ciasta z masa - 47855 przepisów

CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 66

części. Na dolny biszkopt rozsmarować cienką warstwę dżemu porzeczkowego na to 1/3 część masy czekoladowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i powtórzyć czynności jak poprzednio. Boki ciasta posmarować masą. Na koniec wierzch i boki ciasta obsypać startą gorzką czekoladą.  8. Ciasto piernikowo - ptysiowe z masą waniliową Składniki: Ciasto piernikowe: 3 szklanki mąki powidła śliwkowe 2 łyżki kakao 1/2 kostki(...)robota utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na tortownicę o średnicy 28 cm, którą wcześniej wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na ciasto masę serową i równo rozprowadzić Piec około 50 - 60  minut w temperaturze 180 - 200 stopnia C. Wystudzony sernik pokryć Glazurą Mirror Ascanio Lauretta.  Rada: zamiast glazury można użyć

Ciastka - domowe słodkości
Jak uratować zważoną masę do ciasta 156

PoradaJak uratować zważoną masę do ciasta Jakaś pani niedawno pytała jak uratować zważoną masę do ciasta.Odpowiadam:Jeśli podczas ucierania masy na ciasto, zważy się nam masa to nie panikujmy, taką masę można zawsze uratować.Miskę z  masą zważoną wkładamy do kąpieli wodnej tzw: gorącej wody i miksujemy masę na najwyższych obrotach, aż masa będzie gładka i lśniącaZdjęcie przedstawia

Kuchnia Danusi
Gruszkowiec - kakaowe ciasto z masą gruszkową i michałkami 617

Zachęcam do wypróbowania tego ciasta, jest mocno kakaowe z pyszną masą gruszkową , wierzch posypałam skruszonymi michałkami. Smakowało całej rodzince, wprost mruczeli z zachwytu, podczas konsumpcji :) Gruszkowiec - kakaowe ciasto z masą gruszkową i michałkami Ciasto:¾ szklanki oleju ( u mnie ryżowy ale można użyć rzepakowego lub słonecznikowego)½ szklanki cukru125 ml wody4 pełne łyżki gorzkiego kakao 5 dużych jajek2 łyżki cukru1(...)galaretkę ( proszek) mieszam i odstawiam aby trochę przestygło.  Jak masa jest lekko ciepła  wkładam na wierzch Kasię i dokładnie miksuję całość. Jeden blat ciasta smaruję dżemem.  W 2/3 masy mieszam gruszki , przekładam na ciasto z demem i wyrównuję , nakrywam drugim blatem . Wierzch smaruję resztą masy i posypuję pokruszonymi michałkami.  Odstawiam

Takie tam pichcenie
Ciasto czekoladowe z masą kokosową 545

kilka – w miarę dobrych mam nadzieję – przepisów jak ten Sernik jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką czy ten Jeżynowy sernik na zimno. Dzisiaj kolejna moja propozycja to ciasto czekoladowe z masą kokosową z dodatkiem wiśni w alkoholu :)! Zdecydowanie są to moje smaki! Ciasto czekoladowe jest dość zwarte i bardzo czekoladowe a przygotowane jest na oleju rzepakowym. Olej rzepakowy jest(...)tego zdrowego tłuszczu zbalansował choć minimalnie pozostałe smaczne, choć niezdrowe składniki. Zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z masą kokosową i wiśniami w alkoholu na oleju rzepakowym.Ciasto czekoladowe z masą kokosowąSkładniki:Ciasto:2 szklanki mąki pszennej7 łyżek oleju rzepakowego3/4 szklanki cukru1 szklanka mleka5 jaj (żółtka i białka oddzielnie)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki soku z cytryny3 łyżki kakaoMasa kokosowa

UgotujmyTo.pl
Delikatne ciasto z masą budyniową, nutą truskawkową i rabarbarem 140

cukrem, dodać budyń, wystudzić najlepiej całą noc.  Następnego dnia zmiksować masło na puszystą masę i dodawać powoli po łyżce budyniu.  Na kruche ciasto wyłożyć gotową masę budyniową, ciasto odstawić do lodówki  na ok. 3 godziny. 2 galaretki WINIARY przyrządzić zgodnie z tym co pisze na opakowaniu (dodać jedynie trochę mniej wody). Odstawić aby troszkę ostygła. Rabarbar wrzucić(...)patelnie, dodać 4 łyżki wody, 4 łyżki cukru brązowego i karmelizować. Przekłożyć na talerzyk do ostygnięcia. Ułożyć na masie i zalać galaretką, odstawić aby galaretka stężała.  Delikatne ciasto z masą budyniową, nutą truskawkową i rabarbarem

Czarnawisienka
Czekoladowe ciasto z masą advokatową 334

Przy okazji robienia porządków w swoich kuchennych szafkach znalazłam puszkę masy krówkowej o smaku advokata. Upiekłam czekoladowy biszkopt, masę wykorzystałam do ugotowania masy z budyniem i w rezultacie wyszło pyszne ciasto. Może jest jak dla mnie troszkę za słodkie ale wielbicieli słodkości w sam raz. Jeżeli wolicie mniej słodkie ciasta to do biszkoptu i polewy dajcie troszkę mniej cukru.rozwi

Ewa w kuchni
Kolorowe ciasto z masą truskawkową 234

łyżki cukruII warstwa serowa ;1 kg sera homogenizowanego waniliowego 2 galaretki o dowolnym smakuIII warstwa cappuccino ;2 szkl. cappuccino3 śnieżki ( jeśli chcemy więcej masy kawowej dodajemy więcej śnieżek)1 łyżka żelatyny2 szkl. mlekaBiszkopt :Rozdzielamy jajka na żółtko i białko. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli by lepiej się ubiło, do sztywnej(...)drewnianą łyżką. Gdy mąka będzie dobrze wymieszana wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 20-30 min w 180 stopniach C na złoty kolor.I warstwa :Truskawki zblendować. Podgrzać i wsypać galaretki.Dosłodzić jeśli truskawki są kwaśne.Lekko zagotować. Dokładnie wymieszać galaretki. Masę ostudzić. Wylać na upieczony biszkopt.Schłodzić w lodówce. !!  Masa musi

Garnkowe fanaberie
Ciasto kakaowe z masą kokosową 284

lubi kokos to ten przepis jest dla niego. Ja uwielbiam wszystko co kokosowe i takie ciasto to dla mnie rarytas.Ciasto kakaowe z masą kokosową   SKŁADNIKI:Ciastojajka 6 sztcukier 1 szklmąka 1 szklproszek do pieczenia 1 łyżeczkakakao 2 łyżkitłuszcz do formyMASA KOKOSOWAmleko - 0,5 lpół szklanki cukrumargaryna - 200 gwiórków kokosowych - 1 torebka ( 250 g )cukier waniliowy - 1 opakPOLEWA CZEKOLADOWAkakao(...)ogniu, rozpuścić. Gorącą margarynę wlewać cienkim strumieniem do masy z jajkiem, miksować na wysokich obrotach do zgęstnienia polewy i rozpuszczenia się cukru. Na upieczone i ostudzone ciasto, wyłożyć masę kokosową i polać polewą czekoladową. Odstawić do lodówki

Kuchnia Danusi
Czekoladowe ciasto z masą pomarańczową i bezami 101

białka pomału mieszamy z czekoladową masą.Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-35min w 180st.Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i wtedy ciasto powinno opaść tworząc miejsce na masę.Może się też zdarzyć, że ciasto opadnie już w piekarniku i tak też będzie ok.Beza:Białka z cukrem ubić na sztywną pianę i przełożyć do rękawa cukierniczego.Mas(...)Suszymy w temperaturze 120st. przez ok 30min. (czas dot.małych bezów, jak większe to ok 40min., a najlepiej poprostu skosztować i sprawdzić).Opadnięty spód, tworzący wgłębienie, które wypełnia się masą*Przepis na spód znalazłam nahttp://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/ciasto_czekoladowe/przepis.html**Z tych proporcji wyszło mi dosyć sporo bezików. Kilka sztuk pokruszyłam, a resztę zjedliśmy z rodzinką:) Jeżeli nie macie w planie zajadać się

Kraina Miodem Płynąca
CIASTO Z MASĄ Z MASCARPONE, OWOCAMI I GALARETKĄ 247

Ciasto z masą z mascarpone zrobiła moja Mama podczas mojego ostatniego urlopu w Polsce, czyli 4 miesiące temu...zdjęcia i przepis cierpliwie czekały na publikację. Ciasto jest bardzo delikatnie i kusi różnorodnością smaków. Jest ono zdecydowanie wypiekiem letnim.  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry
Miodownik z masą budyniową 882

cienko i wykładamy na spód blaszki (ja rozprowadziłam ciasto dłońmi). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 10 minut na złoty kolor. Tak samo robimy z pozostałymi częściami ciasta. Masa budyniowa (wersja I) 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałej ilości mleka rozprowadzamy dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną i jajka. Do gotującego mleka wlewamy gotową mieszankę(...)przykrywamy folią spożywczą , odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieramy na puch, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotową masą przekładamy placki miodowe :ciasto-masa-ciasto-masa-ciasto-masa Wierzch przyozdabiamy startą czekoladą. Ciasto odstawiamy – najlepiej na całą noc – aby miodowe placki nieco zmiękły. Miodownik najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień

Fascynacje Ani
Ciasto drożdżowe z masą sernikową. 74

20min. pod przykryciem w ciepłym miejscu. Na brzegu maki rozsypać pozostały cukier, płatki masła, jajko, sól i skórkę cytrynową. Zaczynając od środka, zagnieść gładkie, sprężyste ciasto, dodając resztę mleka. Odstawić na 45 minut. Masa sernikowa. Budyń rozmieszać z cukrem w niedużej ilości mleka. Resztę mleka zagotować z kremówką, dodać budyń, zagotować i schłodzić. Od czasu do czasu przemieszać(...)żółtka, skórkę cytrynową i budyń. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto energicznie zagnieść, rozwałkować i przenieść na lekko natłuszczoną blaszkę, nakłuć widelcem lub specjalnym do tego celu przyrządem. Brzegi ciasta podciągnąć do góry. Wylać masę serową. Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę i posypać masę serową. Wierzch posypać płatkami migdałów. Dużo pisania i czytania, ale wbrew pozorom ciasto robi się sprawnie

Kulinarny karnet Christophera
Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami 217

Ciastka z Ciasta Francuskiego z masą budyniową i owocami to przepyszny, a zarazem bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser.  Ciasteczka wyglądają efektownie i będą piękną ozdobą każdego przyjęcia, pikniku czy spotkania ze znajomymi.  Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami - Składniki: masa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko(...)miękkiego masła cukier waniliowy opakowanie ciasta francuskiego cukier puder  odrobina mleka Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania: Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy.  Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy

Słodka Strona
CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MASĄ ORZECHOWĄ 89

Szybciutki przepis na ślimaczki z masą orzechową. Jeśli tylko mamy zamrożone ciasto francuskie przygotowanie ciastek nie zajmie nam wiele czasu. Przepis znalazłam TUTAJ i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie żałuję, bo wyszły pyszne. Przepis lekko zmodyfikowałam.Składniki: (ok 20 ślimaczków) opakowanie ciasta francuskiego (250 g) 100 g zmielonych orzechów włoskich (ja użyłam(...)rodzynkówWykonanie: Przygotowujemy masę orzechową. Miękkie masło miksujemy, dodajemy cukier puder,a następnie zmielone orzechy. Miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy. Dodajemy rodzynki i mieszamy.Płat ciasta francuskiego smarujemy masą, pozostawiając wolne krawędzie (ok 1-2 cm). Zwijamy w rulon i tniemy plastry ok 1-2 cm. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Układamy na papierze do pieczenia

Walijskie Pichcenie
Puchatek - ciasto z kremem i masą śmietanową 11197

Gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Cały krem rozsmarować na cieście, przykryć drugim blatem ciasta. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%,  4 łyżki cukru pudru,  250g serka mascarpone,  100g białej czekolady,  1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki,  50g mlecznej czekolady. Białą(...)połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier puder. Krótko zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować. Wierzch ciasta posmarować dżemem, rozsmarować masę śmietanową. Posypać startą mleczną czekoladą. Przechowywać w lodówce. Źródło:  Znerwicowana żona

Z miłości do słodkości