piernik - 7305 przepisów (strona:5/487)

Piernik 55

Warto koniecznie sprawdzić jak smakuje jedno z moich ulubionych ciasto – ciasto piernik. Z mojego przepisu piernik wychodzi bardzo wilgotny, puszyste i przepełniony przyprawami korzennymi. Piernik możecie upiec i podawać od razu po upieczeniu. Jest kilka wersji piernika, możemy przygotować zwykły tradycyjny piernik, albo piernik staropolski, jednak chyba najczęściej spotyka się piernik przekładamy powidłami śliwkowymi. W przypadku piernika polewa(...)jest niezbędna. Możecie to ciasto piernikowe wykorzystać również do na przykład przygotowania świątecznych muffinek, które udekorujecie bakaliami. Ja najbardziej w przygotowaniu piernika lubię ten aromat, zapach korzennych przypraw, które rozchodzą się po całym domu podczas jego pieczenia. Przyprawę do piernika można przygotować samemu w domu, albo skorzystać z gotowych, które dostaniemy w sklepach. Zawsze sprawdzam ich skład, zanim kupię

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piernik z jabłkami w rumie 64

Tekst przeczytasz w 5 min Na Boże Narodzenie piernik znajdzie się pewnie w większości domów! I nic dziwnego, bo jest bardzo smaczne i aromatyczne ciasto. Niektórzy wybierają piernik staropolski , a inni jego szybkie wersje. Mam nadzieję, że dacie się namówić na spróbowanie i pokochacie ten prosty, ale niebywale pyszny piernik z jabłkami w rumie! Piernik po upieczeniu i lekkim przestudzeniu(...)możecie. Przepis zaczerpnięty z książki "Słodko" Yotama Ottolenghiego i Helen Goh. Przepis zmodyfikowałam nieco przede wszystkim przez zmniejszenie ilości cukru, która w oryginale jak dla mnie jest zbyt duża. Piernik z jabłkami w rumie [feast_advanced_jump_to] 🍯 Niezbędne składniki Piernik jak już wspomniałam, jest prosty, ale żeby był smaczny, potrzebujemy do jego przygotowania kilka składników. Najważniejsza jest melasa

SprawdzonaKuchnia.pl
Piernik herbaciany ( szybki ) 331

Zapomnieliście nastawić ciasto na piernik staropolski ? Ja też ! Dlatego zrobiłam piernik na szybko. Może nie równa się on z piernikiem dojrzewającym, ale ... lepszy rydz niż nic ! Taki też smaczny :) Składniki: * 30 dag miodu * 20 dag cukru * 1 jajo * 3 torebki herbaty Earl Grey ( u mnie Teekanne ) * 1 łyżeczka sody * 3 łyżeczki przyprawy do piernika ( możecie zrobić sami - przepis tutaj(...)Zagotować wodę. W 1/2 szklanki wrzątku zaparzyć herbatę - pozostawić do wystygnięcia. W zimnej herbacie rozpuścić sodę. Miód z cukrem utrzeć do białości. Dodać esencję herbacianą z sodą, przyprawę do piernika, jajko - dokładnie utrzeć.  Obie mąki połączyć, wysypać na stolnicę. Zrobić gniazdo. Na środek, wyłożyć masę miodową - zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nadal jest rzadkie - dodać więcej mąki. Ciasto powinno być

kolorowotorcikowo
Piernik staropolski dojrzewający 224

bardziej nie przywodzi na myśl Świąt, jak pięknie pachnący piernik, przełożony powidłami śliwowymi, oblany gorzką czekoladą. Pyszności! Jeżeli chcecie zdążyć przed Wigilią, radzę zacząć przygotowania już dziś :) Masa piernikowa powinna być zrobiona na 4-6 tygodni przed pieczeniem (stąd powiedzenie "stary jak piernik").  Poniżej znajdziecie pełny przepis oraz zdjęcia ze wszystkich etapów przygotowań :) Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki(...)Składniki na 3 pierniki: 500 g miodu naturalnego 1-1,5 szklanki cukru 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika Do przełożenia:  ok. 1 kg powideł śliwkowych Polewa czekoladowa twarda: 100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej 40 g masła Polewa

My Culinary Art
Piernik Staropolski 1594

Piernik Staropolski. Tak wiele o nim słyszałam, że postanowiłam go zrobić sama.  Przepis tradycyjnie wygrzebałam na blogu Moje Wypieki . Robiłam go na święta Bożego Narodzenia. Tak, mamy luty, przepis zawieruszył się w plikach, dziś postanowiłam wpisać go w całości, bo do tej pory wpisany był do etapu pieczenia. Długo się na niego czeka, ale warto!   Składniki(...)szklanki cukru 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki mleka 0,5 łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce) Wykonanie: Miód, cukier i masło podgrzewałam stopniowo. Cały czas mieszałam, aby cukier się dobrze rozpuścił. Doprowadziłam do wrzenia. Następnie wystudziłam. W czasie kiedy masa miodowa stygła skompletowałam

Blondynka Gotuje
Szybki piernik bananowy 33

Szybki piernik bananowy Piernik to ciasto, którego nie może zabraknąć na moim świątecznym stole. Klasyczny z miodem, wersja z dżemem, przełożony marmoladą, a może bananowy? Dziś polecam Wam przepis na szybki piernik bananowy. Wilgotny, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny piernik. Aromat, który unosi się po domu podczas pieczenia… Coś cudownego. Polecam Wam ten prosty przepis świąteczny piernik z bananami(...)przygotować piernik bananowy? Przygotowanie takiego ciasta jest naprawdę proste. Wystarczy kilka podstawowych składników, dobra przyprawa do piernika i banany. Dlaczego piernik z bananami? Bananowy mus dodaje mu wilgotności i wzbogaca świetnie jego smak. Do tego ten zapach podczas pieczenia… Ja go uwielbiam <3 Bananowy piernik możecie przygotować w większej prostokątnej blaszce lub mniejszej tortownicy. W zależności od użytej blaszki

Słodkie okruszki
Piernik staropolski cz.2 77

jest ten dzień, w którym nastąpi ciąg dalszy historii piernika staropolskiego, która rozpoczęła się TYM wpisem kilka tygodni temu. Dziś bierzemy się za pieczenie piernika oraz składanie go i dekorowanie. I niestety później znowu trzeba czekać… Jeśli chcemy przygotować ten piernik na święta Bożego Narodzenia, to warto za pieczenie zabrać się na 3-4 dni, a najlepiej tydzień przed(...)Wigilią. To sprawi, że piernik zdąży zabrać wilgoci z powideł oraz skruszeje. Cały proces wydaje się długi i skomplikowany, ale to tylko złudzenie. Większość czasu to po prostu oczekiwanie do kolejnego etapu. A piernik jest zdecydowanie tego wart, bo to piernik przez duże „P”. Po tym wszystkim będzie naprawdę pyszny i omami Was swoim zapachem. Do kubka świątecznego kakao wprost

Analiza Smaku
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 327

Pierniczki jak alpejskie – na ostatnią chwilę! Lamingtony (kokosanki) Ciasto Wenus Ciasto Coca – Cola Ciasteczka orzechowe z dżemem Rogaliki 3 składnikowe Orzeszki- skorupki do nadziewania Orzeszki -skorupki do nadziania, drożdzowe Piernik staropolski-dojrzewający- etap II Drożdżówki z lodówki Zakręcona drożdżówka Wafle z masą i bakaliami Sernik na zimno a la ptasie mleczko Drożdżówka z masą makową Tort makowo-kawowy Ciasto "Wiewiórka(...)pyszny i szybki brzydal Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego Warstwowy miodownik Cytrusowy deser w wersji świątecznej Piernik na herbacie Piernikowe muffinki Ptysie z masą piernikową Świąteczne pierniczki Solony gęsty karmel Duże ciastka z czekoladą i bakaliami Ciasteczka migdałowe z nutellą Trufle czekoladowe z koniakiem i żurawiną Trufle figowe z pistacjami Trufle migdałowo śliwkowe WZ-ka Sernik kajmakowy z truflowym kremem

My Culinary Art
Najlepszy PIERNIK na ziemi ! 363

Zawsze w święta robiłyśmy z mamą piernik z paczki... Nie był za dobry.. Lecz jak dostałyśmy ten przepis Paczki poszły w kąt! Ten piernik jest naprawdę reeewelacyjny. Mogę obiecać to każdemu. Mówią, że im dłużej piernik poleży tym lepszy i z tym mogę się zgodzić. Nawet po tygodniu jest mokry i idealny do zjedzenia :) Składniki UWAGA ! Na dwa korytka(...)piernika takie jak na zdjęciach :) 6 szklanek mąki 1 i 1/3 szklanki miodu 1 szklanka wody 8 jajek 2 czubate szklanki cukru kostka margaryny 4 łyżki zmielonej kawy 4 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek przyprawy do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki mleka ulubione bakalie Dodatkowo choć niekoniecznie:  polewa czekoladowa + orzechy do posypania   Miód, wodę

Piekę, bo lubię
Piernik na piwie 317

Dzisiaj kolejny przepis na świąteczny stół i jest to przepis na piernik na piwie ciemnym Guiness. Przepis znalazłam u Natalii na Poezji Smaku i spodobał mi się na tyle, że musiałam go oczywiście zrobić. Nie jestem znawczynią pierników, bo w moim rodzinnym domu nie robiło ich się wiele, zwykle dominowały na Święta serniki i makowce, ale ten piernik na piwie(...)też polecam :)! I dobra rada od Natalii…. kupcie koniecznie dwa piwa, jedno dla Męża, bo może się okazać, że zabierzecie się za pieczenie a zabraknie Wam piwa…;) Piernik na piwie Składniki: 3/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3/4 szklanki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 1 łyżka

UgotujmyTo.pl
Piernik świąteczny z powidłami śliwkowymi 147

Przepis na ten cudowny piernik pochodzi ze strony Kuchnia Lidla. Już od pewnego czasu miałam ochotę na piernik, a ten wpadł mi w oko przy okazji przeglądania gazetki Lidla. Postanowiłam zrobić i szczerze polecam. W przepisie najbardziej urzekły mnie powidła śliwkowe z dodatkiem cynamonu i skórki pomarańczowej, które smakują obłędnie. Piernik na pewno będzie gościł na moim stole podczas świąt(...)iernik świąteczny z powidłami śliwkowymi   S kładniki: Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 1 łyżka kakao 80 g miodu 2 laski cynamonu 1 opakowanie przyprawa do piernika (20-25 g) 125 g mąki 20 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 60 g cukru dark muscovado 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Powidła do przełożenia: 400 g powideł śliwkowych

Mania Gotowania
Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi 331

Piernik trochę czasochłonny, trzeba do niego powracać kilka razy by w końcowym efekcie móc się częstować pysznym, pachnącym i aromatycznym piernikiem. Robiłam go po raz pierwszy i przepis mam stąd . Ja nie robiłam kremu tylko przełożyłam powidłami śliwkowymi. Jeden piernik zostanie wykorzystany do przygotowania moczki która jest obowiązkowym smakołykiem na moim świątecznym stole. Składniki:  0,5 l miodu prawdziwego(...)kostka margaryny lub masła  1 kg  mąki tortowej  3 jajka  3 łyżeczki sody  1/2 szklanki mleka  szczypta soli  3 opakowania przyprawy do piernika Emix  powidła do posmarowania  Polewa  100 g margaryny  3 łyżki mleka  2 łyżki cukru pudru Emix  2 łyżki kakao Emix Przygotowanie:  Miód, cukier

Ala piecze i gotuje
Piernik staropolski, piernik dojrzewający + przepis na idealną polewę czekoladową 9

Przepis na ten piernik staropolski, krąży w internecie już od dawien dawna. Mnie się udało, za grosze, kupić książkę kucharską Marii Lemnis i Henryka Vitry, w której jest oryginalny przepis na ten piernik staropolski. Piernik ten jest pyszny, niezawodny i rozpływa się w ustach. To już ostatnie dni na przygotowanie tego piernika. Piernik ten potrzebuje ok 5-6 tygodni(...)dojrzewanie, a następnie kilka dni (do 6-ciu) na 'skruszenie’. Wg M.Lemnis i H.Vitry, piernik można piec wcześniej, ale surowe ciasto musi dojrzeć nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu („parter” lodówki lub – co najlepsze – w chłodnej piwnicy) Jeśli chcecie, aby na Waszych stołach w Wigilię pojawił się ten piernik, to do roboty! Ostateczny

CookYourself
Piernik Staropolski dojrzewający 72

Będąc w corocznych odwiedzinach u bliskiej koleżanki, już kilka razy słyszałam, jak wspominała o wspaniałym pierniku, który przygotowuje na kilka tygodni przed Świętami. Że taki pyszny, taki wyczekany i rozpływa się w ustach! Corocznie także, zapominałam o niego zapytać albo przypominałam sobie o wiele za późno...aż tu nagle, olśniło mnie pewnego dnia w pracy, spłynęło na mnie to piernikowe(...)przypomnienie i oto jest! Jest przepis, a piernik dojrzewa w chłodzie kolejny dzień z rzędu :) Nie jestem fanką pierników jako takich. Przepadam za piernikową mieszanką przypraw, zapachem, piernikowym syropem do kawy i kruchymi pierniczkami, którymi można potem przyozdobić choinkę ale z samym piernikiem nigdy nie byłam zbyt blisko. 'Rozpływa się w ustach' to było hasło, które prawie od razu sprawiło

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Piernik staropolski z marcepanem 76

były już opublikowane, więc musiało czekać cały rok na nowe dania i umieszczenie wraz z przepisem na blogu. Wpisało się ono pięknie w najlepszy bożonarodzeniowy wypiek, czyli długo dojrzewający piernik staropolski przekładany marcepanem i powidłami śliwkowymi . Po raz pierwszy do zrobienia ciasta użyliśmy mąki pszennej pełnoziarnistej, a to za sprawą warsztatów w Żywym Muzeum Piernika, gdzie również tę mąkę wmieszano(...)ciasta. Piernik uzyskuje dzięki niej zupełnie inny smak i zapach, wyczuwa się w nim wyraźne zbożowe nuty, nam one nie przeszkadzały, ale należy o tym wspomnieć w tym opisie. Gdyby ktoś nie lubił takiej mąki, spokojnie może użyć zwykłej pszennej w ilości 1 kg plus dodatkowa szklanka. Piernik długo dojrzewający będzie wtedy nieco łagodniejszy w smaku i zapachu. Udostępnij Składniki

niecodziennikpary
Wilgotny piernik 82

piernik do wiatraka? Piernik to ciasto uwielbiane zwłaszcza przez mojego synka. W zeszłym tygodniu piekłam go dwa razy i za każdym razem znikał w ekspresowym tempie. A ja? Ja uwielbiam piec tego typu ciasta. Piernik, czy szarlotka zawsze tak pięknie pachną podczas pieczenia, że już od samego zapachu w domu robi się cieplej i przyjemniej. Piernik z powidłami zapewne najbardziej(...)kojarzy się każdemu ze Świętami Bożego Narodzenia, ale to nie powód żeby odmawiać sobie tej przyjemności i zjeść go w dowolnym, dogodnym terminie. Zgadzacie się ze mną? Przepis na piernik: Ekspresowy piernik z kremem Piernik z dżemem Nadziewane pierniczki Szybki piernik z miodem to przede wszystkim ratunek dla tych, którzy o nim zapomnieli, albo mają niewiele czasu na przygotowania, albo

MamaOskarka
Ostanie przygotowania - błyszcząca glazura do piernika 115

Jako że jutro już wyruszam w krajoznawczą podróż świąteczną (muszę objechać pół Polski), dziś miałam ostatni dzień na przygotowania. Prezenty już zapakowane, pierniczki ozdobione, pozostało jedno - wykończyć piernik. Przepis na tę piękną błyszczącą glazurę znalazłam na stronie Magazyn Kuchenny . Składniki na glazurę: 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1/4 szklanki śmietanki 30% 1/4 szklanki wody 2/3 szklanki kakao(...)gorzkiej czekolady 1 łyżka żelatyny, namoczonej w 2 łyżkach wody Przepis na piernik staropolski znajdziecie TUTAJ 1. W garnku umieszczamy śmietanę, wodę, kakao i cukier. Podgrzewamy stopniowo, często mieszając, aż do zagotowania. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy do połączenia składników. Przecedzamy przez metalowe sitko i odstawiamy

My Culinary Art
Piernik staropolski 216

Piernik Staropolski długo dojrzewający, ciasto leżakowało od 11.11 i po 5 tygodniach zostało upieczone. Po degustacji już mogę polecić przepis w 100%, pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię . Wprowadziłam zmianę co do nadzienia piernika pozostając przy powidłach  śliwkowych, bez masy orzechowej.  Składniki na duża blachę, 40x25 cm : 1,2 kg mąki pszennej 2 szklanki mąki(...)litra miodu 15 dag masła 10 dag smalcu 3 duże jajka 1/2 szklanki zimnego mleka 3 pełne łyżki domowej przyprawy do piernika , lub 3 opakowania gotowej przyprawy do piernika www.Skworcu.com.pl 3 łyżeczki sody  Dodatkowo: 2 - 3 słoiki  powideł śliwkowych Polewa: 15 - 20 dag czekolady  3-4 łyżki mleka 1. W garnku z grubym dnem podgrzewamy masło, smalec

Apetyczna babeczka
Najlepszy Piernik 340

rodzinnym domu, na świątecznym stole bardzo rzadko gościł piernik. Królowały przeróżne przekładańce, ciasta z kremem, z orzechami, z makiem… Dzisiaj wiem, że podobnie jak Wielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota(...)minimalizm a smakiem wzbudza zachwyt niejednego podniebienia. Bardzo polecam. Zdecydowanie najlepszy piernik ever. Składniki na ciasto: 540 g mąki 500 ml kefiru 440 g cukru 2 jajka 250 ml oleju rzepakowego 1 opakowanie przyprawy do piernika 4 łyżki miodu lejącego 3 łyżeczki sody oczyszczonej Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy kefir. Ubijamy krótką chwilę. Następnie dodajemy mąkę. Ubijając wlewamy olej. Kolejno

Made By Mom And Son
Przyprawa korzenna do piernika 138

Powoli się zbliża czas pieczenia pierników, a bez przyprawy korzennej - z piernikiem ani rusz. A skoro sami pieczemy piernik, sami też zrobimy przyprawę - omijając z daleka gotowce. Przyprawa posiada zdecydowany korzenny aromat i słodko-pieprzny smak. Zawiera kompozycję aromatycznych i ostrych przypraw. Zresztą dawniej na wszystko, co miało ostry smak i było mocno przyprawiony pieprzem, mówiło się „pierny” - stąd pochodzi(...)nazwa piernika. Część składników, które musiałem zmielić, mieliłem w młynku żarnowym. Mam młynek do kawy, z korbką, specjalnie kupiony do mielenia ziaren słodu. W nim zmieliłem wszystkie składniki. Nie używam młynka udarowego. Młynki udarowe nagrzewają ziarna, co sprawia, że ich aromat w trakcie mielenia ulatuje. Po zmieleniu można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od ostrego światła. Stosujemy

Grahamka, weka i kajzerka
piernik staropolski z świątecznego stołu 165

prawda piernik staropolski należy wykonać dużo wcześniej przed świętami ale postanowiłam podzielić się przepisem bo może ktoś będzie chciał po świętach ochotę na piernika. W domu posiadam eksperta w kwestii pierników więc przepis trochę poprawiłam bo według łasucha był za mało słodki. Mam nadzieje, że święta minęły wszystkim w miłej  rodzinnej atmosferze. Szkoda tylko że nie było śniegu, może(...)przyszłym roku:)  Składniki: (porcja na 4 pierniki) 0,5 l miodu płynnego 4 szklanki cukru kostka margaryny 1 kg mąki 3 jajka 3 łyżeczki sody 1/2 szklanki mleka 4 opakowania przyprawy do piernika bakalie Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce dokładnie na jednolite ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na około 4 tygodnie. Po tym czasie należy wyłożyć ciasto

ciastkarnia na kruchym spodzie
Piernik dojrzewający ciasto 178

ciasto na piernik staropolski gotowe? Uwaga to prawie ostatni moment. Na spóźnialskich czekamy jeszcze tylko do Mikołajków. Piernik jak sami wiecie to nieodzowny element świąt. Bez jego zapachu, zapachu przypraw korzennych chyba nikt nie wyobraża sobie prawdziwej Wigilii, prawdziwego Bożego Narodzenia. Dlatego zrobienie tego piernika i czas oczekiwania na niego to jeden z najmilszych, świątecznych elementów. Serdecznie namawiam, by pojawił(...)się w tym dniu na każdym polskim stole. A czy wiecie że w okresie staropolskim odpowiednio zabezpieczone ciasto na piernik zakopywano w roku narodzenia córki, a piernik pieczono dopiero, gdy wydawano ją za mąż. Kto się teraz odważy zrobić taka rzecz? Przepis na piernik z książki Ewy Aszkiewicz Kuchnia Polska. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik