chleb - 24515 przepisów (strona:7/1635)

Chleb codzienny (3 składniki) 81

Chleb codzienny Zwykły, domowy bochenek pszennego chleba, a tyle satysfakcji i radości! Długo testowałam przepisy na najłatwiejszy z możliwych chleb ,,powszedni”. Myślę, że nie potrzeba do jego wykonania żadnych specjalnych umiejętności ani tym bardziej specjalnego sprzętu. To tylko kilka prostych składników, ciasto jest proste do uformowania, ładnie i szybko wyrasta, nie potrzebna zbyt rozległa wiedza o wypieku chleba(...)osobną infografikę, aby przedstawić różne metody wykorzystywane do uzyskania chrupiącej skórki. Po więcej podobnych, edukacyjnych materiałów zapraszam na mój instagram @wilkuchnia :) Alternatywne mąki Do tej pory próbowałam piec ten chleb z dodatkiem pełnoziarnistej mąki pszennej lub żytniej. 150 g mąki z przepisu podmieniałam na mąki z pełnego przemiału wymienione wcześniej. Takie proporcje jak najbardziej mi się sprawdziły i takie też

Wilk Syty
Chleb paleo z batatów 112

Skoro da się zrobić chleb z ziemniaków ( Chleb paleo z ziemniaków i lnu ), to pewnie da się też zrobić z batatów. Rzeczywiście, chleb z batatów jest bardzo smaczny i choć nie zawiera cukru, miodu ani żadnego słodzika, to jest na tyle słodki , że można go też nazwać ciastem 🙂 Kiedy przychodzą zimne dni, mój organizm domaga się większych ilości węglowodanów. Latem(...)chleb byłby dla mnie za słodki, jest za to dobrą propozycją na jesień albo zimę. Przypuszczam, że wielu czytelników ma podobnie. Chleb paleo batatowy (ze słodkich ziemniaków) – bezglutenowy, bez nabiału i cukru – przepis: bataty – 1,5 szklanki purée z ugotowanych (3 mniejsze lub 2 większe) jajka – 6 (zobacz też: Zamiast jajek ) olej kokosowy

PaleoSMAK
Chleb orkiszowy na drożdżach 303

Dzisiaj mam dla Was kolejny prosty przepis na chleb orkiszowy, który znalazłam na blogu Przepis na chleb . Mój poprzedni przepis na chleb orkiszowy wymagał pieczenia go w garnku żeliwnym. Tym razem chleb orkiszowy pieczemy w zwykłej keksówce. Kolejną zaletą tego chleba jest to, że ciasto rośnie bardzo szybko, więc można go spokojnie upiec i zjeść w kilka godzin. Ten chleb(...)orkiszowy na drożdżach wyszedł bardzo sprężysty i wilgotny. Na pewno – ze względu na łatwość przygotowania – będzie ten chleb często gościł w naszym domu Chleb orkiszowy na drożdżach Składniki: 30 g świeżych drożdży (u mnie 14 g drożdży instant) 1 łyżeczka płynnego miodu (u mnie 1 łyżeczka cukru) 2-3 łyżki letniej wody 500 g jasnej mąki orkiszowej

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenny na zakwasie żurkowym 174

Chleb pszenny na zakwasie żurkowym... Miękki chleb pszenny ze złocistą, chrupiącą skórką. Przygotowany na bazie zakwasu na żur. Z dużą ilością ziaren. Najlepszy, domowy!   Składniki: 500 g mąki pszennej; 25 g świeżych drożdży; 125 ml zakwasu żurkowego ( domowego  lub  kupnego ); 250 ml letniej wody; 1/2 łyżki soli; 1 łyżka słoneczniku + odrobina do posypania po wierzchu(...)łyżka pestek dyni + odrobina do posypania po wierzchu; 1 łyżka ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu. Sposób przygotowania: Wieczorem, dnia poprzedzającego dzień pieczenia chleba, przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 250 ml letniej wody i około 5 czubatych łyżek mąki (zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i wymieszać. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić

Gospodyni Miejska
Chleb gryczany ze słonecznikiem 146

Chleb gryczany ze słonecznikiem... Lekko wilgotny chleb na bazie mąki gryczanej. Ze złocistą i chrupiącą skórką. O delikatnym aromacie i smaku kaszy gryczanej. Z dodatkiem ziaren słoneczniku. Idealny dla osób na diecie bezglutenowej. I nie tylko. Zapraszam!   Składniki: 500 g mąki gryczanej; Opakowanie drożdży suszonych instant (7 g); 4 łyżeczki białego cukru; 1 łyżeczka soli; 2 łyżki oleju + odrobina(...)przygotowanej formy wlać ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto posmarować olejem po wierzchu i oprószyć ziarnami słonecznika. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 40 minut. Na czas pieczenia chleba umieścić w piekarniku, na najniższej półce, naczynie żaroodporne z zimną wodą

Gospodyni Miejska
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 144

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie... Podłużny, złocisty bochenek. Upieczony na bazie mąki żytniej i orkiszowej. I ten zapach pieczonego chleba unoszący się po domu... Poezja smaku i zapachu! Składniki: Zaczyn: 100 g aktywnego zakwasu żytniego; 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej; 100 g letniej wody; Ciasto chlebowe: Cały zaczyn; 150 g mąki żytniej (typ 720); 350 g mąki pszennej (u mnie(...)ciasta chlebowego  - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować bochenek ( filmik obrazujący formowanie podłużnego bochenka  - autor: Piekarnia tatter), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie chleb

Gospodyni Miejska
Chleb żytni, łatwy i szybki 196

Przepis na bardzo łatwy i szybki do wykonania chleb żytni - w sam raz dla początkujących, lub dla tych, którzy chcą świeżym chlebem uraczyć gości wkrótce pukających do drzwi. Wystarczy trochę mąki żytniej, wody i drożdży, i po niecałych trzech godzinach mamy cieplutki, pachnący chleb.  Jako że przyprawiony solą, chlebek ten lubi towarzystwo wędlin, serów żółtych, pomidorów i papryki, zdecydowanie(...)letniej wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki miodu 8 g soli łyżka oliwy 6 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) 2 łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania  Przygotowanie chleba: W letniej wodzie (najlepiej temp. 35-40 °C) rozpuść drożdże z miodem, wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę. W tym czasie do dużej miski wsyp przesianą mąkę żytnią, zmielony słód i sól

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb na zakwasie z mąką gryczaną i siemieniem lnianym 174

mówili mi dobrzy ludzie, że jak zacznę piec chleb w domu, to już nie będzie odwrotu i żaden inny nie będzie mi smakował ? Nooo, to mieli rację ! Dzisiaj kolejna odsłona domowego pieczywa na zakwasie. Tym razem zrezygnowałam z innych ziaren i użyłam tylko siemienia lnianego. A ponieważ nie lubię monotonii w kuchni i zawsze lubię coś urozmaicać, tym razem postanowiłam(...)pokombinować troszkę z mąkami i zamiast mąki pszennej razowej dałam mąkę gryczaną. W ten sposób powstała kolejna odmiana cięższego, lekko razowego chleba na zakwasie. Inne moje razowe chleby znajdziecie tutaj:  chleb wieloziarnisty na zakwasie ,  razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy ,  chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu ,  wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie . Chleb na zakwasie

Kulinarne przygody Gatity
Chleb dyniowy AIP (paleo, bez jajek) 274

Protokół autoimmunologiczny (restrykcyjna wersja diety paleo stosowana przy chorobach z autoagresją, np. Hashimoto ) wyklucza między innymi jajka, które wchodzą w skład zdecydowanej większości przepisów na chleby paleo. Zastąpienie jajek żelatyną czy siemieniem lnianym nie zawsze się sprawdza. Całe szczęście są przepisy na chleby AIP – chleby dozwolone przy chorobach autoimmunologicznych – bez jajek, zbóż, nabiału, strączków, orzechów i wszelkich nasion(...)cukru i alergenów . Tak, można jeść chleb przy Hashimoto! Chleb z dyni jest bardzo smaczny i z powodzeniem zastąpi tradycyjne pieczywo . Przepis na chleb paleo bez jajek – chleb dyniowy AIP: mąka/skrobia ziemniaczana , ararutowa albo z tapioki – 2 szklanki purée z dyni – 1 szklanka ( przepis ) olej kokosowy – ½ szklanki mąka kokosowa > – 4 łyżki miód – 3 łyżki ocet jabłkowy

PaleoSMAK
CHLEB NA DROŻDŻACH łatwy i szybki 171

nawet dla totalnego beztalencia albo maksymalnie zajętego zwykłego człowieka. Zazwyczaj pieczywo i tak kupujemy, bo nie mamy czasu codziennie piec własnego ale jeśli jest możliwość, robimy własne bułki czy chleb i najczęściej zjadamy jeszcze ciepłe. Nigdy nie brałam się za chleby na zakwasie, bo do tej pory nie czułam pociągu do tego totalnie, więc kiedy wreszcie przemknęła mi przez głowę(...)taka myśl: "a może by tak upiec własny chleb", zaczęłam przegrzebywać internet w poszukiwaniu chleba bez zakwasu oczywiście. Najbardziej spodobał mi się przepis na blogu Veggieola na "szybki chlebek włoski, który uda się każdemu" i to zdanie przesądziło sprawę. Chleb faktycznie udał mi się za pierwszym razem, do tej pory pamiętam, jak skakałam z radości, a było to ponad

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chleb pszenno-żytni na piwie Guinness 146

weekend nasz dom pachnie chlebem. Ten robił się wyjątkowo długo, ale warto było na niego poczekać. Smaku chleba na ciemnym, słodowym piwie nie sposób porównać do czegokolwiek innego. Po raz kolejny przy pieczeniu chleba sięgnęłam po gotową mieszankę mąk. Jeśli już widzieliście przepis na chleb baltonowski , mogliście tam przeczytać co nieco o mieszance mąk z Polskich Młynów. Tym razem użyłam(...)mąki do chleba mieszanego z tej firmy. Na opakowaniu po raz kolejny, tak jak w mieszance na chleb baltonowski, producent zapędził się z opisem przygotowania – jest dokładnym przedrukiem z opakowania chleba baltonowskiego. I tym razem, według takiego przepisu – nie wróżyłabym Wam szans na upieczenie dobrego chleba. Tym razem z ciekawości zważyłam mieszankę na elektrycznej wadze z dokładnością

Karo in the Kitchen
Chleb na zakwasie z ziarnami Hamelman'a 158

Pyszny chleb z ziarnami. Siemię nadaje i inny smak i piękny kolor. Chleb długo utrzymuje świeżość, świetnie smakuje też w formie grzanek.  składniki zaczyn   140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody  30g -  2  łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) Namoczone ziarno 60g siemię lniane 190g wody ciasto właściwe 690 g mąki pszennej(...)ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe. Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania,    łączeniem do góry. Możemy też chleb piec w foremce. Zalecane jest wstawienie koszyków zawiniętych w folię, na noc do lodówki. (trzymać do 8 godzin w temperaturze 10 stopni, lub do 18 godzin w temperaturze

Stare Gary
Chleb z suszonymi owocami 107

Ostatni raz w tym roku dostaliśmy zaproszenie do wspólnego pieczenia chleba. Amber ( http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-na-grudzien-zaproszenie/ ) zaproponowała nam do pieczenia chleb z suszonymi owocami na drożdżach, który to przepis pochodzi z książki Artisan Breads. Jej autorem jest Jan Hedh, znany szwedzki cukiernik i piekarz. A receptura tego chleba powstała w piekarni Olofa Viktorsa, która wraz z cukiernią mieści się w Glemminge(...)pistacji dodałam orzechy laskowe. Po upieczeniu chlebek był bardzo delikatny i mięciutki. Bardzo przypominał mi w smaku chałkę. Jednak dodatek aromatycznych moreli i chrupiących orzechów sprawia, że ten chleb z suszonymi owocami jest wyjątkowy. Bardzo smakował mi jedynie z dodatkiem masła lub z dodatkiem żółtego sera. Myślę, że po stostowaniu będzie idealny z miodem Bardzo dziękuję Wszystkim piekącym

UgotujmyTo.pl
Chleb z ziemniakami pieczonymi i rozmarynem 87

Kolejny rozpoczęty miesiąc i kolejne wspólne pieczenie chleba zorganizowane przez Amber ( http://www.kuchennymidrzwiami.pl/majowa-piekarnia-zaproszenie/ ) i kolejny wspaniały chleb do odkrycia, tym razem z przepisu Moniki – chleb z ziemniakami pieczonymi i rozmarynem ( http://gotujebolubi.pl/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i-rozmarynem/ ). Zdjęcia chleba zrobione przez Monikę mnie zachwyciły…. i bardzo chciałam ten chleb przygotować, choć nie czułam się w ten weekend najlepiej. Niestety nie zawsze(...)chęci wystarczają…. Mój chleb wyszedł smaczny, ale niestety nie miał tych cudownych dziur…:( Nawet nie wiem, co mi nie poszło… Zaczyn był dojrzały, bo go przetestowałam. Wyrabiałam nawet trochę dłużej niż w przepisie, choć wg mnie jeszcze powinnam go wyrabiać. Po 4 godzinach w lodówce nie podniósł się nawet o milimetr, pomyślałam, że jak go wyjmę

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem 159

Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem... Chrupiąca, złocista skórka, oprószona słonecznikiem. Miękkie wnętrze, również pełne ziaren słonecznika. Unoszący się aromat świeżo upieczonego chleba. Słonecznikowa pychota!   Składniki: 500 g mąki pszennej; 1 szklanka mąki żytniej razowej; 3/4 szklanki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu; 3/4 łyżki soli; 50 g świeżych drożdży; 500 ml ciepłej wody; 1 jajo. Sposób przygotowania(...)miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie chleb posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem po wierzchu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 60 minut. Na czas pieczenia chleba umieścić

Gospodyni Miejska