Suszone pomarańcze na choinkę

Do ozdób świątecznych z cytrusów przydadzą się nam: pomarańcze lub inne cytrusy (np. cytryna, limonka).

Przed pokrojeniem owoców musimy je umyć i osuszyć. Następnie kroimy je w plasterki o dowolnej grubości, wtedy przystępujemy do ich suszenia. Owoce możemy suszyć na kilka sposobów, jedne są "bezobsługowe", a do innych musimy poświęcić trochę naszej uwagi.

  • Sposób 1.

    Ekologiczny, gdyż owoce suszymy na kaloryferze. Wykładamy folię lub papier, a na to plasterki owoców. Minus jest taki, że owoce lubią się krzywić.

  • Sposób 2.

    Na leniucha ;0) gdyż owoce kroimy w plasterki, wrzucamy do suszarki spożywczej, a reszta robi się sama. Nie będziemy musieli ciągle zaglądać do pomarańczy i przewracać. Będą one idealnie równe.

  • Sposób 3.

    Kosztowny, gdyż owoce będą piec się w piekarniku. Nastawiamy go na 100C i pieczemy przez godzinę na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej pokrojone wcześniej w plasterki pomarańcze, czy cytryny. Od czasu do czas należy zajrzeć, czy owoce się nie fałdują - jeśli tak, to należy je obracać na drugą stronę.


Gdy skończyliśmy już suszenie i nasze wysuszone owoce są gotowe. Możemy je wykorzystać do wielu celów. Pierwszym z nich jest nawleczenie na nie nitkę lub ozdobny sznurek, tak przygotowany "wisiorek" możemy powiesić na choince. Nie jest to jedyny sposób zastosowania, tak przygotowane owoce idealnie nadają się do świątecznej dekoracji stołu, świeczek, wieńców świątecznych. Jedyną rzeczą która nas ogranicza jest nasza wyobraźnia.