Pierniczki z witrażykiem, urocze małe łakocie. Śliczne i smaczne pierniczki z „okienkami” ozdabiają stół i smakują nie tylko milusińskim. Można je wieszać na choince. Dzieciaki są nimi zachwycone, warto sprawić im radość, i wspólnie bawić się w pierniczkowanie ;) 300 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej ( można dać tylko pszenną) 2 duże jajka 10 dag cukru(...)przyprawę do pieczenia , kakao i sodę , mieszam , wbijam jajka , dodaję ostudzone masło i miód, wyrabiam ciasto. Odrywam po kawałku , wałkuję, można podsypać troszkę mąk, jeśli jest potrzeba . Wykrawam foremkami pierniczki z dziurkami . Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Landrynki rozgniatam ( tłuczkiem w worku) i wsypuję na środek wyciętych pierniczków. Piekę w nagrzanym do 180 st C piekarniku
Takie tam pichcenieDzisiaj zapraszam na wyjątkowo smaczny jabłecznik. Dużo osób pisało na Facebooku , że w najbliższym czasie będzie piekło ciasta z jabłkami, dlatego postanowiłam wypróbować jabłecznik na biszkopcie z pierniczkami w czekoladzie, mniam. Jest przepyszny, wygląda apetycznie, jest aromatyczny i wspaniale łączy w sobie korzenne pierniczki z jabłkami oraz bitą śmietaną. Z ciastem jest troszkę zachodu, ale naprawdę warto, bardzo polecam(...)śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: 500g nadziewanych pierniczków w czekoladzie płatki migdałowe do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając
Mała CukierenkaDzisiaj zapraszam na wyjątkowo smaczny jabłecznik. Dużo osób pisało na Facebooku , że w najbliższym czasie będzie piekło ciasta z jabłkami, dlatego postanowiłam wypróbować jabłecznik na biszkopcie z pierniczkami w czekoladzie, mniam. Jest przepyszny, wygląda apetycznie, jest aromatyczny i wspaniale łączy w sobie korzenne pierniczki z jabłkami oraz bitą śmietaną. Z ciastem jest troszkę zachodu, ale naprawdę warto, bardzo polecam(...)śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: 500g nadziewanych pierniczków w czekoladzie płatki migdałowe do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając
Mała CukierenkaPyszne, miękkie pierniczki nadziewane musem śliwkowym z ciasta na piernik dojrzewający staropolski. Pierwsza porcja została zjedzona w mgnieniu oka, nikt nie mógł uwierzyć, że zrobiłam je sama, gdyż wyglądały jak kupne. Polecam przygotować nieco więcej ciasta na piernik dojrzewający by móc upiec kilka dodatkowych, smacznych pierniczków. Składniki (na 50-60 sztuk): Ciasto: 500 gram mąki (u mnie(...)szczelnie folią spożywczą i umieszczamy w lodówce (lub na chłodnym balonie) na 4-6 tygodni. Na 4-5 dni przed Wigilią wyciągamy z lodówki ciasto (kilkadziesiąt minut przed przygotowaniem pierniczków). Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na grubość około 3mm - 4 mm. Jeśli jest taka konieczność to podsypujemy niewielką ilością mąki. Wykrawamy z ciasta serduszka i na połowę serduszek
Mango Papajagrudniu na blogu znajdziecie sporo przepisów na świąteczne pierniczki i pierniki - nadziewane, puchate, kruche, zdobione kolorowymi wzorami, oblane lukrem i maczane w czekoladzie. Do wyboru do koloru :) Będzie prawdziwy pierniczkowy festiwal! Na początek mięciutkie, pełne cytrusów Lebkuchen :) Lebkuchen to tradycyjnie niemieckie pierniczki niezwykle aromatyczne i pachnące cytrusami. Miękkie, lekko ciągnące kryjące wewnątrz kandyzowaną skórke pomarańczową. Aby jeszcze bardziej podkreślić(...)całkowitego wystudzenia. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko zwilżoznymi dłońmi formować z ciasta kuleczki wielkośći orzecha włoskiego. Układać na blaszce w kilku centymetrowych odstępach ponieważ pierniczki urosną. Na koniec kuleczki należy delikatnie spłaszczyć. Wstawiamy do pierkanika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy do 15 minut. Uważać aby nie spalić spodów od ciasteczek, aby tego uniknąć najlepiej
DefinicjaSmakuNieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia w moim domu są zawsze przeróżne pierniczki :-) Sprawdzony, niezawodny przepis to podstawa sukcesu. Ten, który prezentuję poniżej funkcjonuje u nas od bardzo dawna. Pierniczki są bardzo aromatyczne, nie za słodkie ale i nie za wytrawne, doskonałe same oraz pięknie przyozdobione lukrem. Bardzo proste do wykonania, nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu, choć według(...)mnie najpyszniejsze są po dwóch - trzech dniach. Polecam zrobić teraz i dobrze schować ;-) Składniki na 4 blachy pierniczków: 500 g mąki 150 g cukru pudru 200 g gryczanego miodu 120 g masła 1 jajko 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej Mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika oraz sodę wsypać do miski i wymieszać. Na środku zrobić
maniapieczeniaspecjalne wykrawaczki w formie gwiazdek lub kwiatków o tym samym kształcie jednak w rożnych rozmiarach (ja korzystałam z zestawu foremek-kwiatków gdzie było 6 elementów). Choinki z Czekoladowych Pierniczków - Składniki: (ok. 6 choinek) 100 g masła 170 g miodu 100 g cukru trzcinowego 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka(...)proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Lukier: 2 białka jaj 3 szklanki cukru pudru ok. łyżka cukru pudru do oprószenia cukrowe perełki (opcjonalnie) Miękkie Pierniczki z Lukrem - Sposób przygotowania: Masło, miód, cukier oraz czekoladę podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy. Jajka ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika
Słodka StronaGdyby tak można było bezkarnie podjadać pierniczki, ale jak?, a może z mąką żytnią?. Moje pierwsze żytnie pierniczki, zdrowsze od tradycyjnych, a do tego takie pyszne..., że trudno im się oprzeć. Zostałam obdarowana przez Smak-kuchni.pl pięknymi wykrawaczami w kształcie ludzika i przyznam, że zabawa w kuchni była świetna. Moje dzieci bardzo zadowolone z nowej foremki, wyrywały ja sobie z rąk(...)stwierdziły, że to numer jeden wśród foremek. Faktycznie potwierdzam świetnie się wycina, a ludek po upieczeniu wygląda pięknie. Zapakowaliśmy część pierniczków, aby obdarować nimi znajomych. Z początku zastanawiałam się czy powinnam je ozdobić i polukrować, ale po wyjęciu z piekarnika jedno głośnie orzekliśmy, że NIE!, naturalne są piękne!. Składniki na ciasto piernikowe: 2 szklanki mąki żytniej, ja miałam
Apetyczna babeczkaPierniczenie rozpoczęte...pierwsze pierniczki upieczone w ramach wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę ..znalazłam u Dorotki przepis na szybkie pierniczki i takie własnie zrobiłam..Robi je się bardzo szybko i szybko piecze...moje jak widać są jaśniejsze i ciemniejsze..po prostu jedna tura za długo się piekła..moje pierniczki nie są dekorowane...jeszcze będą inne do dekoracji(...)dodawać mąki.Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować. Razem ze mną pierniczki piekły
Moje domowe kucharzenieCzyli sernik z pierniczkami, co prawda zainspirował mnie sernik czarno-biały s. Aniely. Jednak ja na moje potrzeby przepis trochę zmodyfikowałam ukrywając sernik pod pierniczkami również przepisu s. Anieli. Stąd nazwa Sernik Anielski Mix. Przy okazji wspomnę o pierniczkach po tygodniu leżakowania w chłodnym miejscu nic nie straciły ze swojego smaku(...)żółtka 20 dag masła Masa serowa 1 kg białego sera 20 dag masła 30 dag cukru 6 żółtek 2 budynie waniliowe ulubiony aromat opcjonalnie bakalie Ponadto 20 sztuk pierniczków Polewa Przygotowanie Ciasto Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagnieść. Gotowe ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę Masa serowa Z 8 białek (2 białka z ciasta oraz 6 z masy serowej) ubić
RAROSSAnajlepsze pierniczki jakie udało mi się upiec w ostatnich latach. Ciasto nie leżakowało. Zagniotłam je wieczorem i już na drugi dzień mogłam je piec. Miękkie zaraz po upieczeniu jak i po wystudzeniu a nawet po kilku dniach, czego nie można powiedzieć o pierniczkach z leżakującego ciasta, które niewątpliwie mają swój cudowny smak, ale miękną dopiero przy dłuższym przechowywaniu. Te pierniczki(...)użyć zamienników w tym przepisie? Smalec gęsi można zastąpić wieprzowym. Syrop ze słodu jęczmiennego można zastąpić cukrem muscowado, który jest produkowany z odparowania melasy trzcinowej lub syropem daktylowym. Pierniczki świąteczne 800g mąki orkiszowej jasnej, 200g mąki żytniej jasnej, 200g masła, 100g smalcu gęsiego, 200g cukru brązowego, 100g miodu, 100g syropu ze słodu jęczmiennego, 40g przyprawy do piernika, szczyptę
Leśny ZakątekMagda Ile razy pieczecie pierniczki w grudniu? U mnie zaczyna się już na Świętego Mikołaja – przecież Mikołaj i pomocnicy uwielbiają pierniczki więc jedno pudło musi być. Jako, że zjadamy je dosłownie w dwa dni, robię kolejne i tak, przed Świętami w sumie 3 tury się pięką. Przed samą Wigilią też robimy kolejny raz tym razem starając się nie zjeść(...)dziwie się, nie dość że są pyszne, to jeszcze sama frajda ich robienia i dekorowania z dziećmi – sama radość. Ten przepis jest moim ulubionym i wielokrotnie sprawdzony – pierniczki są chrupiące, ale niezbyt twarde, świetnie się rozwałkowują i wykrawają, a przy dzieciakach to naprawdę ważne bo oni do cierpliwych nie należą. Polecam, zapiszcie i róbcie tak dużo
Smaczna Strona/Przepis powstał we współpracy reklamowej/ Z resztki domowych pierniczków lub ciasta piernikowego możesz przygotować niesamowicie wykwintny deser. Wystarczy przygotować szybki krem, który zrobisz w dwóch wersjach smakowych – naturalnej i piernikowej. A do tego dla przełamania smaku i podkreślenia wyjątkowości deseru dodaj owoce w żelu Helcom. Owoce w żelu występują w kilku wersjach smakowych, bo możesz wybrać jagody, owoce leśne(...)łyżki drobnego cukru – 250 g mascarpone – 1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) – 1 łyżeczka kakao – pół szklanki pokruszonego domowego piernika lub pierniczków (możesz użyć bardziej miękkiego piernika lub twardych pierniczków) – pół szklanki świeżej żurawiny – 1 szklanka cukru – pół szklanki wody PRZYGOTOWANIE: Do przygotowania deseru możesz użyć zarówno miękkiego piernika, wystarczy odkroić porcję
nietylkopasta.plPieczenie i ozdabianie pierniczków to nasz domowy wieloletni zwyczaj, a naszą rodzinną mistrzynią jest Monika. Ozdabia pierniczki z ogromną precyzją, co roku w inny sposób i co roku coraz piękniej. Ma dużo cierpliwości i dużo radości przy tym dekorowaniu. Takie małe arcydzieła są potem pięknym upominkiem świątecznym dla znajomych, przyjaciół i rodziny. Pakujemy je w ozdobne pudełeczka lub małe woreczki(...)foliowe. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Po rozwałkowaniu wycinam różnymi foremkami pierniczki i piekę w temp 180st.C przez 7-9 minut w zależności od wielkości. Polecam upiec w połowie grudnia, a tydzień przed świętami zrobić dekorację. Lukier gęsty do wzorów i obwodów – 2 białka – 400 g cukru pudru
To co kochamBoże Narodzenie, warto stworzyć odpowiedni plan działania. Część z nich wymaga bowiem wcześniejszego przygotowania, ograniczając przy tym ilość obowiązków bezpośrednio przed wigilią. Na dwa tygodnie przed świętami możesz upiec pierniczki. Zamknięte w szczelnym słoiku lub puszce zdążą skruszeć, oczekując na udekorowanie lukrem. Jeżeli chcesz przyrządzić piernik staropolski dojrzewający, to także najlepszy czas na jego nastawienie. Aby ułatwić sobie pieczenie tuż(...)przed Bożym Narodzeniem, możesz teraz przygotować i zamrozić masę na makowiec. Przepis na pierniczki znajdziesz u mnie na blogu! Z niego możesz przygotować ciasteczka nawet miesiąc przed Wigilią. Piernik staropolski warto zacząć przygotowywać nawet 6-8 tygodni przed świętami. To duże ułatwienie, bo nie trzeba go robić na bieżąco. Wystarczy w dniu podania albo jeden dzień wcześniej go polukrować. Przygotowanie
Rozdomowiona