Wiele osób uważa, że barszcz biały i żurek to dwie nazwy tej samej zupy, tymczasem jest między nimi zasadnicza różnica – to mąka, z której robiony jest zakwas. Barszcz biały gotujemy też trochę inaczej niż żur. Barszcz biały robi się na zakwasie z mąki pszennej, bazą żuru jest zakwas z mąki żytniej. Barszcz jest delikatniejszy, zwykle gotujemy go tylko(...)białą kiełbasą i zaciągamy śmietaną, do żurku pasuje kiełbasa wędzona i boczek, dobrze smakuje bez śmietany. Barszcz podaliśmy z pysznym dodatkiem – tłuczonymi ziemniakami z cebulką. Oczywiście najlepszy wychodzi na samodzielnie zrobionym zakwasie. Przepis na barszcz biały Składniki: około 700 ml zakwasu z mąki pszennej, 1 cebula, 500 gramów surowej białej kiełbasy , 3-4 ząbki czosnku, 200 ml śmietany
Kulinarna PolskaBarszczem można się delektować nie tylko w formie płynnej i na gorąco. Proponuję przygotowanie barszczu w formie galaretki. Barszcz na zimno i w zestalonej formie kompletnie nic nie traci na smaku, a na pewno zaskakuje formą i kolorem. Galaretkę możesz przygotować na dwa sposoby, wykorzystać żelatynę lub naturalny agar-agar. Galaretka z agarem zachwyci i wegetarian i wegan. Galaretki(...)przygotowałam w ramach poświątecznego recyklingu na bazie barszczu wigilijnego. To najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny ze wszystkich barszczy, dlatego galaretka jest pyszna! Po przepis na barszcz zapraszam tutaj . Myślę, że przygotowana na tradycyjnym, czystym barszczu na wędzonce będzie równie smaczna (przepis znajdziesz tutaj ). Czerwone galaretki to świetna przystawka i pięknie będą się prezentować w każdym zimnym bufecie! Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Do przygotowania uszek potrzebujemy: farsz: – grzyby – cebulę – sól, pieprz Grzyby moczymy przez noc. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni po czym dodajemy odcedzone
Szybko Tanio SmacznieKlasyka rzadko pojawia się na blogu, bo rzadko występuje w mojej kuchni, co nie oznacza, że jej tam nie ma w ogóle. Tym razem sięgnęłam po
Fabryka pomysłówGdy człowiek ledwo się trzyma na nogach, a żołądek domaga się jedzenia, dobrym rozwiązaniem jest treściwa i szybka zupa. Ponieważ uwielbiam warzywa strączkowe i buraki czerwone
Weekendy w domu i ogrodzieJuż dziś we mnie obudziła się wiosna na całego! Więc ta zupa wpasowała się w mój nastrój idealnie… Pyszna, doprawiona obficie pieprzem wprawiła mnie w
zabawa smakiemGdy pierwszy raz spróbowałam tej zupy w ukraińskiej restauracji wiedziałam, że będę chciała gotować ją w domu. Gęsta i pożywna często podawana jest na
Jadło i czytadłoBarszczyk ukraiński smaczna, pożywna zdrowa zupka. Uniwersalna, pasuje i zimą i latem :) Polecam. Składniki - żeberka wędzone paski 30-40 dkg. - kawałek boczku wędzonego - buraki 4 -5
Kuchnia z widokiem na ogródKolejna potrawa do zakładki "kuchnia z kresów", to jedna z nielicznych zup, które uwielbiam. Smakuje wybornie, jest sycąca, lekko słodkawa, z nutką grzybową i smakiem pysznej
Gosia gotujeDziś przypomniałam sobie smak dzieciństwa właśnie w tej zupie. Pamiętam jak moja babcia i tato gotowali tę boską zupę. W moim rodzinnym domu podawano ją z
Kuchnia BeatySkładniki: 2 marchewki 1 część selera 1 korzeń pietruszki 1 kostka rosołowa 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego gałązka lubczyku (u mnie mrożona) 4 ziemniaki
A Ty Smakuj Mniehttp://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/zakwas-na-barszcz-bialy.html Składniki 0,5 kilograma mąki pszennej
w mojej kuchniZupę oryginalnie podaje się z kluseczkami ziemniaczanymi (kiedyś napiszę jak się je robi) jednak tym razem zupę podałam z makaronem (małe kolanka) Składniki
IMPRESJA SMAKU- składniki: ciasto: 150 g ekologicznej mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 50 ml wody sólfarsz: 70 g grzybów namoczonych dzień wcześniej, ugotowanych
Z Kuchni Do KuchniRote-Bete-Suppe mit KirchererbsenOrginalne polaczenie czerwonych buraczkow z mlekiem kokosowym i ciecierzyca wypadlo na plus.Gdy uzyjemy ciecierzycy z puszki,przepis z serii niemal blyskawicznych.Poniewaz uwielbiam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!5 łyżek suchej fasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraczki 3 podudzia z kurczaka włoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora
Świat Domowej KuchniIdealny barszczyk z wykorzystaniem soku z kiszonej kapusty. Składniki: -0,5 l kwasu z kiszonej kapusty -2 l wody -ok. 200 ml kwaśnej śmietany
Maminek kulinarnyZakwas na barszcz biały... O słodko-kwaśnym aromacie i smaku. Doprawiony czosnkiem, liściem laurowym i ziarnami pieprzu. Idelany do barszczu białego z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy. Zachęcam do spróbowania, bo warto! Zakwas na barszcz biały po wymieszaniu. Składnki: 1 szklanka mąki pszennej razowej; 1 litr letniej, przegotowanej wody; 2 liście laurowe; 3 ziarenka pieprzu; 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez(...)praskę. Zakwas na barszcz biały przed wymieszaniem. Sposób przygotowania: Do szklanego, wyparzonego słoika wsypać mąkę, dodać liście laurowe, ziarna pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek i zalać litrem letniej, przegotowanej wody. Całość wymieszać. Słoik przykryć gazą, zabezpieczyć gumką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 dni. Po upływie 3 dni zakwas się ukisi i uzyska charakterystyczny słodkawo-kwaśny zapach
Gospodyni MiejskaBarszcz czerwony czysty inaczej... Intensywnie buraczany. O pięknym, rubinowym kolorze. Wyrazisty w smaku. Idealny na wigilijny stół. Świetnie smakuje z uszkami, krokietami czy samymi ziemniakami. Polecam! Składniki: Zakwas/sok buraczany: 2,5 kg czerwonych buraków; 100 ml octu spirytusowego 10%; 2 łyżki cukru; 1 łyżeczka soli; Barszcz czerowny: 3 marchewki; 2 pietruszki; 1/2 selera; Biała część pora(...)Dodać ocet, 2 łyżki cukru, łyżeczkę soli i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić na noc, aby buraki puściły sok. Buraki można od czasu do czasu przemieszać, ale nie trzeba. Barszcz czerwony: Następnego dnia ugotować wywar z warzyw zgodnie z poniższymi instrukcjami. Marchewki, pietruszki, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszki i seler obrać ze skóry. Marchewki i pietruszki pokroić
Gospodyni MiejskaSkładniki: żeberka wieprzowe 1 kg, włoszczyzna 1 pęczek, czarny pieprz mielony, śmietana 12% - ile potrzeba, Kucharek - uniwersalna, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe Prymat 2 sztuki
W Mojej Kuchni LubięAby smakiem naszej botwinki cieszyć się również zimą, zamykamy ja w słoikach;) To naprawdę świetna sprawa... będziemy mogli cieszyć podniebienie młodymi buraczkami przez cały rok
Anioły w kuchniJedna z moich ulubionych zup. Robiona ekspresowo, bo maluszek nie pozwala mamie zbyt dużo czasu spędzać w kuchni. Dla niego jest tam zbyt nudno ;) Składniki
chwile dla mnieTaki barszczyk najbardziej lubi moja rodzinka. Koniecznie musi być zabielany śmietaną. Można go podawać z ziemniakami lub jako dodatek do krokietów czy pasztecików. składniki: 1
Monia miesza i gotujeSkładniki (4 porcje): 200g mięsa wołowego 6 młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki
My Culinary ArtSkładniki: 3 buraki marchewka korzeń pietruszki kawałek pora kilka ząbków czosnku łyżka soli liść laurowy Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Upychamy do dużego słoika i
prawdziwe jedzenieProściej już zakwasu zrobić nie można. Cztery składniki wystarczą, żeby przygotować doskonałą bazę do wigilijnego barszczu z uszkami. Można go zrobić z wyprzedzeniem, zabutelkować, zalać wierzch oliwą i do lodówki, gdzie postoi nawet kilka tygodni. Oto najprostszy przepis na buraczany zakwas. „Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym zakwasie burakowym” – pisała pod koniec XIX wieku (dość niezrozumiałą dziś polszczyzną) Lucyna Ćwierczakiewiczowa(...)buraków” płucze, obiera, przekrawa większe bulwy „kładzie w dzieżkę lub gliniane naczynie”, zalewa przegotowaną wodą i stawia w ciepłym miejscu, np. „w kuchni za kominem” „Za cztery dni najdalej barszcz będzie zdatny do użycia”. Prędszy zakwas Drugi sposób – „prędszy” – jest następujący: „wziąć kawałek, mniej więcej pół funta, razowego chleba lub pytlowego, pokrajać w kawałki, włożyć w półgarncowy garnek, wkrajać
Niedzielny kucharzBarszcz w Polsce niejedno ma na imię. Są barszcze białe, zielone, czerwone, ukraińskie (o barszczu Sosnowskiego nie wspomnę;). Co ciekawe, za wschodnią granicą mianem barszczu określana jest jedynie zupa w typie barszczu ukraińskiego. Taki barszcz gotowany jest na mięsnym bulionie, oprócz buraków ma dużo innych warzyw, jak chociażby kapustę, marchew, fasolę. I koniecznie podawany jest ze śmietaną(...)bywa w przypadku innych potraw - co dom to obyczaj, zatem znalezienie jedynego słusznego przepisu na barszcz ukraiński jest niemożliwe. Dlatego swój barszcz nazwałam a'la ukraiński:) Barszcz a'la ukraiński Składniki : 0,5 kg mięsa z kością (wołowina, wieprzowina lub drób) 500g kapusty (ok 1/4 średniej główki) 4 średniej wielkości buraki 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1 marchewka
Obiad gotowyŚwiąteczny czerwony barszcz z ziołami Kto lubi czerwony barszcz? Przyznam Wam szczerze, że będąc dzieckiem omijałam go szerokim łukiem. Dla mnie w święta istniała wówczas tylko ryba Ale teraz… teraz jest zupełnie inaczej i nie wyobrażam sobie Świąt czy przyjęcia bez czerwonego barszczu. Do tego oczywiście paszteciki, uszka czy pierożki… Ach, po prostu pysznie A jak barszcz(...)Baziółka, jak: majeranek, lubczyk (kocham!) czy też oregano. Ten zapach, smak, ta piękna zieleń… Coś cudownego Uwielbiam świeże zioła Jeśli jeszcze nie macie swojego ulubionego przepisu na czerwony barszcz, to polecam Wam spróbować ten Pyszny świąteczny barszcz na pieczonych buraczkach z dodatkiem świeżych ziół. Pamiętajcie, że barszcz najlepiej smakuje następnego dnia Składniki: 1 opakowanie suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki
Słodkie okruszkiProściej już zakwasu zrobić nie można. Cztery składniki wystarczą, żeby przygotować doskonałą bazę do wigilijnego barszczu z uszkami. Można go zrobić z wyprzedzeniem, zabutelkować, zalać wierzch oliwą i do lodówki, gdzie postoi nawet kilka tygodni. Oto najprostszy przepis na buraczany zakwas. „Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym zakwasie burakowym” – pisała pod koniec XIX wieku (dość niezrozumiałą dziś polszczyzną) Lucyna Ćwierczakiewiczowa(...)buraków” płucze, obiera, przekrawa większe bulwy „kładzie w dzieżkę lub gliniane naczynie”, zalewa przegotowaną wodą i stawia w ciepłym miejscu, np. „w kuchni za kominem” „Za cztery dni najdalej barszcz będzie zdatny do użycia”. Prędszy zakwas Drugi sposób – „prędszy” – jest następujący: „wziąć kawałek, mniej więcej pół funta, razowego chleba lub pytlowego, pokrajać w kawałki, włożyć w półgarncowy garnek, wkrajać
Niedzielny kucharzBarszcz z kiszonych buraków – prosty przepis. Czy Wy również lubicie czerwony barszcz? Przyzna Wam szczerze, że jako dziecko za nim nie przepadałam. Ale teraz go uwielbiam i przygotowuję nie tylko na święta. Idealny do uszek z grzybami , krokietów, pierożków lub od tak w kubku do picia np. do pysznej smażonej ryby. Przygotowanie barszczu z kiszonych buraków jest naprawdę proste(...)Pamiętajcie tylko, że ilość dodanych przypraw jest kwestią gustu. Pod koniec gotowania spróbujcie barszcz i doprawcie go według własnego gustu. Ja wolę wyraźniejsze smaki Składniki: 1 kg kiszonych buraków wraz z sokiem (zakwasem) /przepis na końcu wpisu 1,5 litra wywaru warzywnego (opcjonalnie warzywno-mięsny, jeśli barszczu nie przygotowujemy na święta ;)) 2-3 ząbki czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego świeżo
Słodkie okruszkiWłaśnie skończyłam barszcz czerwony na zakwasie. Jest pyszny, ale musicie dobrze go doprawić. każdy zakwas jest mniej lub bardziej kwaśny, więc nie mogę wam podać dokładne ilości. postaram się Wam dokładnie wytłumaczyć. Obrać buraczki i pokroić w plasterki. Przygotować duży garnek to jest bardzo duża porcja barszczu. Marchew, seler, por, korzeń pietruszki obrać i pokroić na kawałki. Nie musi być(...)ładnie, wykorzystamy tylko czysty barszcz. Do garnka wlać wodę, dodać buraki, warzywa, kości, boczek wędzony i zagotować. Zdjąć szumy. Barszcz powinien być czysty bez piany. Następnie dodać grzyby suszone, czosnek,majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć gaz, gotować na bardzo małym ogniu 2 godziny. Smak powinien być lekko pikantny przez dodanie pieprzu. Zakwas odcedzić i zostawić tylko czysty
Kuchnia PokoleńCzysty barszcz czerwony Kiedy pierwszy raz robiłam ten barszczyk, byłam zachwycona - smakiem i aromatem. Teraz już tylko tak będę robić czysty barszcz czerwony, mocno czerwony, idealnie smaczny :) W okresie świątecznym idealny z uszkami, na co dzień do picia w kubku, a jako krokiety lub paszteciki. Polecam wszystkim. Barszcz jest robiony dwa dni, dlatego jeśli macie ochotę na pyszny barszczyk(...)spróbuje, na pewno nie będzie żałował. przepis na uszka znajdziecie tutaj : Uszka przepis na krokiety znajdziecie tutaj: Krokiety A teraz zapraszam do przeczytania przepisu na barszcz :) Przepis: Składniki: 2 kg buraków 6 marchewek 3 korzenie pietruszki 1 seler 3 białe części pora 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki lubczyku, 8 ziarenek pieprzu, 6 ząbków
Mój pomysł naBarszcz czerwony czysty na zakwasie... Intensywnie czerwony, mocno buraczany. Na domowym zakwasie , bez octu czy kwasku cytrynowego. W smaku przypominający nieco sok z kiszonych ogórków. Pełen aromatu czosnku i majeranku. Niezbędny na wigilijnym stole. Składniki: 1 kg buraków; 1,5 litra domowego zakwasu na barszcz czerwony ; 2,5 litra zimnej wody; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera(...)Doprowadzić do wrzenia, po czym jeszcze przez chwilę (około 5 minut), na bardzo małym ogniu, razem pogotować. Ugotowaną zupę ewentualnie jeszcze doprawić do smaku, a następnie przecedzić przez sito. Barszcz podawać z uszkami czy krokietami, jak u mnie. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanego przepisu wychodzi około 4 litrów barszczu. Po dodaniu zakwasu i przypraw barszcz można uzupełnić wodą
Gospodyni MiejskaBarszcz czerwony czysty z sokiem malinowym... Intensywny kolor i smak buraków dopełniony słodyczą soku malinowego. Całość o słodko-kwaśnym posmaku. Niezastąpiony na wigilijnym stole z dodatkiem uszek. Smakowity w towarzystwie krokietów. Polecam! Składniki: 1,5 kg czerwonych buraków; 2 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; 1 łyżka majeranku; 125 ml domowej roboty soku malinowego; 2,5 litra zimnej wody(...)starte buraki, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować, aż buraki będą miękkie. Następnie dodać ocet i odstawić barszcz na 3 - 4 godziny, aby nabrał koloru i smaku. Po upływie tego czasu barszcz dokładnie przecedzić i zagotować na małym ogniu. Następnie dodać sok malinowy, majeranek, sól, pieprz i ewentualnie
Gospodyni Miejska