Miałam ochotę na ciasto z miodem więc sięgnęłam po przepisy Siostry Anastazji i znalazłam przepis na piernik tradycyjny . Wykonuje się go dość szybko, jest smaczny i pulchny ale dla mnie to jest bardziej babka piernikowa. Czas pieczenia: około 60 min Temperatura pieczenia(...)foremka zmierzona w dolnej części). Piec w 160 °C przez ok. 60 minut. Wystudzić, polać polewą przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Wierzch ozdobić. Piernik można przełożyć powidłami, dodać do ciasta bakalie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPiernik z jabłkiem i aromatycznymi przyprawami jest specyficzny, bo dość mokry po upieczeniu, smakuje wybornie, więc warto wypróbować. Składniki: kostka margaryny lub masła szklanka cukru 2 łyżki płynnego miodu po 1 płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia 4 średnie rozgotowane jabłka (bez skórek i gniazd nasiennych ) 4 jaja przyprawa do pierników po pół łyżeczki cynamonu
Apetyczna babeczkawłaśnie jednym z magicznych własnoręcznie robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki staropolski z użyciem tej przyprawy, który należy upiec tydzień przed świętami, wtedy dopiero podczas pieczenia można poczuć różnice między przyprawą gotową a sporządzoną z przypraw, które najbardziej lubimy(...)aromat mieszanki pozostał jak najdłużej. Opcjonalnie do przyprawy dodaje kakao, ale to na etapie robienia ciasta wtedy dopiero decyduje czy ciasto będzie jaśniejsze czy chcę aby piernik był ciemniejszy i wtedy dodaje kakao rrarossa@gmail.com
RAROSSAZapach świąt to dla mnie przede wszystkim zapach jaki unosi się w kuchni w trakcie pieczenia świątecznego piernika. Korzenny aromat, delikatny wilgotny smak, kwaskowatość powideł to wszystko co zawiera się w jednym pysznym wypieku. Ten piernik od kilku lat towarzyszy nam co roku, jest idealny zarówno na świątecznym stole jak i jako gwiazdkowy prezent dla największego łasucha. Przepis niezawodny
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeśli lubicie pierniki a macie ochotę na piernik nietypowy, bo zamiast tradycyjnych powideł przełożony kremem śmietankowym to zapraszam, będzie idealny. Jest szybki nie wymaga wcześniejszego pieczenia i kruszenia, pachnie bakaliami. Do tego całkiem nietypowa dekoracja czyli bezowe grzybki wg Julii Child. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikocen) Keto piernik z powidłami inspirowany przepisami z facebookowych keto grup to znakomita niskowęglowodanowa alternatywa dla tradycyjnego piernika. Piernik to jeden z moich ulubionych symboli kulinarnych Świąt Bożego Narodzenia. Pyszny, wilgotny i niezwykle aromatyczny. Przełożony powidłami śliwkowymi bez cukru i oblany gorzką czekoladą. Przygotowany na bazie mąki bambusowej sprawdzi się idealnie dla osób na diecie niskoweglowodanowej czy bezglutenowej. Składniki(...)keto piernik z powidłami (forma 27×14 cm, ale sugeruję większą) Piernik 10 jajek średniej wielkości (600 g) szczypta soli do ubicia białek 1/2 łyżeczki kamienia winnego/winianu potasu/creme of tartare 50 g erytrolu w pudrze 30 g mąki bambusowej/błonnika bambusowego 15 g gumy guar 12 g proszku do pieczenia 40 g kakao 20 g przyprawy do piernika
Ola la LCHFPiernik staropolski z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową Prawdziwy piernik staropolski dojrzewa dwa razy - pierwszy raz po zarobieniu ciasta, drugi raz po upieczeniu. Ten piernik , pełen orzechów i skórki pomarańczowej, jest doskonały w smaku i łatwy do przygotowania. Najlepiej wychodzi, gdy ciasto zarobi się w połowie listopada, a sam piernik upiecze na tydzień przed Bożym Narodzeniem. Składniki na piernik staropolski(...)miodu 2 szklanki cukru 20 dag smalcu 1 kg mąki tortowej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki zimnego mleka 1,5 łyżki domowej przyprawy do piernika 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 0,5 szklanki smażonej skórki pomarańczowej 0,5 szklanki rodzynek Szczypta soli W dużym rondlu o grubym dnie podgrzewamy miód, cukier i smalec. Masa musi
KorniszonkiPiernik staropolski z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową Prawdziwy piernik staropolski dojrzewa dwa razy - pierwszy raz po zarobieniu ciasta, drugi raz po upieczeniu. Ten piernik , pełen orzechów i skórki pomarańczowej, jest doskonały w smaku i łatwy do przygotowania. Najlepiej wychodzi, gdy ciasto zarobi się w połowie listopada, a sam piernik upiecze na tydzień przed Bożym Narodzeniem. Składniki na piernik staropolski(...)miodu 2 szklanki cukru 20 dag smalcu 1 kg mąki tortowej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki zimnego mleka 1,5 łyżki domowej przyprawy do piernika 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 0,5 szklanki smażonej skórki pomarańczowej 0,5 szklanki rodzynek Szczypta soli W dużym rondlu o grubym dnie podgrzewamy miód, cukier i smalec. Masa musi
Gotujemy i jemypoprzez dekorowanie domu i słuchanie świątecznych piosenek. Bardzo lubię amerykańskie w wykonaniu Nat King Cole’a czy Binga Crosby’iego. W świąteczny nastrój wprowadza mnie też pieczenie pierników. Na świąteczne pierniki według podanego przeze mnie przepisu jest ostatnia chwila, bo muszą dojrzeć czyli spędzić przynajmniej 2-3 tygodnie zamknięte w słoju lub puszce. Pierwsze pierniczki upiekłam tuż przed(...)świętami i stwierdzam, że w karnawale też smakowały fantastycznie Oczywiście jak na wszystko także na pierniki jest wiele przepisów. Wykorzystuję przepis, który poznałam dzięki mojej bratowej i jej mamie. Są boskie! Świąteczne pierniki Składniki: ½ kg cukru ½ litr miodu (ok. 700 gram) 1 ½ kostki masła Paczka cynamonu Starta główka gałki muszkatołowej Łyżeczka mielonych goździków Łyżeczka imbiru Kilka ziarenek pieprzu
Figa S-makiemWitam serdecznie, dzisiaj podzielę się przepisem, na piernik z bakaliami, przekładany powidłem śliwkowym. Piernik jest bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu i pachnie zbliżającymi się świętami. Do przygotowania piernika będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o wymiarach 30 cm x 10 cm 300 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) 100 g masła o temperaturze pokojowej 150 g miodu około 1 szklanki(...)rozmiar L) 120 g śmietany 12% lub 18% 60 g cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1 ½ łyżeczki sody oraz około 300 g powidła około 2-3 łyżeczek przyprawy do piernika lub własna mieszanka przypraw: 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki goździków mielonych szczypta kolendry mielonej szczypta kminku mielonego szczypta pieprzu szczypta ziela angielskiego szczypta
Uwaga Babcia GotujeDzień dobry! W weekend pisałam Wam, że to już czas na upieczenie staropolskiego piernika dojrzewającego , aby móc go serwować swoim bliskim w czasie świąt. Jak pamiętacie z tego ciasta postanowiłam upiec duży piernik, jak również małe pierniczki. Jak upiec małe pierniczki dowiecie się tutaj. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćbaaardzo ciekawą polewę, dzięki której Wasz piernik (i nie tylko) nabierze zupełnie nowego charakteru! Polewa jest czekoladowa z lekkim złamaniem tej słodyczy poprzez powidła śliwkowe, które nadają delikatnej kwaskowatości i posmaku śliwek i ten właśnie dodatek sprawia, że polewa ma naprawdę wyjątkowy smak. Nie rozlewa się, jest gęsta i bardzo dobrze zastyga. Jeżeli nie jesteście przekonani do tej polewy(...)zachęcam Was na zrobienie jej próbnej wersji, w mniejszej ilości, ale coś czuję, że w efekcie końcowym i tak wyląduje na Waszym pierniku ;) * czekolada mleczna- 100 g* * powidła śliwkowe- 2 czubate łyżki * olej- łyżka Do małego rondelka wrzucić połamaną czekoladę, dodać powidła i wlać olej. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do roztopienia się czekolady i połączenia składników. Lekko przestudzić
Kraina Miodem PłynącaDopiero wczoraj miałam okazję przekonać się jak pachnie i smakuje prawdziwa przyprawa do piernika, bez cukru, bez mąki... Jaki jest jej prawdziwy kolor i jaki aromat. Coś niesamowitego, taka domowa przyprawa do piernika nadaje naszym ciasteczkom prawdziwej barwy i smaku... Składniki: 20 gram kory cynamonu 2-3 gwiazdki anyżu 1/2 laski wanilii 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu kilka
Mango PapajaŚwięta Bożego Narodzenia to czas piernika:) U nas kolejna propozycja... Składniki; 2 szklanki maki krupczatki, 2 szklanki maki pszennej, 2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki przyprawy do piernika , 3 łyżeczki kakao, 3 jajka, 2 szklanki letniego mleka, 1,5 szklanki oleju, 5 łyżek miodu Po przyprawy zapraszamy do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie
Anioły w kuchniAromatyczne pierniczki na miodzie, idealne do powieszenia na choince. Bezglutenowe na mące jaglanej, kukurydzianej i ryżowej, a do tego koniecznie domowa przyprawa do piernika bez dodatku mąki. Przepis powstał na zasadzie eksperymentów i prób, ale już jest i mogę Wam go przekazać. Wszystkie składniki znajdziecie u mojego sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . Składniki na ciasto: 20 dag maki jaglanej(...)mąki ryżowej 5 dag margaryny Palmy spółki Bielmar w złotym opakowaniu 5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki mielonej wanilii, lub środek jednej laski waniliowej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jajo 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki naturalnego kakao 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową. Wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 10 minut. Lukier
Apetyczna babeczka