chleb - 23876 przepisów (strona:2/1592)

Automat do wypieku chleba marki Unold 121

Zdjęcie: www.unold.de Dzisiejszym wpisem powrócimy nieco do korzeni. Do podstaw naszego bloga. Założyłem go ponad 5 lat temu właśnie pod wpływem nowego zakupu jakim był automat do wypieku chleba. Tak mnie to wciągnęło, że postanowiłem podzielić się tymi wszystkimi fajnymi przepisami z szerszym gronem. Dość szybko okazało się jednak, że chcę więcej i więcej. Że taki automat do dopiero początek(...)mojej przygody. Dość szybko zacząłem piec chleby w piekarniku. Jest z nimi więcej roboty więc większą satysfakcję mi to dawało. Potem zaczęła mi pomagać Madzia i blog się przekształcił w ogólnokulinarny. I taki jest do dzisiaj. Tak na marginesie wspomnę, że niedługo do tych wszystkich smakołyków dołączą jeszcze sery (nowa pasja Madzi) i nalewki - moja nowa pasja. Ale wróćmy

Marder&Marder Manufacture
Chleb wieloziarnisty drwala 7

Czym jest chleb drwala? Najogólniej ujmując jest to wieloziarnisty chleb z dodatkiem nasion. Najczęściej są to pestki dyni, słonecznik i siemię lniane. Jest to jeden z najbardziej lubianych gatunków chleba na naszym stole. Polecany zwłaszcza na ciepło z rozpuszczającym się na nim masełku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Chleb wieloziarnisty drwala 5 z 1 głos Autor: Paweł Clad Danie: Chleb Kuchnia(...)Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Porcje 4 porcje Przygotowanie 1 godz.  30 min. Pieczenie 35 min. Kalorie 300 kcal Przedstawiamy sprawdzony domowy przepis na chleb wieloziarnisty drwala. Lekki i sycący chleb do wykonania w domu. Prosty przepis na chleb. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 g mąki pszennej typ 750 150 g mąki żytniej

ProstePesto.pl
Chleb pomorski 256

Wśród moich kuchennych akcesoriów pojawiły się niedawno nowe foremki do pieczenia. Ani silikonowe, ani pokryte powłoką przeciwdziałającą przywieraniu, ani żadne inne cudo. Zwykłe stalowe formy do pieczenia chleba, używane w piekarniach, i do kupienia w hurtowni lub sklepie z wyposażeniem dla piekarni. Przed pierwszym użyciem taką formę należy odpowiednio przygotować. Trzeba dobrze oczyścić z wszelkich zanieczyszczeń, następnie całą pokryć cienką(...)rodzaju powłoką nieprzywieralną (mądrzejsi używają bardzo, oj bardzo mądrego słowa „antyadhezyjną”). Przed umieszczeniem ciasta chlebowego w formie należy ją dobrze w środku natłuścić - uzywam oleju lub smalcu. Po upieczeniu chleb z takiej formy wyskakuje sam, bez niczyjej pomocy. Nie trzeba pukać, stukać, ani podważać nożem. Wystarczy odwrócić formę do góry nogami, a chleb z niej sam wypada. Jedyne

Grahamka, weka i kajzerka
Jak upiec dobry chleb – razowy, pszenny, a może orkiszowy? Trzy przepisy 116

jest najważniejsze, aby upiec dobry chleb? Zapach świeżo upieczonego chleba roznoszący się po domu, a potem po całej kuchni… Nic się nie może z nim równać. W domu naszych babć taki zapach pojawiał się praktycznie codziennie. Domowy chleb był codziennością. Jednak teraz wiele osób nie pisze już chleba. Dlaczego? Być może uważacie, że jest to zbyt skomplikowane, zbyt trudne(...)bardziej mylnego. Przygotowanie domowego chleba jest naprawdę łatwe. Niektóre przepisy są bardzo proste i wymagają od nas minimalnego wkładu. Aby jednak chleb się udał potrzebujemy dobrych składników i czasu. Bez względu na to czy wybierzemy klasyczny chleb na zakwasie czy szybkie pieczywo na drożdżach czas odgrywa tu kluczową rolę . Podobnie jak cały proces wyrabiania ciasta . Ale jeszcze ważniejsza jest mąką

Słodkie okruszki
Akademia pieczenia chleba: CHLEB nr 1- drożdżowy chleb pszenny 28

wiecie, że dzieje chleba sięgają 12 tysięcy lat? Jest coś magicznego w chlebie, ja uwielbiam cały jego proces przygotowywania, tak naprawdę to nic trudnego, trzeba mieć tylko trochę cierpliwości i w odpowiednim czasie mieszać, składać itd. Sama chleb piekę już kilka dobrych lat, zazwyczaj jest to chleb na zakwasie, ale to już trochę inna bajka, dojdziemy do tego, zresztą(...)blogu znajdziecie już przepis na zakwas chlebowy i klika przepisów, ale zaczniemy wszystko od początku, od podstaw. Otwieram „akademię pieczenia chleba”. Co tydzień w piątek dodam nowy przepis na chleb, na początku będą to wypieki drożdżowe (chleby, bułki, chałki itd.), bo są dużo łatwiejsze i naprawdę trzeba się postarać, aby nie wyszło. A tak jeszcze z historii

greenscarf
Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) 558

Chleb paleo z mąki migdałowej wyglądem i smakiem bardzo zbliżony jest do zwykłego chleba pełnoziarnistego , można z niego także zrobić pyszne kanapki. Wiele chlebów paleo bazuje na mące kokosowej i smakiem bardziej przypominają ciasto, za to ten chleb ma lekki posmak orzechowy dzięki mące migdałowej, ale poza tym smakuje jak prawdziwy chleb. To chleb bezglutenowy, bez zbóż, prawdziwie paleo. Kanapka(...)prezentuje się bardzo apetycznie, ale osobie na początku żywienia paleo, bardzo stęsknionej za smakiem chleba, chyba bardziej będzie smakowała zwykła kromka z masłem. Ten chleb paleo także świetnie nadaje się na grzanki czy tosty , można go też go zapiec z plasterkiem żółtego sera, o ile oczywiście jadasz sery. Jak więc zrobić taki smakowity i bezglutenowy chleb

PaleoSMAK
Chleb na zakwasie z żurawiną 41

Tekst przeczytasz w 5 min Ciekawa jestem czy lubicie chleb z suszoną żurawiną? Dziś upieczemy właśnie taki chleb, chleb na zakwasie z dodatkiem żurawiny. Dzięki temu, że chleb upiekłam w garnku żeliwnym ma on pyszną grubą i chrupiącą skórkę no i oczywiście fantastyczny lekko wilgotny miękisz. Dodatki, których będziecie potrzebować poza suszoną żurawiną, to siemię lniane odrobina miodu oraz kawa(...)Inka. Do upieczenia chleba niezbędny będzie mocny zakwas żytni. Chleb na zakwasie z żurawiną [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Składniki na zaczyn 80 g aktywnego zakwasu 100 g wody 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej grubej 50 g mąki pszennej typ 450 Składniki na ciasto właściwe 320 g wody

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem 133

znowu wróciłam do pieczenia chlebów! Ostatnio szczególnie upatrzyłam sobie ciężkie chleby  razowe żytnie na zakwasie z dużą ilością ziaren i otrębów. Ich przygotowanie jest bardzo proste, należy tylko wymieszać wszystkie składniki, a potem czekać aż nasz chleb wyrośnie. Dziś jednak na blogu pojawił się nieco lżejszy chleb. Wypatrzyłam go u zaprzyjaźnionej Breni z bloga  Kuchnia Breni . Brenia jest(...)mistrzynią jeśli chodzi o pieczenie chleba, więc nie miałam żadnych obaw korzystając z jej przepisu. Zapraszam Was na pyszny chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem. Domowy chleb najlepszy! Na blogu znajdziecie mnóstwo innych przepisów na chleby na zakwasie: Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie Razowy

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na zakwasie: przepis na razowy chleb żytni 67

Dzisiaj pokażę Wam przepis na pełnoziarnisty chleb na zakwasie na bazie mąki żytniej i pszennej bądź w wersji 100% żyto. Chlebek jest prosty w przygotowaniu, choć czasochłonny. Jednak zapewniam Was, warto na niego czekać! W ciągu ostatnich kilku miesięcy uczyłam się piec chleby na zakwasie pod czujnym okiem znawców piekarstwa, stąd trochę przestój na blogu. Ale już wróciłam i chcę(...)pokazać jak zrobić pyszny chleb na zakwasie, z chrupiącą skórką, niepowtarzalnym smakiem i wilgotnym miękiszem. Mniam! Sama technika pieczenia chlebów jest prosta, lecz pełna niuansów, co jednak komplikuje sytuację. Nie mogę nazywać się ekspertem, ale trochę się już nauczyłam dzięki wspaniałym specjalistom z grupy Piekarnicza Brać , więc czuję się gotowa aby podzielić się tą cząstką wiedzy ze światem (szczególne podziękowania

A to pestka
Chleb kaszubski na podmłodzie 237

prawda na liście produktów regionalnych tradycyjny chleb kaszubski jest chlebem żytnim, z dodatkiem ziemniaków i maślanki, wypiekanym w podłużnych formach, ale w branży piekarniczej od dawna funkcjonował „przemysłowy” odpowiednik tego chleba. Najstarszy ślad, na który udało mi się natrafić, to norma branżowa BN-77/8073-10 (z roku 1977). Chleb został wykonany metodą dwufazową na podmłodzie żytniej. Pierwsza faza to przygotowanie(...)podmłody z drożdży, wody i połowy przeznaczonej na chleb mąki, w tym przypadku z całości mąki żytniej. Druga faza to przygotowanie ciasto właściwego, w której dodaje się drugą połowę mąki (cała pszenną) i resztę składników przewidzianych poniższą recepturą: Chleb wyrasta w koszykach lub w prostokątnych foremkach (w tym drugim przypadku można dodać troszeczkę wody zwiększając wydajność ciasta). Co prawda powinien

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Borodinsky - żytni razowy rodem z Rosji 197

Anegdota mówi, iż żona jednego z rosyjskich generałów chcąc zagrzać wojska w przeddzień bitwy pod Borodino, upiekła partię bochenków razowego chleba żytniego, dodając nasiona dzikiej kolendry, które zebrała tego dnia. Prawda mówi, że kwaśny chleb żytni był w Rosji od wieków. Zdrowy rozsądek mówi zaś, że byłoby to niemożliwe, nawet dla bardzo troskliwej i pracowitej żony generała, upiec chleb żytni(...)wielu tysięcy rosyjskich żołnierzy (może tylko dla kilku wybranych oficerów). Podczas pieczenia chleba Borodinsky w całym domu roztacza się zapach kolendry i pieczonego chleba. Po upieczeniu powinien odleżeć swoje kilkanaście godzin, ale odczekać ten czas to niezmiernie trudne zadanie, bo na ten chleb ma się ochotę jak tylko dotrze do nas jego aromat... Składniki (na 2 foremki

Grahamka, weka i kajzerka
Kaszubski chleb na podmłodzie - październikowa piekarnia 197

Piekarnia październikowa. Tym razem pieczemy wg przepisu Marcina, prowadzącego blog Grahamka,weka i kajzerka . Chleb na drożdżach. Bez zakwasu. Przyznaję, że podchodziłam do przepisu ostrożnie. Od kiedy piekę chleby na zakwasie, rzadko zdarza mi się piec chleby wyłącznie drożdżowe. Wyjątkiem są chleby tostowe. Główny powód jest taki, że te na zakwasie dłużej utrzymują świeżość, poza tym lubię chleby kwaśne(...)tego brakuje mi w drożdżowych. Chleb Marcina okazał się miłą niespodzianką.  Muszę przyznać, że przypominał mi i wyglądem i smakiem chleby sprzedawane w dawnych czasach, ale nie te z prywatnych piekarni, tylko te najzwyklejsze, które można było kupić w każdym sklepie, a przecież nawet te zwykłe, były o niebo lepsze niż dmuchane dzisiejsze. I rzecz najważniejsza - wyjątkowo długo chleb

Stare Gary
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką oraz recenzja kamienia do pieczenia chleba BAKERO 127

Stało się - mam kamień do pieczenia :) Czytelnicy mojego bloga zapewne wiedzą, że namiętnie piekę pizzę, chleby i bułeczki. Do pełni szczęścia brakowało mi tylko magicznego kawałka granitu. Kiedy pojawiła się możliwość testowania kamienia do pieczenie BAKERO , nie wahałam się ani chwili!  Żegnajcie niedopieczone, zakalcowate pizze i klapnięte chleby! Od dziś w mojej kuchni goszczą tylko chrupkie i rumiane(...)wypieki. Na pierwszy ogień (czy też kamień:) poszedł fantastyczny chleb z orzechami włoskimi i marchewką mistrza Hamelmana. Granitowe kamienie BAKERO są bardzo ładnie wycięte i wypolerowane na rogach. Mój ma wymiar 30x40, czyli mieszczący się na standardowej blasze piekarnika .  Kolor to Granit Grey Tiny. Kamienie dostępne są w kilku kolorach, możecie je obejrzeć i zakupić na stronie

Ivka w kuchni
Chleb pieczony na liściu kapusty 13

Jeśli do tej pory niezbyt często robiliście domowy chleb, mam dla was przepis, który zmieni ten stan rzeczy. Chleb pieczony na liściu kapusty jest tak prosty i tak smaczny, że będziecie chcieli jeść go każdego dnia. Tak naprawdę nie potrzeba do niego zbyt wiele – wystarczy świeże, domowe masło i odrobina soli. No i może odrobina silnej woli(...)format: 4, ad_newpage: true, ad_basket: true, ad_container: 'ceneoaffcontainer393965', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: false, ad_showRank: false }; Jak zrobić prosty zaczyn na chleb? Przygotowując domowe pieczywo, wiele osób (zwłaszcza tych, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowym wypiekiem chleba) sięga po drożdże, obawiając się zakwasu. Niesłusznie, ponieważ wbrew pozorom zrobienie zakwasu nie jest wyjątkowo

okolicepalnika.pl