piernik - 6750 przepisów (strona:11/450)

Przepis na Pierniki Świąteczne 37

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierniki świąteczne to najpopularniejszy wypiek, który przygotowujemy na coroczne Święta Bożego Narodzenia. Zazwyczaj pieczemy je nieco wcześniej, aby do samych świąt zdążyły zmięknąć. Domowe pierniczki to niezastąpiony i bardzo ważny element podczas przygotowań do świąt. Nic tak nie kojarzy nam się ze świętami, jak zapach świeżo upieczonych pierniczków. Dekoracje świątecznych pierników należy wykonać kilka dni przed świętami(...)ponieważ ich smak jest bardzo kuszący. W naszym domu nie mogą leżeć na widoku, ponieważ dziwnym trafem robi się ich coraz mniej  W naszym domu za pieczenie świątecznych pierników zabieramy się już w listopadzie, zazwyczaj w połowie miesiąca. Samo ich przygotowywanie wprowadza mnóstwo świątecznego i rodzinnego klimatu. Wspólne pieczenie pierniczków to super zabawa nie tylko dla dzieci, ale także

Przepiski.pl
Świąteczne pierniczki alpejskie w czekoladzie 27

Ilość 50 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 250 kcal Alpejskie pierniczki doskonałe do jedzenia od razu po upieczeniu. Oblane płynną mleczną czekoladą i udekorowane posypką. Świąteczne pierniki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PIERNIKI ALPEJSKIE 2 całe jajka 2 żółtka jaj 150 g drobnego cukru do wypieków 100 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 % 1 łyżka sody oczyszczonej(...)mąki pszennej tortowej 2 łyżki gorzkiego kakao 120 g masła 200 g płynnego miodu np. wielokwiatowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka przyprawy do piernika DEKORACJA PIERNICZKÓW lukier cukier puder polewa z mlecznej czekolady ozdobna posypka cukrowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: 1 DZIEŃ PRZED PIECZENIEM PIERNIKÓW W rondelku umieść masło pokrojone w kostkę, miód, cynamon

ProstePesto.pl
Piernik staropolski 105

internecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym bardziej, że nie jest trudne i skomplikowane. Piernik staropolski (dojrzewający)  z dodatkiem aromatycznych przypraw przełożyłam marmoladą. Składniki: 750 dag mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 350 g miodu naturalnego 200 g masła 0,5 szklanki cukru(...)duże jajka 2 płaskie łyżeczki sody 2 op. przyprawy do piernika (po 40 g) 0,5 łyżeczki soli Masło rozpuszczamy, cały czas podgrzewając dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Powoli wsypujemy cukier i odstawiamy do przestygnięcia. Podgrzewamy mleko. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, jajka oraz mleko wymieszane z sodą, przyprawą do piernika, solą. Ciasto dokładnie wyrabiamy (jest ono bardzo gęste, dlatego

Salonik smaków
Piernik z konfiturą Roberta Sowy 100

jakiejś gazecie. Oczywiście parę szczegółów zmodyfikowałam pod swój gust :) Składniki: 400 g maki tortowej 125 g margaryny 250 g cukru 2 jajka 3 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki orzechów pół szklanki rodzynek 5 łyżek konfitury (u mnie śliwkowa) 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy(...)dekoracji Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszać z soda i proszkiem do pieczenia oraz z przyprawa do piernika. Następnie wlewamy roztopioną margarynę i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy skórkę, orzechy i rodzynki obtoczone w mące by nie opadły na dno ciasta. Gotowe ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Piernik z suszoną śliwką 125

Boże Narodzenie bez piernika, makowca? Jakoś dziwnie to brzmi. Fakt, że istota świąt tkwi w zupełni innym wymiarze i to on jest najważniejszy.Jednak oprawę wszystkiego stanowią różne zwyczaje, obrzędy, tradycje. Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych(...)mąki pszennej  200 g suszonych śliwek 150 g cukru 120 g miodu 120 g masła 50 ml mleka 80 g białej czekolady 4 jajka przyprawa do pierników otarta skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego pół słoika powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 100 g czekolady deserowej 3-4 łyżki mleka

W kuchennym oknie Ewy
Piernik staropolski 321

spodzie formy. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto bardzo ładnie rośnie. Powidła śliwkowe przełożyć na teflonową patelnię, podgrzać, nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzone płaty piernika przełożyć ciepłymi powidłami. Odstawić w chłodne miejsce na 2 doby. Ciasto przekroić na 3 równe części. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g masła Masło roztopić(...)garnku o grubym dnie. Dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Po wystudzeniu posmarować pierniki. Posypać pokrojonymi na drobne kawałki orzechami. Odstawić na co najmniej 3 doby aby piernik zmiękł. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Pierniki maxi 119

zeszłym roku podczas świątecznych wyprzedaży kupiłam sobie piękne czerwone foremki do pierników. To co różniło je od tych, których używałam wcześniej to rozmiar. Są zdecydowanie większe. Przy tak dużych foremkach bywa, że ciężko przełożyć je na blaszkę bez urywania rogów reniferom czy rękawiczek Mikołają. Dziś krótka relacja jak sobie z tym radzić.     Składniki na pierniki(...)mąki 0,5 szklanki cukru 25 g przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody 130 g miodu 0,5 kostki margaryny 2 jajka Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru 0,5 łyżeczki winianu sodu lub kilka kropel soku z cytryny   Wszystkie suche składniki na pierniczki mieszamy w dużej misce. W garnku rozpuszczamy miód z margaryną

Ciastkozercy
Idealne pierniki 134

roku receptura nieco inna, zdecydowanie lepsza! Polecam korzenne pierniczki, które idealnie posłużą jako jadalny prezent - wszystkiego dobrego na ten świąteczny czas!  Pierniczki receptura na 100 sztuk średniej wielkości pierników 500g mąki pszennej   200g masła o zaw.   tłuszczu 82% 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo 1 żółtko po pół łyżeczki: soli, pieprzu, kardamonu mielonego, cynamonu mielonego, gałki muszkatołowej(...)mielonej, imbiru mielonego (można zastąpić gotową przyprawą do piernika) 80ml płynnego miodu gryczanego 260g cukru kryształu 1 duża łyżka kakao Mąkę, sól i sodę wsypujemy do miski. Masło wrzucamy do garnuszka i rozpuszczamy na kuchence, na małym ogniu. Kiedy zacznie się rumienić i utworzy pianę zdejmujemy z ognia i łączymy z przyprawami, kakao, cukrem i miodem. Wszystko mieszamy, aż cukier

Sajkofanka smaku
Piernik marchewkowy ze śliwką 151

zabieganych i zapracowanych mam przepis na szybki i łatwy piernik marchewkowy. Wyśmienity, lekko wilgotny, nadziany suszoną śliwką i orzechem włoskim od www.Skworcu.com.pl . Mój pod pierzynką z kajmaku czekoladowego, ale w zupełności wystarczy jeśli go oprószycie cukrem pudrem.  Składniki na jedną foremkę keksową: 2 jajka 1/2 szklanki oleju 25 dag cukru 25 dag mąki pszennej 2 łyżeczki sody 4 łyżki(...)kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 25 dag marchewki, startej na drobnych oczkach bez skóry kilka suszonych śliwek kawałki gorzkiej czekolady garść orzechów włoskich 1. Jajka i cukier ubijamy mikserem, dodajemy olej i dalej ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i łączymy ze sobą. Na końcu dodajemy drobno pokrojoną śliwkę, czekoladę, orzechy oraz startą marchew, wszystko razem

Apetyczna babeczka
Szybki piernik z dżemem - pyszny 117

Piernik,pierniczki to nieodłączny element światecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu.Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku.W moim rodzinnym domu nie było żwyczaju nastawiania ciasta piernikowego 4-6 tygodni przed świętami.Do dziś nie przepadam za twardymi,ciężkimi i przesłodzonymi piernikami.Co nie znaczy,że nie gościł na naszym stole świateczny piernik,choć niektórzy mogą powiedzieć(...)miodu to żaden piernik.A jednak pachnący przyprawami korzennymi,mięciutki,delikatny i puszysty.Dodatek dżemu jeżynowego nadaje mu delikatny owocowy aromat i zapewnia wilgotność na wiele dni.Bakalie przełamują delikatną strukturę piernika,u mnie orzechy włoskie i żurawina.Bakalie wedle uynania.Błyskawiczny do przygotowania,i tak pyszny,że można go jeść codziennie.Skusi każdego łasucha. Składniki na 2 keksówki (30 cmx11cm): 3 szklanki mąki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domek z piernika 830

Składniki:  50 dag miodu 30 dag cukru pudru 20 dag margaryny 1 kg mąki 3 łyżeczki sody torebka przyprawy do pierników 2 łyżeczki kakao 2 jajka 5 łyżek mleka torebka cukru waniliowego szczypta soli Na lukier: 2 białka 50 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakao Po raz pierwszy zdecydowałam się na zrobienie świątecznego domku z piernika(...)dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki.   Rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć następujące części domku

Świat Ciasta
Piernik błyskawiczny 96

Szybki i prosty w przygotowaniu a na dodatek niezawodny piernik. Składniki: -1 szklanka cukru -2 szklanki mąki -1 szklanka mleka -1 jajko -1 łyżka kakao -4 łyżki dżemu -4 łyżki oleju -1 łyżeczka sody oczyszczonej -przyprawa do piernika    Do miski wsypujemy cukier, mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, wbijamy jajko, dolewamy olej, mleko, dodajemy dżem ( np. śliwkowy

Maminek kulinarny
PIERNIK Z BAKALIAMI 144

Święta coraz bliżej, w ten magiczny czas nie może zabraknąc w moim domu aromatycznego piernika, który na ten szczególny czas piekę wspólnie z synami, razem go dekorujemy a potem cieszymy się wyjątkowym smakiem i aromatem ciasta z bakaliami. Taka udekorowana ,,choinka" smakuje wybornie   Składniki: 40 dag mąki pół kostki margaryny 25 dag cukru 2 jajka 3 łyżeczki kakao(...)łyżki miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 40 g 1 szklanka mleka pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek 1 łyżeczka sody pół szklanki wiórków kokosowych lukier zielony gotowy w opakowaniu kolorowe cukiereczki lub posypka do dekoracji Wykonanie: Margaryne roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, kakao,mąkę wymieszaną z sodą, przyprawe do piernika. Miksujemy, dodajemy tłuszcz.Mieszamy

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania