barszcz - 3622 przepisów (strona:9/242)

PRZEPISY NA WIGILIĘ: NAJPROSTSZY BURACZANY ZAKWAS 20

Prościej już zakwasu zrobić nie można. Cztery składniki wystarczą, żeby przygotować doskonałą bazę do wigilijnego barszczu z uszkami. Można go zrobić z wyprzedzeniem, zabutelkować, zalać wierzch oliwą i do lodówki, gdzie postoi nawet kilka tygodni. Oto najprostszy przepis na buraczany zakwas. „Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym zakwasie burakowym” – pisała pod koniec XIX wieku (dość niezrozumiałą dziś polszczyzną) Lucyna Ćwierczakiewiczowa(...)buraków” płucze, obiera, przekrawa większe bulwy „kładzie w dzieżkę lub gliniane naczynie”, zalewa przegotowaną wodą i stawia w ciepłym miejscu, np. „w kuchni za kominem” „Za cztery dni najdalej barszcz będzie zdatny do użycia”. Prędszy zakwas Drugi sposób – „prędszy” – jest następujący: „wziąć kawałek, mniej więcej pół funta, razowego chleba lub pytlowego, pokrajać w kawałki, włożyć w półgarncowy garnek, wkrajać

Niedzielny kucharz
Barszcz a'la ukraiński 54

Barszcz w Polsce niejedno ma na imię. Są barszcze białe, zielone, czerwone, ukraińskie (o barszczu Sosnowskiego nie wspomnę;). Co ciekawe, za wschodnią granicą mianem barszczu określana jest jedynie zupa w typie barszczu ukraińskiego. Taki barszcz gotowany jest na mięsnym bulionie, oprócz buraków ma dużo innych warzyw, jak chociażby kapustę, marchew, fasolę. I koniecznie podawany jest ze śmietaną(...)bywa w przypadku innych potraw - co dom to obyczaj, zatem znalezienie jedynego słusznego przepisu na barszcz ukraiński jest niemożliwe. Dlatego swój barszcz nazwałam a'la ukraiński:) Barszcz a'la ukraiński  Składniki : 0,5 kg mięsa z kością (wołowina, wieprzowina lub drób) 500g kapusty (ok 1/4 średniej główki) 4 średniej wielkości buraki 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1 marchewka

Obiad gotowy
Świąteczny czerwony barszcz z ziołami 100

Świąteczny czerwony barszcz z ziołami Kto lubi czerwony barszcz? Przyznam Wam szczerze, że będąc dzieckiem omijałam go szerokim łukiem. Dla mnie w święta istniała wówczas tylko ryba Ale teraz… teraz jest zupełnie inaczej i nie wyobrażam sobie Świąt czy przyjęcia bez czerwonego barszczu. Do tego oczywiście paszteciki, uszka czy pierożki… Ach, po prostu pysznie A jak barszcz(...)Baziółka, jak: majeranek, lubczyk (kocham!) czy też oregano. Ten zapach, smak, ta piękna zieleń… Coś cudownego Uwielbiam świeże zioła Jeśli jeszcze nie macie swojego ulubionego przepisu na czerwony barszcz, to polecam Wam spróbować ten Pyszny świąteczny barszcz na pieczonych buraczkach z dodatkiem świeżych ziół. Pamiętajcie, że barszcz najlepiej smakuje następnego dnia Składniki: 1 opakowanie suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki

Słodkie okruszki
PRZEPISY NA WIGILIĘ: NAJPROSTSZY BURACZANY ZAKWAS 84

Prościej już zakwasu zrobić nie można. Cztery składniki wystarczą, żeby przygotować doskonałą bazę do wigilijnego barszczu z uszkami. Można go zrobić z wyprzedzeniem, zabutelkować, zalać wierzch oliwą i do lodówki, gdzie postoi nawet kilka tygodni. Oto najprostszy przepis na buraczany zakwas. „Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym zakwasie burakowym” – pisała pod koniec XIX wieku (dość niezrozumiałą dziś polszczyzną) Lucyna Ćwierczakiewiczowa(...)buraków” płucze, obiera, przekrawa większe bulwy „kładzie w dzieżkę lub gliniane naczynie”, zalewa przegotowaną wodą i stawia w ciepłym miejscu, np. „w kuchni za kominem” „Za cztery dni najdalej barszcz będzie zdatny do użycia”. Prędszy zakwas Drugi sposób – „prędszy” – jest następujący: „wziąć kawałek, mniej więcej pół funta, razowego chleba lub pytlowego, pokrajać w kawałki, włożyć w półgarncowy garnek, wkrajać

Niedzielny kucharz
Barszcz z kiszonych buraków – prosty przepis 81

Barszcz z kiszonych buraków – prosty przepis. Czy Wy również lubicie czerwony barszcz? Przyzna Wam szczerze, że jako dziecko za nim nie przepadałam. Ale teraz go uwielbiam i przygotowuję nie tylko na święta. Idealny do uszek z grzybami , krokietów, pierożków lub od tak w kubku do picia np. do pysznej smażonej ryby. Przygotowanie barszczu z kiszonych buraków jest naprawdę proste(...)Pamiętajcie tylko, że ilość dodanych przypraw jest kwestią gustu. Pod koniec gotowania spróbujcie barszcz i doprawcie go według własnego gustu. Ja wolę wyraźniejsze smaki Składniki: 1 kg kiszonych buraków wraz z sokiem (zakwasem) /przepis na końcu wpisu 1,5 litra wywaru warzywnego (opcjonalnie warzywno-mięsny, jeśli barszczu nie przygotowujemy na święta ;)) 2-3 ząbki czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego świeżo

Słodkie okruszki
Barszcz na zakwasie 89

Właśnie skończyłam barszcz czerwony na zakwasie. Jest pyszny, ale musicie dobrze go doprawić. każdy zakwas jest mniej lub bardziej kwaśny, więc nie mogę wam podać dokładne ilości. postaram się Wam dokładnie wytłumaczyć. Obrać buraczki i pokroić w plasterki. Przygotować duży garnek to jest bardzo duża porcja barszczu. Marchew, seler, por, korzeń pietruszki obrać i pokroić na kawałki. Nie musi być(...)ładnie, wykorzystamy tylko czysty barszcz. Do garnka wlać wodę, dodać buraki, warzywa, kości, boczek wędzony i zagotować. Zdjąć szumy. Barszcz powinien być czysty bez piany. Następnie dodać grzyby suszone, czosnek,majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć gaz, gotować na bardzo małym ogniu 2 godziny. Smak powinien być lekko pikantny przez dodanie pieprzu. Zakwas odcedzić i zostawić tylko czysty

Kuchnia Pokoleń
Barszcz biały na świeżych grzybach 94

zalewajki zawsze dodawa\u0142em grzyby suszone wi\u0119c czemu by nie doda\u0107 wi\u0119cej \u015bwie\u017cych i zobaczy\u0107 co si\u0119 stanie. I sta\u0142 si\u0119 barszcz grzybowy. Okaza\u0142o si\u0119, \u017ce smaczne bardzo wi\u0119c si\u0119 dziel\u0119 przepisem. Spr\u00f3bujcie sami i powiedzcie czy smakowa\u0142o. Prosta i syc\u0105ca zupa. Polecam(...)ziela angielskie\r","1 cebula\r","1 z\u0105bek czosnku\r","50 g s\u0142oninki\r","4 \u0142y\u017cki zakwasu chlebowego lub 1\/2 szklanki bia\u0142ego barszczu\r","1 \u0142y\u017cka majeranku\r","1\/2 \u0142y\u017cki posiekanej natki pietruszki\r","s\u00f3l, pieprz"],"name":"Barszcz na \u015bwie\u017cych grzybach","cookTime":"PT40M","prepTime":"PT20M","totalTime":"PT1H","author":"Kos\u0105

Kosą po patelni
Barszcz czerwony 101

Czysty barszcz czerwony Kiedy pierwszy raz robiłam ten barszczyk, byłam zachwycona - smakiem i aromatem.  Teraz już tylko tak będę robić czysty barszcz czerwony, mocno czerwony, idealnie smaczny :) W okresie świątecznym idealny z uszkami, na co dzień do picia w kubku, a jako krokiety lub paszteciki. Polecam wszystkim. Barszcz jest robiony dwa dni, dlatego jeśli macie ochotę na pyszny barszczyk(...)spróbuje, na pewno nie będzie żałował.  przepis na uszka znajdziecie tutaj :  Uszka przepis na krokiety znajdziecie tutaj:  Krokiety A teraz zapraszam do przeczytania przepisu na barszcz :) Przepis: Składniki: 2 kg buraków 6 marchewek 3 korzenie pietruszki 1 seler 3 białe części pora 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki lubczyku, 8 ziarenek pieprzu, 6 ząbków

Mój pomysł na
Barszcz czerwony czysty na zakwasie 151

Barszcz czerwony czysty na zakwasie... Intensywnie czerwony, mocno buraczany. Na domowym zakwasie , bez octu czy kwasku cytrynowego. W smaku przypominający nieco sok z kiszonych ogórków. Pełen aromatu czosnku i majeranku. Niezbędny na wigilijnym stole. Składniki: 1 kg buraków; 1,5 litra domowego zakwasu na barszcz czerwony ; 2,5 litra zimnej wody; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera(...)Doprowadzić do wrzenia, po czym jeszcze przez chwilę (około 5 minut), na bardzo małym ogniu, razem pogotować. Ugotowaną zupę ewentualnie jeszcze doprawić do smaku, a następnie przecedzić przez sito. Barszcz podawać z uszkami czy krokietami, jak u mnie. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanego przepisu wychodzi około 4 litrów barszczu. Po dodaniu zakwasu i przypraw barszcz można uzupełnić wodą

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty z sokiem malinowym 153

Barszcz czerwony czysty z sokiem malinowym... Intensywny kolor i smak buraków dopełniony słodyczą soku malinowego. Całość o słodko-kwaśnym posmaku. Niezastąpiony na wigilijnym stole z dodatkiem uszek. Smakowity w towarzystwie krokietów. Polecam!   Składniki: 1,5 kg czerwonych buraków; 2 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; 1 łyżka majeranku; 125 ml domowej roboty soku malinowego; 2,5 litra zimnej wody(...)starte buraki, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować, aż buraki będą miękkie.  Następnie dodać ocet i odstawić barszcz na 3 - 4 godziny, aby nabrał koloru i smaku. Po upływie tego czasu barszcz dokładnie przecedzić i zagotować na małym ogniu. Następnie dodać sok malinowy, majeranek, sól, pieprz i ewentualnie

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony na zakwasie zabielany – kuchnia podkarpacka 12

Barszcz czerwony na zakwasie zabielany – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Kobylnica Ruska, gmina Wielkie Oczy, powiat lubaczowski Jedną z zachwycających cech kuchni podkarpackiej jest wykorzystanie prostych składników w zupełnie nieoczekiwany sposób. Zakwaszanie zupy wodą z kiszonych ogórków czy kwasem z kiszonej kapusty jest powszechne. Jednak użycie kwaśnych jabłek czy żytniego zakwasu do zakwaszenia czerwonego barszczu już nie. Takie dania są nie tylko(...)smaczne i zaskakujące. Są unikatowe i to one stanowią o wyjątkowości naszej regionalnej kuchni. Przepis, który dzisiaj przytaczam, zaintrygował mnie wykorzystaniem żytniego zakwasu w połączeniu z zabielaniem śmietaną. W barszczu tym dominuje smak warzyw, w tym oczywiście czerwonych buraków i lekko kwaśny smak żytniego zakwasu. Smaczne, zdrowe i niepowtarzalne danie. Wypróbujcie koniecznie :) Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Kobylnicy Ruskiej pochodzi

Trzeci talerz
Wigilijny barszcz czerwony czysty na zakwasie 40

Poznaj jak w prosty sposób przygotować czysty wigilijny barszcz czerwony na własnym zakwasie. Przepis w mojej rodzinie jest od wielu, wielu lat, tak więc jest naprawdę sprawdzony i godny polecenia. Barszcz wychodzi bardzo aromatyczny, po prostu przepyszny. Jest w nim wszystko to co nadaje atmosfery przy wigilijnej wieczerzy. Postaram się wszystkie czynności opisać krok po kroku by każdy miał możliwość(...)spróbować jaki jest pyszny. Składniki na wigilijny barszcz czerwony Zacznę od składników. Aby ugotować barszcz wigilijny potrzebujemy: 1 szklankę zakwasu z buraków 1 kg buraków czerwonych 2 marchewki 1 pietruszkę kawałek pora (około 5 cm) około 1 garstki suszonych grzybów ziele angielskie, liść laurowy, sól, ziarenka pieprzu (wszystkiego około 2-3 sztuki) Odrobina cukru Zobacz jak krok po kroku zrobić

Ania gotuje
BARSZCZ UKRAIŃSKI 39

Barszcz ukraiński to zupa warzywna z dodatkiem buraka ćwikłowego. Barszcz przygotować można wyłącznie z warzyw lub dodać do niego również mięso. W barszczu poza marchewką czy pietruszką znaleźć można fasolę, kapustę a co niektórzy dodają także grzyby. Barszcz podawany jest najczęściej z kwaśną śmietaną i świeżo krojonym koperkiem. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Barszcz(...)ukraiński Składniki na barszcz ukraiński. 1 łyżka masła 10 dkg kapusty włoskiej 1,5 l bulionu 1 ząbek czosnku 1 cebula (6 dkg) 30 dkg buraka ćwikłowego 15 dkg marchwi 10 dkg selera korzeniowego 5 dkg pora 20 dkg ziemniaków 20 dkg białej fasoli z puszki 5 dkg korzenia pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 dkg pomidorów

MeCooks
Barszcz czerwony z ziemniakami. Barszcz z wyspą. 35

Barszcz czerwony z ziemniakami. U mnie w domu rodzinnym potocznie nazywany barszcz z wyspą. To zdecydowanie smak mojego dzieciństwa, kiedyś za nim przepadałam. Przyznam się, że nie jadłam go w takiej wersji ładnych parę lat. Dla wielu z Was taka forma podania barszczu pewnie będzie sporym zaskoczeniem, ale spróbujcie chociaż raz. Ziemniaki też można podać osobno np. z jajkiem sadzonym(...)barszczu można również dodać jajko ugotowane na twardo. W mojej wersji wegetariańskiej ziemniaki są okraszone cebulką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Barszcz czerwony z ziemniakami – barszcz z wyspą. Składniki 1-2 kg buraków 4 ziela angielskie 1 liść laurowy sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny 50 ml śmietanki słodkiej 30 % Dodatkowo

To co lubię - gotuję i polecam
Prosty czerwony barszcz (bez zakwasu) 55

Prosty czerwony barszcz (bez zakwasu) Lubicie czerwony barszcz? My uwielbiamy. Dziś polecam Wam prosty czerwony barszcz bez zakwasu. Pyszny i szybki w przygotowaniu. Choć zawsze polecam go ugotować wcześniej, by smaku się ładnie przegryzły. Taki czerwony barszcz wyśmienicie smakuje z tortellini, uszkami, pierogami, krokietami lub pasztecikami. Ja go lubię również pić od tak w kubeczku, gdy pogoda za oknem(...)rozpieszcza. Barszcz wspaniale rozgrzewa. Jeśli szukacie przepisu na pyszne drożdżowe paszteciki, to polecam Wam te: Drożdżowe paszteciki z mięsem Paszteciki na przyjęcie – z serem, papryką i pieczarkami Kapuśniaczki, czyli paszteciki z kapustą i grzybami Składniki: 2 litry wody 500 g buraków + 2 opakowania suszonych buraczków Amkez (wzbogacają smak) włoszczyzna: 2-3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, pół selera

Słodkie okruszki
Przepisy na Wigilię: Najprostszy buraczany zakwas 61

Prościej już zakwasu zrobić nie można. Cztery składniki wystarczą, żeby przygotować doskonałą bazę do wigilijnego barszczu z uszkami. Można go zrobić z wyprzedzeniem, zabutelkować, zalać wierzch oliwą i do lodówki, gdzie postoi nawet kilka tygodni. Oto najprostszy przepis na buraczany zakwas. „Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym zakwasie burakowym” – pisała pod koniec XIX wieku (dość niezrozumiałą dziś polszczyzną) Lucyna Ćwierczakiewiczowa(...)buraków” płucze, obiera, przekrawa większe bulwy „kładzie w dzieżkę lub gliniane naczynie”, zalewa przegotowaną wodą i stawia w ciepłym miejscu, np. „w kuchni za kominem” „Za cztery dni najdalej barszcz będzie zdatny do użycia”. Prędszy zakwas Drugi sposób – „prędszy” – jest następujący: „wziąć kawałek, mniej więcej pół funta, razowego chleba lub pytlowego, pokrajać w kawałki, włożyć w półgarncowy garnek, wkrajać

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Najprostszy buraczany zakwas 94

Prościej już zakwasu zrobić nie można. Cztery składniki wystarczą, żeby przygotować doskonałą bazę do wigilijnego barszczu z uszkami. Można go zrobić z wyprzedzeniem, zabutelkować, zalać wierzch oliwą i do lodówki, gdzie postoi nawet kilka tygodni. Oto najprostszy przepis na buraczany zakwas. „Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym zakwasie burakowym” – pisała pod koniec XIX wieku (dość niezrozumiałą dziś polszczyzną) Lucyna(...)obiera, przekraja większe bulwy „kładzie w dzieżkę lub gliniane naczynie”, zalewa przegotowaną wodą i stawia w ciepłym miejscu, np. „w kuchni za kominem” „Za cztery dni najdalej barszcz będzie zdatny do użycia”. Prędszy zakwas Drugi sposób – „prędszy” – jest następujący: „wziąć kawałek, mniej więcej pół funta, razowego chleba lub pytlowego, pokrajać w kawałki, włożyć w półgarncowy garnek

Niedzielny kucharz
Barszcz wigilijny 80

chceszli dobriim poliewke barszczowum wiicznicz, teda czasi maiowego naschbirai lisszcia barszczowego…”. Tak zaczyna się najstarszy przepis na barszcz wigilijny, pochodzi z XVI wieku i był barszczem białym. Nie robiło się go na burakach tylko na liściach ziela barszczowego, zakwaszonego kwasem dzieżowym z żytniej mąki i podprawiano jajkami. Szał na buraki zaczął się za czasów Władysława Jagiełły. Najpierw przyrządzano(...)kwas buraczany, zwany barszczem, z lubością pito go na surowo – pewnie ze względu na fakt „pokrzepiania przepitych”. Barszcz gotowano na wywarze warzywnym z dodatkiem mięty i doprawiano przyprawami „zagranicznymi”. Z czasem przyprawy zostały wyparte przez suszone grzyby. Tradycyjny barszcz wigilijny, jak wszystkie potrawy na wigilijnym stole, ma być potrawą postną. Poznajcie mój sposób na idealny barszcz. Sposób na zakwas

ladykitchen
barszcz ukrainski postny 256

Barszcz ukraiński - najbardziej znana, popularna i można nawet powiedzieć, że narodowa zupa na Ukrainie. Posmakujecie jej w każdym ukraińskim domu, restauracji czy zajeździe. Co ciekawe, w każdym z tych miejsc, ten barszcz może mieć inny smak, ponieważ, jak to się mówi na Ukrainie, "Każda gospodyni gotuje barszcz po swojemu" Przedstawiam przepis, na postny barszcz ukraiński - taki jaki gotuje się(...)święta bożonarodzeniowe i w trakcie postu, na Ukrainie. W ten sposób gotować barszcz nauczyłam się od rodziny mojego męża i moich ukraińskich przyjaciół. Barszcz ten rożni się troszkę od tego barszczu ukraińskiego jaki gotowany był, w moim domu, w Polsce (ten przepis przedstawię w innym poście). Zapraszam Składniki : Ponieważ zupę gotuje na 2-3 dni, wszystkie składniki podane

Kulinarnie z Polką na Kresach
Barszcz czerwony czysty z wywarem z suszonych grzybów 121

Barszcz czerwony czysty z wywarem z suszonych grzybów... Intensywnie czerwony, mocno buraczany. Na wywarze z suszonych grzybów. Z dodatkiem majeranku. Znakomity z uszkami czy krokietami. Smak i aromat polskiej Wigilii Bożego Narodzenia. Składniki: 2,5 kg czerwonych buraków; 3 litry zimnej wody +  1 litr wody do ugotowania grzybów. 500 ml wywaru z suszonych grzybów;  50 g suszonych grzybów(...)zimnej wody i ugotować. Po ugotowaniu wywar przecedzić, nie wylewać - powinno go być około 500 ml. Buraki obrać, umyć, pokroić na kawałki. Do dużego garnka, w którym będzie gotowany barszcz, włożyć pokrojone buraki, dodać sól, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, obrane i zmiażdżone ręką/nożem ząbki czosnku i zalać 3 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu

Gospodyni Miejska
Zupa z botwinką. Barszcz czerwony z botwiną 55

Zupa z botwinką. Barszcz czerwony z botwiną . Botwina to liście, buraki i łodygi buraka ćwikłowego, a botwinką to zupa, rodzaj barszczu. Uwielbiam jeść botwinkę w maju i czerwcu, gdyż to królowa wiosennych zup, obok zupy szczawiowej i kapuśniaku z młodej kapusty . Łapcie mój dzisiejszy przepis na barszcz czerwony z botwiną, czysty niezabielany śmietaną ani jogurtem jak w chłodnikach. Sezonowy barszcz(...)czerwony, czyli zupa nowalijkowa. Zabielaną zupę – botwinkę z dukanymi ziemniakami, tłuczonymi, czyli z puree z ziemniaków ze skwarkami z boczku uwielbia Piotrek, ja zaś lubię chłodniki lub czysty barszcz z dodatkiem botwiny. Ta wiosenna zupa, przygotowywana jest na domowym bulionie, soku z kiszonych buraków i z młodymi liści buraczków, łodyg i małych korzeni buraka. Barszcz jest bez śmietany, można

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tradycyjny wielkanocny biały barszcz na zakwasie 46

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Na naszym wielkanocnym stole zawsze musiał pojawić się biały barszcz. Ja dalej kultywuję tę rodzinną tradycję i co roku gotuję tę pyszną zupę. Koniecznie musi ona być przygotowany na domowym zakwasie, a jego smak powinna wzbogacać własnoręcznie zrobiona biała kiełbasa. Biały barszcz czy żurek? Tylko teraz nasuwa się nam pytanie czy to ma być biały(...)barszcz czy żurek? Jaka jest różnica między tymi zupami, a że jednak nie ma żadnej? Już spieszę z wyjaśnieniami. Oczywiście te dwie zupy różnią się miedzy sobą, podstawowa sprawa to sposób w jaki są one zakwaszane. Wszystkie zupy zakwaszane przy pomocy naturalnych kwasów owocowych czy warzywnych, to barszcze, natomiast te gotowane z dodatkiem z zakwaszanej mąki, to są żury

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas buraczany 136

buraczany Został niecały tydzień do Świąt! Już w przyszłym tygodniu usiądziemy z rodzinami przy wigilijnym stole. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie tego stołu bez prawdziwego barszczu czerwonego zrobionego na bazie zakwasu z buraków. Jest on dla mnie kwintesencja Świąt, symbolem, bez którego się nie liczą… Nie musi być 12-stu wigilijnych potraw na stole, ale barszcz(...)musi być Tradycyjny barszcz z uszkami Kiedyś w tym barszczu pływały zawsze pierogi, a raczej uszka. Jednak odkąd zaczęłam żywić się zgodnie z dietą Paleo oraz ketogeniczną stanęły one pod dużym znakiem zapytania. Przepis na pierogi zgodny z dietą Keto i Paleo ma jeszcze status „In Progress” i nie wiadomo czy doczeka debiutu w tegoroczne Święta… Jednak myślę

Modern Cave Girl
Barszcz na zakwasie 111

będzie barszcz nad barszcze. Poza tym można go zrobić z wyprzedzeniem. W tym roku starałam się, żeby wszystkie wigilijne dania, które można zrobić wcześniej, a barszcz można, były zrobione wcześniej a nie na ostatnią chwilę, wszystkie na raz, wśród pokrzykiwań i histerii (jak to nakazuje staropolska tradycja). Wiem, że im się więcej napracujemy, tym bardziej pokażemy, że kochamy naszych bliskich(...)tradycji nastrój na święta ma być stonowany, bo przecież post i nie ma co się cieszyć na zapas. Na pewno jednak dobry barszcz poprawi wszystkim humor. Jest to też jedna z najzdrowszych zup – pod warunkiem, że jej nie przegotujemy – bo zakwas buraczany to doskonały probiotyk. Najlepiej byłoby jeść ją przez cały rok. Jedyny minusem domowego barszczu jaki przychodzi

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania