chleb - 26084 przepisów (strona:34/1739)

Chleb tostowy pszenno-owsiany na zakwasie 82

Pieczenie chleba wciąga, a pieczenie na zakwasie wciąga z podwójną siłą. Zakwas to taki domownik, który też potrzebuje ciepła (najlepiej ok 24stC), jedzenia (nie jest wymagający w tej kwestii - mąka i woda jemu wystarczą), sprawdzenia jak się ma, czy nie skwaśniał albo nie przeszedł na złą stronę mocy. Moje poranki zaczynają się zazwyczaj od zaglądania do słoików, ważenia, mieszania, karmienia(...)później mamy chleb:) Ostatnio pokusiłam się o upieczenie chleba tostowego na zakwasie. I powiem śmiało, że się da i efekt jest bardzo satysfakcjonujący. Chleb wyszedł miękki, aromatyczny, długo zachowywał świeżość i nawet 3 dnia wciąż był miękki. Jeszcze ciepły zajadaliśmy z masłem, na drugi dzień miękisz stal się bardziej kruszący się podczas krojenia, ale wciąż miękki. I jak nazwa wskazuje

Obiad gotowy
Zupa z czerstwego chleba 63

Zupa z czerstwego chleba włoska zupa chlebowa. Zupa z czerstwego chleba przepis, który przyda się każdemu zwłaszcza przed wypłatą albo gdy lodówka świeci pustkami. Smaczna, pożywa jest nie tylko polską specjalnością, podobną zupę o nazwie pancotto (co dosłownie oznacza gotowany chleb) zjesz we Włoszech. To jedno z najstarszych dań kuchni chłopskiej,  które przetrwało do dziś w niemal niezmienionej formie(...)Również  ribolitta - toskańska zupa z fasoli ma w swoim składzie czerstwy chleb. Najważniejszym składnikiem zupy chlebowej jest chleb. Powinien być dobrej jakości, w miarę możliwości bez konserwantów. Możesz wykorzystać zwykły pszenny chleb, bułkę wrocławską, bagietkę lub skorzystać z przepisu na włoski chleb ciabatta . Chleb nie musi być wysuszony na kamień, ale powinien być już czerstwy, kilkudniowy, jednak bez śladów

Cztery Fajery
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej 118

Chleb z kaszy gryczanej to wypiek, który nie wymaga wielu czynności w trakcie przygotowania, a smakuje wyśmienicie. Jeśli chcesz zrobić domowy chleb bezglutenowy, ale nie lubisz zagniatać ciasta ani nie masz ręki do zakwasu, to ten przepis jest dla Ciebie! Pieczenie chleba w domu nie uchodzi za czynność łatwą, choć według mnie niesłusznie. Wszystko bowiem zależy od przepisu, z jakiego(...)skorzystamy. Od upieczenia tradycyjnego chleba jeszcze większą trudność przysparza wypiek chleba bezglutenowego. Mąki pozbawione glutenu, który odpowiada za elastyczność w cieście są dosyć suche i uzyskanie wilgotnego miąższu wymaga użycia pewnych „nawilżających” dodatków, z których ja preferuję ziemniaki. Mój przepis na taki chleb bezglutenowy z dodatkiem ziemniaków znajdziecie tutaj. Jeśli chodzi o mąkę gryczaną, to sytuacja wygląda zupełnie

Wiszniówka
Chleb wiejski na zakwasie żytnim 85

Wiejski, tradycyjny chleb na prawdziwym zakwasie żytnim. Pachnący chleb, długo zachowujący świeżość. Sprężyste wnętrze i chrupiąca skorupka. Połączenie mąki pszennej i pełnoziarnistej. Drukuj Chleb czeski na zakwasie żytnim 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Trudność: Średnie Ilość 1 bochenek Przygotowanie 30 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 260 kcal Wiejski chleb własnego wypieku na prawdziwym zakwasie żytnim. Chleb(...)łyżeczka soli DODATKOWO 1 małe jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka sezamu 1 łyżka maku Sposób przygotowania: ZAKWAS ŻYTNI Słoik z zakwasem żytnim wyjmij przed planowanym pieczeniem chleba i pozostaw w ciepłym miejscu na 3 godziny. Dokarm zakwas połową szklanki letniej wody i połową szklanki mąki, po czym odczekaj kolejne 3 godziny. Po tym czasie zakwas jest już gotowy

ProstePesto.pl
Chleb na drożdżach codzienny w foremce 106

Chleb na drożdżach codzienny w foremce Chleb na drożdżach codzienny w foremce. Chleb na drożdżach codzienny, czemu taka nazwa ? Od kilku tygodni jemy tylko ten chleb, usiłowałam zmienić na kupny w piekarni. Kupiłam, ale rodzina zapytała a ten codzienny to kiedy zrobisz ? No i cóż było robić trzeba było chleb z piekarni wstawić do zamrażarki. Na całe szczęście ten chleb(...)jest prosty w przygotowaniu. Dlaczego ? bo całą w sumie pracę wykonuje mikser . No to zaczynamy   Chleb na drożdżach codzienny w foremce ( na 2 chleby – chcesz jeden wszystkie składniki podziel przez pół ) 20 gram drożdży 1200 gram mąki 600 ml wody ledwo ciepłej 1 łyżka soli zioła – jakie lubisz * około 2 łyżek 1 łyżeczka cukru   Bierzemy miseczkę

Kuchnia na wzgórzu
Jak mrozić chleb 117

mrozić chleb? by był smaczny po odmrożeniu, by był zdrowy, by zachował swoje walory smakowe i dobrą strukturę. Zebrałam dla was kilka prostych wskazówek w temacie, tworząc swego rodzaju poradnik kulinarny – wpisy tego typu bardzo lubicie. W obecnej sytuacji w jakiej się znajdujemy nie możemy pozwolić sobie na codzienny, poranny spacer do piekarni po świeże bułeczki. Jeśli wybieramy się(...)zakupy najlepiej zrobić zapas pieczywa na jak najdłuższy czas (jeśli tylko mamy możliwość pojemnej zamrażarki). Jeśli sami wypiekacie chleb czy bułeczki – przygotowanie od razu większej ilości i zamrożenie jest bardziej oszczędne jeśli chodzi o zużycie prądu w piekarniku czy czasu jaki temu poświęcamy. JAK MROZIĆ CHLEB Pieczywo, które chcemy zamrozić musi być całkowicie zimne – dlatego jeśli sami pieczemy

Dorota Smakuje
Chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie pieczony w garnku 98

dziś wiadomo, że chleb na zakwasie, to najsmaczniejszy i najzdrowszy chleb. A gdy jeszcze upieczemy go sami  w domu, to radość i przyjemność jest jeszcze większa.  Dziś chciałam Wam pokazać, że upieczenie takiego chleba wcale nie jest trudne. Tym razem jest to chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie pieczony w garnku, najlepiej żeliwnym. Natomiast jeśli takowego nie posiadacie(...)wykorzystajcie po prostu naczynie  żaroodporne. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inny przepisy na domowe pieczywo na zakwasie: Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie   Chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami   Razowy chleb wieloziarnisty

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pytlowy 133

Kamienny chleb Na oknie bochen chleba leżał napoczęty, Na liściu kapuścianym, pulchny i pęknięty. Szedł drogą głodny. Staje. Prosi gospodyni: "Dajcie mi kromkę, kromka ubytku nie czyni. Jestem głodny, od wczoraj bez chleba i wody". "A cóż to, czy chleb piekę dla czyjej wygody? Nie dam wam, ani myślę dla was wstawać z ławy! - Fuknęła gospodyni. - Poszedł, jaki żwawy(...)chwilę sama sobie chleb ukroić wstaje, Ale nóż w chleb nie wchodzi, krajać się nie daje. Na oknie zamiast chleba zwykły kamień leży, Choć jeszcze wczoraj ciasto rozczyniała w dzieży Anna Kamieńska Chleb ten piekłam na 1000 dni bloga. Był to rok 2011. Chleb pytlowy na rynku można kupić bardzo rzadko. Jest to chleb z samej mąki żytniej białej oznaczonej

Leśny Zakątek
Chleb skojarzony Ajeru, czyli mój litewski po polsku 162

Małe ciemne chlebki przyprószone jakby od niechcenia mąką, pieczone na liściach tataraku o wadze 400g w cenie 6 PLN. Stoisko pod chmurką. Chleby nie są pakowane w żadną folię i na dodatek sprzedaje je sympatyczna pani. Maleńkie dziurki o zbitym miąższu, słodkim posmaku, pachnący delikatnie kminkiem, z cienką i miękką skórką. Chleb można kroić w bardzo cieniutkie kromki i jest(...)długo świeży. Jednym słowem znakomity! To chlebek o wdzięcznej nazwie Ajeru:). Właśnie ten niepozorny mały, okrągły bochenek zwrócił moją uwagę. Chleby litewskie wypiekane w kamiennym piecu. Receptura pochodzi z XII wieku i jest dla mnie ale chyba nie tylko dla mnie po prostu niedostępna:). Kupując co jakiś czas ten mały bochenek, postanowiłam spróbować swoich sił wiedząc tylko tyle, że chleb

Leśny Zakątek
Chleb pszenno żytni z jogurtem 173

Zrobiłam ten chleb w automacie do chleba, ale można również upiec w piekarniku. Wykonanie ciasta na chleb – Drożdże wymieszać z cipłą wodą dodać cukier, łyżkę mąki i szczyptę soli. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, otręby, zrobić wgłębienie. Wlać jogurt, wyrośnięte drożdże. Wyrobić na gładkie elastyczne ciasto ciasto. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, miska musi być przykryta(...)ściereczką. Jak już ciasto wyrośnie zagnieść ciasto jeszcze raz, ale już tylko chwilkę. Uformować bochenek chleba lub włożyć ciasto do natłuszczonej i obsypanej mąką blaszki. Zostawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec tak długo aż chleb się zarumieni. Chleb z automatu do chleba – włożyć wszystkie składniki chleba do maszyny. Nastawić

Kuchnia Pokoleń
Chleb pszenno-żytni z ziemniakami na zakwasie 165

będzie zdecydowanie jeden z naszych ulubionych chlebów. Pachnie niesamowicie, dzięki dodatkowi ziemniaków, długo pozostaje świeży. To taki prawdziwie wiejski chlebek, który nie wiem czemu ale kojarzy mi się nawet z pieczeniem na liściu. Przepis dostałam od znajomych już jakiś czas temu, ale dopiero teraz po niego sięgnęłam. Przyznam się, że przez brak lodówki ( to już niemal miesiąc – pozdrowienia(...)firmy Whirpool), nie mam ochoty na jakieś skomplikowane potrawy, wypieki i moje życie toczy się wokół dość mocnego kombinowania co do menu. Chleba nie piekłam już ponad miesiąc. Kilka razy zdarzyło mi się kupić chleb w sklepie… Jakby to powiedzieć…Moje wymagania wobec pieczywa są chyba dość wysokie. Gdziekolwiek bym nie kupowała chleba, niestety nie bardzo mi podchodzi

Mieszam w Garnku
Chleb owsiany na zakwasie z suszonym jabłkiem i nasionami chia 217

Owsianka z jabłkiem na śniadanie? To takie naturalne, normalne. Dlaczego więc nie zrobić chleba owsianego z suszonym jabłkiem? W połączeniu z nasionami chia to cud-miód :) Mówcie co chcecie, ale takiego chleba nie kupicie NIGDZIE! :) PAMIĘTAJCIE, ŻE ZAKWAS IM STARSZY TYM BARDZIEJ AKTYWNY, DZIĘKI CZEMU CHLEB SZYBCIEJ ROŚNIE.  Dlatego u mnie, 2 godziny, to czas optymalny na wyrośnięcie chleba(...)Jeśli marzycie o upieczeniu chlebie na zakwasie na święta, to jeszcze zdążycie go wstawić i uaktywnić. Przepis  na zakwas chlebowy żytni  ⇦ tutaj. Chleb zawiera suszone jabłka. Takie jabłka również możecie zrobić sami. Jak? A tak :) ⇨  Suszone jabłka z suszarki do owoców W razie pytań i wątpliwości, piszcie. Postaram się pomóc najlepiej, jak potrafię: szczesliwakuchnia@gmail.com Składniki: 300 gramów

Szczęśliwa kuchnia
Chleb owsiany na zakwasie z suszonym jabłkiem i nasionami chia 217

Owsianka z jabłkiem na śniadanie? To takie naturalne, normalne. Dlaczego więc nie zrobić chleba owsianego z suszonym jabłkiem? W połączeniu z nasionami chia to cud-miód :) Mówcie co chcecie, ale takiego chleba nie kupicie NIGDZIE! :) PAMIĘTAJCIE, ŻE ZAKWAS IM STARSZY TYM BARDZIEJ AKTYWNY, DZIĘKI CZEMU CHLEB SZYBCIEJ ROŚNIE.  Dlatego u mnie, 2 godziny, to czas optymalny na wyrośnięcie chleba(...)Jeśli marzycie o upieczeniu chlebie na zakwasie na święta, to jeszcze zdążycie go wstawić i uaktywnić. Przepis  na zakwas chlebowy żytni  ⇦ tutaj. Chleb zawiera suszone jabłka. Takie jabłka również możecie zrobić sami. Jak? A tak :) ⇨  Suszone jabłka z suszarki do owoców W razie pytań i wątpliwości, piszcie. Postaram się pomóc najlepiej, jak potrafię: szczesliwakuchnia@gmail.com Składniki: 300 gramów

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chleb żytni z kminkiem – podobno litewski ;) 121

Dzisiaj przepis na chleb żytni na zakwasie. I chyba tutaj powinnam skończyć… W przepisie widnieje adnotacja, że to chleb litewski. Ale gdzie mu do Litwy? Poza kolorem i zawartością kminku, nader daleko. Na Litwie byłam i chleb ów jadłam. W sumie, nie trzeba go jeść, a wystarczy spojrzeć na jego fakturę. Jest bardzo zbita. Litewski chleb to chleb gliniasty(...)bardzo ciężki. Albo się go pokocha, albo nie. Litwini lubią jeść ten chleb smażony. A nawet serwują go w tej formie dzieciom, jako przysmak. Dodatkowo, litewski chleb charakteryzuje się dość intensywnym kolorem, bardzo ciemnym brązem, uzyskiwanym przez dodanie kakao lub melasy. No dobra, wiemy już, czym nasz bohater dzisiejszy nie jest, ale wart i tak jest naszej uwagi

Mieszam w Garnku
Zakwas chlebowy- krok po kroku 174

dziś wiadomo, że najzdrowsze, najsmaczniejsze, po prostu najlepsze chleby wypieka się właśnie na naturalnym zakwasie. Mają one specyficzny kwaskowaty smak i zapach, a w porównaniu do tych na drożdżach- dłużej zachowują świeżość. Problem polega jednak na tym, że wiele ludzi uważa, że wyhodowanie własnego zakwasu w domu jest bardzo skomplikowanym procesem. Fakt wymaga od nas sporo czasu i cierpliwości(...)zapewniam, że jak już raz upieczecie chleb na zakwasie, to innych nie będziecie chcieli jeść! Nie wspominam już o kupowaniu...       Pieczenie chleba jest dla mnie sprawą MAGICZNĄ ! Ten zapach, smak i aromat unoszący się po domu jest niesamowity. W szczególności chleby na zakwasie- mają w sobie coś, czego w sklepowych coraz trudniej znaleźć. Chodzi oczywiście o taką

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb młynarza (na zakwasie) 193

Chleb młynarza (na zakwasie)... Wypieczony z mąki pszennej i żytniej razowej. O sprężystym, miękkim wnętrzu. I cienkiej, chrupiącej skórce. Tradycyjny, idelany do kanapek. Polecam! Składniki: Zaczyn: 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego; 65 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 45 g letniej wody. Ciasto właściwe: 365 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 20 g mąki żytniej razowej(...)ciasta chlebowego  - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować bochenek ( instrukcja formowania podłużnego bochenka  - autor: Piekarnia tatter), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 2 - 2,5 godziny. Mój

Gospodyni Miejska
Chleb ulubiony (na zakwasie) 209

Chleb ulubiony (na zakwasie)... Codzienny chleb pszenny. Neutralny w smaku. O sprężystym, wilgotnym wnętrzu. I chrupiącej skórce.  Zwyczajny, a taki pyszny. Po prostu ulubiony!  Składniki: Zaczyn: 1/3 szklanki aktywnego zakwasu żytniego; 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 650 ml letniej wody. Ciasto właściwe: 600 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 25 g soli; Cały zaczyn(...)ciasta chlebowego  - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować 2 bochenki ( filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka  - autor: danusia555), włożyć je delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanych koszyków do wyrastania chleba, przykryć czystymi ściereczkami, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 2 - 3 godziny. Mój chleb

Gospodyni Miejska
Chleb levain z durum 163

Kolejny chleb levain na codojedzenia, tym razem z mąką durum czyli semoliną. Bardzo smaczny chleb pieczony na pszennym zakwasie. Procedura pieczenia tego chleba być może wydawać się trudna, a na pewno pracochłonna. Warto sobie jednak zadać trudu i upiec prawdziwy levain. Levain to również zakwas…bardzo aktywny. Chleb upieczony na levain ma chrupiącą skórkę i “dziury”. Przepis(...)chleb levain z mąki durum pochodzi z książki znanego szwedzkiego piekarza Jana Hedh. Jeśli już chcę upiec jakiś nowy rodzaj chleba to zawsze sięgam do tej książki. To moja biblia! Najpardziej czasochłonnym momentem w tym przepisie na chleb jest uzyskanie levain. Procedurę tworzenia levain opisałam tutaj , więc nie będę się powtarzać. Za to po niżej znajdziecie przepis na chleb levain

codojedzenia
Chleb pszenno-owsiany na drozdzach-znakomity 245

dawna planowalam upiec chleb drozdzowy,ale moj bardzo aktywny zakwas zawsze niweczyl te plany.Po 4 latach odmowil jednak posluszenstwa.Podpowiadam tylko,ze podrozy zdecydowanie nie lubi . Nowy zakwas nastawiony,babelkuje sobie raznie,ale poniewaz cala "zabawa" trwa 5 dni zmuszona zostalam do upieczenia chleba na drozdzach .Podpatrzylam przepis u Komarki . Ilosc skladnikow dostosowalam do wymiarow swojej formy,odrzucilam to czego(...)posiadam.Smak chleba mnie zaskoczyl,co tu duzo mowic jest pyszny.Chrupiacy,wilgotny,dzieki czemu dlugo zachowuje swiezosc,co jest rzadkoscia przy pszennych chlebach.A wszystko to sprawil dodatek jakze cudownych i zdrowych platkow owsianych.Bardzo prosty przepis, naprawde godny polecenia.Jesli nie zaczeliscie jeszcze przygody z pieczeniem chleba w domu,ten przepis na poczatek wydaje sie idealny.Bardzo polecam! Skladniki na duza foremke ( 32x13x7

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb razowy pszenno-zytni wg J.Hamelmana 180

Kolejny chleb z ksiazki"Chleb"J.Hamelmana.Bardzo smaczny,aromatyczny chlebek z cienka,chrupiaca skorka.Tak nam posmakowal,ze pieklam go 3 razy z rzedu.Maka pszenna razowa dodaje nute smakowa,ktorej nie mialby chleb przygotowany tylko ze zwyklej maki.W wyniku polaczenia maki pszennej razowej z zakwaszona maka zytnia uzyskujemy wilgotny chleb,ktory dlugo utrzymuje swiezosc. Skladniki na 1 maly bochenek: maka chlebowa(...)gory) do wyrastania na nastepna 1 godzine.Ciasto w koszyku obsypac maka i przykryc sciereczka kuchenna w miedzyczasie nagrzac piekarnik ,najlepiej z  kamieniem do 250°C.Obracajac koszyczek wyrzucic chleb zlaczeniem na rozgrzany kamien.Zaparowac piekarnik i piec 15 minut w 250°C.Nastepnie zmniejszyc tempertaure do 230°C i piec 25 minut.Studzic na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb gryczany na zakwasie z rodzynkami 174

już dobrze wiecie, w ostatnim czasie zbzikowałam na punkcie domowego pieczywa :) Świeże bułeczki, chałki, brioszki, chleby... Pieczywo zepchnęło na plan dalszy nawet słodkie wypieki. Ten chlebek jest wyjątkowy dzięki mące gryczanej, której wcześniej nie używałam w swojej kuchni. Aktualnie to jest właśnie mój number one!!! Przepis na ten chleb znalazłam u Angi. Składniki: 200 g mąki gryczanej 100 g mąki(...)godziny, ale może rosnąć nawet 4-5 godzin.Wstawić do nagrzanego piekarnik na 210 ° C ° i piec przez około godzinę (u mnie trwało to 50 minut). Po tym czasie chleb wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Chleb dobrze upieczony popukany od spodu, wydaje głuchy dźwięk. Najlepiej poczekać z krojeniem, jak chleb porządnie przestygnie, ale ja nie wytrzymałam

Delicious Titbits
Prosty chleb na zakwasie 218

Wreszcie uzupełniłam zapasy mąki i mogę znowu piec chleby. Mąkę kupuję na targu - z wora. Ciężko porównać ją ze zwykła mąką sklepową, bo porównania jak dla mnie nie ma :) Nawet zakwas inaczej rośnie na mące z targu. Przekonałam się też ze mąka pszenna   Szadkowską jest najlepsza na rynku, choć nigdzie nie jest reklamowana, a może właśnie dlatego... Wracając(...)chleba - tym razem użyłam przepisu na  prosty chleb pszenny oczywiście standardowo zmieniając go o tyle, że pomieszałam różne mąki (pszenną i żytnią). Eksperymentuję również  z różnymi opcjami wysypywania formy, wiem już ze super jest mąka razowa, tym razem natomiast wysypałam natłuszczoną blachę kaszką manną. Efekt ciekawy, zwłaszcza wizualnie na skórce chleba. Jedno jest pewne - nigdy nie będę już

Z butelką mleczka w tle
Chleb z cebulką 134

chleb to prawdziwa rewelacja. Prosty w przygotowaniu, zawsze się udaje i smakuje.... Tego nie da się wyrazić słowami. Sami spróbujcie.    Niewiarygodne, że właściwie z wody , mąki i kilku innych dodatków może wyjść coś tak pysznego.  Najwięcej smaku daje prażona cebulka.    Najpierw przygotowujemy rozczyn, czyli ucieramy 10 dkg drożdży z 3 łyżeczkami cukru, dolewamy szklankę ciepłej(...)wody, wsypujemy 3 łyżeczki soli, 1 kg takiej samej mąki i przygotowany wcześniej rozczyn.     Ciasto zagniatamy. Nie może się kleić, więc stopniowo podsypujemy mąkę. Na cały chleb potrzebujemy ok. 1,5 kg mąki.        Wyrobione ciasto posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.    Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę.  Wcześniej przygotowujemy

Maminek kulinarny
Domowy chleb z prażoną cebulką 143

Domowy chleb... Świeży, ciepły, z chrupiącą skórką. A w domu unosi się zapach jak z najlepszej piekarni. Prosty w wykonaniu, wyśmienity w smaku. Kto ma ochotę na kromeczkę? Składniki: 650 g mąki pszennej; 6 łyżek prażonej cebulki; 2 łyżeczki soli; 2 łyżki oliwy/oleju; 425 ml ciepłej wody; 7 g suchych drożdży. Sposób przygotowania: W dużej misce (ja użyłam misy(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Uformowany bochenek naciąć na górze nożyczkami, posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrósł. Chleb piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje

Gospodyni Miejska
Chleb cynamonowy 163

sobotę staram upiec się coś słodkiego, tym razem padło na "mamo zrób mi chleb cynamonowy" Moi wszyscy domownicy kochamy cynamon, więc nie czekałam długo i zabrałam się za  pieczenie chleba. W domu obowiązkowo muszą znajdować się drożdże oraz kilka rodzai mąk. Testowałam kilka przepisów, zwłaszcza jeden okazał się być totalną klapą. Na ratunek przyszła niezawodna Nigella Lawson oboje(...)miseczki wbijam jajka i cukier ubijam je lekko po czym dodaję do tego resztę mleka i ostudzone mało, wszystko razem mieszam ze sobą - do wyrabiania ciasta użyłam maszynki do chleba i wedle zasad najpierw wlałam mleko z masłem do tego drożdże a na to wsypałam mąkę i ustawiłam program na mieszanie (mieszanie trwa 10 min po czym ponownie włączyłam mieszanie

Basia w kuchni
Chleb na zakwasie ręcznie wyrabiany 188

minęło trochę czasu, zakwas się wzmocnił i dlatego dodajemy już tylko troszkę drożdży, gdy już minie więcej czasu, nie będziemy ich dodawać. Drożdże skracają również czas oczekiwania na wyrośnięcie chleba. Pół szklanki ciepłej wody wlewamy do miski, dodajemy drożdże i miód. Rozpuszczamy. Teraz dorzucamy zakwas ze słoika, trochę zostawiamy na dnie i dokarmiamy. Do tej masy dodajemy szklankę mąki pełnoziarnistej(...)wyjmij foremki przed nagrzaniem. Pieczemy 40 min. w tym po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 °. Moje foremki są dość grube, więc po 40 min. wyjmuję z nich chleb i piekę jeszcze 10 minut od dołu na termoobiegu. Warto spróbować upiec chleb samemu, bo nie przypomina on w niczym tego kupnego.  Jeżeli użyłeś drożdży (50 g) zamiast zakwasu

Pasje Jolki
PLACUSZKI Z CHLEBA, SZYNKI I MOZZARELLI 162

Stwierdziłam, że jeśli można zrobić zapiekankę z chleba, to i placuszki  o podobnym smaku wyjdą ok :-)  I nie myliłam się. Placuszki z chleba (im starszy chleb tym lepiej) to kolejny mój przepis na fajna kolację za grosik.  Taki przegląd lodówki, bo przepis możemy sobie dowolnie modyfikować wg własnego smaku, lub wg tego co mamy akurat w lodówce(...)100g pieczarek 100g szynki (lub innej chudej wędliny) ser mozzarella ok 50g sól pieprz ostra papryka olej bułka tarta koperek zielony (świeży lub mrożony) 2 jajka 3-4 kromki chleba 2 gotowane na twardo jajka Wykonanie: Pieczarki i szynkę kroimy na drobną kosteczkę. Przesmażamy na minimalnej ilości oleju. Studzimy. Chleb kroimy w kosteczkę. Jajka ścieramy na tarce na oczkach

Walijskie Pichcenie
Chleb wiejski na zakwasie 142

Bardzo dawno piekłam już chlebek, dlatego należało od nowa zrobić zakwas i poczekać ,aż wyrośnie. Chleb już gotowy. Cała kuchnia pachnie. Chleb się studzi , ale  każdy próbuje już coś sobie odkroić. Jest pyszny chrupiący. Polecam Prawdziwy dobry zakwas: 2 szklanki mąki żytniej woda tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany 1 łyżeczka soli Wykonanie:  Szklankę mąki wymieszać z letnią(...)trzy doby, latem  krócej. Tak przygotowany zakwas dodajemy do ciasta chlebowego. Po wyrobieniu odkładamy trochę do słoiczka i mamy na następne pieczenie, trzymając w lodówce. Składniki na chleb zakwas 1/2 kg maki pszennej  1/2 kg maki żytniej 1/2 mąki graham z orkiszem szklanka ciepłej wody 2 łyżki słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka soli Wykonanie Do miski

W kuchennym oknie Ewy
Domowy chleb pszenny 191

jest coś lepszego niż świeży i chrupiący chleb prosto z piekarnika, zrobiony przez nas samych? Jak dla mnie nic nie przebija tego momentu kiedy w całym domu pachnie świeżym chlebem i nagle wszyscy pojawiają się w kuchni ;-) Wystarczy świeże prawdziwe masło i piętka z chleba i już mi bosko! ;-) Buziak! Składniki: - 1 kg mąki włoskiej 00 - 600 ml letniej wody(...)Odstaw w ciepłe miejsce na 35 minut. Po tym czasie zarób ciasto, zagniatamy energicznie, tak aby ciasto się napowietrzyło. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Na stolnicy utwórz bochenki chleba, ułóż na blaszce do pieczenia. Nastaw piekarnik, aby się rozgrzał do temp 200-220 stopni. Bochenki na blaszce powinny odczekać co najmniej 20 minut przed włożeniem do pieca. Ponacinaj chleb

SMYKWKUCHNI
Normandzki chleb jabłkowy 167

kolejne wspólne pieczenie, czyli  na  wrześniową piekarnię , organizowaną przez Amber z bloga  Kuchennymi drzwiami .  P rzepis  mistrza Jeffreya Hamelmana z biblii chlebowej pod tytułem "Chleb" tym razem wybrała dla nas Kamila z bloga  Ogrody Babilonu . Chleb bardzo ciekawy, aromatyczny, chrupiący i zdecydowanie na czasie, bo jego motyw przewodni to jabłka. A na dodatek cudnie(...)pachnie podczas pieczenia. Normandzki chleb jabłkowy Proporcje na 2 duże bochenki Czas przygotowania wraz z wyrastaniem: 17 godzin Składniki: Levain (zaczyn): 160 g mąki chlebowej 750 100 g wody 30 g aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 650 g   mąki chlebowej 750 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g  cydru 20 g soli

Kulinarne przygody Gatity
Błyskawiczny chleb pszenno – razowy 92

Błyskawiczny chleb pszenno – razowy to jest taka propozycja na domowe pieczywo, kiedy nie mamy czasu na wypiek chleba na zakwasie. Przygotowanie tego pieczywa mimo wszystko wymaga od nas 2 godzin. Chleb jest chrupiący z zewnątrz i delikatny, miękki w środku. Nie polecam wyrabiać tego chleba w maszynie, bo cały sposób przygotowania jest tak szybki i prosty, że nie będzie(...)potrzebna. Jednym z ciekawych dodatków zastosowanych w tym chlebie jest odrobina octu. Dodajcie i zobaczcie jak bardzo pozytywnie zaskoczy Was smak. Składniki na 2 bochenki chleba 800 g mąki pszennej chlebowej 250 g mąki żytniej 3 łyżeczki soli 500 ml letniej wody 50 g masła, w temperaturze pokojowej 350g startych na tarce ziemniaków 2 łyżki octu balsamicznego 40g suchych drożdży

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb pszenno-żytni z rozmarynem 58

kolejny raz „zobaczymy się” w styczniu. Zatem szczęśliwego nowego roku, bawcie się dobrze i takie tam. Znowu poczułem potrzebę opracowania jakiejś receptury chlebowej. Znaczy, prawdę mówiąc, skończył się nam chleb, a nie chciałem znowu robić takiego samego co zawsze. Coś zmienić chciałem. I tak właśnie powstał ten chleb. Pomyślałem chwile co do czego dodać i w jakich proporcjach(...)mamy pyszny chleb ziołowy. Ze sporym dodatkiem maki żytniej więc i też taki wyraźny, z charakterem. Dokładnie taki jak lubię. Chociaż wyrabianie chleba z taką ilością maki żytniej to koszmar, bardzo się klei. Dlatego też raczej polecam użycie robota kuchennego. Ja bym się nie porwał na ręczne wyrabianie. Ręcznie to ja lubię pszenne ciasto wyrabiać. Jest przyjemne i wdzięczne

Marder&Marder Manufacture
Tostowy chleb cebulowy 65

sumie takie wpadki czasami fajnie wyglądają, pokazują naturalność i prawdziwość moich przepisów. Więc jeśli już mamy to wyjaśnione, to przechodzimy do właściwej części . Robiłem jakiś czas temu ten chleb, ale w formie formowanego bochenka, nie z foremki tak jak teraz. Dokładnie ten sam przepis, ale tym razem chciałem go upiec w foremce. Zdecydowałem się wrzucić to na bloga jako nowy(...)przepis, bo właściwie jest to zupełnie inny chleb, mimo, że według tego samego przepisu. Inny sposób pieczenia daje zupełnie inny efekt końcowy. Inaczej będzie smakował chleb w formie formowanego bochenka, a inaczej zrobiony w foremce. A jeszcze inaczej, gdybyście taki bochenek zdecydowali się upiec w naczyniu żeliwnym. Po prostu temperatura ma inny dostęp do chleba, w inny sposób

Marder&Marder Manufacture
Najlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami / Gluten Free Potato Bread 70

Najlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami Jeśli z powodów zdrowotnych musicie unikać glutenu, wiecie, że dobry, miękki chleb bezglutenowy to rzadkość. Trudno też upiec idealny bochenek bez glutenu w warunkach domowych, bo pieczywo bezglutenowe rządzi się swoimi prawami, a  sposób przygotowania odbiega od przepisów na tradycyjne ciasto na chleb. Dziś zapraszam na najlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami - prosty, puszysty(...)miękki, idealny do zdrowych kanapek :) Najlepszy chleb bezglutenowy jest miękki i puszysty dzięki sporej ilości ziemniaków. Oprócz tego zawiera też zdrową mąkę gryczaną, a także mąkę ryżową i skrobię ziemniaczaną. Żadnych gum, konserwantów i innych dziwnych składników.  Do przyrządzenia tego chleba będzie Wam potrzebny blender, najlepiej kielichowy, a także długa foremka keksówka - z podanych proporcji upieczecie spory bochenek chleba

Lekcje w kuchni
Chleb żytni 65

Czas czytania: 2 min Chleb żytni i to w 100% żytni, upiekłam go specjalnie, aby móc przygotować idealny kwas buraczany. Najlepszy kwas buraczany uda się tylko z kromką prawdziwego żytniego chleba. Chleb jest przygotowany na zakwasie żytnim oraz mąki żytniej typu 2000 i 720 to składniki, które koniecznie musicie zakupić! Procedura przygotowania chleba jest trójfazowa. Zaczynamy 16 godzin przed pieczeniem(...)chleba, najpierw przygotowujemy zaczyn, który pracuje przez około 12 godzin. Po tym czasie mieszamy ciasto właściwe, przelewamy do keksówki, a po wyrośnięciu ciasta pozostaje nam ostatni etap, czyli pieczenie . Pieczenie jest dość nietypowe, bo wyrośnięte ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika , a nie jak zazwyczaj do gorącego! Bardzo ważne, aby chleb, który wstawiamy do piekarnika, wcześniej zwiększył swoją objętości, nie wstawiajcie

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim 71

Czas czytania: 3 min Kolejny chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim i prażonymi nasionami słonecznika. Chleb upiekłam w garnku żeliwnym dzięki temu, ma piękną chrupiącą i bardzo smaczną skórkę. Miąższ chleba jest jasny miękki, lekko wilgotny i pięknie pachnie. Zapach zawdzięcza prażonym nasionkom słonecznika i oczywiście zielonym listkom czosnku niedźwiedziego. Podczas pieczenia w domu unosi się cudowny aromat, który sami musicie(...)poczuć! Przepis na tę wersję chleba jest błyskawiczny i nie wymaga długiego czasu fermentacji, a ciasto mieszamy przy użyciu łyżki, więc nawet mikser nie będzie Wam potrzebny. Jeśli nie macie garnka żeliwnego, to nic nie szkodzi, bo można upiec go w naczyniu żaroodpornym z pokrywką lub ceramicznym typu garnek rzymski. Jeśli i takich naczyń również nie posiadacie, to możecie użyć

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 90

Czas czytania: 2 min Szybki przepis na chleb pszenny z płatkami owsianymi przygotowanie ciasta na chleb zajmuje tylko kilka minut. Można więc przygotować je rano przed pracą, a po powrocie do domu upiec pyszny chleb. Moje ciasto wyrastało 2 godziny, ale spokojnie proces ten może trwać nawet 10 godzin. Po czasie wyrastania należy uformować bochenek w dowolnym kształcie. Przygotowany chleb(...)umieszczamy w foremce i czekamy około 30 minut, aż wyrośnie. Chleb pieczemy w wysokiej temperaturze z parą, niestety nie wszystkie piekarniki posiadają opcję pieczenia z parą, ale jest i na to sposób. Po wstawieniu chleba do piekarnika wystarczy spryskać jego wnętrze wodą. Można też włożyć na jego dno pół szklanki kostek lodu, to wystarczy, żeby wytworzyć odpowiednią ilość pary. Para

SprawdzonaKuchnia.pl
Pszenno-żytni chleb na zakwasie / Rye and Wheat Sourdough Bread 77

Pszenno-żytni chleb na zakwasie  Dziś zapraszam na puszysty pszenno-żytni chleb na zakwasie bez formy . Jest bardzo prosty w przygotowaniu. To naprawdę podstawowy przepis , a z jego upieczeniem poradzicie sobie nawet wtedy, gdy dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowego chleba na zakwasie. Mój pszenny chleb na zakwasie żytnim może być pieczony w garnku żeliwnym / rzymskim lub bez niego(...)wtedy warto przygotować moją ulubioną glazurę do chleba, dla bardziej chrupiącej skórki. Ten łatwy chleb na zakwasie jest jednym z naszym ulubionych - ma bardzo charakterystyczny, pyszny i pulchny miąższ, absolutnie nie jest zbity i ciężki. Powinien posmakować również tym, którzy nie nie przepadają za pieczywem na zakwasie . Z podanych proporcji upieczecie mały, zgrabny okrągły bochenek. Nie bójcie się podsypywać ciasta

Lekcje w kuchni
FIGOWY CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE ŻYTNIM 136

Wypieki chleba to moja miłość, wypiekam pieczywo na zakwasie od 2007 roku, to wtedy zaczęła się moja przygoda z zakwasem i z domowym chlebem. Przez te lata metodą prób i błędów nauczyłam się wypieku chleba. Od długiego czasu zbieram materiały na e-booka o chlebie, ale nie sądziłam, że kiedyś przyjdzie czas, w którym tak wielu z nas chce piec(...)chleby. Być może dla jednych to byłby dobry moment "na zarobek", ale pomyślałam, że może właśnie teraz jest dobry moment by pasjonatów pieczenia chleba było więcej. By za darmo dzielić się wiedzą i doświadczeniem w tym zakresie.  Zawsze wierzę, że dobre uczynki do nas wracają. Także pomyślałam, że podzielę się z Wami moimi przepisami na proste chlebki na zakwasie

SMYKWKUCHNI
Chleb pełnoziarnisty – najprostszy przepis 111

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb pełnoziarnisty do jeden z moich ulubionych wypieków. Jak rozpoczynałam swoją przygodę z wypiekami szukałam przepisów, które są „banalnie proste”. Mają niewiele składników a ich wykonanie będzie szybkie i nieskomplikowane. Tak znalazłam przepis na ten chleb. Nie musisz robić rozczynu z drożdży, nie musisz mieć zakwasu, nie ma kilkunastu składników, nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia(...)kilka godzin. Same plusy! Ciężko w sklepach znaleźć dobrej jakości chleb pełnoziarnisty, mimo pięknego wyglądu często okazuje się, że jego skład pozostawia dużo do życzenia. Znajdziemy w nich masę niepotrzebnych składników. Jeśli musisz stosować dietę o obniżonym indeksie glikemicznym, musisz uważać na rodzaj pieczywa jaki spożywasz. Dlatego samodzielny wypiek chleba w domu powinien wejść nam w nawyk. Mając do wyboru

To Musisz Wiedzieć
Najprostszy chleb na zakwasie. Orkiszowo- pszenny z miodem. 130

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bardzo prosty chleb na zakwasie. Chleb z mąki orkiszowej i z mąki razowej z dodatkiem miodu, smakuje wybornie i pachnie powiem Wam szczerze- szalenie! A wszystko za sprawą dodatku miodu i wypieku na naturalnym zakwasie żytnim. Ten chleb na zakwasie robi się tak na prawdę może 10 minut, resztę robi za nas czas(...)Polecam Wam go na początek przygody z wypiekami chleba na zakwasie. W najbliższym czasie będą Wam tutaj podawać takie szybkie przepisy na pieczywo na zakwasie. U mnie wygląda to tak zazwyczaj raz piekę   "SOURDOUGH BREAD"   gdzie wychodzą mi dwa duże bochenki chleba zazwyczaj wystarczają nam na pięć dni a potem mam ochotę na coś szybkiego i piekę zawsze

SMYKWKUCHNI
Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej 132

Jako że zaczyna się sezon na dynię pokusiłam się o przygotowanie przepisu na domowy chleb bezglutenowy na bazie dyni piżmowej. Tak przygotowany chleb świetnie się nada jako podstawa do kanapek, chociaż sam w sobie również jest bardzo pyszny. Koniecznie musicie spróbować! Chleb bezglutenowy wcale nie jest taki zły jak go malują. Połączenie dyni i dwóch rodzajów mąk daje naprawdę niesamowite(...)walory smakowe. Dlaczego dwa rodzaje mąk? Dzięki takiemu połączeniu, chleb wyjdzie chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku – z samą mąką kukurydzianą chleb oczywiście również wyjdzie, ale będzie bardziej żółty i mniej chrupiący. Dla miłośników słodkich smaków polecam dodać trochę miodu i aromatu waniliowego – wtedy chlebek będzie słodszy, ale mniej “neutralny”. Domowy chleb bezglutenowy o wiele

A to pestka
Pomysł na sałatkę: Panzanella z pieczonymi warzywami 137

Szukasz pomysłu na prostą sałatkę? Mamy dla ciebie super przepis. Wystarczy suchy chleb. Włosi wymyślili jak wyczarować pożywne danie z kilku kromek czerstwego chleba. Włoski pomysł na sałatkę z XVI wieku Przed wiekami piekarze nie znali takiego wynalazku jak konserwanty, dlatego chleb trzeba było zjeść póki był świeży. Czerstwy zazwyczaj moczono w mleku, a później zapiekano. Tak powstały french tosts(...)polecamy nasz przepis na szarlotkę z chleba) . Kiedy w Europie pojawiły się pomidory przywiezione przez żeglarzy z Ameryki, Włosi wymyślili nowy przepis na spożytkowanie suchego pieczywa: panzanellę. Jak pisał XVI-wieczny malarz Bronzino: „Un’insalata di Cipolla trita Con la porcellanetta e cetriuoli Vince ogn’altro piacer di questa vita”. Sałatka z chleba, ze szczypiorem, sałatą

Niedzielny kucharz
CHLEB Z VERMONT NA PEŁNOZIARNISTEJ MĄCE ZE ŚLIWKAMI I CZĄBREM 169

CHLEB Z VERMONT na pełnoziarnistej mące ze śliwkami i cząbrem CHLEB ORKISZOWY WEDŁUG ZMODYFIKOWANEJ RECEPTURY WG. J.HAMELMANA- CHLEBA Z VERMONT   Po przepisie na chleb  Pain au levain  i przepisie na  domowy chleb na zakwasie z suszonymi  pomidorami , który tak bardzo przypadł Wam do gustu, postanowiłam podzielić się z Wami kolejnym przepisem na chleb. Moim(...)ulubionym chlebem jest niewątpliwie chleb z mąki orkiszowej, już dzieliłam się z Wami moim przepisem na  chleb orkiszowy ,  dzisiaj natomiast, chciałabym pokazać Wam przepis na chleb z Vermont J. Hamelmana, tylko trochę zmodyfikowanym przeze mnie, bo użyłam mąki pełnoziarnistej.  PRZEPIS NA CHLEB Z VERMONT  PO MOJEJ MODYFIAKCJI SKŁADNIKI: ZACZYN: - 140 g mąki orkiszowej

SMYKWKUCHNI
Chleb pszenny na zakwasie 105

Wielkie pieczenia chleba w rodzinnym gronie. Wieczór spędzony w fantastycznym towarzystwie i do tego świeży chlebek z masłem (wyrób własny tzn kuzyna). Korzystaliśmy z: Moja Piekarnia – pierwszy chleb oraz Weekendowa Piekarnia po godzinach. Do wypieku chleba użyliśmy (proporcje na dwa bochenki): – 800/900 g mąki pszennej (typ 650 lub wyższy) – 600-650g zakwas pszenny (oczywiście odpowiednio przygotowany(...)można to opisać) – ok. 300-400 wody (trzeba wyczuć, jeżeli ciasto będzie za suche wtedy chleb też będzie suchy, lepsze dość mokre) – ziarka – dynia, słonecznik, siemię lniane, płatki owsiane – wg uznania – 24 g soli – łyżkę oliwy lub oleju Ciasto ugniataliśmy minimum 10 minut, zostawiliśmy na 30 minut godziny żeby ciasto odpoczęło i włożyliśmy

Szybko Tanio Smacznie
Chleb żytnio-orkiszowy z ziarnami na zakwasie 175

Robiłam już różne chleby na zakwasie, używając najrozmaitszych mieszanek mąk, ale do tego chleba wracam ostatnio cały czas, bo jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale głównie najbardziej mi i mężowi smakuje. Dodatkowo długo zachowuje świeżość i niezależnie od tego ile doda się zakwasu, to chleb nie jest kwaśny, tylko po prostu smaczny, lekko wilgotny. Właśnie z powyższych powodów chcę(...)się również podzielić z Wami tym przepisem ;-) Z podanych poniżej składników wychodzą 2 chleby pieczone w formach keksowych o wymiarach 35x12,5 cm.  SKŁADNIKI 500 g zakwasu żytniego (z mąki żytniej razowej typ 2000) 300 g mąki orkiszowej graham typ 1850 600 g mąki żytniej chlebowej typ 720 100 g mieszanych ziaren (u mnie siemię lniane, dynia, słonecznik

Passions hobbies life
Przepis na Chleb Orkiszowy na Drożdżach 253

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny domowy chleb orkiszowy, przygotowanie ciasta jest wyjątkowo proste ponieważ ciasta na chleb nie wyrabiam na blacie a jedynie w misce mieszając łyżką. Chleb orkiszowy jest bardzo smaczny więc polecam wypróbować przepis i spróbować upiec taki chlebek. Będziemy potrzebować: chleb upiekłam w foremce o wymiarach spodu foremki długość 22 cm x szerokość(...)mąki orkiszowej (użyłam mąki Melvit) 400 ml letniego mleka 35 g drożdży świeżych 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Link do filmu z przygotowania: Chleb orkiszowy Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb orkiszowy na zakwasie 144

Chleb, który ma swoją własną historię. Dotychczas tworzyłam własne przepisy na chleb, ale piekąc na zakwasie nie wprowadzałam nigdy dużych zmian. Głównie zwiększałam proporcje, żeby upiec od razu dwa chleby, dodawałam mąki razowej, żeby chleby były zdrowsze i zawsze wprowadzałam do swoich przepisów ziarna. Niestety kiedy postanowiłam upiec chleb orkiszowy na zakwasie, to okazało się, że takiego(...)się. Postanowiłam więc stworzyć swój własny przepis od A do Z. Już w trakcie jego pisania wprowadzałam zmiany, ale największe zachodziły na bieżąco. Ostatecznie wyszło na to, że piekłam chleb o 23:00, bo mimo, że robiony na zakwasie, to w końcu orkisz posiada gluten i po wyrobieniu chleba (kiedy siatka glutenowa się aktywuje) nie potrzebuje on całej nocy

Passions hobbies life
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na drożdżach 169

Smak kminku w chlebie zawsze będzie mi się kojarzył z pobytem jeszcze wtedy w Czechosłowacji. Ciężko kupić tam inny chleb niż taki z dodatkiem kminku, co dla dziecka jest dość kłopotliwą sprawą. Teraz kminek uwielbiamy i bez kminku nie wyobrażam sobie dobrego chleba. Przepis na chleb pszenno-żytni kminkowy pochodzi ze strony ww.mojewypieki.com . To jak dla mnie, sprawdzone źródło pysznych(...)przepisów. Tym razem padło na ten właśnie chleb. Ja delikatnie zmieniłam proporcję mąk w stosunku do wersji oryginalnej. Chlebek wychodzi bardzo dobry. Skórka jest chrupiąca a w smaku w ogóle nie czuć drożdży. Smakuje jak rasowy chleb z dobrej piekarni. Uwielbiamy go tylko z masłem albo masłem i miodem czy serem żółtym. Jest pyszny również przez kolejne

Mieszam w Garnku
Chleb pszenny na zakwasie 173

Czasochłonny, ale prosty w przygotowaniu chleb pszenny na zakwasie. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", jednak pozwoliłam sobie wprowadzić tutaj kilka zmian (głównie też dlatego, że nie mam koszyków rozrostowych). SKŁADNIKI na 2 formy keksowe o wymiarach 35x12,5 (mogą być mniejsze) Na zakwas 120 g zakwasu żytniego 500 g mąki pszennej chlebowej(...)wody (przegotowanej) Na ciasto właściwe 900 g zakwasu 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 200 ml wody (przegotowanej) 15 g soli płatki owsiane do oprószenia góry chlebów dodatkowo: mąka pszenna typ 750 do oprószenia rąk i stolnicy WYKONANIE Dzień przed pieczeniem. Zakwas żytni wyjąć z lodówki i ogrzać go (około 2 godziny). W dużej misce wymieszać ogrzany zakwas

Passions hobbies life
Chleb pszenny razowy z ziarnami 148

Pyszny chleb, w szczególności dla osób lubiących pieczywo pełne ziaren ;-) Mojej rodzinie smakuje tak bardzo, że piekłam od razu dwa. Jakoś zmieściły się na blaszce w piekarniku, ale z jednej strony, w trakcie pieczenia, zrosły się, więc musiałam je rozciąć. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Z poniższego przepisu wychodzi 1 bochenek chleba (robiłam porcję podwójną, dlatego(...)też na zdjęciach są 2 chleby). SKŁADNIKI 400 ml letniej wody 10 g drożdży 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki pszennej razowej typ 2000 150 g ziaren (u mnie siemię lniane, dynia i słonecznik) 10 g soli dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy i oprószenia rąk WYKONANIE Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącej), dodać

Passions hobbies life
Chleb pszenny codzienny na drożdżach 172

Prosty, ale czasochłonny przepis na pyszny chleb. Jeżeli zamierzacie piec domowe pieczywo, to polecam zacząć od tego chleba, bo trudno żeby się nie udał, a nic nie zachęca bardziej niż sukces ;-) Chleb jest najsmaczniejszy w ten sam dzień (zjedliśmy z mężem na kolację pół bochenka). Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia", którą bardzo polecam. Im więcej damy(...)czasu naszemu chlebowi na wyrastanie, tym smaczniejszy będzie, więc warto uzbroić się w cierpliwość. SKŁADNIKI 10 g drożdży 400 ml letniej wody 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 10 g soli dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy i do oprószenia rąk WYKONANIE Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącą, bo zabije drożdże), dodać drożdże i wymieszać. Następnie dodać

Passions hobbies life
Domowy Chleb Pszenny Razowy na Zaczynie Pate 161

Witam Serdecznie Propozycja na kolejny domowy chlebek tym razem pszenny razowy na zaczynie pate. Przepis na chleb pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” z małymi moimi modyfikacjami . Zachęcam do domowego wypieku chleba :) Będziemy potrzebować: Z podanych proporcji upieczemy chleb o wadze około 700 g na zaczyn pate fermentee: 120 g mąki pszenna typ 650 80 g wody ciepłej 5 g soli(...)podsypania około 3 łyżek folia spożywcza lub woreczek do nakrycia naczynia z ciastem Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm Link do filmu z przygotowania chleba domowego - pszenny razowy https://www.youtube.com/watch?v=mScKpNeyAss Przygotowanie : Do przygotowania chleba użyłam robota ale można go przygotować ręcznie . Kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama . Najpierw przygotuję zaczyn: Do miski

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb firmowy 141

stało się. Jednocześnie coś dobrego i złego zarazem. Po wielu latach poszukiwań i starań stworzyłem chleb idealny, doskonały. Nie żartuję, ten chleb jest tym czego szukałem przez 4 lata prowadzenia tego bloga. Idealnie policzone składniki, dokładnie dobrany czas i temperatura pieczenia, wszystko do siebie pasuje, wszystko ze wszystkim gra. Lekko wilgotny, idealnej wielkości dziurki w każdej kromce... Właściwie prawie nigdy(...)robiłem dwa razy tego samego chleba. Bo po prostu wciąż szukałem tego idealnego smaku. I złe właśnie jest to, że ten smak znalazłem i tutaj poszukiwania się kończą. Prawdopodobnie będzie teraz znacznie mniej przepisów chlebowych. Od wielu tygodni wypiekam ten chleb codziennie i nie potrzebuję innego. Ale może kiedyś mi się znudzi i zacznę znowu szukać czegoś innego, zobaczymy

Marder&Marder Manufacture
Zakwas żytni na chleb - Przepis krok po kroku 213

naturalnych) drożdży. Podczas kwaszenia mąki są one pobierane z powietrza, a mąka służy im jako pożywka. Wyhodowanie własnego zakwasu daje ogromną satysfakcję i gwarantuje, że upieczony na nim bochenek chleba będzie miał chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. A jeśli chodzi o wrażenia smakowe, to trudno o pyszniejszy chleb niż ten na zakwasie. Przygotowanie własnego zakwasu, wbrew pozorom, wcale nie jest(...)skomplikowane. Wystarczy tylko traktować go w odpowiedni sposób, a już po kilku dniach możemy cieszyć się zapachem i smakiem prawdziwego chleba. Przy przygotowaniu mojego zakwasu, a następnie upieczeniu pierwszego chleba skorzystałam z przepisów Piotra Kucharskiego z książki  Chleb domowa piekarnia, którą bardzo polecam! . Autor radzi aby przygotowanie zakwasu dostosować do naszego trybu dnia. Chodzi o dokarmianie zakwasu o stałych

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczemy chleb "w ciemno" czyli Pain al Cioccolato i międzynarodowe poruszenie 202

Jakiś czas temu Anna Maria zaproponowała na FB pieczenie chleba "w ciemno". Nie myśląc wiele zgłosiłam się i w ubiegłym tygodniu dostałam przepis. Chleb miał być na zakwasie to jedno wiedziałam ale jak okazało się, że ma być czekoladowy... o mało nie padłam z wrażenia!!! i w ten sposób w piątek piekłam stając się częścią międzynarodowej inicjatywy! Niesamowite uczucie!!! Pełną

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z brązowym ryżem i thang zhong czyli wspólne blogowe pieczenie 166

Zanim upiekłam "chleb w ciemno" wspaniała blogerka, Amber, przysłała mi maila z propozycją wspólnego blogowego pieczenia chleba i z przepisem oczywiście. Ucieszyłam się bardzo choć przyznam szczerze, że nazwa thang zhong nic mi nie mówiła i lekko mnie przeraziła. Już widziałam siebie latająca po sklepach albo odsyłającą Małżona z jednego sklepu do drugiego. Na moje a raczej Małżona szczęście

Dzieje kuchennej Wiewióry
Słodki Chleb Cynamonowy czyli Słodki Czwartek odc.16 i kolejne wspólne pieczenie! 166

odbyło się w ubiegły weekend kolejne wspólne blogowe chlebowe pieczenie! Ależ to emocje! a jakie ciekawe wypieki! Tym razem przepis dotyczył chleba i to słodkiego na dodatek. Pełnoziarnisty, z rodzynkami, cynamonem, trochę bardziej buła niż chleb ale PYSZNY i to najważniejsze :) lekko słodkawy, długo świeży, beżowy, pachnący i jeszcze wiele innych epitetów mi się na język ciśnie :) Przygód

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pan co'Santi czyli Chleb z Orzechami i Rodzynkami w garnku pieczony 140

Przepis na ten chleb miałam spisany już bardzo dawno temu. Przypomniałam sobie o nim przeglądając mój kajet, upiekłam dla siebie, w ten upał a co! a Małżonowi inny, zakwasowy, żeby nie było :) Chleb jest nie słodki, cynamonowy troszeczkę, bakaliowy, chrupią w nim orzechy, słodzą rodzynki. Ma duże bąbelki w środku i pyszną, niezbyt grubą skórkę. Bardzo polecam z masłem, białym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pszenny chleb z jablkami z zeliwnego garnka czyli Niedzielne Sniadanie odc.42 120

Uwielbiam piec chleby, szczególnie te, które można zapakować w żeliwny gar! U Marty z bloga Co Dziś Zjem Na Śniadanie znalazłam ostatnio przepis na zakwasowy chleb z jabłkami. Zaintrygował mnie bardzo. Od razu nastawiłam pszenny zakwas, zrobiłam szafkowy rekonesans i okazało się, że mąka chlebowa jest obecna. Zagniotłam, poczekałam a potem już tylko wąchałam i wąchałam! zapach jest cudowny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Potrawy z dyni: Chleb dyniowy 174

wybór padł na ten prosty chlebek. Super szybki bo bez wyrastania, więc nadaje się do zrobienia dla wszystkich tych, którzy – jak ja – dopiero zaczynają swoją przygodę z chlebem. Chlebek wychodzi niezbyt duży, w sam raz na jeden posiłek dla kilku osób, lub dwa, trzy posiłki dla pary. Chleb dyniowy – składniki: 300 g mąki pszennej (przesianej(...)wyrabiam ciasto aż będzie gładkie, w razie potrzeby dodając trochę mąki. Formuję ciasto w kształt bochenka i ostrym nożem nacinam wierzch. W piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni piekę chleb 30 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę następnych 20 minut. Po wyjęciu jak się puka w spód powinien być głuchy odgłos to wtedy jest dobrze upieczony

UgotujmyTo.pl
Tatterowiec, czyli chleb razowy na zakwasie. 250

Chleb razowy ze sklepu jakoś mi nie podchodzi, ale jak pomyślę, że z prawdziwym razowcem ma niewiele wspólnego to nie ma się co dziwić. Upieczony w domu chleb razowy na zakwasie to kwintesencja zdrowia, a jeśli przepis pochodzi od Tatter, to dodatkowo mamy też kwintesencję smaku. Chlebek ten jest pyszny, aromatyczny, lekki, wszystko co najlepsze zamknięte w jednym bochenku(...)łyżka soli Dodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Następnie gotowe ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić

Z butelką mleczka w tle
Domowy pszenny chleb 168

przepis bez zdjęcia. Było to 3, może 4 lata temu, ale chlebek nie poszedł w zapomnienie :) to niesamowicie fajne uczucie :) Postanowiłam zatem jak najszybciej upiec i pokazać Wam ten chleb. Mam nadzieję, że polubicie go tak, jak Sabina :) Jest prosty i wbrew pozorom szybki. Od tego chleba zaczęła się moja przygoda z własnym pieczywem, a byłam wtedy kompletnie "zielona(...)dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Obyło się bez zakalca, nie licząc lekkiej gumowatości, kiedy kroiliśmy go na gorąco ;) Chleb musi jednak choć trochę wystygnąć ;) Składniki: 300 ml mleka , 1,5 łyżki oliwy , 500 g przesianej mąki pszennej , 1,5 łyżeczki soli , 1 łyżeczka cukru , 15 g drożdży , garść płatków owsianych do wysypania formy. Drożdże rozetrzeć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb orkiszowy z ziarnami 146

Kolejny chleb. Pyszny i zdrowy. Genialnie prosty i dla osób, które muszą mieć dietę bogatoresztkową i , które cierpią na zaparcia. Idealny chleb, syty i chrupiący. Składniki -500 g mąki orkiszowej typ 650  MŁYN KOPYTOWA -250 g mąki pszennej graham typ 1850  MŁYN KOPYTOWA 100 g mąki żytniej razowej typ 2000  MŁYN KOPYTOWA 250 g ziaren prażonych(...)drewnianą łyżką. Ciasto jest luzne. Przygotować keksówki. Wyłożyć papierem. Nałożyć do keksówek masy chlebowej, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.  Posmarować lekko chleb oliwą z oliwek i włożyć do piekarnika na około 200 st. Piec mniej więcej godzinkę zaglądając od czasu do czasu, jeśli zachodzi taka potrzeba to wyłączyc górną grzałkę. Po upieczeniu wyjąć

Z Kuchni Do Kuchni
Najprostszy z najprostszych: chleb z formy 141

Najprostszy na świecie - chleb pszenny na drożdżach. Z formy, więc nic nigdzie nie ucieknie. Bez żadnych dodatków, więc jest idealną bazą do wszelkich modyfikacji. Pachnie pięknie, jest mięciutki i delikatny. Smakuje wyśmienicie ze wszelkimi możliwymi dodatkami. Nie da się go zepsuć, więc będzie idealny na pierwszy własnoręcznie upieczony chleb.  Znalazłam go w niemalże pachnącej świeżym pieczywem książce, Bag brød(...)Potrzebowałam czegoś szybkiego, niewymagającego. Coś, co na pewno mi się uda. I co nie będzie bułkami, bo akurat mi się znudziły. Ten chleb jest naprawdę świetny. Chleb pszenny z formy Składniki: (na keksówkę 22x11 cm) 300 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 450 g mąki pszennej Drożdże wkruszyć do dużej miski. Wlać kilka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najsmaczniejszy chleb dyniowy 165

drodzy. To zdecydowanie najsmaczniejszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Fakt, że zawiera dynię, jest tu drugorzędny. C. stanowczo zażądał powtórki, a i piekłabym go trzeci raz z rzędu gdyby nie to, że mi się puree z dyni zaczęło kończyć, a jeszcze tyle mam z nim planów...  Chleb jest rewelacyjny. Pachnie bosko, ma cudowny, żółciutki kolor. Jest mięciutki(...)długo rośnie, a potem wyrobione ciasto niemal drugie tyle. Cóż, czasem trzeba się poświęcić... Moim zdaniem jak najbardziej warto - efekt jest bardziej niż zadowalający. Jako bazę użyłam przepisu na chleb na poolish z bloga  Co do jedzenia  - zasmakował mi bowiem bardzo, i stwierdziłam, że idealnie nadaje się do eksperymentów. Ten zaliczam do jak najbardziej udanych. Dyniowy chleb

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb bez mąki 124

dłuższego czasu słyszałem ciągłe „...tylko ma być dużo ziaren!!!...". No to poszedłem na całość. Chleb bez mąki, drożdży i jajek, ale za to pełen błonnika, witamin i związków mineralnych. Czyli samo zdrowie. Same nasiona i migdały dały chleb bardzo sycący. Naturalnym spoiwem są nasiona, a raczej śluz wydobywający się z nasion siemienia lnianego i szałwi hiszpańskiej po zalaniu wodą. Ciekawym(...)południowo-zachodniej części dzisiejszego Meksyku. Nasiona ze względu na ich różnorodne właściwości można stosować wiele sposobów: w całości jako dodatek m.in. do sałatek, musli, owsianki, ugotowanych kasz i chlebów bez mąki oczywiście. Zmielone łączy się z mąką przy wypieku ciat i chleba, oraz do zagęszczania zup. Po zalaniu gorącą wodą stosuje się w formie żelu. Można też stosować olej

Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong i kasza jaglana 169

Konstynuując inspirowanie się kaszą, po chlebie z kuskusem i kaszą gryczaną , kolej przyszła na kaszę jaglaną. Dlaczego kasza jaglana? A dlaczego nie? Aby sprawdzić, jaki smak będzie miał chleb. Bo kasza z łuskanego ziarna prosa jest zdrowa i smaczna. Bo chleb jest kolejną ciekawą propozycją. Bo poprzedni chleb już został zjedzony. Właściciwe przepis jest identyczny, jak ostatnio pieczony chleb(...)kuskusem, dodałem jednak trochę więcej mąki, aby ciasto było zwarte. Kaszka nie była zbyt miękko ugotowana, i wyraźnie można było ją wyczuć w ustach jedząc chleb. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na jedną foremkę a 23 cm): 100 g Tang Zhong z mąki pszennej chlebowej i wody 210 g mąki pszennej chlebowej

Grahamka, weka i kajzerka
Krokiet z pajdy chleba 178

Croquette with slices of bread Składniki 1 pajda chleba 2 łyżki majonez 4 plastry ser żółty 2 plastry szynka wędzona 1 pomidor chilli 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Wykonanie. Z pajdy pszennego chleba, odkroić skórkę, rozwałkować na folii spożywczej. Tak przygotowany chleb, posmarować majonezem, rozłożyć żółty ser, oprószyć chilli i położyć po dwa plasterki szynki wędzonej. Pomagając sobie(...)folią, zrolować. Jajko roztrzepać,  posolić i pędzlem posmarować nasze ruloniki z chleba, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z każdej strony na oleju. Osączyć na papierze kuchennym. Pokroić w plastry, podać z pomidorem

Kulinarny karnet Christophera
Słoneczny chleb kukurydziany 145

Chleb z mąki kukurydzianej jest wspaniałą alternatywą dla osób na diecie bez glutenowej i bez pszenicznej. Mąka kukurydziana jest ogólnie dostępna i nie tak droga jak mąka kokosowa czy migdałowa.Chleb ma piękny słoneczny kolor i bardzo delikatny smak. Wykonanie jest bardzo proste, więc powinno zachęcić wszystkich, którzy mają na niego ochotę. Składniki; 6 dag drożdży 1 łyżeczki cukru(...)podgrzane mleko, sól i kminek. Dobrze wyrób. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Chleb przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia. U mnie wersja bez kminku. /źródło ,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka
Walijskie chleby z doniczek 131

chleby doprawia się zazwyczaj szczypiorkiem, szałwią, natką pietruszki i czosnkiem, choć można użyć innych ziół. Jeśli lubimy bardziej intensywny smak, możemy też dodać do ciasta nieco surowej, posiekanej cebuli i tartego sera. Nowe, nieużywane gliniane doniczki należy starannie umyć, natłuścić olejem w środku oraz na zewnątrz i wstawić kilka razy do piekarnika nagrzanego(...)przykład przy pieczeniu potraw. Składniki na dwie doniczki chleba: 12 dag mąki razowej 35 dag mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki soli 15 g świeżych drożdży 5 dag roztopionego masła 2/3 szk ciepłego mleka 1/2 szk wody 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1 roztrzepane jajko do posmarowania

Apetyczna babeczka
Chleb z cukinią 126

Lepszego czasu na pieczenie chleba z cukinią nie będzie, więc warto korzystać z sezonu, póki trwa!. Smak sklepowego chleba jest w moim domu bardzo rzadkim gościem, bo jest tyle fantastycznych smaków do wypróbowania, że czasem rozdaje to co upiekę, żebym mogła zrobić nowe pieczywo :). Dzisiaj proponuje aromatyczne bochenki z cukinią i miodem. Składniki: 1 kg pokrojonego w kostkę miąższu cukinii(...)wysmarowanej tłuszczem foremki. Całość odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia. Chleb kroić dopiero po 4 godzinach. źródło ,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka
Chleb orkiszowo-owsiany z suszonymi śliwkami 160

Chciałam dodać dzisiaj przepis na pyszne orzechowe ciasteczka z gorzką czekoladą, ale przypomniało mi się, że przecież mamy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Chleba :) Przepis na ciasteczka nie ucieknie a ja zachęcam Was do upieczenia prostego i smakowitego chlebka z suszonymi śliwkami. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, troszkę poczekać aż podrośnie i upiec.  Składniki na keksówkę o długości(...)wsypać saszetkę drożdży, wymieszać. Następnie dodać mąki, olej, sól, ksylitol (lub cukier/miód) i dokładnie łyżką wymieszać składniki. Suszone śliwki otoczyć w mące aby wszystkie nie opadły na spód chleba. Można je pokroić albo zostawić w całości.  Śliwki dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie, ale właśnie takie ma być w tym wypadku. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać

Ze smakiem i z pasją
ZAKWAS ŻYTNI, PEŁNOZIARNISTY, KROK PO KROKU 182

zamiarem opublikowania przepisu na zakwas "nosiłam" się już od dłuższego czasu, ale jakoś tak zawsze odkładałam to na później. Aż nadszedł chyba ten moment, jutro Światowy Dzień Chleba, jest więc idealna okazja, by urzeczywistnić marzenia i podzielić się z Wami przepisami na chleby na zakwasie. A ponieważ chleby, które wypiekam są od początku do końca moim własnym wymysłem, a mój(...)chcąc podzielić się z Wami przepisami muszę zacząć od przepisu na zakwas. Niewątpliwą zaletą tego zakwasu jest to iż nie trzeba go odżywiać na 12 godzin przed planowanym pieczeniem chleba, on jest zawsze gotowy do użycia. Po prostu zachciewa mi się dzisiaj upiec chleb, wyjmuję zakwas z lodówki i za godzinkę mogę już przystąpić do zarabiania ciasta. W lodówce

Smaczne Zdrowe
Litewski chleb na zakwasie. 158

Litwie jest coś takiego pod nazwą ,,Juoda duona" (czarny chleb), nie mogę powiedzieć jak się on dokładnie robi, ale moja ciocia powiedziała mi przepis na chleb przypominający go, robi się on na zakwasie żytnim, który także dostałem od mojej cioci. Także do przygotowania będziemy potrzebowali pełnoziarnistej mąki żytniej, u nas to się nazywa ,,rupaus malimo ruginiai miltai". Jest na prawdę(...)zakwasu żytniego 1 litr wody 100 g cukru 3-4 łyżki otrąb 100 g płatków owsianych duża łyżka soli Przygotowanie:  Przygotowanie takiego chlebka najlepiej zacząć rano, bo chleb musi dochodzić ok. 12 godzin. Do zakwasu dodajemy szklankę ciepłej wody i dokładnie mieszamy,aby nie było grudek.  Wszystkie suche składniki przekładamy do plastikowej, lub szklanej misy, w środku robimy

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania