piernik - 6750 przepisów (strona:5/450)

Piernik świąteczny z powidłami śliwkowymi 113

Przepis na ten cudowny piernik pochodzi ze strony Kuchnia Lidla. Już od pewnego czasu miałam ochotę na piernik, a ten wpadł mi w oko przy okazji przeglądania gazetki Lidla. Postanowiłam zrobić i szczerze polecam. W przepisie najbardziej urzekły mnie powidła śliwkowe z dodatkiem cynamonu i skórki pomarańczowej, które smakują obłędnie. Piernik na pewno będzie gościł na moim stole podczas świąt(...)iernik świąteczny z powidłami śliwkowymi   S kładniki: Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 1 łyżka kakao 80 g miodu 2 laski cynamonu 1 opakowanie przyprawa do piernika (20-25 g) 125 g mąki 20 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 60 g cukru dark muscovado 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Powidła do przełożenia: 400 g powideł śliwkowych

Mania Gotowania
Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi 303

Piernik trochę czasochłonny, trzeba do niego powracać kilka razy by w końcowym efekcie móc się częstować pysznym, pachnącym i aromatycznym piernikiem. Robiłam go po raz pierwszy i przepis mam stąd . Ja nie robiłam kremu tylko przełożyłam powidłami śliwkowymi. Jeden piernik zostanie wykorzystany do przygotowania moczki która jest obowiązkowym smakołykiem na moim świątecznym stole. Składniki:  0,5 l miodu prawdziwego(...)kostka margaryny lub masła  1 kg  mąki tortowej  3 jajka  3 łyżeczki sody  1/2 szklanki mleka  szczypta soli  3 opakowania przyprawy do piernika Emix  powidła do posmarowania  Polewa  100 g margaryny  3 łyżki mleka  2 łyżki cukru pudru Emix  2 łyżki kakao Emix Przygotowanie:  Miód, cukier

Ala piecze i gotuje
Piernik Staropolski dojrzewający 42

Będąc w corocznych odwiedzinach u bliskiej koleżanki, już kilka razy słyszałam, jak wspominała o wspaniałym pierniku, który przygotowuje na kilka tygodni przed Świętami. Że taki pyszny, taki wyczekany i rozpływa się w ustach! Corocznie także, zapominałam o niego zapytać albo przypominałam sobie o wiele za późno...aż tu nagle, olśniło mnie pewnego dnia w pracy, spłynęło na mnie to piernikowe(...)przypomnienie i oto jest! Jest przepis, a piernik dojrzewa w chłodzie kolejny dzień z rzędu :) Nie jestem fanką pierników jako takich. Przepadam za piernikową mieszanką przypraw, zapachem, piernikowym syropem do kawy i kruchymi pierniczkami, którymi można potem przyozdobić choinkę ale z samym piernikiem nigdy nie byłam zbyt blisko. 'Rozpływa się w ustach' to było hasło, które prawie od razu sprawiło

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Piernik staropolski z marcepanem 52

były już opublikowane, więc musiało czekać cały rok na nowe dania i umieszczenie wraz z przepisem na blogu. Wpisało się ono pięknie w najlepszy bożonarodzeniowy wypiek, czyli długo dojrzewający piernik staropolski przekładany marcepanem i powidłami śliwkowymi . Po raz pierwszy do zrobienia ciasta użyliśmy mąki pszennej pełnoziarnistej, a to za sprawą warsztatów w Żywym Muzeum Piernika, gdzie również tę mąkę wmieszano(...)ciasta. Piernik uzyskuje dzięki niej zupełnie inny smak i zapach, wyczuwa się w nim wyraźne zbożowe nuty, nam one nie przeszkadzały, ale należy o tym wspomnieć w tym opisie. Gdyby ktoś nie lubił takiej mąki, spokojnie może użyć zwykłej pszennej w ilości 1 kg plus dodatkowa szklanka. Piernik długo dojrzewający będzie wtedy nieco łagodniejszy w smaku i zapachu. Udostępnij Składniki

niecodziennikpary
Wilgotny piernik 62

piernik do wiatraka? Piernik to ciasto uwielbiane zwłaszcza przez mojego synka. W zeszłym tygodniu piekłam go dwa razy i za każdym razem znikał w ekspresowym tempie. A ja? Ja uwielbiam piec tego typu ciasta. Piernik, czy szarlotka zawsze tak pięknie pachną podczas pieczenia, że już od samego zapachu w domu robi się cieplej i przyjemniej. Piernik z powidłami zapewne najbardziej(...)kojarzy się każdemu ze Świętami Bożego Narodzenia, ale to nie powód żeby odmawiać sobie tej przyjemności i zjeść go w dowolnym, dogodnym terminie. Zgadzacie się ze mną? Przepis na piernik: Ekspresowy piernik z kremem Piernik z dżemem Nadziewane pierniczki Szybki piernik z miodem to przede wszystkim ratunek dla tych, którzy o nim zapomnieli, albo mają niewiele czasu na przygotowania, albo

MamaOskarka
Ostanie przygotowania - błyszcząca glazura do piernika 77

Jako że jutro już wyruszam w krajoznawczą podróż świąteczną (muszę objechać pół Polski), dziś miałam ostatni dzień na przygotowania. Prezenty już zapakowane, pierniczki ozdobione, pozostało jedno - wykończyć piernik. Przepis na tę piękną błyszczącą glazurę znalazłam na stronie Magazyn Kuchenny . Składniki na glazurę: 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1/4 szklanki śmietanki 30% 1/4 szklanki wody 2/3 szklanki kakao(...)gorzkiej czekolady 1 łyżka żelatyny, namoczonej w 2 łyżkach wody Przepis na piernik staropolski znajdziecie TUTAJ 1. W garnku umieszczamy śmietanę, wodę, kakao i cukier. Podgrzewamy stopniowo, często mieszając, aż do zagotowania. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy do połączenia składników. Przecedzamy przez metalowe sitko i odstawiamy

My Culinary Art
Piernik staropolski 185

Piernik Staropolski długo dojrzewający, ciasto leżakowało od 11.11 i po 5 tygodniach zostało upieczone. Po degustacji już mogę polecić przepis w 100%, pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię . Wprowadziłam zmianę co do nadzienia piernika pozostając przy powidłach  śliwkowych, bez masy orzechowej.  Składniki na duża blachę, 40x25 cm : 1,2 kg mąki pszennej 2 szklanki mąki(...)litra miodu 15 dag masła 10 dag smalcu 3 duże jajka 1/2 szklanki zimnego mleka 3 pełne łyżki domowej przyprawy do piernika , lub 3 opakowania gotowej przyprawy do piernika www.Skworcu.com.pl 3 łyżeczki sody  Dodatkowo: 2 - 3 słoiki  powideł śliwkowych Polewa: 15 - 20 dag czekolady  3-4 łyżki mleka 1. W garnku z grubym dnem podgrzewamy masło, smalec

Apetyczna babeczka
Najlepszy Piernik 304

rodzinnym domu, na świątecznym stole bardzo rzadko gościł piernik. Królowały przeróżne przekładańce, ciasta z kremem, z orzechami, z makiem… Dzisiaj wiem, że podobnie jak Wielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota(...)minimalizm a smakiem wzbudza zachwyt niejednego podniebienia. Bardzo polecam. Zdecydowanie najlepszy piernik ever. Składniki na ciasto: 540 g mąki 500 ml kefiru 440 g cukru 2 jajka 250 ml oleju rzepakowego 1 opakowanie przyprawy do piernika 4 łyżki miodu lejącego 3 łyżeczki sody oczyszczonej Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy kefir. Ubijamy krótką chwilę. Następnie dodajemy mąkę. Ubijając wlewamy olej. Kolejno

Made By Mom And Son
Przyprawa korzenna do piernika 101

Powoli się zbliża czas pieczenia pierników, a bez przyprawy korzennej - z piernikiem ani rusz. A skoro sami pieczemy piernik, sami też zrobimy przyprawę - omijając z daleka gotowce. Przyprawa posiada zdecydowany korzenny aromat i słodko-pieprzny smak. Zawiera kompozycję aromatycznych i ostrych przypraw. Zresztą dawniej na wszystko, co miało ostry smak i było mocno przyprawiony pieprzem, mówiło się „pierny” - stąd pochodzi(...)nazwa piernika. Część składników, które musiałem zmielić, mieliłem w młynku żarnowym. Mam młynek do kawy, z korbką, specjalnie kupiony do mielenia ziaren słodu. W nim zmieliłem wszystkie składniki. Nie używam młynka udarowego. Młynki udarowe nagrzewają ziarna, co sprawia, że ich aromat w trakcie mielenia ulatuje. Po zmieleniu można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od ostrego światła. Stosujemy

Grahamka, weka i kajzerka
piernik staropolski z świątecznego stołu 120

prawda piernik staropolski należy wykonać dużo wcześniej przed świętami ale postanowiłam podzielić się przepisem bo może ktoś będzie chciał po świętach ochotę na piernika. W domu posiadam eksperta w kwestii pierników więc przepis trochę poprawiłam bo według łasucha był za mało słodki. Mam nadzieje, że święta minęły wszystkim w miłej  rodzinnej atmosferze. Szkoda tylko że nie było śniegu, może(...)przyszłym roku:)  Składniki: (porcja na 4 pierniki) 0,5 l miodu płynnego 4 szklanki cukru kostka margaryny 1 kg mąki 3 jajka 3 łyżeczki sody 1/2 szklanki mleka 4 opakowania przyprawy do piernika bakalie Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce dokładnie na jednolite ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na około 4 tygodnie. Po tym czasie należy wyłożyć ciasto

ciastkarnia na kruchym spodzie
Piernik dojrzewający ciasto 137

ciasto na piernik staropolski gotowe? Uwaga to prawie ostatni moment. Na spóźnialskich czekamy jeszcze tylko do Mikołajków. Piernik jak sami wiecie to nieodzowny element świąt. Bez jego zapachu, zapachu przypraw korzennych chyba nikt nie wyobraża sobie prawdziwej Wigilii, prawdziwego Bożego Narodzenia. Dlatego zrobienie tego piernika i czas oczekiwania na niego to jeden z najmilszych, świątecznych elementów. Serdecznie namawiam, by pojawił(...)się w tym dniu na każdym polskim stole. A czy wiecie że w okresie staropolskim odpowiednio zabezpieczone ciasto na piernik zakopywano w roku narodzenia córki, a piernik pieczono dopiero, gdy wydawano ją za mąż. Kto się teraz odważy zrobić taka rzecz? Przepis na piernik z książki Ewy Aszkiewicz Kuchnia Polska. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piernik świąteczny z mascarpone 70

Bardzo aromatyczny i delikatny piernik świąteczny z mascarpone to idealny deser na każdą okazję. Smak piernika zdecydowanie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia i nie powinno zabraknąć go wśród ciast, które zagoszczą na Waszym stole.  Piernik świąteczny z mascarpone po upieczeniu jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Uwielbiam smak piernika i szukałam takiego, który będzie wilgotny, puszysty i łatwy(...)zrobienia. Pierniki zazwyczaj są dość zwarte, sycące i dość pracochłonne, a po ich zjedzeniu nie mamy ochoty na inne świąteczne pyszności. Piernik z mascarpone spełnił moje oczekiwania w 100%. Po upieczeniu piernik jest delikatny, wręcz rozpływa się w ustach, ma przyjemny lekko korzenny smak piernika i miodu. Ciasto o umiarkowanej słodyczy i delikatnym piernikowym smaku, który świetnie przełamuje serek mascarpone

Kuchcik gotuje
Staropolski piernik dojrzewający 51

Piernik. Można go lubić, a można za nim nie przepadać. Tylko czy na pewno jedliście prawdziwy, staropolski piernik ? Mam na myśli taki dojrzewający, z bardzo dużą ilością miodu. Dla mnie to prawdziwy rarytas. Jedno z najstarszych polskich ciast, pieczone było na wyjątkowe okazje np. śluby (podobno takie pierniki dojrzewały nawet kilka lat!) czy były wręcz elementem posagu szlacheckich panien(...)staropolskiej kuchni i przy polskim stole” M. Lemnis i H. Vitry (z której pochodzi poniższa receptura) za najlepsze polskie rzeczy uznawano wg przysłowia “gdańską gorzałkę, toruński piernik, krakowską pannę i warszawskiego trzewika”. Jego smak do dziś potrafi zachwycić – to dzięki tzw. dojrzewaniu . Piernik dojrzewający to piernik, który przed pieczeniem długo leżakuje. Minimum to 2 tygodnie

Poezja smaku
Nie taki stary piernik z niego ... 107

ponieważ jest wilgotny i mocno czekoladowy. nawet jeśli troszkę sobie pofolgowaliśmy w święta to pamiętajmy, że świąteczne wypieki są bardzo wartościowe. Zawierają w sobie miód, bakalie, cytrusy, orzechy. Ten piernik będę powtarzać nawet w ciągu roku. Szybko się go robi i można go efektownie udekorować bakaliami. Koniecznie musi być z powidłami ze śliwek węgierskich. Aby jeszcze bardziej uszlachetnić tradycyjny, polski(...)wypiek :) Składniki na formę 26x12: 25 dag masła 3 jajka 2 łyżki naturalnego miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżki kakao 1 szklanka powideł śliwkowych (do ciasta + do przełożenia) 2 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 dag orzechów włoskich 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy 5 dag suszonej żurawiny polewa

Bon Appetit Małgorzaty
Ekspresowy piernik z polewą czekoladową 256

Pyszny, bardzo prosty przepis na piernik z polewą czekoladową - wychodzi zawsze, więc jeśli lubicie szybkie ciasta - polecam gorąco :) SKŁADNIKI (przepis na keksówkę) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typu 450 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżka cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka sody 200g powideł śliwkowych Polewa(...)pokrojone w kawałki masło i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia  i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie na gładką masę. Lekko studzimy polewę i polewamy nią piernik.  Pyszny i łatwy piernik gotowy :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania