składniki: 500 g mąki 100 g cukru pudru 125g masła w temperaturze pokojowej 125 g miodu 1 jajko 2 żółtka 40 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: powidło śliwkowe do przełożenia pierniczków wykonanie: Masło miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy jajko oraz żółtko i miksujemy na jednolitą masę. następnie dodajemy miód, miksujemy do połączenia się z masą. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, sodą, proszkiem do pieczenia oraz... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.
Czytaj dalej...Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.
Czytaj dalej...