pierniczki - 3557 przepisów (strona:34/238)

Pierniczki na choinkę 108

Pierniczki na choinkę robię w trochę tańszej wersji, z dodatkiem sztucznego miodu i margaryny. Jeśli chcecie upiec je do pałaszowania warto użyć prawdziwego miodu i masła, będą smaczniejsze ;) Pierniczki są bardzo aromatyczne ;) Już podczas pieczenia w domu roznosi się cudowny zapach. Powieszone na choince nie tylko pięknie wyglądają ale też ślicznie pachną, wprowadzając nas w świąteczny nastrój. Pierniczki należy przechowywać(...)szczelnym pojemniku.  Zdrowych i spokojnych Świąt!!! Joanna Pierniczki: 1 szkl miodu sztucznego 1/2 szkl cukru 100 g margaryny 2 łyżki przyprawy do piernika łyżka cynamonu kilka zmielonych goździków 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody jajko 3 szkl mąki pszennej + do podsypywania Lukier królewski: 1 białko 2 szkl cukru pudru sok z cytryny wg uznania Pierniczki: W garnku rozpuścić margarynę

Smakołyki Asi
Lebkuchen - pierniczki z cytrusową nutą 115

wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków. Z awsze piekę dwa rodzaje – płaskie  pierniczki , które lukrujemy i  ozdabiamy razem z moją córką oraz mięciutkie, puszyste, m ocno cytrusowe lebkuchen. Lebkuchen są proste i szybkie w przygotowaniu, jeszcze zdążycie je upiec na Święta. Gorąco polecam, są przepyszne! Składniki (na około 30 pierniczków): 200 ml miodu, 2 50 g mąki(...)uzyskania gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia. Z gotowego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów (pierniczki urosną).  Każdą kulkę spłaszczyć ręką bądź łyżką. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Tuż po upieczeniu  pierniczki  są dość miękkie, po wystygnięciu można je polukrować

Moja kraina smaków
Pierniczki alpejskie z śmietanowym lukrem 79

Pierniczki   które nie wymagają żadnego leżakowania, są mięciutkie i mega puchate od razu po upieczeniu. Polane lukrem na bazie kwaśnej śmietany. Ich aromatem z pieczenia przechodzi cały dom. Jest to propozycja dla tych którzy nie mieli czasu aby upiec pierniczki wcześniej. Bez nich nie ma świąt. Choć ich wałkowanie może sprawiać troszkę problemów, ponieważ ciasto jest lepiące to smak(...)wynagradza trud przygotowania.   Polecam zrobić je na miodzie gryczanym lub ze spadzi leśnej   są przepyszne! Składniki na 2 duże talerze pierniczków: ½ kg mąki pszennej tortowej ¾ szklanki cukru trzcinowego muscovado 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki sody Dr.Oetker 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika  Dr.Oetker 12 dag masła 15 dag prawdziwego miodu gryczanego 100 ml kwaśnej śmietany

Wanilia i Kardamon
Adwentowe pierniczki migdałowe 85

Wczoraj byłam na masażu, dzisiaj czuję się tip top. Od samego rana kręcę się w kuchni, bo zapachniały mi pierniczki migdałowe . Jak upiec pierniczki migdałowe, takie popękane, lekko ciągnące i pachnące korzennymi przyprawami? O, to nic trudnego. Jak zwykle do wypieków migdałowych pierniczków użyłam blanszowanej mąki migdałowej. Jest to mąka zmielona z migdałów pozbawionych skórki. Jeśli chcecie zmielić migdały(...)migdałowa skórka bardzo łatwo odchodzi. Poza tym do wypieku ciasteczek użyłam kokosowego oleju. Olej kokosowy stosuję zamiennie z masłem. Stosuję olej kokosowy bezzapachowy. Jakiej korzennej przyprawy używacie do wypieków pierniczków, gotowej czy domowej? Do tego przepisu użyłam domowej przyprawy korzennej w bardzo uproszczonej wersji. Skorzystałam jedynie z cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków. Pierniczki migdałowe 12 ciastek Składniki: 240 g mąki

codojedzenia
PIERNIKI do dekoracji lukrem 130

Pierniki do dekoracji lukrem to moja druga propozycja pierniczków do lukrowania. Przepis z bloga Moje Wypieki polecało mi dużo osób i przyszedł w końcu czas na spróbowanie tych pierniczków! Pierniki są pyszne i idealne do dekorowania lukrem królewskim. Jednak moje serce pozostaje wierne pierniczkom, gdzie dodaję konkretne przyprawy, a nie mieszankę przypraw, jak w tym przypadku. Nie wiem dlaczego(...)lepiej mi smakują te drugie pierniczki… Chyba przyzwyczaiłam się do ich wyjątkowego smaku :). Dlatego jeśli zamierzacie upiec ogromną ilość pierniczków w tym roku, to polecam przetestować oba przepisy i znaleźć swój ulubiony. Polecam również ciasteczka cynamonowe i miękkie pierniczki! P.S. Pierniki po upieczeniu są twarde. Miękną trochę po kilku dniach, jeśli w pomieszczeniu jest wilgoć. Polecam też włożyć

Słodki Pomysł
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie) 67

Pierniczki z marmoladą, to pierniczki podobne w smaku i konsystencji do pierniczków alpejskich. Bardzo długo utrzymują świeżość. Można przygotować je kilka dni wcześniej niż zamierzamy podać na stół. Ciasto na te pierniczki może również poleżeć odrobinę dłużej w lodówce, więc jeśli zabraknie nam czasu na ich zrobienie w planowanym dniu to nic się nie stanie [...] Artykuł Pierniczki z marmoladą

Pieprzyć z Fantazją
Mięciutkie i puszyste pierniczki na karmelu-mój HIT+FILM 118

Cześć Kochani, dziś chcę się z Wami podzielić moim najnowszym odkryciem-rewelacyjnym przepisem na puszyste, mięciutkie świąteczne pierniczki. Robi się je inaczej niż wszystkie, bo bazą ciasta jest karmel :) Pierniczki są mięciuteńkie, można je przechowywać w puszce lub pudełku. Przepis jest tani i bardzo wydajny, po prostu musicie spróbować. Zapraszam też na film  SKŁADNIKI  *z podanych proporcji wychodzi(...)bardzo dużo pierniczków *szklanka u mnie to zawsze 250ml  CIASTO  -3,5 szkl mąki pszennej tortowej -150g cukru -250ml mleka -100ml oleju -100g miodu -łyżka  przyprawy do piernika -1,5 łyżeczki sody oczyszczonej -1 jajko LUKIER CYTRYNOWY -sok z połowy cytryny -łyżka wody -cukier puder ok 1-1,5 szkl Cukier dajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
świąteczny sernik z pierniczkami 67

śmietanki kremówki 3 jajka 2 żółtka 200 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki cukru z wanilią 1 łyżka mąki pszennej 1 łyża mąki ziemniaczanej ok. 7-10 pierniczków lukrowanych wykonanie: Wszystkie składniki oprócz pierniczków umieszczamy naczyniu miksujący i miksujemy tylko do połączenia się składników. Nie miksujemy za długo aby sernik za bardzo się nie napowietrzył. Gotową masę przekładamy na schodzony(...)spód. W masę serową wciskamy pokrojone na pół pierniczki. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 60-70 min, aż wierzch będzie rumiany. Upieczony studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony schładzamy w lodówce przez noc. składniki na wierzch: 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki serka mascarpone 1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru lub do smaku opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cynamonu

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Katarzynka-z pierniczkami i kremem- idealne na święta +FILM 118

drobne przekąski. Więc już najwyższy czas na kolejne pyszne ciasto. Tym razem zapraszam na ciasto, które jest moim imiennikiem-czyli Katarzynkę :)  Jest to ciasto z kremem i dodatkiem pierniczków. Do jego przygotowania powinno użyć się pierniczków katarzynek-stąd jego nazwa, ale mi nie udało się ich kupić, wiec użyłam innych, sprawdziły się super. Ciasto składa się z mięciutkiego biszkoptu(...)posmarowanego dżemem porzeczkowym lub powidłami, na nie układa się pierniczki, na nie dajemy krem, drugi spód biszkoptu i smarujemy go kremem i posypujemy czekoladą. Ciasto z powodu dodatku pierników idealnie nadaje się na święta. Zapraszam Zapraszam też na film, na którym zobaczycie jak zrobić to pyszne ciasto krok po kroku SKŁADNIKI *proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm KAKAOWY BISZKOPT

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zdrowy i szybki deser z mango, banana i jogurtu przekładany pierniczkiem 65

Coś pysznego, coś szybkiego i coś zdrowego. Pyszny deser z mango, banana, jogurtu przekładany pokruszonym pierniczkiem domowej roboty . Jeśli nie macie, możecie użyć dowolnego innego ciastka. Polecam wielozbożowe. Świetny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. Deser pięknie się prezentuję, więc mile zaskoczy waszych gości. Jogurt naturalny można zastąpić roślinną alternatywą w wersji wegańskiej. Składniki: (2 duże porcje lub 4 mniejsze(...)mango 1 dojrzały banan 1 gęsty jogurt naturalny (ok. 300 ml) 2 pierniczki domowej roboty (lub inne ciasteczka – polecam wielozbożowe, digestive) – pomińcie całkiem w wersji “bez cukru” Przygotowanie: Pierniczki pokruszyć. Mango zmiksować z bananem na gładki mus. Do kieliszka wkładać na przemian: pokruszony pierniczek, jogurt, mus. Można udekorować listkiem mięty. Czytaj więcej: Zdrowy i szybki deser z mango, banana

Moja Delicja
Lukrowanie pierniczków 65

Czas czytania: 2 min Lukrowanie pierniczków, praca dla cierpliwych Wreszcie weekend, każdy z nas ma pewnie troszkę więcej czasu proponuję więc wykorzystać go na przedświąteczne dekorowanie pierniczków. Podrzucam dziś kilka zdjęć lukrowanych ciasteczek. Mam nadzieję, że będą dobrą inspiracją do tworzenia pięknych wzorów na świątecznych ciastkach:) Tak upiększone pierniczki mogą być cudownym i smacznym prezentem dla bliskich i znajomych. Choinka(...)lukier można przechować do dnia następnego, trzeba tylko miseczki z przygotowanym lukrem przykryć szczelnie folią spożywczą. Tak zabezpieczony nie będzie obsychał. Życzę owocnej, wytrwałej i miłej pracy! Print Lukrowanie pierniczków .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Lukier idealny do dekorowania ciasteczek. Course Ciastka Cuisine Polska Keyword białka Prep Time 8 minutes Author Anna Ingredients 1 białko

SprawdzonaKuchnia.pl
Orzechowe ciasteczka choinki 131

składniki, schłodzić w lodówce, a potem wykrawać z nich ciasteczka. Ja użyłam foremki w kształcie choinki, ale możecie użyć Waszych ulubionych kształtów. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pierniczki i świąteczne ciasteczka: Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Kruche ciasteczka z bezą Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Świąteczne markizy(...)Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Świąteczne gwiazdki pierniczki Lukrowane pierniczki Owsiane ciasteczka Zielone pierniczki choinki Ciasteczka-choinki cytrusowo maślane Kruche piernikowe ciasteczka Piernikowe kolorowe gwiazdki Popękane czekoladowe ciasteczka Choinki z piernika Orzechowe ciasteczka choinki Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g mielonych orzechów włoskich 170 g cukru 35 g kakao 1,5 łyżeczki  przyprawy do piernika 1 łyżeczka

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania