razem polecam Wam gotowany sernik, na biszkopcie, z zatopionymi w serze piernikami. Pyszności, moja rodzinka go uwielbia, polecam od święta i bez okazji :) Sernik z pierniczkami na biszkopt: 8 jajek budyń czekoladowy 5 łyżek mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru na masę serową: twaróg mielony we wiaderku 1 kg 3 budynie śmietankowe(...)wierzch robimy polewę, lub tak jak w moim przypadku, smarujemy gotową masą z puszki:) Po całkowitym wystudzeniu placka, wsadzamy go lodówki. Najlepszy na drugi dzień. Smacznego:) Sernik z pierniczkami Sernik z pierniczkami Sernik z pierniczkami Sernik z pierniczkami
Takie tam pichcenieodpoczynku. Jutro już normalnie maszerujemy do pracy, Ci co właśnie wykorzystują dni urlopowe to prawdziwi szczęściarze i im naprawdę zazdroszczę. Nawiązując jeszcze do świąt przedstawiam przepis na pierniczki - rozpływające się w ustach, przepięknie udekorowane są prawdziwym smakołykiem oraz ozdobą świątecznego stołu. W tym roku nasze pierniczki zostały przygotowane jakiś tydzień przed świętami - i były idealnie miękkie. Przepis jest w naszym(...)łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Miód rozpuszczamy z masłem, dodajemy do reszty składników, mieszamy i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wałkujemy i delikatnie posypując mąką wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach. Należy uważać, aby nie piec zbyt długo, bo pierniczki będą miały posmak goryczy. Po wystudzeniu pierniczków
psgotujemyzmodyfikowany przepis ze strony moje wypieki zarówno ja, jak i moi pomocnicy serdecznie polecamy przepis. A sam jako wykonawca dodam, że jest to jeden z najprostszych przepisów na świąteczne pierniczki! Do przygotowania pierniczków potrzeba nam: 3-4 szklanki mąki 3 jajka 2 łyżki przyprawy do pierników 3 łyżeczki kakao 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki miodu 1/3 kostki miękkiego(...)masła 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie pierniczków nie wymaga od nas większej filozofii, jajka ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno mąkę z sodą, kakao, miód, masło i przyprawę do pierniczków. Wszystko wyrabiamy ręcznie na plastyczne i miękkie ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 4 milimetrów. Wycinamy dowolne kształty, układamy na blaszce zachowując odstępy między pierniczkami. Pieczemy
Kuba Gotujewięta to czas dzielenia się i obdarowywania najbliższych. Jednak prezenty nie zawsze muszą być drogie i zakupione w sklepie. Samodzielnie przygotowane i udekorowane przez dzieci pierniczki mogą apetycznie ozdobić świąteczne drzewko lub rodzinny stół. Małe korzenne ciasteczka, aromatyczne, kolorowe i ręcznie zdobione naturalnymi posypkami będą idealnym, autorskim upominkiem. Czas przygotowania(...)godziny Porcje: ok. 100 średnich pierniczków Składniki: Pierniczki 500 g mąki pszennej, 250 g brązowego cukru, 150 g melasy z winogron, 170 g masła, 2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta, 2 duże jajka, 2 płaskie łyżeczki kakao, szczypta soli. Przyprawa do pierników 1 łyżeczka imbiru w proszku, 3/4 łyżeczki cynamonu
SzczyptaSmaQZostałam zaproszona przez Warszawski Uniwersytet Dzieci na warsztaty z dekorowania pierniczków w roli Eksperta. Choć do Eksperta mi wiele brakuje i sama muszę się jeszcze dużo nauczyć. Przede wszystkim muszę się nauczyć jak ładnie dekorować lukrem, bo choć idzie mi coraz lepiej to te pierniczki nie są jeszcze takie jak powinny być. Było(...)kilka grup dzieci, które dekorowały pierniczki i było wspaniale. Pokazywałam dzieciakom tylko nieco młodszym niż ja jak dekorować pierniczki masą, a na masie jak stworzyć ładny wzorek z lukru i dzięki temu stworzyć swoje piękne pierniczki. Dzieciaki dekorowały swoje pierniczki lukrami i posypkami. Nie tylko dzieci chciały spróbować swoich sił w dekoracji. :) Na koniec
Lili w kuchniobiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca(...)rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze troszkę mąki. 3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną. 4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 14-15 minut
Mała Cukierenkastylu, wychodzić Wam naprzeciw i trafiać do jeszcze większego grona czytelników. Tego sobie życzymy na kolejny rok blogowania. Trzymajcie za nas kciuki! Pierwszym opublikowanym przepisem był przepis na świąteczne pierniczki. Jego jakość, z perspektywy czasu, pozostawia wiele do życzenia. Jednak z sentymentu, na rocznicę dodajemy znowu przepis na pierniczki. Tym razem jeszcze smaczniejsze i ładniejsze, w dwóch wariantach - jasne(...)ciemne. Cudownie pachną, smakują i znikają w mgnieniu oka! Czego potrzebujemy? WERSJA I - jasne, mięciutkie pierniczki (około 80 sztuk) - 0,5 kg mąki tortowej, - 200 g masła lub margaryny (u nas margaryna), - 200 ml miodu, - 1 jajko, - dwie łyżki przyprawy do piernika, - 200 g cukru pudru, - szczypta soli. WERSJA II - ciemne, twardsze pierniczki (około 80 sztuk
two broke sistersobiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca(...)rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze troszkę mąki. 3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną. 4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 14-15 minut
Mała Cukierenkasię kwadratowa forma o boku 24 cm czy tortownica o średnicy 23 cm, wówczas ciasto wyjdzie nieco niższe) seromak_mojprzepisna.pl listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='300 gr pierniczków bez lukru mleka żeby spryskać/namoczyć pierniczki 250 gr suchego maku 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dam 1/3 szklanki) najlepiej drobnego lub pudru 50 gr rodzynek(...)masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dodam 1/3) najlepiej drobnego lub pudru 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżką maki ziemniaczanej'; document.write(" "); Składniki na spód: 300 gr pierniczków bez lukru mleka żeby spryskać/namoczyć pierniczki Spód z pierniczków można zastąpić zwykłym ciastem kruchym, które należy przygotować z połowy składników z przepisu na tartę z czerwoną porzeczką. Pierniczki
moj przepis nabędą doskonałym prezentem bożonarodzeniowym. Jeśli choinki miałyby Wam posłużyć tylko jako dekoracja, to polecam podwoić składniki na lukier. Ładnie wyglądają, gdy lukru jest dużo i gdy wypływa on spomiędzy pierniczków :) Składniki: (na około 10 piernikowych choinek) Ciasto: 200 g płynnego miodu 125 g masła 150 g cukru 500 g maki pszennej 2 łyżki kakao 20 g przyprawy do piernika(...)Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc). Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Za pomocą różnej wielkości foremek o takim samym kształcie wykrawać pierniczki. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 10 minut (czas pieczenia zależy od wielkości naszych pierniczków!) Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić. Lukier
Nastoletnie Wypiekanierównież o wiele łatwiejsze w dekorowaniu nich iż mniejsi przyjaciele. Taki piernik wystarczy pięknie zapakować i mamy prezent jedyny w swoim rodzaju :) Czasem ciężko dostać tak duże foremki do pierniczków, ale i na to jest sposób wystarczy z papieru technicznego wyciąć szablon i następnie obrysować go np. nożem do pizzy. Efekt jest taki sam, jak przy metalowych/ plastikowych foremkac. Zatem(...)być luźne i lepkie. Wstawiamy ciasto do lodówki w tym czasie zrobi się bardziej zwarte. Rozwałkowujemy ciasto na grubosć 3-4 mm, w razie potrzeby podsupujemy mąką. Wycinamy pierniczki według fantazji i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do pierkarnika nagrzanego do 170/ 180 stopni i pieczemy ok. 8-10 min. Polecam wstawić pierniczki na górne półki
DefinicjaSmakudziało się u mnie w kuchni, działo. A raczej pierniczyło :) Ciasto dojrzewające na pierniczki przygotowałam w połowie listopada, wczoraj stwierdziłam, że dobrze by było coś z tym ciastem zrobić, poniżej efekty :) Takich smacznych pierników jeszcze nie jadłam, przez co wiele z nich nie doczekało się dekoracji :) Składniki (wyszło ich baaardzo dużo, po piątej blasze straciłam rachubę:)) : 500 g miodu naturalnego(...)wodą i wtedy ciasto znowu nabierze elastyczności. Ciasto podczas leżakowania zmieni konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą. Po ok. 4-6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto wałkować, lekko podsypując mąką, na ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki. Piec w 160-170 stopniach przez ok. 9-11 minut, w zależności od wielkości i piekarnika. Ja piekłam
Domowa Cookierenka AgiSkoro mamy już przepis na domową przyprawę do piernika , przyszedł czas na przepisy z jej wykorzystaniem :) Zacznę od pierniczków. Dzisiaj podaję Wam niezwykle cenny przepis na te ciastka. Dlaczego "cenny"? Ponieważ pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej Babci. Można powiedzieć, że ten zeszyt dostałam w spadku, chociaż tak na prawdę sama się o niego upomniałam, bo z pewnością zostałby(...)wyrzucony...A tyle tam cudownych receptur! Pierniczki wyszły przepyszne, mocno korzenne i mięciutkie, tak więc możecie zrobić je nawet dzień przed samymi Świętami. Długo utrzymują świeżość, można trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do tygodnia (ale czy wytrzymają aż tyle czasu? :)). Jedyne czego żałuje to to...że nie mogę dać Babci pierniczka do spróbowania... PIERNICZKI Z PRZEPISU BABCI przepis
chili & sugardzisiaj wspominając tamto wydarzenie mam naprawdę szerokiego banana na ustach :) Małymi kroczkami zbliżają się święta, zatem na blogu także zrobi się nieco świątecznie. A na dobry początek startuję z pierniczkami, które można zawiesić na choinkę :) Piernik to dla mnie ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. A jeśli piecze się pierniczki w tak doborowym towarzystwie, to tym bardziej(...)Justyna www.mamaipomocnicy.blogspo t.com Magda www.z-milosci-do-slodkosci .blogspot.com Ewa www.ewakuchennie.blogspot. com Ania www.razadobrze.blogspot.co m Judyta www.escapeintokitchen.blox .pl Ja postanowiłam nie szukać zbyt daleko i upiekłam najzwyklejsze pierniczki, które później przyozdobiłam wedle uznania :) Przepis na nie zaczerpnęłam z książki "Ciastka, ciasteczka i babeczki" autorstwa Hilaire Walden. Porcja na 2 blachy pierniczków Składniki: 18 dag mąki 1 łyżeczka proszku
My simple kitchenblogu wprawdzie są już przepisy na pierniczki, ale dzisiaj zostawiam Wam przepis na moje ulubione :) Piekę je co święta od kilku lat i zawsze jestem z nich zadowolona. Dlaczego pierniczki szczęścia? Przyznam się, że nie wiem dlaczego się tak nazywają - pod taką nazwą znalazłam je kilkanaście lat temu w jakieś gazecie i jakoś tak się utrzymało :) Zresztą, nie mam zamiaru(...)zmieniać ich nazwy, bo - czyż nie przyznacie sami - nie brzmi ona uroczo?;) Pierniczki zaraz po upieczeniu są mięciutkie, później oczywiście twardnieją. Ale gdy tylko zostaną polukrowane, na następny dzień znacznie miękną, dlatego polecam nie rezygnować z ich lukrowania :) Zatem, aby szczęście Wam dopisywało, łapcie pierniczki szczęścia :) Składniki: 20 dag masła lub margaryny 3 jajka 20 dag cukru 1/2 szklanki miodu
My simple kitchen