barszcz - 2781 przepisów (strona:2/186)

Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków 86

Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków... Lekko chrzanowa zupa. Zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków. Z dodatkiem suszonych grzybów. Smaczna odmiana tradycyjnego barszczu białego. Idealna dla przeciwników gęstych zup.   Składniki: 1 mała marchewka; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 liść laurowy; 5 ziarenek ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 2 ząbki czosnku; 2,5 litra zimnej(...)wody; 375 ml soku z kiszonych ogórków; 1 łyżka chrzanu ze słoiczka; 1 torebka barszczu białego Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody lub 300 ml  domowego zakwasu na barszcz biały ; 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżeczka majeranku; Pęczek natki pietruszki; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy

Gospodyni Miejska
Barszcz Sosnowskiego – jak rozpoznać 75

ciągu kilku ostatnich dni możemy śledzić wzrost różnego rodzaju doniesień na temat Barszczu Sosnowskiego. Niestety bardzo często dziennikarze wykazują się brakiem rzetelności i nie „odrabiają” zadania domowego myląc rośliny i tak jak to było już kilka razy na Onecie wstawiają do artykułu zdjęcia Arcydzięgla – roślinę leczniczą i przyprawową, bardzo znaną i cenioną, uprawianą od dawna w ogrodach(...)przyklasztornych. Można również zaobserwować pewne niepokojące zjawisko. Dla niektórych ludzi każda roślina z białymi kwiatami zebranymi w baldach jest barszczem. Niestety cierpią przez to nikomu nie robiące rośliny (głównie z rodziny selerowatych) takie jak Dzięgiel leśny, Potocznik wąskolistny, Marchewnik anyżowy, Trybula leśna czy wspomniany już wcześniej Arcydzięgiel. Rozumiem, że można się pomylić w przypadku Barszczu zwyczajnego ( Heracleum sphondylium ), który jest

Piąty radzi
Barszcz biały na zakwasie 69

Barszcz biały na domowym zakwasie... Kremowy, lekko kwaśny i chrzanowy. O pięknym czosnkowym zapachu. Z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy. Mocno majerankowy. Pyszny! Składniki: 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 liść laurowy; 4 ziarenka ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek(...)smaku lub 2 kostki rosołowe; 2,5 litra zimnej wody; 2 czubate łyżki chrzanu ze słoiczka; 500 ml domowego zakwasu na barszcz biały lub 1 torebka barszczu białego Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody; 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżka majeranku; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy

Gospodyni Miejska
Zakwas na czerwony barszcz 78

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami... Powoli zaczynamy się zastanawiać nad świątecznym menu... Myślę, że to odpowiedni moment, żeby nastawić zakwas na czerwony barszcz. Barszcz na zakwasie ma zdecydowanie inny smak, niż ten zwykły barszcz upichcony na szybko ze świeżych buraków. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Ja do przygotowania nie daję razowego(...)jego brak wydłuży nam nieco czas kiszenia się zakwasu, ale przecież do Świat jeszcze mamy trochę czasu, a  według mnie ta metoda jest bezpieczniejsza. Zakwas na czerwony barszcz Składniki: 1,5 kg buraków Przegotowana woda - tyle, żeby zakryła pokrojone buraki 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli kamiennej Wykonanie: W gorącej wodzie rozpuszczamy sól, odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Przepis na Barszcz Czerwony Wigilijny 58

Witam serdecznie Przepis na barszcz czerwony wigilijny , zapewne każdy ma swój własny przepis na barszcz na wigilię ale może komuś przepis się przyda i go wykorzysta . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 2 litrów barszczu na wywar warzywny : 2 litry wody 1 marchew (około 180 g) 1 korzeń pietruszki (około 130 g) kawałek pora (około 30 g) 1 cebula(...)kawałek korzenia selera (około 60 g) 3 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 1 1/2 listka laurowego na wywar grzybowy : 20 g suszonych grzybów 600 ml wody na barszcz czerwony : 800 g buraków czerwonych (przed obraniem) 3 łyżki stołowe soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta pieprzu czarnego szczypta pieprzu cayenne (papryki ostrej) sól opcjonalnie

Uwaga Babcia Gotuje
BARSZCZ BIAŁY NA ZAKWASIE: czysty 12

Tradycyjny barszcz biały fot. Moja Książka Kucharska Przepis na tradycyjny biały barszcz na zakwasie pszennym.         Tradycyjny, świąteczny barszcz biały gotowany na wywarze jarzynowym i grzybowym. Barszcz doprawiony czosnkiem i zabielany śmietaną. Czysty barszcz podajemy z ziemniakami okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny i posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Jako wkładkę do barszczu można podać białą(...)kiełbasę parzoną  i jajka ugotowane na twardo. Na barszcz biały używamy zakwasu dobrze wystałego, po 3-4 dniach kwaszenia. Jak zrobić domowy barszcz biały na zakwasie - wypróbowany, prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Korzystajcie z przepisu  i ulepszajcie go :) Polecam. Barszcz biały na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska  Oto składniki i przyprawy na barszcz

Moja Książka Kucharska
PRZEPISY NA ŚWIĘTA: RUBINOWY BARSZCZ WIGILIJNY Z USZKAMI 22

Czysty, rubinowy barszcz wigilijny, który robi się sam. Do tego uszka z miękkiego cista bez jajek, które, jak to uszka, wymagają trochę pracy. Duet doskonały. Polecamy! Patentów na robienie barszczu wigilijnego jest sto tysięcy, a jak mówią różni ludzie, może nawet jeden więcej (kto zgadnie skąd zaczerpniety jest ten cytat temu zrobimy uszka na święta). Testowaliśmy wiele z nich(...)najprostszy, choć wymagający trochę czasu. Pokrojone, nieobrane ćwikły zalewamy zimną wodą, dodajemy jabłka i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy przez 2-3 godziny. Powstanie aromatyczna, esencjonalna, słodka podstawa do barszczu. Barszcz wigilijny pozostaje już tylko przyprawić. Ilość przypraw to już sprawa gustu. Tak samo jak kwestia zakwasu. Można go dodać dla podkręcenia smaku, ale kto nie lubi

Niedzielny kucharz
Barszcz grzybowy z Cmolasu - kuchnia podkarpacka 18

Barszcz grzybowy z Cmolasu - kuchnia podkarpacka Na północy Podkarpacia, na skraju Puszczy Sandomierskiej, biały barszcz od pokoleń był, a w wielu domach nadal jest, codziennym posiłkiem, od którego zaczyna się dzień. Na Kolbuszowszczyźnie, od Raniżowa po Siedlankę, od Cmolasu po Kupno, barszcz ten przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej i wody – bez czosnku, ziół i innych dodatków(...)zakwas raz w roku wykorzystuje się do przygotowania wigilijnego barszczu grzybowego. Danie to jest niezwykle proste, a jednocześnie ma niepowtarzalny smak, który zawdzięcza wywarowi z prawdziwków i wspomnianemu zakwasowi. Barszcz grzybowy jest bardzo aromatyczny i lekko kwaśny. Podaje się go z ugotowanymi osobno ziemniakami. Barszcz grzybowy to specjalność mojej teściowej. Nie wyobrażam sobie bez niego Wigilii. Zachęcam do przygotowania

Trzeci talerz
Przepis na Kiszenie Barszczu . Jak zrobić kwas buraczany 58

Witam serdecznie Przepis na ukiszenie barszczu z buraków czerwonych . Przedstawię dwa rodzaje kiszonego barszczu różniące się pomiędzy sobą składem . Tak przygotowany kiszony barszcz można użyć do przygotowaniu barszczu wigilijnego lub pić go samego dla zdrowia . Oba barszcze są bardzo smaczne chociaż ja osobiście wolę przepis pierwszy z warzywami . Do ukiszenia pierwszego barszczu będziemy potrzebować : 1200 g buraków czerwonych małą marchew(...)ząbki czosnku 60 g czerstwego chleba razowego około 2 l przegotowanej letniej wody słój 3 litrowy lub inne naczynie Link do filmu z przygotowania : Przepis na kiszenie barszczu  https://www.youtube.com/watch?v=NG8bhvqhe4Q Przygotowanie : Wodę zagotowuję i odstawiam do wystudzenia – letnią wodą zaleję warzywa w słoju . Buraki , marchew , pietruszkę , seler obieram i płuczę . Obrane i wypłukane warzywa kroję na mała kawałki

Uwaga Babcia Gotuje
Wege szary barszcz na zakwasie z kaszą i otrębami 25

Szary barszcz ponieważ nie jest zabielany śmietaną :) Wersja bezmięsna. Składniki: naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami 1,5 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 3 ząbki czosnku 1 mała cebula pół szklanki kaszy jęczmiennej suszony majeranek W bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela laurowe oraz podsmażoną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje dodajemy kaszę(...)gotujemy ją aż zmięknie. Później wlewamy około 1,5 szklanki zakwasu z mąką żytnią i otrębami. I gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Barszcz podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami i koperkiem. Szary, bezmięsny barszcz z kaszą

Bon Appetit Małgorzaty
Barszcz wigilijny 61

Składniki: 1 marchewka kawałek selera 1 pietruszka 1 szklanka wywaru z suszonych grzybów (1 garść suszonych grzybów gotujemy do miękkości - grzyby zostawiamy do farszu do uszek, a wywar do barszczu) kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe ocet lub sok z cytryny do smaku koncentrat z buraków (domowy lub gotowy - lubię koncentrat firmy Kraku s) 2 ząbki(...)Kiedy warzywa będą miękkie, wyłączamy gaz. 2. Do wywaru warzywnego dodajemy wywar grzybowy, koncentrat z buraków (ilość wedle uz nania do smaku), całość podgrzewamy (ale nie zagotowujemy). 3. Do barszczu dodajemy zmiażdżone ząbki c zosnku, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Całość przecedzamy i do barszczu dodajemy majeranek. Podajemy z uszkami z grzybami. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Barszcz czerwony z ziemniakami 74

moja ulubiona wersja obiadowa barszczu. Składniki: 3 średnie buraki 3 skrzydełka drobiowe ziele angielskie liść laurowy 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ocet do smaku 1/2 łyżeczki kminku 2-3 łyżki śmietany 18% siekany świeży koperek sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Skrzydełka zalewamy 2 litrami wody, gotujemy, odszumowujemy. Dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, cebulę i pietruszkę oraz(...)jeszcze 2 łyżki tartych buraków. Dodajemy soli i octu do smaku oraz kminek. Chwilę gotujemy. 4. Do miseczki dodajemy śmietanę i dolewamy chochlę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do barszczu. 5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i siekany koperek. Zagotowujemy. 6. Barszcz podajemy z gotowanymi ziemniakami. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Barszcz ukraiński dla alergika 73

wersji nadaje się również dla małych dzieci. Buraki zawierają dużo łatwo przyswajalnego żelaza, więc polecane są zwłaszcza osobom zagrożonym anemią. ziemniaki 1 kg mieszanka warzyw na barszcz (lub świeże: 3 buraki, 2 marchewki, fasolka szparagowa) filet z kurczaka lub indyka      około 200 g czosnek (niekoniecznie) 2 ząbki liść laurowy majeranek świeży koperek kleik ryżowy (lub mąka ryżowa(...)jabłko, liść laurowy, czosnek, dodatkowo można jeszcze dorzucić ziarna pieprzu i ziela angielskiego jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak. Zalać wodą tak, aby przykryć warzywa. Ugotować warzywa do miękkości. Barszcz niestety traci przy tym swój intensywnie czerowny kolor, więc jak zakończymy gotowanie najlepiej dodać  2-3 szklanki  świeżego soku z buraków i jabłek (lub ewentualnie soku/barszczu z kartonu

głodny alergik
Barszcz czerwony wigilijny 150

każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje nie zmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień przed wigilią Składniki; 1,5 do 2 kg buraków  wywar z warzyw lub kostka rosołowa, (cebula,marchewka, pietruszka, seler) 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka suszonych grzybów(...)robi się brązowawy! Po ugotowaniu nie wyciągamy buraków, odstawiamy rondel i dokładamy jednego surowego buraka pokrojonego na ćwiartki oraz obieramy szarą renetę ze skórek i same skórki wkładamy do barszczu. Całość zostawiamy do dnia następnego. Na drugi dzień łyżką cedzakową wyciągamy wszystko, w rondlu zostaje tylko czysty barszczyk, który podgrzewamy i doprawiamy do smaku

Apetyczna babeczka
Zakwas z buraków na barszcz 80

Zakwas z buraków na barszcz – dla nas niezbędny składnik barszczu, także barszczu wigilijnego. Nie uznajemy barszczu z proszku czy nawet „kupnego” zakwasu na barszcz. Z całego serca zachęcamy Was do przygotowania własnego zakwasu z buraków na barszcz – to naprawdę nie jest trudne, ani czasochłonne – przygotowujecie zakwas w parę minut i zostawiacie w spokoju na jakiś(...)czas – i to wszystko! Naturalny zakwas z buraków na barszcz to nie tylko niezbędny składnik prawdziwego barszczu, ale także witaminowa bomba! – można po prostu pić szklaneczkę dziennie – jest naprawdę pyszny. My nasz zakwas z buraków na barszcz przygotowujemy na świeżych burakach, jak najbardziej jędrnych, przegotowanej wodzie, lekko osolonej, dodajemy czosnek, laur, ziele angielskie i trochę skórki chleba

Pociąg Do Kuchni