szarlotka - przepisów 3060

  1. Pyszna szarlotka z orzechami :)
    Pyszna szarlotka z orzechami :)

    dzisiejszym wpisie chcielibyśmy Wam pokazać w jaki sposób szybko i prosto zrobić szarlotkę . Inspirację do tego przepisu znaleźliśmy w internecie, ale wykonanie delikatnie zmodyfikowaliśmy :) Szarlotka będzie na „kruchym” spodzie , jednak przepis na „to kruche ciasto ” jest dość nietypowy :) Ciasto będzie z dodatkiem rodzynek i orzechów, jeśli ich nie lubicie lub z jakiegoś powodu nie możecie jeść(...)zrezygnujcie z nich. Pyszna szarlotka z orzechami – składniki na ciasto 250g mąki 75g cukru 2 jajka kostka masła (200g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pyszna szarlotka z orzechami – składniki na nadzienie 1 kg jabłek (najlepiej Szara Reneta) garść rodzynek 3 łyżki kaszy manny garść orzechów laskowych 75g cukru 1 łyżka budyniu waniliowego Pyszna szarlotka z orzechami -przepis Zaczynamy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  2. Szarlotka sypana
    Szarlotka sypana

    Połowa października to czas kiedy w ogrodzie dojrzewa moja ulubiona odmiana jabłek na szarlotkę - Golden Delicious. Postanowiłam więc wypróbować jakiś nowy przepis. Przeglądając internet natrafiłam na Szarlotkę sypaną. Gdy pierwszy raz przeczytałam o tej szarlotce pomyślałam sobie "czy to może się udać?". Po przeczytaniu licznych pochwalnych komentarzy postanowiłam ją wypróbować.  Efekt - bardzo proste i szybkie ciasto. Smakuje wyśmienicie, leciutko

    Przepis pochodzi z bloga Złote przepisy, prowadzonego przez caro1983.

  3. Szarlotka z połówkami jabłek. Szarlotka cesarska.
    Szarlotka z połówkami jabłek. Szarlotka cesarska.

    Szarlotka z połówkami jabłek , zwana też szarlotką cesarską to szybki, proste, a także tanie ciasto – idealne do kawy :) Przepis ten dostałam od Pani Stasi i tylko trochę go zmodyfikowałam o podmienienie margaryny na masło, a także zrobiłam większą ilość polewy. Reszta pozostała bez zmian, bo komponuje się idealnie :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka ta jest na bazie półkruchego ciasta(...)serkiem homogenizowanym, środek wypełniają pyszne połówki jabłuszek, które po upieczeniu smakują rewelacyjnie! Dodatkowo dziurki po gniazdach nasiennych uzupełniłam ulubionymi owocami mojego Męża, czyli dżemem z czarnej porzeczki. Wierzch szarlotki zaś wieńczy przepyszna polewa z gęstej śmietany i cukru pudru. Szarlotka ta najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, ale i na następny dzień smakuje wybornie! :) Jest dość szybka w przygotowaniu. Jej wykonanie

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przeboje, prowadzonego przez Paulinka.

  4. Małe szarlotki
    Małe szarlotki

    powiedział, że szarlotka musi być zrobiona na dużej blaszce... u mnie są dzisiaj mini szarlotki ;) Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 150 g margaryny, 4 jabłka, po posypania jabłek: cukier biały lub cukier waniliowy, do posypania szarlotek: cukier puder.   Przygotowanie:      Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, żółtka oraz posiekaną margarynę

    Przepis pochodzi z bloga Aga w kuchni, prowadzonego przez Aga w kuchni.

  5. Szarlotka budyniowa
    Szarlotka budyniowa

    Szarlotka :) wszyscy je kochamy. Do mojej szarlotki zawsze dodaję kwaskowych jabłek, jest wtedy idealna ani za słodka, ani za kwaśna. Rozpływa się w ustach. Idealna do kawy, do śniadania :) tak, tak i o każdej porze dnia i nocy. Co do budyniu , mąkę dodajemy tylko wtedy gdy budyń jest za rzadki. Budyń powinien być jak gęsta śmietana. Kochani, szarlotka jest

    Przepis pochodzi z bloga Smaki Edyty, prowadzonego przez SmakiEdyty.

  6. Szarlotka z rabarbarem i żurawiną
    Szarlotka z rabarbarem i żurawiną

    istotne znaczenie: zielona łodyga i miąższ =  oj, kwaśny! różowa łodyga i miąższ = nieco słodszy im czerwieńsza łodyga i miąższ = tym słodszy rabarbar!   Poniżej propozycja połączenia klasycznej szarlotki rabarbarowej z suszoną żurawiną. Tak jak do szarlotki z jabłkami dodaję rodzynki , tak tu postanowiłam dołożyć analogicznie żurawinę . Nieskromnie stwierdzam - całkiem udany eksperyment! :) Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze(...)zakres pieczenia na tylko dół - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali. Przekręcić też blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia ciasta.   Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę rabarbarową przestudzić. Można posypać cukrem pudrem, jeśli łasuchom nadal za mało słodko.   Pycha!   Cierpki, jędrny, bogaty w witaminy i bardzo sezonowy – rabarbar to król ciast i deserów, pojawiających

    Przepis pochodzi z bloga Grunt to przepis!, prowadzonego przez aaasikkk.

  7. Francuskie mini szarlotki
    Francuskie mini szarlotki

    nawet laik. Początkowo miałam robić paszteciki z łososiem, bo jeszcze jedna paczka leży w zamrażalniku, ale ostatecznie wyszła wersja z jabłkami. Owoce doprawiłam moim nowym odkryciem, czyli przyprawą do szarlotki Kamis (jest to mieszanka cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków).   Ową mieszankę wykorzystałam już wcześniej do rolady jabłkowej. Nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze ładnie pachnie podczas pieczenia(...)Składniki na 8 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (275g) 2 łyżki cukru Pół łyżki przyprawy do szarlotki 4 jabłka Przygotowanie: 1.        Rozwinąć ciasto francuskie. Wyciąć z niego prostokąty mniej więcej 6x10cm 2.        Jabłka obrać, przekroić na połówki, pozbyć się pestek i zetrzeć na tarce, posłodzić, dodać przyprawę do szarlotki

    Przepis pochodzi z bloga Fabryka pomysłów, prowadzonego przez FabrykaPomyslow.

  8. Szarlotka z mąki jaglanej pod piankami (bez glutenu, mleka i jajek)
    Szarlotka z mąki jaglanej pod piankami (bez glutenu, mleka i jajek)

    Sezon szarlotkowy w pełni, więc proponuję szarlotkę na kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek.  Składniki: mąka jaglana skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka proszek do pieczenia bezglutenowy siemię lniane mielone mleko sojowe/ryżowe lub woda 1 szklanka 1 szklanka pół łyżeczki 1 łyżka 3 łyżki margaryna bezmleczna 1 kostka 200g cukier puder 1/2 szklanki  cukier waniliowy

    Przepis pochodzi z bloga głodny alergik, prowadzonego przez głodny alergik.

  9. Szarlotka z mąki kukurydzianej (bez glutenu, mleka i jajek)
    Szarlotka z mąki kukurydzianej (bez glutenu, mleka i jajek)

    Pyszna, chrupiąca szarlotka - najsmaczniejsza jeszcze ciepła. Składniki: mąka kukurydziana 2 szklanki margaryna bezmleczna 1 kostka cukier puder 1 łyżka cukier waniliowy 1 torebka 5 jabłek rodzynki, cynamon - wg uznania cukier - do smaku Przygotowanie: Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki, dolać kilka łyżek wody i udusić na małym ogniu. Dodać cukier, rodzynki, cynamon - wg uznania.  Utrzeć margarynę z cukrem

    Przepis pochodzi z bloga głodny alergik, prowadzonego przez głodny alergik.

  10. Znowu szarlotka ? Jabłecznik z budyniem
    Znowu szarlotka ? Jabłecznik z budyniem

    jabłecznik . Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Połączenie owoców i budyniu w cieście jest bardzo udane co sprawdziłam już wiele razy m.in. w przepisie na Torcik waniliowy z gruszkami . Szarlotki i w ogóle ciasta z owocami nigdy nam się nie znudzą. Są wilgotne, smaczne a w dzisiejszym masa budyniowa dodatkowo wzbogacą smak oraz konsystencję całości. Koniecznie upieczcie taki jabłecznik

    Przepis pochodzi z bloga Smaczna Pyza , prowadzonego przez SmacznaPyza.

  11. Kruche Mini- Szarlotki
    Kruche Mini- Szarlotki

    Szarlotkę kochają wszyscy. Dla mnie to smak dzieciństwa, bez żadnych udziwnień, warstw, mas czy innych dodatków. Po prostu pyszne, kruche ciasto, kwaskowate jabłka i cukier puder ;) Dla niektórych to jeszcze dodatek cynamonu, cóż ... ja za nim nie przepadam. Przepis podpatrzony na Słodkiej Stronie. Porcja na około 15 małych babeczek. Polecam! ;) Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła 1/3 szklanki cukru

    Przepis pochodzi z bloga Czerwona Porzeczka, prowadzonego przez CzerwonaPorzeczka.

  12. Rolada biszkoptowa z jabłkami - szarlotka zwijana -krok po kroku
    Rolada biszkoptowa z jabłkami - szarlotka zwijana -krok po kroku

    Niedawno na forum WŻ poznałam przepis na roladę z jabłkami, podobno to znane wszystkim ciacho, jednak dla mnie to "odkrycie"  Postanowiłam  ją upiec i

    Przepis pochodzi z bloga Takie tam pichcenie, prowadzonego przez takietampichcenie.

  13. Owsianka o smaku szarlotki
    Owsianka o smaku szarlotki

    przechodząc teraz do meritum, opowiem Wam kilka słów o owsiance, która zyskała nowego charakteru, gdyż wzbogaciłam ją o jabłka i cynamon - stąd nazwa nawiązująca do mojego ulubionego ciasta, czyli szarlotki. Takie śniadania niestety jem dość rzadko, bo zwyczajnie nie chce mi się wcześniej wstawać, aczkolwiek gdy mam wolne lubię pokombinować z miłym początkiem dnia w postaci urozmaiconego posiłku. Składniki

    Przepis pochodzi z bloga Fabryka pomysłów, prowadzonego przez FabrykaPomyslow.

  14. Szarlotka z lodami i bitą śmietaną
    Szarlotka z lodami i bitą śmietaną

    Zapachem swym kusi szarlotka krucha I szepce cicho do Twego ucha: Przepyszne ciasto i jabłek wiele, To będzie… Ciasto na niedzielę . Szarlotka, jabłecznik to jedne z popularniejszych ciast i odwieczny dylemat – czy szarlotka jest jabłecznikiem, a jabłecznik może być szarlotką? Dla mnie bezdyskusyjnie – szarlotka jest na cieście kruchym lub półkruchym – owoce mogą być różne. Jabłecznik na różnym cieście (biszkoptowe(...)kruche, półkruche, drożdżowe…) – tylko z jabłkami. Ale to moja opinia na ten temat. Fakt – jabłecznik może być szarlotką, ale nie każda szarlotka może być jabłecznikiem (tylko ta z jabłkami). Szarlotka z lodami i bitą śmietaną. Składniki na ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki lodowatej wody

    Przepis pochodzi z bloga mojewypiekiinietylko, prowadzonego przez mojewypiekiinietylko.

  15. Szarlotka na kruchym cieście. Prosty przepis na ciasto szarlotka.
    Szarlotka na kruchym cieście. Prosty przepis na ciasto szarlotka.

    Szarlotka na kruchym cieście. Prosty przepis na ciasto szarlotka – jabłek akurat pod dostatkiem, więc skuście się na prostą w wykonaniu szarlotkę, wręcz dziecinnie łatwą :) Kruchy spód, spora warstwa krojonych jabłuszek, kruchy wierzch, cukier puder i gałka lodów – mmm, pyszności! :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka na kruchym cieście. Prosty przepis na ciasto szarlotka – Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300-310g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250g masła 3 łyżki cukru pudru

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przeboje, prowadzonego przez Paulinka.

Wybierz stronę :