Piernik to słodycz dla każdego łasucha. Ciężko będzie znaleźć osobę, która się z tym nie zgodzi. Niestety, z czasem piernik twardnieje i nie nadaje się do jedzenia. Wtedy trzeba sięgnąć po sprawdzone sposoby na zmiękczenie ich. Główną przyczyną przez którą pierniki są twarde zaraz po upieczeniu jest miód lub melasa. Aby zmiękły potrzebują przez pewien czas wchłonąć pewną dawkę wilgoci z powietrza lub owoców. Jeśli chcemy aby pierniczki szybko dojrzały powinniśmy zaraz przed lukrowaniem ułożyć je na kartce i przenieść do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, najlepiej w czasie deszczu uchylić okno. Istnieją również inne sposoby na twarde pierniki, oto kilka z nich:
Jest to bardzo szybki i prosty sposób na twardego piernika. Twarde pierniczki układamy na papierowym talerzu i kropimy je lekko czystą wodą, najlepiej do tego wykorzystać zraszacz. Pamiętajmy tylko, aby nie przesadzić z ilością wody. Następnie potrzebować będziemy papierowy ręcznik, którym owiniemy tak skropione wodą pierniczki. Wkładamy do mikrofalówki na wysoką temperaturę i trzymamy je tak około 30 sekund, ale nie więcej niż 40. Tak "zregenerowane" pierniczki powinny być miękkie i ciepłe, jakby przed chwilą opuściły piekarnik.
Piekarnik nastawiamy na 200C. Układamy pierniczki na papierze do pieczenia i delikatnie zraszamy je wodą, znów pomocny będzie zraszacz. Tak przygotowane pierniczki nie powinny przebywać w piekarniku dłużej niż 5 minut. Co jakiś czas należy sprawdzić jak się mają i gdy uznamy za stosowne zakończyć proces. Jeśli uda Ci się wyczuć moment, będą idealne!
Umieszczamy kromkę chleba w szczelnym pojemniku próżniowym. Na tę kromkę kładziemy nasze twarde pierniczki, a na nie ponownie kromkę chleba. Pojemnik szczelnie zamykamy i pozostawiamy go na noc. Dzięki temu sposobowi pierniki wchłoną wilgoć z chleba, na pewno to zobaczysz. Chleb będzie twardy, a piernik miękki.
Jabłko w ciągu kilku godzin uratuje nasze twarde pierniki. Potrzebujemy do tego połówkę lub ćwiartkę jabłka oraz szczelny pojemnik. Wkładamy pierniki razem z jabłkiem lub pomarańczą do pojemnika i zostawiamy na kilka godzin. Tak odświeżone pierniki zyskają dodatkowy jabłkowy lub pomarańczowy aromat. Pamiętaj, aby regularnie wymieniać owoce w pojemniku.
Aby pierniki zachowały swój idealny stan, przechowuj je w szczelnym pojemniku razem z kostkami brązowego cukru.