chleb - 25757 przepisów (strona:28/1718)

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z siemieniem lnianym 71

Dziś na blogu pojawia się kolejny przepis na domowy chleb na zakwasie. To chleb, który bardzo lubimy w naszym domu i, który bardzo często pojawia się na naszym stole. Dlatego też na blogu znajdziecie sporo przepisów na pieczywo na zakwasie w różnych proporcjach i odmianach, a także z różnymi dodatkami.  Dzisiejszy to chleb pszenno-żytni na zakwasie z siemieniem(...)inne. Mogą to być na przykład pestki dyni czy też słonecznika, albo zrobić jakiś mały miks. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inny przepisy na domowe pieczywo na zakwasie: Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie   Chleb mieszany

Kulinarne przygody Gatity
Żytni chleb z brązowym ryżem 150

Czytając i analizując materiały z różnych źródeł na temat pieczenia chleba, sama musiałam pewne informacje zrozumieć i je przyswoić. Nie było to łatwe na początku mojej przygody z pieczeniem chleba. Myślałam, że być może jestem oporna na ten rodzaj wiedzy. Dopiero z upływem czasu i pieczeniu kolejnych bochenków   wszystko zaczęło się układać w całość. Przypomnę, że początki mojej przygody(...)pieczeniem chleba sięgają 2005r. Domowi piekarze tak naprawdę nie muszą znać chemicznego składu mąki i tych wszystkich pojęć z tym związanych. Jednak pieczenie chleba w domu zobowiązuje do poznania chociażby ogólnej wiedzy na temat różnych gatunków mąki i ich zachowania podczas przygotowywania ciasta chlebowego.  Na uwagę zasługuje mąka żytnia począwszy od tej białej po razową. To z niej chleby

Leśny Zakątek
Zapiekany chleb 118

Niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania czy kolacji bez chleba lub bułek. Zapiekany chleb Jeśli znudziły się Wam standardowe kanapki na zimno warto sięgnąć po coś nowego. Może zapiekany chleb? Kształtem nie przypomina on kanapki ale kryje w środku wiele pyszności, które na kanapce możemy znaleźć. Ser jest oczywiście podstawowym składnikiem jakego użyłam do przygotowania zapiekanego chleba. Roztopiony i ciągnący się(...)pieczarek 30 dkg cukinii 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 14 dkg szpinaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki zielonego pesto 25 dkg sera żółtego np. Gouda chleb Jak przygotować chleb nadziewany serem i szpinakiem . Z okrągłego chleba odkroić wierzchnią warstę, około 3 centymetry. Po odkrojeniu piętki, wydrążyć chleb wewnątrz dochodząc prawie do skórki ale pozostawiając około

mecooks
Najlepszy chleb tostowy 96

chleba Chleb ma moc niebywałą, więc chylimy przed nim czoła. On usta krzyczące zamknie i serce otworzyć zdoła.” Fraszki o chlebie z notatnika Mariana Karczmarczyka . Zapraszam po przepis na najlepszy chleb tostowy. Składniki na 2 formy keksowe o wymiarach 30 cm x 12 cm: - 6 i 1/4 szklanki Strong White Flour (w oryginale mąka tortowa) - 263 ml letniej wody(...)odgazować. Następnie formujemy 2 podłużne bochenki. Wkładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut (u mnie ponownie w piekarniku). Wyrośnięte chleby smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut. Upieczone bochenki wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Najlepszy chleb tostowy to nazwa nie na wyrost

mojewypiekiinietylko
Najprostszy chleb z garnka na zakwasie i na drożdżach 166

Oryginalny przepis na chleb drożdżowy znajdziecie u Ani na blogu Kuchennymi drzwiami To była czerwcowa piekarnia w 2016r. Ja podaję dwa przepisy na ten chleb. Na zakwasie i na drożdżach. W jednym i drugim zamiast mąki pszennej dałam orkiszową jasną. Poza tym ciasto drożdżowe po wyjęciu z lodówki wyrastało o wiele dłużej niż w przepisie. Zwracam na to uwagę(...)minutach włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika. Sól, ważny dodatek nie tylko smakowy! Pomaga ustabilizować miąższ pieczywa przez wzmocnienie glutenu, ciasto mniej się klei przez co łatwiej formować bochenki i chleb jest bardziej pulchny. 1 łyżeczka z pełną górką waży 11g i stanowi 2% mąki użytej do wypieku tego chleba. Ważymy mąkę zważmy i sól. Soli można dodać mniej niż

Leśny Zakątek
Łatwy chleb pszenny z ziołami prowansalskimi, pieczony w garnku 118

Dzisiaj po przerwie świąteczno-noworocznej powracam do Was z chlebkiem. Chlebem pszennym, ale nie byle jakim. Kto śledzi blog ten wie, że uwielbiamy dodatki do chleba domowego czy to w postaci różnego rodzaju nasionek czy też przypraw jak zioła prowansalskie, kminek czy tez oliwki lub suszone pomidory. Zwykłym pszennym chlebem, bez dodatków, również nie pogardzimy. Dzisiaj padło na dodatek ziół(...)prowansalskich, dzięki czemu chleb nabiera pięknego aromatu i niepowtarzalnego smaku. Taki ziołowy chleb doskonały jest do serów ale nie tylko. Przepis na ten wypiek jest niezwykle prosty i został gdzieś wyczochrany w odmętach internetu. Jak tylko odnajdę te odmęty, to podlinkuję. Chleb jest bardzo prosty, nie wymaga długiego wyrabiania. Jedyna niedogodność, że nastawiamy go dzień przed pieczeniem – na wieczór

Mieszam w Garnku
Chleb razowy orkiszowo-żytni na zakwasie 97

było już dawno żadnego przepisu na chleb. Dzisiaj więc przepis na chleb razowy z mąki orkiszowej i niewielkim dodatkiem mąki żytniej. Chleb jest aromatyczny, długo pozostaje świeży. Ma fajny miąższ z dużymi dziurkami. Jak to zwykle u mnie, chleb powstał z konieczności, bo potrzebowałam wykończyć mąkę razową orkiszową i resztkę mąki żytniej chlebowej. Chleb przechowywany nawet 5 dni w ściereczce(...)lnianej nie traci aromatu. Bardzo lubię piec chleb w domu. To oczekiwanie na wyrastanie i potem niesamowity zapach, który unosi się nawet na korytarzu. Uwielbiam chleby żytnie, ale do nich trzeba dojrzeć, bo nie każdemu smakują. W takim wypadku, warto mieszać różne rodzaje mąki. Co jeszcze fajne w wypadku chlebów żytnich to fakt, że nie wyrabia się ich. Ciasto wystarczy

Mieszam w Garnku
o zakwasie słów kilka(dziesiąt) i przepis 178

przepisu chciałabym napisać o zakwasie i jego pielęgnacji coś więcej. Po pierwsze nie jestem jakimś ekspertem w tych sprawach, ale mimo jedynie 16 lat na karku upiekłam już kilka chlebów na własnoręcznie wyhodowanym zakwasie i z jego obserwacji co nie co wiem ;) Mam nadzieję, że tym postem uda mi się namówić Was do wyhodowania własnego zakwasu i regularnego pieczenia chleba(...)wierzcie mi! Okej, przejdźmy do sedna sprawy ;) Czysto teoretycznie : zakwas to mieszanka kultur bakterii, której zadaniem jest przeprowadzanie fermentacji odpowiedniej dla danego procesu technologicznego - zakwas jest nie tylko na chleb, ale mamy również zakwas mleczarski (np. do jogurtów, kefirów), zakwas maślarski (ukwasza śmietankę), zakwas gorzelniczy (wykorzystywany przy produkcji drożdży stosowanych w fermentacji alkoholowej) no i nasz zakwas piekarski. Co będzie

chili & sugar
Chleb pszenny razowy wieloziarnisty wg Hamelmana 114

Kolejny pyszny chleb Hamelmana z ksiazki "Chleb".Dodatek ziaren nadaje temu chlebowi wyjatkowy smak,a miod odrobine slodyczy.Fermentycja wstepna dzieki drozdzom trwa tylko godzine,a chleb jest pelen pszenicznego aromatu.Kombinacje ziaren mozemy skompletowac samodzielnie i za kazdym razem uzyc innej.Ma niezwykle pyszna,chrupiaca skorke.Pomimo tego,ze pszenny - tak samo swiezy i dobry rowniez na drugi dzien. Skladniki na 1 bochenek(...)mamy co dzielic.Uformowac wobec tego okragly lub podluzny bochenek,w zaleznosci od ksztaltu koszyka jakiego uzyjemy do wyrastania. FERMENTACJA KONCOWA : okolo 1 godziny w temperaturze 24,5°C.Zlozyc chleb i ulozyc w koszyku zlaczeniem do gory.Wierzch posypac maka,a koszyczek przykryc sciereczka kuchenna. PIECZENIE : piec 40-45 minut w temperaturze 240°C na uprzednio nagrzanym kamieniu.Odwrocic koszyczek i wyrzucic chleb

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb słonecznikowy na żytnim zakwasie wg Hamelmana 141

Razowy aromatyczny chleb z lekkim miekiszem.Prazony slonecznik nadaje miekiszowi orzechowy posmak ,a jest go niemalo .Kolejny z serii chlebow Hamelmana.Chlebek jak widac na zdjeciach urodziwy i smakowal wysmienicie.Jedynym problemem bylo dosc klejace ciasto,takze niezbyt komfortowe bylo skladanie ciasta chlebowego.Kolejny smaczny chlebek z dodatkiem lamanego zyta,ktore w polaczeniu z zytnim zakwasem powoduje,ze chleb dlugo pozostaje swiezy. Skladniki(...)dojrzal namoczyc ziarno lamanego zyta-70 g ziarna zalac 70 ml wody i odstawic przykryte w miseczce folia spozywcza na noc,lub zalac wrzaca woda krotko przed przygotowaniem chleba ziarno slonecznika uprazyc na patelni do misy miksera wlozyc wszystkie odwazone skladniki z przepisu ,w tym zakwas,namoczone lamane ziarno zyta i przestudzony uprazony slonecznik i mieszac 3 minuty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CHLEB 3 ZIARNA 246

jest piękniejszy zapach na świecie od ...zapachu pieczonego chleba?  Wg mnie nie ma :). Taki świeży kromal najlepiej smakuje tylko z masłem. Przepis podany poniżej jest bardzo prosty, powinien więc zachęcić szczególnie te osoby, których samodzielny wypiek chleba trochę przeraża.  Chleb jest pyszny, mięciutki, odpowiednio wyrośnięty, a dodatek ziar enek wspaniale podkreśla jego smak ... Polecam wypróbować! :)) Składniki(...)można zastąpić siemieniem lnianym) 1 czubata łyżka płatków owsianych Wykonanie:  Mąkę przesiewamy, wkruszamy do niej drożdże i dodajemy wszystkie suche składniki (część ziaren i płatków zostawiamy do posypania chleba). Mieszamy, wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem odstawiamy na ok. 50 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiamy ciasto

Walijskie Pichcenie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym 172

Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym... Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość. Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej. Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu. Pycha!   Składniki: 250 ml zakwasu żurkowego ( domowego lub kupnego ); 250 ml letniej wody; 2 łyżeczki soli; 1 szklanka mąki żytniej razowej; 2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego(...)chwilę wyrobić (odpowietrzyć) i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami keksówki, przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (termoobieg, 3 półka) i piec przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez kolejne

Gospodyni Miejska
Czekoladowy chleb 149

Często słyszę pytanie od mojej córki "mamo a czemu na śniadanie i kolację jemy chleb?" no to ja na no, że tak już się przyjęło, ale często sobie urozmaicamy nasze posiłki czymś innym. Tym razem postanowiłam, że zrobię jej chleb czekoladowy, aby pokazać i nauczyć, że są też inne rodzaje chleba i zjadanie pieczywa nie musi być nudną regułą. Domownicy(...)znają już chleb razowy na zakwasie, grahamowy, pszenny słodki więc przyszedł czas na czekoladowy. Świetnie smakuję z domowymi konfiturami ale i ze słonym masełkiem jak i również sam w sobie jest bohaterem. Wbrew pozorom nie jest on taki słodki. SKŁADNIKI - na dwa bochenki  - 15 g świeżych drożdży (lub 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant

Basia w kuchni
Chleb oliwny z botwinką 215

zupie. Taka niepozorna a tak wiele możliwości w sobie kryję. Liście botwinki wykorzystujemy do cudownych sałatek, do zawijania gołąbków co nam zmysł kulinarny podsunie. Ja wykorzystałam je do chleba w połączeniu z czarnymi oliwkami. Byłam ciekawa tego smaku ale się nie zawiodłam. Wspaniały zapach oliwek słodki posmak botwinki a wizualnie super to wygląda. Nie jednego gościa na majówce możemy zadziwić(...)pozytywnie. Chleb wspaniale się komponuję z kawałkiem mięsa grilowanego. Inspiracją dla mnie była książka "Książka kucharska włoskiej Mamy" SKŁADNIKI: na 2 bochenki 500 g mąki chlebowej (użyłam 750) 1 op. drożdży suchych  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 350 ml wody letniej (w zależności od rodzaju mąki w razie gdy ciasto będzie za suche dolejmy jeszcze troszkę

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania