa tygodnie w Kostromie na Rosji. Gdziekolwiek by nie poszedł, częstowano go chlebem, nierzadko specjalnie pieczonym wg tradycyjnych receptur. W jednej z podkostromskich wiosek spędził koniec tygodnia, stara wieśniaczka zaprosiła go do swojej chaty, aby razem z nią mógł upiec prawdziwy, rosyjski chleb żytni na zakwasie. Przepis na ten chleb zabrał ze sobą, aby odtąd raczyć

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenno-żytni na zakwasie, z jabłkami, cydrem i cebulą - World Bread Day 2014 151

Trochę nerwów mnie kosztował ten bochenek .... Nie piekę chleba często, ale zakwas, czyli Stefana, dokarmiam regularnie więc jest w pełni sprawny. Zaczyn wczoraj wyrósł pięknie, coś jednak później szło nie tak jak powinno. Nie wiem, chyba za mało zakwasu do tej receptury i pewnie ilość oraz rodzaj dodanych składników zwyczajnie go przytłoczył. Nie pomagała też jesienna pogoda i dość niska(...)niestabilna temperatura w domu. Ciasto chlebowe rosło w kilku etapach w sumie 36 godzin, czyli bardzo długo, ale uważam, że moja cierpliwość się opłaciła. Upiekłam może nie najładniejszy chleb , ale na pewno bardzo smakowity i o ciekawym smaku. A znacie chleb z ziemniakami i rozmarynem ? Też jest pyszny ! Dzisiejszy chleb dorzucam do 9 edycji akcji Zorry czyli pieczenia chleba przez

Smaczna Pyza
Chleb pełnoziarnisty z kminkiem! 149

Prosty w wykonaniu chleb pełnoziarnisty z dodatkiem kminku. Chleb przygotowałam na bazie zaczynu czasami zwanego zakwasem drożdżowym.  Zakwas drożdżowy przygotowujemy w następujący sposób, tj. 1/2 opakowania drożdży świeżych mieszamy z 6 łyżkami mąki pełnoziarnistej, dodajemy 2 szczypty soli, płaską łyżeczkę cukru i 1/2 szklanki letniej wody. Mieszamy składniki. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie przykrywamy miskę szczelnie folią(...)łyżki oleju rzepakowego Wszystkie w/w składniki zagniatamy rękoma, dość energicznie i wyrabiamy minimum 15 minut (ćwiczymy ręce dziewczyny ;-) ). Odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie chleb uformuj w pożądany kształt np. przekładając go do koszyczka wiklinowego. Odstawiamy na kolejne 40 minut.  Przekładamy na blachę i pieczemy godzinę. Ja chleb piekę na 4 w piekarniku gazowym

SMYKWKUCHNI
Chleb żytni z mąką orkiszową, tartym jabłkiem i ziarnami owsa Demeter 35

Przepis na ten chleb pochodzi z mojego archiwum z roku 2014. Pomyślałam, że warto nim się podzielić. Może zechcecie go upiec?. Moje wspomnienia również wówczas pisane. Jak to wspomnienia nie zmieniają się z upływem lat, ale czas mojej przygody z chlebem już tak. Chleb piekę od 20 lat. Pieczenie chleba w moim rodzinnym domu było nie tylko wielkim świętem(...)też nie lada wyzwaniem dla Mamy. Będąc wówczas dzieckiem, pamiętam te chwile do dzisiaj. Już wieczorem na dzień przed pieczeniem chleba Mama krzątała się w kuchni jak żadnego innego wieczoru. Najpierw przynosiła dużą drewnianą dzieżę z pomieszczenia graniczącego z kuchnią. To w nim znajdowały się miedzy innymi zapasy zboża i mąki. W drewnianej dzieży na dnie w kąciku przysypany mąką

Leśny Zakątek
Chleb razowy z żurawiną i orzechami włoskimi 36

pękać, nie mam pojęcia czemu. Zaraz spróbuję je jakoś uratować, może uda mi się coś z nimi zrobić i przepis pojawi się jednak na blogu. Ale do rzeczy. Chleb razowy z żurawiną i orzechami włoskimi można spokojnie podciągnąć pod przepis świąteczny, z wiadomych względów. Najlepszy jest oczywiście zaraz po zrobieniu, później jest tylko bardzo smaczny. Zresztą co ja Wam tutaj(...)będę czarować, właściwie każdy chleb jest najsmaczniejszy parędziesiąt minut po upieczeniu. Z masłem i odrobiną soli. W związku z tym, że od roku piekę chleby sama w domu, sprawiamy sobie przyjemność takimi małymi rzeczami. Bardzo Wam to polecam. Dzisiejszy przepis jest jednym z prostszych. Łączymy ze sobą dwa rodzaje mąk, jest tutaj ciepła woda, suszone drożdże, dodatki. Tutaj

Kardamonovy
Zapiekany chleb z żółtym serem – HIT każdej imprezy! 110

Zapiekany chleb z żółtym serem – HIT każdej imprezy! Szukacie pysznych i prostych przepisów, które sprawdzą się na spotkaniach z rodziną, przyjaciółmi, a nawet na grillu. Dziś mam dla Was jeden z nich. HIT każdej naszej imprezy i wspólnego grillowania. Zapiekany chleb z żółtym serem . Prosty w przygotowaniu i niebywale pyszny. Korzystając z tego przepisu w kilka chwil zmienicie zwykły(...)bochenek chleba w imprezową przekąskę, która kusi smakiem i wyglądem. Chrupiące pieczywo z rozpływającym się w ustach serem i masełkiem czosnkowym. Nic tylko prosić o dokładkę. Przepis jest naprawdę prosty. Przygotujecie go z minimalnej ilości składników. Tu podstawą smaku jest dobrej jakości ser. Tu on sprawia, że inne dodatki są zbędne. Ja sięgnęłam po Rycki Koneser. Ser, który pokochała cała

Słodkie okruszki
Chleb ziemniaczany z płatkami owsianymi. 70

Chleb ziemniaczany z płatkami owsianymi. Domowy chleb z ziemniakami i płatkami owsianymi jest pyszny na kanapki , idealny dodatek do zupy i wspaniały do zapiekania . Chleb, który pachnie niesamowicie gdy się piecze i ten niepowtarzalny smak. Niesamowicie puszysty chleb dzięki zawartości ziemniaków, jest to chleb , który długo zachowuje swoją świeżość. Jest to świetny sposób na pozbycie się zalegających ziemniaków po obiedzie(...)objętość. Może zająć to około 1 godziny. Następnie wyłóż ciasto na blat i uformuj podłużny bochenek. Keksówkę o wymiarach 10 x 20 cm wysmaruj tłuszczem i przełóż ciasto na chleb. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut. Za pomocą pędzelka posmaruj wierzch chleba wodą i posyp płatkami owsianymi. Piekarnik nastaw na 180°C i piecz chleb przez 40 minut

Zdrowy Styl Joanny
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie 64

Pamiętam jak parę lat temu mówiłam, że w życiu nie zabiorę się za robienie chleba w domu. W życiu! A jak usłyszałam słowo „zakwas na chleb”, robiło mi się słabo. A teraz proszę bardzo jakie cudawianki robię. Jedyne chyba jeszcze czego nie piekłam to klasycznego białego pieczywa na zakwasie. Zrobię je na pewno. Najwyżej mi nie wyjdzie. Przedwczoraj(...)przypomniałam sobie, że My kończy się pieczywo i powinnam już zabierać się za dokarmianie zakwasu. Jeżeli robimy chleby na zakwasie trzeba się za nie zabrać paręnaście godzin wcześniej. To nie jest tak, że tu się wymiącha, tam się wymiącha, potem za dupę do pieca i gotowe. No nie. Przygotowywanie takiego chleba musi potrwać. Więc… przypomniałam sobie o chlebie

Kardamonovy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z siemieniem lnianym 93

Dziś na blogu pojawia się kolejny przepis na domowy chleb na zakwasie. To chleb, który bardzo lubimy w naszym domu i, który bardzo często pojawia się na naszym stole. Dlatego też na blogu znajdziecie sporo przepisów na pieczywo na zakwasie w różnych proporcjach i odmianach, a także z różnymi dodatkami.  Dzisiejszy to chleb pszenno-żytni na zakwasie z siemieniem(...)inne. Mogą to być na przykład pestki dyni czy też słonecznika, albo zrobić jakiś mały miks. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inny przepisy na domowe pieczywo na zakwasie: Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie   Chleb mieszany

Kulinarne przygody Gatity