Piernik przekładany nadzieniem porzeczkowym lub śliwkowym. Aromatyzowany przyprawami takimi jak imbir, kardamon, goździki czy gałka muszkatołowa. Składniki:60-70 g margaryny lub oleju2 jajkaszklanka cukru pół szklanki śmietany 18%200 g miodu400 g mąkiłyżka sodyprzyprawy: imbir, cynamon, pieprz, kardamon, zmielone goździki, gałka muszkatołowa galaretka cytrynowaszklanka dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych Ze wszystkich składników (oprócz galaretki i powideł) robimy ciasto, można je wyra... czytaj dalej...
Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.
Czytaj dalej...Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.
Czytaj dalej...