pierniczki - 3557 przepisów (strona:40/238)

Najlepsze kruche pierniczki 948

już trzeci przepis, i zapewniam Was nie ostatni, na pierniczki w tym roku. Jeden z najlepszych, najbardziej aromatycznych przepisów. Z pewnością skradnie Wasze serca. Moja rodzina pokochała te pierniczki! Świetnie smakują zarówno zaraz po upieczeniu, jak i w ciągu kilku kolejnych dni. Następne dwa tygodnie pokażą czy pierniczki zmiękną, czy nadal pozostaną idealnie kruche. Polecam, najlepszy przepis na blogu(...)pierniczki! Składniki (na 50-60 pierniczków): 900 gram mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody szczypta proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 250 gram masła 250 gram miodu 2 opakowania przyprawy do piernika (5 łyżek) po 1 łyżeczce mielonego cynamonu i imbiru szczypta soli 1 szklanka cukru pudru Masło i miód należy rozpuścić. Ostudzić

Mango Papaja
Pierniczki na choinkę 242

sobie tą przyjemność jak tylko mogę i już od weekendu stoi u mnie choineczka, a co tam! Jak szaleć, to szaleć ;) Przedstawiam Wam bardzo  prosty przepis na zwykłe pierniczki i takie z witrażykiem.  Jestem bardzo zadowolona, bo na choince prezentują się cudnie, także polecam z czystym sumieniem ;) Składniki: Pierniczki: 300g mąki pszennej żółtko 125g masła 130g płynnego miodu(...)miodem. Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.  Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość 3-4mm i wykrawamy różne kształty.  Jeśli chcecie upiec pierniczki z witrażykiem do środka należy włożyć pokruszonego landrynka. Za pomocą słomki wycinamy też dziurki na nitkę, w końcu nasze pierniczki mają zawisnąć na drzewku! :)  Pieczemy w 180 stopniach

Czerwona Porzeczka
Pepparkakor- szwedzkie pierniczki imbirowe 99

Cieniutkie pierniczki imbirowe prosto ze Szwecji. Po upieczeniu chrupiące, a po kilku dniach spędzonych w zamkniętym pojemniku miękną. U mnie już następnego dnia były pysznie mięciutkie. Spokojnie możecie je przygotować na kilka dni przed świętami i przechowywać w puszce. Można je również udekorować według własnych upodobań, np. lukrem królewskim .   Składniki: 150 g melasy (zastąpiłam miodem) 110 g masła(...)pomocy miksera  (ciasto będzie klejące). Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 2 godziny. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałeczki, rozwałkowywać je cienko i wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach (u mnie gwiazdki i choinki). Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 8-10 minut

Nastoletnie Wypiekanie
Domowe pierniczki jak alpejskie 129

siebie. Ja wybrałam miód z ogórecznika… i nie tylko, z polskiej pasieki, który kupiłam od Pana Rafała z Galway ( RawHoney4You ). Z dobrym miodem zawsze wyjdą wspaniałe… domowe pierniczki jak alpejskie. Składniki: - 1 kg mąki tortowej - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 3 łyżki kakao - 200ml gęstej kwaśniej śmietany 18% w temperaturze pokojowej (dałam(...)odstawiamy na 24 godziny do lodówki (lub w jakieś chłodne miejsce). Na drugi dzień ciasto wykładamy na stolnicę lekko posypaną mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wykrawamy pierniczki. Aby zrobić nadziewane wykrawamy kółka, na środek nakładamy marmoladę, przykrywamy drugim takim samym kółkiem i mniejszą foremką (w kształcie serca) wykrawamy pierniki (powstałe skrawki ciasta też zużywamy). Układamy na blaszce

mojewypiekiinietylko
Pierniczki świąteczne przepis 4771

Pierniczki świąteczne z lukrem – to niezastąpiony element podczas świątecznych przygotowań. Warto zacząć je piec nawet już w połowie listopada, dzięki czemu do samych Świąt Bożego Narodzenia zdążą nam zmięknąć. Dekorację świątecznych pierniczków powinno się zostawić na kilka dni przed świętami. Do tego czasu, po upieczeniu, należy je przechowywać w szczelnych pojemnikach. Pierniczki świąteczne z […] The post Pierniczki świąteczne

Kulinarne Przeboje
Pierniczki "prawie jak alpejskie" z pomarańczą 92

Wersja pierniczków miękkich w środku z subtelnym posmakiem pomarańczy. Ozdobione na bogato i dużą ilością kandyzowanej skórki na długo zapadną Wam w pamięć.  Składniki na pierniczki: 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej typ 720 100g mąki żytniej typ 2000 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 100ml jogurtu naturalnego bez laktozy 1,5 łyżeczki sody(...)pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy kandyzowana skórka z pomarańczy Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową, sok z pomarańczy, skórkę oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników - mieszając

Gotowanie i blogowanie
Pierniczki "prawie jak alpejskie" cytrusowe z pomelo 102

Pierniczki o cytrusowym posmaku są fantastyczne. Lekko kwaśne i słodkie za jednym razem. Takiego połączenia naprawdę warto spróbować :)  Składniki na pierniczki: 300g mąki pszennej, 100g mąki żytniej typ 720, 100g mąki żytniej typ 2000 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 100ml jogurtu naturalnego bez laktozy 1,5 łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g(...)cytryny 100g kandyzowanego pomelo mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny kandyzowane pomelo Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową, sok z pomarańczy i cytryny, obie skórki oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia

Gotowanie i blogowanie
Drożdżowe pierniczki z kremem czekoladowym 98

gęsta czekolada... Jeszcze z dzieciństwa pamiętam karmelowe cukierki z mocnym czekoladowym środkiem, do dziś je uwielbiam, choć ciężko je kupić. Za to krem czekoladowy dostępny jest od ręki :) A pierniczki drożdżowe? Super mięciutkie jak puszek, po prostu rozpływają się w ustach. Składniki: 300g mąki pszennej , 100g mąki żytniej typ 720, 100g mąki żytniej typ 2000 4 żółtka 4 białka(...)szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 50ml letniego mleka 7g drożdży 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu krem czekoladowy Cadbury ze sklepu Kuchnie Świata Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników - mieszając co chwilę. Odstawiamy

Gotowanie i blogowanie
Świąteczne miodowe pierniczki Emilki 144

Pierniczki, które widzicie na zdjęciu zrobiła.... 7-letnia Emilka, córka naszych przyjaciół. Pomoc ze strony mamy Emilki ograniczała się do roztopienia masła i włożenia ciastek do piekarnika. Wniosek z tego jeden - dla chcącego nic trudnego, nawet jeśli się ma tylko 7 lat :) Składniki - ilość na około 40 pierniczków 0,5 kg mąki pszennej 0,5 szklanki miodu (każdy będzie dobry(...)Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki.  Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze porcje, każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki. Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pierniczki można polukrować i ozdobić posypką lub opruszyć cukrem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Najlepsze pierniczki cioci 103

dania bardziej i mniej wymyślne. Takie, które już znacie i totalne nowości. Dziś jednak zabieram Was w podróż do korzeni, do tego co dla nas znane, lubiane. Najlepsze pierniczki cioci to przepis oparty na ciasteczkach jakie do tej pory przygotowuje moja ulubiona ciocia. Bo co to za ulubione Święta bez ulubionych pierniczków ukochanej cioci. Dziś dzielę się z Wami(...)tajemniczą recepturą. Jeśli chcecie pierniczki przygotować już dziś lub jutro nie zapomnijcie włożyć do pojemnika kawałka jabłka, ponieważ ciasteczka muszą zmięknąć! :) Uwaga! Pierniczki najlepiej wychodzą kiedy pieczemy je w towarzystwie przyjaciół z lampką wina! Składniki (na prawie 200 pierniczków): 2 kg mąki + trochę do podsypania ciasta  (użyłam pszennej, żytniej i orkiszowej) 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mocnej

Mango Papaja
Pepperkaker, czyli pierniczkowe zoo 117

umiem (wcale zresztą nie próbuję...) się powstrzymać przed wyszukiwaniem nowych przepisów na pierniczki, a później ich wypróbowywaniem. Te maleńkie, korzenne ciasteczka mają niesamowitą właściwość - znikają z puszek szybciutko, w bliżej niewyjaśnionych okolicznościach, a Rodzina i znajomi ciągle domagają się kolejnych porcji. Naprawdę ciężko jest uchować jakieś do Świąt... Trzeba je chować głęboko, gdzie nikt nie spodziewałby się ich znaleźć. Albo(...)przygotowywać te, na których można sobie zęby połamać zaraz po upieczeniu. Wtedy jest szansa, że konsumenci, zrażeni i nieusatysfakcjonowani, dadzą im poleżeć i w spokoju doczekać Wigilii... Cóż, pierniczki, które chcę Wam dzisiaj zaproponować, mają być chrupkie, więc zbyt długie leżakowanie im nie grozi. Przepis znalazłam w książce Scandilicious baking Signe Johansen i muszę uczciwie przyznać, że marzyłam o nich

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym 115

Pulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez kilka tygodni nabierając pięknego korzennego aromatu. Im dłużej leżakuje tym bardziej aromatyczne pierniczki ale już tydzień wystarczy by były naprawdę pyszne ;) Składniki: 500g mąki tortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników(...)Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na przynajmniej tydzień, a najlepiej 2-3 tygodnie.  Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy pierniczki. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Układając pierniczki na blasze należy zostawić dość duże przerwy gdyż mocno rosną. Wystudzone pierniczki lukrujemy

Pyry na Gaz
Fińskie pierniczki korzenne. 121

Przepis na fińskie pierniczki korzenne zasięgnęłam z książeczki "101 przepisów. Słodkości na święta" ze Świata Kobiety. W ogóle bardzo dużo tam fajnych przepisów znalazłam, które w przyszłości wypróbuję :-). W składzie jest syrop korzenny albo ciemny miód. Z racji tego, że nie posiadałam tych dwóch składników, użyłam mojego miodu z mniszka lekarskiego. Miałam jedną porcję bardziej gęstą i ciemniejszą. Powiem(...)miodem smakują cudownie. Zmieniłam też proces przygotowania pierniczków. Zamiast wałkować ciasto, wykrawać foremkami kształty, to zrobiłam kulki i spłaszczyłam je mokrą łyżką. Pierniczki są bardzo korzenne z wyczuwalną nutą kardamonu, cynamonu i imbiru. Można je jeść od razu po upieczeniu, bo są mięciutkie i takie pozostają przez długi czas. Przechowywać je należy w blaszanej puszce. Kto jeszcze nie ma pomysłu

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pierniczki z okienkami- pierniczki z witrażem 144

Pierniczki z witrażykiem, urocze małe łakocie.  Śliczne i smaczne pierniczki z „okienkami” ozdabiają stół i smakują nie tylko milusińskim. Można je wieszać na choince.  Dzieciaki są nimi zachwycone, warto sprawić im radość, i wspólnie bawić się w pierniczkowanie ;)  300 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej ( można dać tylko pszenną) 2 duże jajka 10 dag cukru(...)przyprawę do pieczenia , kakao i sodę , mieszam , wbijam jajka , dodaję ostudzone masło i miód, wyrabiam ciasto. Odrywam po kawałku , wałkuję, można podsypać troszkę mąk, jeśli jest potrzeba . Wykrawam foremkami pierniczki z dziurkami . Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Landrynki rozgniatam ( tłuczkiem w worku) i wsypuję na środek wyciętych pierniczków. Piekę w nagrzanym do 180 st C piekarniku

Takie tam pichcenie

Proponowane wyszukiwania