piernik - 5549 przepisów

Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 124

Dekorowanie pierników to jest coś więcej niż zwykłe rysowanie wzorów na ciasteczkach. To jest pewien stan, wręcz magiczny, który mimo łupania w krzyżu po 4h siedzenia i dziergania wzorków sprawia, że przez całe ciało przepływa tak niesamowity ogrom pozytywnej energii i radości, że nie da się go porównać do żadnego innego zjawiska. Ale uwaga, aby uzyskać taki stan konieczne jest(...)przede wszystkim pierniczki, przepisy na pierniczki idealne do dekorowania podam w najbliżych dniach, a Wy w tym czasie zaopatrzcie się we wszystkie pozostałe przybory :) Zadbajcie o to aby wasze pierniki miały ciekawe i różnorodne kształty. Można wycinać je foremkami lub zrobić samodzielne szablony z bloku technicznego i obrysowaywać je na cieście np. nożem do pizzy, w ten sposób możemy stworzyć

DefinicjaSmaku
PIERNIKI Z CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI 289

Stara, sprawdzona receptura na piernik staropolski przydaje się również przy wypieku pierników.   Pierniki wypiekane wg tej receptury są przepyszne. Po odleżeniu 3-4 dni (u mnie zazwyczaj w metalowej puszce) są miękkie i  bardzo aromatyczne. Pamiętajmy o najważniejszym, że ciasto na pierniki (piernik staropolski) wymaga co najmniej 4 tygodniowego leżakowania. Musimy więc je zarobić już w połowie(...)szklanka cukru  250 g masła  1 kg mąki pszennej 3 całe jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka  pół łyżeczki soli 60g przyprawy do piernika Wykonanie:  Miód, cukier i masło podgrzać w rondelku, doprowadzić do wrzenia i mieszać do  całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Mąkę  przesiać, dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól

Walijskie Pichcenie
Piernik orkiszowy, długodojrzewający 81

Piernik dla cierpliwych, dojrzewa miesiąc, choć są takie, które znacznie dojrzewają dłużej (znalazłem przepis na piernik, który ma dojrzewać pół roku, ale o tym może kiedy indziej). Przepis, na którym się wzorowałem, podobno zaczerpnięty został z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Książka została wydana w roku 1979, i przełożona później język(...)angielski, niemiecki i czeski. Jako ciekawostkę podam fakt, że nazwiska autorów to pseudonim, pod którym ukrywał się ... Tadeusz Żakiej. Ale wracamy do piernika. To co mi się podobało podczas jego robienia, to spokój i brak pośpiechu. Trochę się zrobiło, i odłozone na półkę. Znów troszeczkę do zrobienia, i znów w odstawkę. I tak powolutko, aż w końcu wyszło smakowe cudo

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik Benedyktynów 111

Przyprawa piernikowa gotowa, zapał do pieczenia jest, zbliża się wigilijno-piernikowe szaleństwo. Jako dotychczasowy piernikowy konsument, rzucam się w piernikowy wir. Wszyscy pieką pierniki, piekę i ja. Na pierwszy ogień Piernik Benedyktynów. Łatwy do wykonania. Dzięki świeżo przygotowanej przyprawie niezwykle aromatyczny miąższ, dosyć gęsty dzięki zastosowaniu mąk razowych, ale jednocześnie miękki i sprężysty. Jasny kolor, nie za suchy - taki(...)piernik, jaki mam w pamięci z czasów dzieciństwa, kiedy to Mama i Babcia piekły, a o pierniku kętrzyńskim nikt jeszcze nie słyszał. Podobno piernik najlepiej przygotować kilka dni wcześniej, wtedy jest nasmaczniejszy. Nie udało mi się tego stwierdzić - przyszli goście, trzy czwarte zjedli, a resztę kazali sobie zapakować na wynos do domu...i tyle było z mojego piernika. Składniki

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik staropolski 901

Piernik staropolski to tradycyjny piernik dojrzewający. Ciasto przed upieczeniem wymaga leżakowania przez 4-6 tygodni w chłodnym miejscu, po tym czasie nabiera odpowiedniej konsystencji, smaku i aromatu. Piernik ten mimo długiego czasu oczekiwania na finalny wypiek, jest dość prosty w wykonaniu. Po upieczeniu najlepiej jest przełożyć go powidłami lub inną masą, a następnie oblać czekoladą. Można go długo przechowywać, zwłaszcza(...)jeśli wybierzemy wersję nieprzekładaną niczym lub upieczemy z ciasta pierniczki. Piernik dojrzewający najlepiej jest wykonać z domową przyprawą do piernika , która jest bardziej aromatyczna niż gotowe mieszanki dostępne w sklepach. Jeśli nie zdążycie z przygotowaniem ciasta odpowiednio wcześnie, bez obaw - piernik uda się również po krótszym okresie leżakowania, np. po 2-3 tygodniach. Zachęcam jednak do przyrządzenia ciasta wcześniej, gdyż

Smakołyki Bereniki
Co ma piernik do świąt ? Piernik świąteczny. 36

dasz radę i coś dobrego zrobisz. Tylko pora się zorganizować zajrzeć do paru książek i poczytać co to się jada z wypieków w święta? Jak święta to pierniczki i pierniki, to była moja pierwsza myśl. Pierniczki - cudowne, pięknie udekorowane lukrem. Świetne lecz nie dla mnie bo cierpliwości u mnie nie ma za grosz. Pierwszy na celowniku został u mnie piernik(...)się spieni. Cały czas mieszając dodajemy po trochu mąki. Masę mieszamy aż znikną grudki.Wylewamy ją do przygotowanej foremki i wstawiamy do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut. Przestudzony piernik można przełożyć powidłami i polać polewą czekoladową

QuchniaKaroli
Piernik bernardyński 51

opasłym tomie „Kuchnia polska.Potrawy regionalne" znalazłem zwracający uwagę przepis na piernik. Po pierwsze śmietana (potrzebna sodzie), po drugie skromnie przyprawiony - tylko cynamon i zmielone goździki. Po trzecie bakalie - tylko orzechy laskowe. No i dużo skórki pomarańczy i cytryny. Zresztą ich smak jest zdecydowanie wyczuwalny, i charakterystyczny dla tego piernika. Kolor miąższu, w porównaniu z niedawno pieczonym piernikiem Benedyktynów , jest jaśniejszy(...)bardziej przypomina kolor czekolady mlecznej. W smaku piernik jest bardziej cytrusowy, mniej wytrawny i pikantny, za to miąż delikatniejszy i z większymi dziurami. Ale ogólnie piernik jak to piernik - superpyszny...   Składniki (2 foremki a 22 cm): 360 g miodu wielokwiatowego 200 g cukru 640 g mąki pszennej 550 250 g śmietany 18% 3 jajka 1 łyżka masła

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik ekspresowy z powidłami 2659

Piernik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Większość zaczyna przygotowanie piernika kilka tygodni przed Świętami, przygotowując do niego bazę, która leżakuje potem w kamiennym garnku. Ja, której lenistwo to rodzona siostra robię zawsze wszystko na ostatnią chwilę, więc często wymyślam dania, które są łatwe, szybkie i nie wymagające wysiłku. Piernik ekspresowy jest tego przykładem(...)Bazą na jego przygotowanie jest mój przepis na miodownik. Zrobiłam w tym przepisie lekkie modyfikacje i wyszedł mi idealny, pachnący miodem i przyprawą piernikową piernik ekspresowy został przełożony domowymi powidłami. Mój piernik nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, piecze się jeden duży placek, który następnie kroi na tyle warstw na ile mamy ochotę. Polecam piernik ekspresowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernik litewski 40

Kolejny piernik, i jak każdy inny - smaczny. W odróżnieniu od pozostałych, które do tej pory przewinęły się przez mój piekarnik, jest znacznie bardziej wilgotny, i zawiera duuużo bakalii. Ale smakiem w niczym im nie ustępuje, i tak samo pachnie cynamonem, goździkami i innymi przyprawami. Tym razem nie piekłem w podłóżnych foremkach - keksówkach, postanowiłem upiec w kwadratowej blaszcze, o boku(...)wysokości około 10 cm. Wydłużyło to czas pieczenia, w typowych, węższych keksówkach, czas pieczenia będzie oczywiście krótszy. Jak zwykle nie udało mi sie udekorować piernika, przyszli goście, rzucili się na piernik, ledwo udało mi się zrobić kilka szybkich zdjęć. Najgorsze jednak jest to, że do świąt mam zgodę tylko na jeden piernik :( Jest jeszcze jedna rzecz, która jednak mnie intryguje

Grahamka, weka i kajzerka
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 253

Wiem, wiem, wiem. Dziś zaczynamy miesiąc maj, a ja tutaj o pierniku? Nie, żeby inaczej! Czasami nachodzą mnie apetyty na smaki zupełnie nie związane z obecną porą. Na przykład śledziki w śmietanie w czerwcu, czy też ciasto z rabarbarem w grudniu. Prze wiele lat ulegałam stereotypom, by nie łamać tradycji i sztamowych dań danego czasu nie serwować w innym terminie(...)Błąd! Zmieniłam to, dzięki czemu nie odczuwam braku żadnej potrawy, żadnego składnika i z całą radością umilam sobie czas nietypowymi zachciankami. Tak jak dziś, piernikiem z wiśniami w maju. Mocno korzenny smak ciasta świetnie kontrastuje ze słodką, owocową nutą wiśniowego nadzienia. Dzięki temu, że jest z galaretką, masa się nie rozłazi, piernik wygląda bardzo schludnie i elegancko. Gorzka

W kuchni Karmel-itki
PIERNIK STAROPOLSKI + powidła do przełożenia piernika + polewa czekoladowa 18

Propozycja na pyszny piernik staropolski, który zdążymy jeszcze przygotować na zbliżające się święta. Piernik jest naprawdę smaczny, aromatyczny i wcale nie tak trudny do przygotowania, jakby się mogło wydawać :). Do przygotowania piernika będziemy potrzebowali: piernik upiekłam na dużej blaszce z piekarnika (36 x 30) 500 g mąki pszennej (typ do 550) 120 g masła 2 jajka rozmiar L ¾ szklanki cukru(...)łyżeczka goździków (utartych w moździerzu) ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej ¾ łyżeczki imbiru mielonego ¾ mielonego ziela angielskiego ¾ łyżeczki kardamonu 1 gwiazdka anyżu (utarta w moździerzu) szczypta pieprzu można użyć gotowej przyprawy do piernika na powidła do przełożenia piernika: 400 g dżemu śliwkowego lub powidła śliwkowe około 100 g śliwek suszonych 1 łyżeczka cynamonu otarta skórka z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z pomarańczy (około

Uwaga Babcia Gotuje
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP I 102

Etap I   W ślad za telewizyjnymi reklamami świątecznymi również i ja postanowiłam rozpocząć przygotowania do świat Bożego Narodzenia. Najlepszym początkiem rozpoczęcia przygotowań do tych magicznych świąt jest Piernik staropolski. Właśnie teraz jest najlepszy czas aby przygotować ciasto na piernik, które będzie czekało 5-6 tygodni zanim powstaną z niego cudownie miękkie aromatyczne pierniczki które będą zdobić świąteczne drzewko(...)nich będzie wydobywała się piękny korzenny zapach. Oczywiście starczy też ciasta  na  pierniki przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą który, wszyscy w domu uwielbiamy. Piernik przyrządzam tak jak robiono to w moim domu od zawsze z dodatkiem smalcu, który robi moja mama. Osobom które lubią ciasta bardziej subtelne w smaku polecam masło. Teraz przedstawiam przepis oraz fotki ciasta

RAROSSA
Piernik staropolski 205

Jedno z najpopularniejszych ciast kojarzących się ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia – piernik staropolski. Zanim przejdziecie do przepisu, przeczytajcie: „ Piernik – historia prawdziwa Mało kto już w tej chwili pamięta, ponieważ współcześni nie są już tak pragmatyczni jak dawniejsi ludzie, do czego służył piernik? Tak, dokładnie! To pyszne ciastko, które zazwyczaj na wiosenne święta i te zimowe piekło się(...)uciesze szczególnie dzieci. W tej chwili pierniki to miękkie ciastka, często oblane lukrem z wierzchu a przekładna lub nadziewane są marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Ale czy zawsze tak było ? Przyjrzyjmy się na początek nazwie, która już powinna rozwiać pewne wątpliwości. Piernik wywodzi się nazwą ze staropolskiego słowa „pierny” czyli pieprzny. Za dawnych lat, gdy z zamorskich krain, przypływały statki

mojewypiekiinietylko
Piernik litewski z bakaliami 244

Ostatni przed Świętami piernikowy przepis (zostanie tylko jeszcze przepis na jutrzejsze vegańskie pierniczki) to przepis na piernik litewski z bakaliami. Przepis znalazłam na blogu grahamka.blogspot.co.uk i bardzo zaciekawił mnie dodatek kefiru lub maślanki w pierniku. Okazało się, że piernik jest dzięki temu bardzo wilgotny :)! Dodatkowo kusi sporą ilością bakalii! Jest od razu dobry do jedzenia więc zdążycie go jeszcze upiec(...)Święta Możecie też skorzystać też z innych przepisów na pierniki…. piernik żydowski z bakaliami , piernik marchewkowy czy piernik na piwie . Piernik litewski z bakaliami Składniki (forma 23×23 cm lub dwie długie keksówki): 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 250 g miodu wielokwiatowego 150 g masła 180 g cukru brązowego nierafinowanego 260 g maślanki lub kefiru/ma

UgotujmyTo.pl
Piernik z suszonymi śliwkami 153

Piernik z suszonymi śliwkami to szybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna i puszysta, podobna do tej w typowych ciastach ucieranych. Nie jest to ciężki, zbity czy suchy piernik, więc jeśli nie przepadacie za takimi, polecam Wam serdecznie poniższy przepis. Jak przystało na piernik, w jego(...)składzie nie zabrakło miodu i przypraw korzennych, a dodatkami, według mnie bardzo świątecznymi, które wzbogacają smak ciasta, są śliwki suszone oraz ekstrakt i skórka z pomarańczy. Piernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, można go też zrobić w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm, lub w większej tortownicy/formie zwiększając proporcje składników. Ważne jest, by nie nalewać do formy za dużo

Smakołyki Bereniki
SZYBKI, WILGOTNY I PYSZNY PIERNIK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 264

Kolejny pyszny i szybki piernik. Poprzednio piekłam również piernik na mące orkiszowej , był bardzo delikatny, wręcz bajeczny, z delikatną nutą piernika, pysznymi powidłami i cudowną polewą ganache. To było istne cudo, mój małżonek nadal uważa, że był to najlepszy piernik jaki jadł. A ja mam dylemat, bo i jeden i drugi są dla mnie cudowne, choć każdy jest inny(...)pierwszy bardzo delikatny, ten dzisiejszy, to taki typowy piernik, bardziej zbity ale bardzo wilgotny, z dużo większą ilością przyprawy piernikowej ale wcale nie za dużą, powiedziałabym nawet, że idealną. Ja po prostu uwielbiam pierniki przekładane powidłami, są cudowne, bajeczne... nic tylko zajadać... Polecam obydwa :-) Przepis znaleziony na Kwestii Smaku   , troszkę tylko zmodyfikowany. Piekłam w silikonowej formie o wym.30x12cm

Smaczne Zdrowe