chleb - 21244 przepisów

Wszystko co musisz wiedzieć o wypieku chleba na zakwasie i przepis na najbardziej znany chleb na świecie - "Sourdough Bread" 35

Sourdough Bread" - to ten wypiek jest określany jako najtrudniejszy chleb na świecie i za razem najsmaczniejszy chleb jaki można zjeść. Dlaczego zdobył taką sławę i stał się najbardziej pożądanym chlebem, jaki każdy z nas chce kupić bądź zrobić w domu? Smak i wygląd.  Smak takiego chleba ciężko jest opisać, po prostu trzeba go zjeść, a wtedy już się(...)chce jeść innego. Każdy inny nie smakuje i jest nijaki. Chleby na zakwasie naturalnym charakteryzują się bardzo specyficznym smakiem ale również zapachem. Wygląd chlebów też robi swoje, miąższ tak charakterystyczny dla "Sourdough Bread", z wieloma dziurkami, bardzo sprężysty, odrywany kawałeczkami ciągnie się cieniutkim pasmem. Ma niewiarygodnie cienką skórką, która prawidłowo wypieczona jest szalenie chrupiąca. Dlaczego to najtrudniejszy do zrobienia

SMYKWKUCHNI
Chleb z garnka żeliwnego 88

upiec chleb z garnka przepis na najprostszy chleb z garnka żeliwnego porady jak upiec smaczny chleb z chrupiącą skórką oraz jak piec chleb w piekarniku parowym Chleb z garnka żeliwnego nie ma w naszej rodzinie długiej historii. Choć bardzo podobny przepis znalazłam kiedyś w zeszycie mojej babci, to my pieczemy go zaledwie od kilku lat. Na obczyźnie chleb pieczony(...)naszych rodaków, którzy znaleźli się na tej spalonej słońcem ziemi bez swoich rodzin. To były cudowne chwile patrzeć na wracających z pustyni polskich geologów, którzy jedli jeszcze gorący, domowy chleb. Chleb z garnka ma szereg zalet. Upieczony w ten sposób będzie miał pięknie zrumienioną, chrupiącą i malowniczo popękaną skórkę, miękki, pyszny miąższ oraz idealny kształt. Garnek żeliwny działa jak miniaturowy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowy chleb na zakwasie 14

Domowy chleb na zakwasie wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania. Wymaga od nas jedynie czasu potrzebnego do tego, aby chleb nam wyrósł. Najlepiej aby odczekać całą noc. Dzięki temu będziemy mieli pyszny chleb z rana następnego dnia. Podstawą takiego chleba jest przygotowanie zakwasu, link poniżej. Zobacz: Jak przygotować zakwas na chleb Składniki na chleb 350g mąki pszennej 400g mąki(...)razowej 350g wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Składniki na zaczyn 120g zakwasu na chleb 100g mąki razowej 100g mąki razowej Dołącz: Grupa z modą z AliExpress Przepis na chleb na zakwasie Przygotujemy zaczyn – wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy w ciepłe miejsce na 6-8 godzin. Do miski dodajemy wszystkie składniki na chleb, zaczyn i mieszamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy chleb pszenno- żytni 15

Domowy chleb pszenno- żytni to moja kolejna propozycja na domowe pieczywo . Ten chleb to propozycja trochę dla leniwych, bowiem nie wymaga on od nas wyrabiania. Wiele osób rezygnuje z przygotowania pieczywa w domu , ponieważ obawia się wyrabiania i przyklejającego się do rąk ciasta. W tym przepisie wystarczą nam składniki na chleb, miska i drewniana łyżka. Jeśli lubicie możecie do ciasta(...)dodać ulubione dodatki np. pestki słonecznika albo dyni. Zobacz: Jak przygotować zakwas na chleb Ciasto możecie przygotować wieczorem, a następnego dnia rano przełożyć je do keksówki i wstawić do piekarnika, a po ok. 1 godzinie będziecie mieli pyszny chleb . Składniki 300g mąki pszennej 200g mąki razowej 7g drożdży instant 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak przygotować zakwas na chleb 21

ostatnim czasie wiele osób zaczęło wypiekać w domu swój własny chleb. Jestem również wśród nich ja. Najszybciej i najprościej jest upiec chleb na drożdżach. Wiele osób uważało i uważa do teraz, że chleb na zakwasie to coś mega trudnego, coś czego lepiej nie robić. Są w błędzie. Najważniejsze jest przygotowanie zakwasu na chleb . To wcale nie jest takie trudne. Poniżej(...)wpisie znajdziecie listę niezbędnych składników, sposób przygotowania oraz odpowiedzi na najważniejsze pytania. Sprawdź: Fajne dodatki do domu i kuchni! Czym jest zakwas na chleb? Zakwas na chleb powstaje w procesie fermentacji mąki żytniej z wodą. Wytwarzane są w tym procesie bakterie oraz dzikie drożdże, które biorą później udział w procesie wyrastania ciasta. Na jak długo wystarczy nam zakwas Raz przygotowany

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb żytni zwany Chlebem Radzieckiego Żołnierza 153

kolejny wzięłam udział we wspólnym pieczeniu, w ramach comiesięcznego wspólnego pieczenia organizowanego przez Amber. Tym razem za zadanie miałyśmy upiec chleb żytni, zwany Chlebem Radzieckiego Żołnierza. Historia tego chleba sięga 1938 roku a był to bardzo popularny chleb w Rosji. Niestety nie jestem doświadczonym piekarzem, a moje doświadczenie w chlebach żytnich jest zerowe. Pierwszym problemem w przygotowaniu tego chleba było(...)drugim razem upiekłam jeden bochenek, który się również upiekł :)! Bardzo jestem ciekawa, jak będą wyglądać bochenki innych piekarek i co się nam upiekło :)? http://kuchniagucia.blogspot.co.uk/2012/03/prosty-zytni-chleb-radzieckiego.html http://www.kuchennymidrzwiami.pl/styczniowa-piekarnia-zaproszenie/ Chleb żytni (Chleb Radzieckiego Żołnierza) Składniki: 375 g zaczynu (czyli ciasta zakwaszonego po 3 fazie z mąki żytniej razowej*/więcej poniżej) 450 g mąki żytniej razowej 15 g soli

UgotujmyTo.pl
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 105

Majowej Piekarni pojawiła się propozycja Moniki , która to upiekła ten chleb w swoim żeliwnym garnku. Ponieważ takowego garnka żeliwnego nie mam, a chleb miał być o stosunkowo dużej hydracji, więc aby nie wyszedł rozpłaszczony placek, postawiłem na eksperyment - piekłem w szklanym, żaroodpornym naczyniu. Nigdy wcześniej tak nie piekłem, ale wrażenia mam bardzo dobre - chleb ładnie wyrósł i ma piękny kształt(...)Wypiekałem w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 27x19x9 cm (plus pokrywka), ale mógłbym użyć większego naczynia. Chleb bowiem miał wyraźną ochotę jeszcze trochę powyrastać, a i dziury mogłyby być większe. Ale i tak to co upiekłem, wzbudziło podziw, wręcz zachwyt domowników, co potwierdzone zostało jednogłośnym stwierdzeniem, iż to jest jeden z najfajniejszych chlebów do tej pory upieczonych. A w smaku

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb owocowy Olofa Viktorsa 106

Kolejny miesiąc spotykamy się przy wspólnym pieczeniu chleba. Tym razem Amber zaproponowała chleb z suszonymi owocami i orzechami, którego przepis pochodzi z książki Artisan Bread Jana Hedha, zaś autorem receptury jest szwedzki piekarz Olof Viktors . Chleb wymaga sporo pracy, jego pieczenie zajmuje dwa dni, ale efekt końcowy jest doskonały. Jest pełen smaków suszonych owoców, orzechów i mąki graham. Jednocześnie miękisz(...)jest delikatny, co dobrze komponuje się z delikatnie wyczuwalną słodyczą nadaną przez morele, rodzynki i cukier Muskovado. Chleb jest naprawdę godny powtórnego wypieku. Podany przez Amber przepis zawierał ilości składników na cztery bochenki. Tyle mi nie było potrzebnych, więc ograniczyłem wszystko do ilości na dwa chleby. Aby ułatwić sobie na przyszłość, i innym amatorom wypiekania chleba w domowym zaciszu, przeliczyłem

Grahamka, weka i kajzerka
Domowy chleb pełnoziarnisty 15

trochę w domowego piekarza :) Postanowiłem sprawdzić, jak będą smakowały domowe wypieki pieczywa. Jakiś czas temu nabyłem w jednym z dyskontów mąkę pełnoziarnistą , dlatego też tym razem będzie to domowy chleb pełnoziarnisty. Wydawało mi się, że pieczenie chleba w domu jest czasochłonne i bardzo angażujące. Nic bardziej mylnego, robi się je szybko i co ważne nie narobimy za dużego bałaganu(...)grożą nam duże porządki :) Polecam używania świeżych drożdży. Moim zdaniem pieczywo wyrasta na nich znacznie lepiej, ale to może tylko moje doświadczenia. Przeczytaj przepis na: Szybki przepis na domowy chleb U mnie szklanka ma 250 ml. Składniki 15g świeżych drożdży 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Zobacz także

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb na zakwasie. Chleb orkiszowo- żytni z naczynia żeliwnego. 17

Chleb orkiszowo - żytni na zakwasie żytnim dla początkujących domowych piekarzy ;-), o chyba tak powinnam go nazwać. Bo myślę, że to dobry przepis, dla tych których zakwasy na chleb są jeszcze młode, są jeszcze świeże, może mają tydzień lub półtora. To przepis na chleb, który jeśli będziesz postępować krok po kroku z moją instrukcją na pewno Ci się uda. Będzie piękny(...)skórkę, idealnie chrupiącą, miąższ będzie sprężysty i po wielu razach nawet jak go zgnieciesz w dłoni, będzie wracał do swojej formy. Po co w ogóle bawić się w pieczenia chleba w domu i to w dodatku na zakwasie a nie na drożdżach? Chleby na zakwasie jeśli jesteś po trzydziestce to zapewne pamiętasz ze swojego dzieciństwa. Miały ten jedyny w swoim

SMYKWKUCHNI
Automat do wypieku chleba marki Unold 74

Zdjęcie: www.unold.de Dzisiejszym wpisem powrócimy nieco do korzeni. Do podstaw naszego bloga. Założyłem go ponad 5 lat temu właśnie pod wpływem nowego zakupu jakim był automat do wypieku chleba. Tak mnie to wciągnęło, że postanowiłem podzielić się tymi wszystkimi fajnymi przepisami z szerszym gronem. Dość szybko okazało się jednak, że chcę więcej i więcej. Że taki automat do dopiero początek(...)mojej przygody. Dość szybko zacząłem piec chleby w piekarniku. Jest z nimi więcej roboty więc większą satysfakcję mi to dawało. Potem zaczęła mi pomagać Madzia i blog się przekształcił w ogólnokulinarny. I taki jest do dzisiaj. Tak na marginesie wspomnę, że niedługo do tych wszystkich smakołyków dołączą jeszcze sery (nowa pasja Madzi) i nalewki - moja nowa pasja. Ale wróćmy

Marder&Marder Manufacture
Chleb pomorski 150

Wśród moich kuchennych akcesoriów pojawiły się niedawno nowe foremki do pieczenia. Ani silikonowe, ani pokryte powłoką przeciwdziałającą przywieraniu, ani żadne inne cudo. Zwykłe stalowe formy do pieczenia chleba, używane w piekarniach, i do kupienia w hurtowni lub sklepie z wyposażeniem dla piekarni. Przed pierwszym użyciem taką formę należy odpowiednio przygotować. Trzeba dobrze oczyścić z wszelkich zanieczyszczeń, następnie całą pokryć cienką(...)rodzaju powłoką nieprzywieralną (mądrzejsi używają bardzo, oj bardzo mądrego słowa „antyadhezyjną”). Przed umieszczeniem ciasta chlebowego w formie należy ją dobrze w środku natłuścić - uzywam oleju lub smalcu. Po upieczeniu chleb z takiej formy wyskakuje sam, bez niczyjej pomocy. Nie trzeba pukać, stukać, ani podważać nożem. Wystarczy odwrócić formę do góry nogami, a chleb z niej sam wypada. Jedyne

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) 467

Chleb paleo z mąki migdałowej wyglądem i smakiem bardzo zbliżony jest do zwykłego chleba pełnoziarnistego , można z niego także zrobić pyszne kanapki. Wiele chlebów paleo bazuje na mące kokosowej i smakiem bardziej przypominają ciasto, za to ten chleb ma lekki posmak orzechowy dzięki mące migdałowej, ale poza tym smakuje jak prawdziwy chleb. To chleb bezglutenowy, bez zbóż, prawdziwie paleo. Kanapka(...)prezentuje się bardzo apetycznie, ale osobie na początku żywienia paleo, bardzo stęsknionej za smakiem chleba, chyba bardziej będzie smakowała zwykła kromka z masłem. Ten chleb paleo także świetnie nadaje się na grzanki czy tosty , można go też go zapiec z plasterkiem żółtego sera, o ile oczywiście jadasz sery. Jak więc zrobić taki smakowity i bezglutenowy chleb

PaleoSMAK
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem 92

znowu wróciłam do pieczenia chlebów! Ostatnio szczególnie upatrzyłam sobie ciężkie chleby  razowe żytnie na zakwasie z dużą ilością ziaren i otrębów. Ich przygotowanie jest bardzo proste, należy tylko wymieszać wszystkie składniki, a potem czekać aż nasz chleb wyrośnie. Dziś jednak na blogu pojawił się nieco lżejszy chleb. Wypatrzyłam go u zaprzyjaźnionej Breni z bloga  Kuchnia Breni . Brenia jest(...)mistrzynią jeśli chodzi o pieczenie chleba, więc nie miałam żadnych obaw korzystając z jej przepisu. Zapraszam Was na pyszny chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem. Domowy chleb najlepszy! Na blogu znajdziecie mnóstwo innych przepisów na chleby na zakwasie: Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie Razowy

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na zakwasie: przepis na razowy chleb żytni 16

Dzisiaj pokażę Wam przepis na pełnoziarnisty chleb na zakwasie na bazie mąki żytniej i pszennej bądź w wersji 100% żyto. Chlebek jest prosty w przygotowaniu, choć czasochłonny. Jednak zapewniam Was, warto na niego czekać! W ciągu ostatnich kilku miesięcy uczyłam się piec chleby na zakwasie pod czujnym okiem znawców piekarstwa, stąd trochę przestój na blogu. Ale już wróciłam i chcę(...)pokazać jak zrobić pyszny chleb na zakwasie, z chrupiącą skórką, niepowtarzalnym smakiem i wilgotnym miękiszem. Mniam! Sama technika pieczenia chlebów jest prosta, lecz pełna niuansów, co jednak komplikuje sytuację. Nie mogę nazywać się ekspertem, ale trochę się już nauczyłam dzięki wspaniałym specjalistom z grupy Piekarnicza Brać , więc czuję się gotowa aby podzielić się tą cząstką wiedzy ze światem (szczególne podziękowania

A to pestka
Chleb kaszubski na podmłodzie 125

prawda na liście produktów regionalnych tradycyjny chleb kaszubski jest chlebem żytnim, z dodatkiem ziemniaków i maślanki, wypiekanym w podłużnych formach, ale w branży piekarniczej od dawna funkcjonował „przemysłowy” odpowiednik tego chleba. Najstarszy ślad, na który udało mi się natrafić, to norma branżowa BN-77/8073-10 (z roku 1977). Chleb został wykonany metodą dwufazową na podmłodzie żytniej. Pierwsza faza to przygotowanie(...)podmłody z drożdży, wody i połowy przeznaczonej na chleb mąki, w tym przypadku z całości mąki żytniej. Druga faza to przygotowanie ciasto właściwego, w której dodaje się drugą połowę mąki (cała pszenną) i resztę składników przewidzianych poniższą recepturą: Chleb wyrasta w koszykach lub w prostokątnych foremkach (w tym drugim przypadku można dodać troszeczkę wody zwiększając wydajność ciasta). Co prawda powinien

Grahamka, weka i kajzerka