chleb - 24649 przepisów (strona:34/1644)

Chleb pszenny na zakwasie 140

Czasochłonny, ale prosty w przygotowaniu chleb pszenny na zakwasie. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", jednak pozwoliłam sobie wprowadzić tutaj kilka zmian (głównie też dlatego, że nie mam koszyków rozrostowych). SKŁADNIKI na 2 formy keksowe o wymiarach 35x12,5 (mogą być mniejsze) Na zakwas 120 g zakwasu żytniego 500 g mąki pszennej chlebowej(...)wody (przegotowanej) Na ciasto właściwe 900 g zakwasu 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 200 ml wody (przegotowanej) 15 g soli płatki owsiane do oprószenia góry chlebów dodatkowo: mąka pszenna typ 750 do oprószenia rąk i stolnicy WYKONANIE Dzień przed pieczeniem. Zakwas żytni wyjąć z lodówki i ogrzać go (około 2 godziny). W dużej misce wymieszać ogrzany zakwas

Passions hobbies life
Chleb pszenny razowy z ziarnami 119

Pyszny chleb, w szczególności dla osób lubiących pieczywo pełne ziaren ;-) Mojej rodzinie smakuje tak bardzo, że piekłam od razu dwa. Jakoś zmieściły się na blaszce w piekarniku, ale z jednej strony, w trakcie pieczenia, zrosły się, więc musiałam je rozciąć. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Z poniższego przepisu wychodzi 1 bochenek chleba (robiłam porcję podwójną, dlatego(...)też na zdjęciach są 2 chleby). SKŁADNIKI 400 ml letniej wody 10 g drożdży 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki pszennej razowej typ 2000 150 g ziaren (u mnie siemię lniane, dynia i słonecznik) 10 g soli dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy i oprószenia rąk WYKONANIE Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącej), dodać

Passions hobbies life
Chleb pszenny codzienny na drożdżach 137

Prosty, ale czasochłonny przepis na pyszny chleb. Jeżeli zamierzacie piec domowe pieczywo, to polecam zacząć od tego chleba, bo trudno żeby się nie udał, a nic nie zachęca bardziej niż sukces ;-) Chleb jest najsmaczniejszy w ten sam dzień (zjedliśmy z mężem na kolację pół bochenka). Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia", którą bardzo polecam. Im więcej damy(...)czasu naszemu chlebowi na wyrastanie, tym smaczniejszy będzie, więc warto uzbroić się w cierpliwość. SKŁADNIKI 10 g drożdży 400 ml letniej wody 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 10 g soli dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy i do oprószenia rąk WYKONANIE Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącą, bo zabije drożdże), dodać drożdże i wymieszać. Następnie dodać

Passions hobbies life
Domowy Chleb Pszenny Razowy na Zaczynie Pate 127

Witam Serdecznie Propozycja na kolejny domowy chlebek tym razem pszenny razowy na zaczynie pate. Przepis na chleb pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” z małymi moimi modyfikacjami . Zachęcam do domowego wypieku chleba :) Będziemy potrzebować: Z podanych proporcji upieczemy chleb o wadze około 700 g na zaczyn pate fermentee: 120 g mąki pszenna typ 650 80 g wody ciepłej 5 g soli(...)podsypania około 3 łyżek folia spożywcza lub woreczek do nakrycia naczynia z ciastem Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm Link do filmu z przygotowania chleba domowego - pszenny razowy https://www.youtube.com/watch?v=mScKpNeyAss Przygotowanie : Do przygotowania chleba użyłam robota ale można go przygotować ręcznie . Kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama . Najpierw przygotuję zaczyn: Do miski

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb firmowy 109

stało się. Jednocześnie coś dobrego i złego zarazem. Po wielu latach poszukiwań i starań stworzyłem chleb idealny, doskonały. Nie żartuję, ten chleb jest tym czego szukałem przez 4 lata prowadzenia tego bloga. Idealnie policzone składniki, dokładnie dobrany czas i temperatura pieczenia, wszystko do siebie pasuje, wszystko ze wszystkim gra. Lekko wilgotny, idealnej wielkości dziurki w każdej kromce... Właściwie prawie nigdy(...)robiłem dwa razy tego samego chleba. Bo po prostu wciąż szukałem tego idealnego smaku. I złe właśnie jest to, że ten smak znalazłem i tutaj poszukiwania się kończą. Prawdopodobnie będzie teraz znacznie mniej przepisów chlebowych. Od wielu tygodni wypiekam ten chleb codziennie i nie potrzebuję innego. Ale może kiedyś mi się znudzi i zacznę znowu szukać czegoś innego, zobaczymy

Marder&Marder Manufacture
Zakwas żytni na chleb - Przepis krok po kroku 178

naturalnych) drożdży. Podczas kwaszenia mąki są one pobierane z powietrza, a mąka służy im jako pożywka. Wyhodowanie własnego zakwasu daje ogromną satysfakcję i gwarantuje, że upieczony na nim bochenek chleba będzie miał chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. A jeśli chodzi o wrażenia smakowe, to trudno o pyszniejszy chleb niż ten na zakwasie. Przygotowanie własnego zakwasu, wbrew pozorom, wcale nie jest(...)skomplikowane. Wystarczy tylko traktować go w odpowiedni sposób, a już po kilku dniach możemy cieszyć się zapachem i smakiem prawdziwego chleba. Przy przygotowaniu mojego zakwasu, a następnie upieczeniu pierwszego chleba skorzystałam z przepisów Piotra Kucharskiego z książki  Chleb domowa piekarnia, którą bardzo polecam! . Autor radzi aby przygotowanie zakwasu dostosować do naszego trybu dnia. Chodzi o dokarmianie zakwasu o stałych

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczemy chleb "w ciemno" czyli Pain al Cioccolato i międzynarodowe poruszenie 162

Jakiś czas temu Anna Maria zaproponowała na FB pieczenie chleba "w ciemno". Nie myśląc wiele zgłosiłam się i w ubiegłym tygodniu dostałam przepis. Chleb miał być na zakwasie to jedno wiedziałam ale jak okazało się, że ma być czekoladowy... o mało nie padłam z wrażenia!!! i w ten sposób w piątek piekłam stając się częścią międzynarodowej inicjatywy! Niesamowite uczucie!!! Pełną

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z brązowym ryżem i thang zhong czyli wspólne blogowe pieczenie 129

Zanim upiekłam "chleb w ciemno" wspaniała blogerka, Amber, przysłała mi maila z propozycją wspólnego blogowego pieczenia chleba i z przepisem oczywiście. Ucieszyłam się bardzo choć przyznam szczerze, że nazwa thang zhong nic mi nie mówiła i lekko mnie przeraziła. Już widziałam siebie latająca po sklepach albo odsyłającą Małżona z jednego sklepu do drugiego. Na moje a raczej Małżona szczęście

Dzieje kuchennej Wiewióry
Słodki Chleb Cynamonowy czyli Słodki Czwartek odc.16 i kolejne wspólne pieczenie! 125

odbyło się w ubiegły weekend kolejne wspólne blogowe chlebowe pieczenie! Ależ to emocje! a jakie ciekawe wypieki! Tym razem przepis dotyczył chleba i to słodkiego na dodatek. Pełnoziarnisty, z rodzynkami, cynamonem, trochę bardziej buła niż chleb ale PYSZNY i to najważniejsze :) lekko słodkawy, długo świeży, beżowy, pachnący i jeszcze wiele innych epitetów mi się na język ciśnie :) Przygód

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pan co'Santi czyli Chleb z Orzechami i Rodzynkami w garnku pieczony 109

Przepis na ten chleb miałam spisany już bardzo dawno temu. Przypomniałam sobie o nim przeglądając mój kajet, upiekłam dla siebie, w ten upał a co! a Małżonowi inny, zakwasowy, żeby nie było :) Chleb jest nie słodki, cynamonowy troszeczkę, bakaliowy, chrupią w nim orzechy, słodzą rodzynki. Ma duże bąbelki w środku i pyszną, niezbyt grubą skórkę. Bardzo polecam z masłem, białym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pszenny chleb z jablkami z zeliwnego garnka czyli Niedzielne Sniadanie odc.42 87

Uwielbiam piec chleby, szczególnie te, które można zapakować w żeliwny gar! U Marty z bloga Co Dziś Zjem Na Śniadanie znalazłam ostatnio przepis na zakwasowy chleb z jabłkami. Zaintrygował mnie bardzo. Od razu nastawiłam pszenny zakwas, zrobiłam szafkowy rekonesans i okazało się, że mąka chlebowa jest obecna. Zagniotłam, poczekałam a potem już tylko wąchałam i wąchałam! zapach jest cudowny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Potrawy z dyni: Chleb dyniowy 128

wybór padł na ten prosty chlebek. Super szybki bo bez wyrastania, więc nadaje się do zrobienia dla wszystkich tych, którzy – jak ja – dopiero zaczynają swoją przygodę z chlebem. Chlebek wychodzi niezbyt duży, w sam raz na jeden posiłek dla kilku osób, lub dwa, trzy posiłki dla pary. Chleb dyniowy – składniki: 300 g mąki pszennej (przesianej(...)wyrabiam ciasto aż będzie gładkie, w razie potrzeby dodając trochę mąki. Formuję ciasto w kształt bochenka i ostrym nożem nacinam wierzch. W piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni piekę chleb 30 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę następnych 20 minut. Po wyjęciu jak się puka w spód powinien być głuchy odgłos to wtedy jest dobrze upieczony

UgotujmyTo.pl
Tatterowiec, czyli chleb razowy na zakwasie. 208

Chleb razowy ze sklepu jakoś mi nie podchodzi, ale jak pomyślę, że z prawdziwym razowcem ma niewiele wspólnego to nie ma się co dziwić. Upieczony w domu chleb razowy na zakwasie to kwintesencja zdrowia, a jeśli przepis pochodzi od Tatter, to dodatkowo mamy też kwintesencję smaku. Chlebek ten jest pyszny, aromatyczny, lekki, wszystko co najlepsze zamknięte w jednym bochenku(...)łyżka soli Dodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Następnie gotowe ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić

Z butelką mleczka w tle
Domowy pszenny chleb 139

przepis bez zdjęcia. Było to 3, może 4 lata temu, ale chlebek nie poszedł w zapomnienie :) to niesamowicie fajne uczucie :) Postanowiłam zatem jak najszybciej upiec i pokazać Wam ten chleb. Mam nadzieję, że polubicie go tak, jak Sabina :) Jest prosty i wbrew pozorom szybki. Od tego chleba zaczęła się moja przygoda z własnym pieczywem, a byłam wtedy kompletnie "zielona(...)dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Obyło się bez zakalca, nie licząc lekkiej gumowatości, kiedy kroiliśmy go na gorąco ;) Chleb musi jednak choć trochę wystygnąć ;) Składniki: 300 ml mleka , 1,5 łyżki oliwy , 500 g przesianej mąki pszennej , 1,5 łyżeczki soli , 1 łyżeczka cukru , 15 g drożdży , garść płatków owsianych do wysypania formy. Drożdże rozetrzeć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb orkiszowy z ziarnami 118

Kolejny chleb. Pyszny i zdrowy. Genialnie prosty i dla osób, które muszą mieć dietę bogatoresztkową i , które cierpią na zaparcia. Idealny chleb, syty i chrupiący. Składniki -500 g mąki orkiszowej typ 650  MŁYN KOPYTOWA -250 g mąki pszennej graham typ 1850  MŁYN KOPYTOWA 100 g mąki żytniej razowej typ 2000  MŁYN KOPYTOWA 250 g ziaren prażonych(...)drewnianą łyżką. Ciasto jest luzne. Przygotować keksówki. Wyłożyć papierem. Nałożyć do keksówek masy chlebowej, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.  Posmarować lekko chleb oliwą z oliwek i włożyć do piekarnika na około 200 st. Piec mniej więcej godzinkę zaglądając od czasu do czasu, jeśli zachodzi taka potrzeba to wyłączyc górną grzałkę. Po upieczeniu wyjąć

Z Kuchni Do Kuchni