Pyszny, aromatyczny, a do tego łatwy do przygotowania piernik z sokiem pomarańczowym, przełożony kremem z masła orzechowego i marmoladą. Idealne ciasto na święta, którego smak będziecie wspominać jeszcze długo po nich i przywoływać miłe chwile spędzone z rodziną. Piernik jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można go przygotować nieco wcześniej, aby przesiąkł smakiem masła orzechowego i marmolady. Ten piernik bardzo dobrze(...)smakuje już po 12 godzinach spędzonych w lodówce. Do jego przygotowania należy wybrać dobrej jakości przyprawę do piernika, która w składzie nie zawiera mąki, gdyż to właśnie od zawartych w niej przypraw korzennych, zależy intensywność aromatu i smaku piernika. Krem z masłem orzechowym świetnie łączy się ze smakiem piernika i nadaje mu delikatnej nuty orzechowej. Piernik jest polany czekoladą
Kuchcik gotujePiernik z powidłami był na moim świątecznym stole jednym z ciast, po które najczęściej wszyscy sięgali. Stwierdziliśmy nawet, że struktura i smak tego piernika przypomina smak dostępnych w sklepie pierniczków w czekoladzie z marmoladą. Smak piernika kojarzy się zazwyczaj ze świętami, ale ja czasami robię go też po nich, szczególnie w szare i chłodne dni. Tak się składa(...)się swoją wiedzą i smakiem z innymi. Jest mi bardzo miło, że jesteście ze mną i chcecie korzystać z moich przepisów 😊. Urodziny, to powinien być jakiś tort, a tu piernik, a to dlatego, że pierwszym przepisem na blogu był Piernik wyśmienity , więc dlaczego miałoby go zabraknąć w takim dniu. Piernik z powidłami jest bardzo aromatyczny, o umiarkowanej słodyczy, dodanie przyprawy
Kuchcik gotujePiernik Staropolski z marcepanem! Każdy z nas przygotowuje chociaż jeden piernik na Święta Bożego Narodzenia. W tym roku postawiłam na piernik staropolski z marcepanem i konfiturą z pomarańczy. To moja wariacja na temat przepisu na piernik według Pawła Małeckiego. Bardzo zależało mi na tym aby piernik w tym roku podczas Świąt wyglądał i smakował troszkę inaczej niż zwykle. By był(...)aromatyczne, są lekko słodkie, a zarazem kwaskowate. I na pewno będą piękną odmianą od standardowej konfitury śliwkowej. Dodatek marcepanu to strzał w dziesiątkę. Bardzo polecam Wam ten przepis. Piernik jest po prostu cudowny w smaku i taki wyjątkowy i unikatowy jednocześnie. Ogromnie Wam polecam! Jak przygotować piernik na Święta Bożego Narodzenia? składniki na ciasto PIERNIK STAROPOLSKI - 200 g masła
SMYKWKUCHNImojprzepisna.pl | Piernik staropolski Wiem, wiem powinnam ten przepis podać przed świętami, bo zwykle pierniki piecze się parę/paręnaście dni przed świętami. Ale nie chciałam podać przepisu, którego wcześniej nie upiekę, nie wypróbuje i nie nakarmię rodziny Być może przepis przyda Wam się na inną okazję lub po prostu w przyszłym roku. Piernik jest genialny, najlepszy od czasów dzieciństwa, wtedy(...)piernik robiła moja babcia, a nikt nie przebije babcinych wypieków. Piernik jest wilgotny, lekko słodki, z dnia na dzień lepszy, ma bardzo długi „termin ważności”, po upieczeniu może stać kilka tygodni zawinięty w ściereczkę i nadal będzie smaczny, można go mrozić. Ciasto trzeba przygotować w listopadzie, a upiec na tydzień przed Wigilią. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony
moj przepis nawiecie, że to ostatni moment na nastawienie piernika dojrzewającego??? Ja się dowiedziałam wczoraj i od razu postanowiłam spróbować. W internecie pełno garnków z nastawionym piernikiem, nigdy go nie robiłam bo i miłośników piernika u nas jakoś nie ma ale co tam! w tym roku upiekę swój piernik, z migdałami i śliwką suszoną, a może go i przełożę czekoladowym powidłem? zobaczymy
Dzieje kuchennej Wiewiórysię wielkimi krokami, a więc najwyższy czas piec pierniczki! W swoim życiu wypróbowałam naprawdę wiele przepisów i ten, który Wam proponuję jest zdecydowanie moim ulubionym. Wymaga on niestety żeby pierniki trochę poleżały, najlepiej w metalowej puszcze. Ile to znaczy trochę? Im więcej, tym lepiej! :) Ale myślę, że w zupełności wystarczą 2-3 tygodnie, czyli właśnie tyle ile zostało do Świąt(...)więc do dzieła! Składniki na ok. 50 sztuk: 25 dag płynnego miodu 12 dag cukru 1⁄2 kostki margaryny (125 g) 2/3 torebki przyprawy do piernika 1 jajko 50 dag mąki + trochę do podsypania łyżeczka gorzkiego kakao łyżeczka proszku do pieczenia lub sody ewentualnie: śmietana Przygotowanie: W garnku umieszczamy miód, cukier, margarynę i przyprawę do piernika. Stawiamy na małym ogniu
Zakręcony WidelecTroszkę inny rodzaj piernika bo w połączeniu z marchewką. Dzięki temu składnikowi ciasto jest bardziej wilgotne, polecam wypróbować :) Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 400 g marchwi - 4 jajka - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 3/4 szklanki oleju - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - szczypta soli polewa: - 1/2 kostki margaryny - 1/2 szklanki(...)łyżki wody Przygotowanie: Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy olej, mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika. Mieszamy a na koniec dodajemy marchew i całość dokładnie łączymy. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 C przez 1 godzinę. Składniki na polewę łączymy i doprowadzamy do wrzenia
Zainspirowana w kuchniSkładniki na piernik: 225 g masła 150 g cukru 300 g miodu 225 g cukru pudru 4-5 łyżeczek przyprawy do piernika 375 ml mleka 3 jajka 1,5 łyżeczki sody rozpuszczona w 3 łyżkach ciepłej wody 450 g mąki pszennej Do przełożenia: 250 g masy marcepanowej słoiczek powideł śliwkowych Do dekoracji(...)pudru 2 łyżki mleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego czerwony barwnik spożywczy (najlepiej w proszku) W małym rondelku roztopić masło z cukrem i cukrem pudrem, dodać miód i przyprawę do piernika. Podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, dodać mleko, jajka i sodę. Dobrze wymieszać. Na koniec (cały czas mieszając) wsypać przesianą mąkę. Ciasto wlać
Świat CiastaAromatyczne, orzechowe, nieco inne niż tradycyjne pierniki ale bardzo dobre. To mój kolejny,trzeci przepis w tym roku na pierniki. Magia świąt to coś niesamowitego... Składniki: 100 gram miodu 100 gram syropu klonowego (lub miodu) 2 łyżki stewii (lub 4-5 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego, najlepiej zmielonego na cukier puder) 100 gram zmielonych migdałów 100 gram zmielonych orzechów włoskich(...)podsypuję mąką, wałkuję ciasto na grubość 1 cm i wykrawam ciasteczka. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut, należy uważać by ciasteczka się nie przypaliły. Orzechowe pierniki będą potrzebowały kilku dni by mogły zmięknąć, gdyż po upieczeniu będą dość twarde. Warto zrobić je już teraz by mogły leżakować przez kolejne dwa tygodnie aż do Świąt. Pierniki lukrujemy
Mango PapajaPiernik staropolski piekę po raz pierwszy. . Do Świąt mamy jeszcze 3 tygodnie z hakiem. Nasz piernik może dojrzewać najmniej dwa tygodnie. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego ciasta. Doskonały aromatyczny...Za trzy tygodnie przełożę go kremem orzechowym:) Składniki; 1 kg mąki, 3 jajka, przyprawa do piernika , 50 dkg miodu, 20 dkg cukru, 25 dkg masła, 3 łyżeczki sody(...)mleka sól, Zapraszamy do sklepu SKWORCU Wykonanie; Miód, masło, cukier rozpuszczamy na wolnym ogniu do połączenia składników. Studzimy. Do mąki dodajemy przyprawę do piernika, sól. W mleku rozpuszczamy sodę. Do mąki dodajemy masę miodowo-masłową. Dolewamy mleko i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto.Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do naczynia glinianego badź emaliowanego. Przechowujemy przykryte lnianą ściereczką w chłodnym miejscu
Anioły w kuchniPiernik, który upiekłam w ubiegłym roku na podstawie przepisu ewylukas z cincin. Jest przepyszny, a przepis zasługuje na rozpowszechnienie. Przygotowanie trwa 3 tygodnie. Trzeba przystąpić do dzieła na początku grudnia - jeśli ciacho ma być gotowe na święta. 50 dag mąki 25 dag cukru 25 dag miodu 30 ml wódki 2 jaja czubata łyżka masła łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki(...)mnie odpowiada whisky). Ponadto: powidło lub marmolada do przełożenia polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu Śliwki namoczyć, osączyć i pokroić. W naczyniu rozpuścić miód z cukrem, masłem i przyprawą do piernika. Przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, whisky, kakao, śliwki i rodzynki. Wyrobić ciasto, umieścić w dużej keksówce wyłożonej papierem. Piec około
Praktyczna plPiernik mający swe korzenie w wschodnich regionach Polski. Ciasto to jest pieczone bez użycia jaj. Pachnący miodem, przyprawami i bardzo wilgotny. SKŁADNIKI: Forma; 25x30 cm 2,5-3 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 0,5 szklanki oleju słoik powideł śliwkowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu przyprawa do piernika gorzka czekolada PRZYGOTOWANIE: Powidła przekładamy(...)składniki, mieszamy do momentu aż powstanie jednolita masa. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na ok.40 min. Po upieczeniu piernik można przełożyć np. powidłami i polać czekoladą. rrarossa@gmail.com
RAROSSADzień dobry! Coraz mniej czasu do świąt Bożego Narodzenia, więc pora nastawić ciasto na staropolski piernik świąteczny ! Nigdy takiego piernika nie jedliśmy, tym bardziej też nigdy go nie przygotowywaliśmy, ale skuszeni opiniami znajomych postanowiliśmy go przygotować w tym roku. Wygospodarowałam miejsce w lodówce, kupiłam nawet miskę, która idealnie pasuje mi do szuflady w lodówce. Ciasto przygotowuje się bardzo prosto(...)szybko (nie licząc czasu na studzenie), wokół unosi się zapach korzennych przypraw, przywołujących święta. Na początek mam dla Was kilka spostrzeżeń i rad: przyprawa do piernika - oczywiście najlepiej ją przygotować samodzielnie, jednak jeśli jej nie zrobicie, to polecam w czasie zakupów czytać etykiety przypraw. Niestety wiele firm dodaje niepotrzebne dodatki do swoich produktów. Będąc w sklepie spotkałam przyprawy z dodatkiem
Pora coś zjeśćWłasnoręcznie wykonane pierniki, ozdobione i zapakowane na pewno spodobają się niejednemu amatorowi słodyczy. Do zrobienia reniferów wykorzystała foremki kupione w Ikei (w komplecie znajdziecie też jeża, wiewiórkę, lisa i kilka innych zwierzaków), przepis na pierniki możecie sprawdzić tu . Jeśli decydujemy się na duży kształt piernika, z którego przy przenoszeniu łatwo mogą odpaść cieńsze elementy, warto rozwałkować ciasto już na papierze(...)pieczenia. Do dekoracji pierników świetnie nadaje się lukier z białek ( przepis znajdziecie tu ). Możecie wykorzystać także bakalie, cukrowe ozdoby, cukiereczki, a nawet żelki. Do wykonania opakowania potrzebny będzie celofan (pojedyncze arkusze można dostać w kwiaciarni), kolorowe tekturki, taśma klejąca, nożyczki i zszywacz. Miłej zabawy! ciastkożercy
CiastkozercySkładniki: 3 szklanki mąki, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 szklanka miodu, 1 słoik powideł śliwkowych, ok. 300 ml, 1 łyżeczka sody, 1 szklanka cukru, 5 jajek, 125 g margaryny, 2 garści orzechów włoskich. Przygotowanie: Mieszamy w jednej misce mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Margarynę ucieramy w drugiej misce z żółtkami i cukrem. Miód podgrzewamy w rondelku(...)sztywno białka. Dodajemy je do naszego ciasta. Dodajemy orzechy włoskie i mieszamy. Przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 80 minut w 175 stopniach. Jeszcze ciepły piernik przekrawamy w dwóch miejscach i smarujemy powidłami śliwkowymi. Cały piernik polewamy polewą zrobioną z gorzkiej czekolady i kremówki. Im dłużej stoi tym jest lepszy. Można także z ciastem wymieszać powidła
Aga w kuchni