Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem... Chrupiąca, złocista skórka, oprószona słonecznikiem. Miękkie wnętrze, również pełne ziaren słonecznika. Unoszący się aromat świeżo upieczonego chleba. Słonecznikowa pychota! Składniki: 500 g mąki pszennej; 1 szklanka mąki żytniej razowej; 3/4 szklanki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu; 3/4 łyżki soli; 50 g świeżych drożdży; 500 ml ciepłej wody; 1 jajo. Sposób przygotowania(...)miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie chleb posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem po wierzchu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 60 minut. Na czas pieczenia chleba umieścić
Gospodyni Miejskajuż pisałam w jednym ze starszych wpisów, czasami gdy mam totalnego lenia przy okazji pieczenia chleba lubię korzystać z gotowych i sprawdzonych mieszanek. Takowe znalazłam w sklepie internetowym Chleb na zdrowie.pl . Jest to już kolejny chleb, który piekę z ich mieszanek, ale ten wyjątkowo podbił moje serce, a właściwie moje podniebienie... Co ważne mieszanki nie zawierają konserwantów(...)Chleb wileński jest chlebem w 100% żytnim, dodatkowo słód i kminek nadają mu fantastyczny smak i zapach. Chleb wileński Składniki: 1 opakowanie mieszanki na chleb wileński 100% żytni 400 g wody Wykonanie: Wodę podgrzewamy do 30 stopni C. Zawartość obu torebek zalewamy wodą i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy
Kulinarne przygody Gatitychyba mój ulubiony chleb. Stety, niestety, bo jednak wolałabym żeby był na mące orkiszowej, która jest zdrowsza od typowej pszennej. Cóż, nie przeskoczę tego. Próbowałam już tylu wersji chlebów, że głowa mała. Na różnych rodzajach mąk, na gryczanej też. Na drożdżach świeżych, suszonych, na samym zakwasie. Z żurawinami, pestkami dyni i innymi płatkami owsianymi. Część z Was pewnie zapyta(...)mieszać zakwas z drożdżami. Już spieszę z odpowiedzią. Bo chleb na samym zakwasie potrzebuje więcej czasu na wyrośnięcie, a nie zawsze jest na to czas. Drożdże powodują, że taki chleb rośnie dosłownie maksymalnie 2 godziny, ten na zakwasie jak się sfoszy, rośnie nawet paręnaście. To po co ten zakwas, skoro można upiec chleb na samych drożdżach? No można, ale już
KardamonovyWspaniały smak dzieciństwa: chleb w jajku. Dziś to popularne danie w myśl zasady nie marnowania jedzenia filozofii zero waste. Któż z nas nie pamięta tego pysznego przysmaku, którym zajadaliśmy się w młodości? To danie jest tak smaczne i proste, że może warto przypomnieć sobie jego smak? Zobacz z czym jeszcze podawać chleb w jajku. Przepis na chleb w jajku jest(...)bardzo prosty i szybki w zrobieniu. Z potrawą poradzi sobie każdy. Zamiast wyrzucać czerstwy chleb, zobacz, jak w 2 prostych krokach usmażyć pyszną przekąskę na śniadanie lub kolację. Chleb w jajku polecam także w diecie wegetariańskiej, po usmażeniu na maśle lub oleju. Chleb w jajku – składniki: Kaloryczność: 220 kcal w 100 g. 4 kromki chleba pszennego (koniecznie czerstwego
Ania gotujeStatystyczny Polak zjada co roku około 50 kilogramów chleba - tak wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywieniowej. Ilość ta systematycznie spada - od 2000 roku ilość spożywanego pieczywa zmniejszyła się o niemal 30 kilogramów. Dlaczego tak się dzieje? Powodów jest kilka. Niektórzy uważają, że tuczy, inni wskazują na to, iż jego jakość spada, a jeszcze inni podkreślają(...)jest za drogi. Sporo w tym prawdy - chleb w sklepach często jest chemicznie ulepszany, a jego cena nie jest już tak niska, jak jeszcze kilka lat temu. Pieczywo coraz częściej przegrywa z płatkami, makaronami i różnego rodzaju przekąskami. To błąd. Dietetycy podkreślają, iż chleb powinien stanowić jeden z głównych elementów piramidy żywieniowej. Warunkiem jest to, aby był wypieczony z dobrej
Moja smaczna kuchniaJapoński chleb mleczny Hokkaido Przepis na chleb tostowy lub kanapkowy długo świeży. Japoński chleb mleczny Hokkaido na zasmażce wodnej tangzhong zachowuje świeżość znacznie dłużej niż inne chleby pszenne. Pod tym względem dorównuje mu jedynie chleb orkiszowo konopny . Przepis na chleb mleczy Hokkaido jest długi, ale to dlatego, że starałam się wszystko bardzo dokładnie opisać. Japoński chleb na zaczynie(...)tangzhong jest w rzeczywistości bardzo łatwy do przygotowania. Jeśli zawsze żyjesz w biegu i na wszystko brakuje Ci czasu, skorzystaj z przepisu na nocny chleb mleczny Hokkaido. Znajdziesz go na końcu artykułu. Chleb mleczny na zasmażce wodnej tangzhong jest bardzo miękki i puszysty. Co to jest tangzhong Tangzhong znana jako zasmażka wodna, to pasta z mąki gotowanej
Cztery FajeryCzas czytania: 3 min W moim menu znajdziecie sporo przepisów na szybkie pieczywo z różnego rodzaju mieszanek mąk i dodatków, ale ten chleb to numer jeden! Pewnie zdarza się to i w Waszych domach, że jakimś cudem wieczorem okazuje się, że nie ma chleba! Co wtedy? Oczywiście można pojechać do sklepu i coś kupić, tylko co można dostać późnym(...)wieczorem w sklepie? Najpewniej dostaniemy stare pieczywo lub foliowane z długim terminem przydatności! To chyba już lepiej zrobić naleśniki niż jeść taki chleb. A co, kiedy jednak chcemy zjeść pyszną kanapkę na kolację?! Odpowiadam, chleb codzienny, to jest rozwiązanie w nagłych wypadkach i nie tylko. Przykryć wierzch foremki folią spożywczą i odstawić na około 20 – 30 minut w bardzo
SprawdzonaKuchnia.plMyślę, że taki uniwersalny przepis na chleb pszenny codzienny przyda się nam obecnie bardzo Nigdy nie sądziłam, że umiejętność pieczenia chleba może być tak bardzo ważna i przydatna. Dzięki temu wizyty w sklepach mogę ograniczyć naprawdę do minimum. Do tej pory traktowałam pieczenie chleba trochę jako moją fanaberię, chęć jedzenia zdrowego, dobrego chleba. A teraz proszę… Mam w rękach(...)byle jaką umiejętność A tak na poważnie, to nie wiem dlaczego duża część osób reaguje pukaniem się w głowę, na informację, że piekę od wielu lat sama chleb. Pieczenie chleba nie jest jakąś bardzo skomplikowaną czynnością. Ja lubię eksperymentować, próbować nowych przepisów, ale jeśli nie jesteście tak wymagający, kupujecie latami jeden rodzaj chleba w osiedlowym sklepiku, to wystarczy nauczyć się
Mieszam w GarnkuJego nazwa sugeruje, że służy jedynie do wypieku chleba. Niech Cię to nie zmyli! Ja bez tego urządzenia nie wyobrażam sobie już swojej kuchni. Użytkuję go od ponad 2 lat i zebrane przez ten czas doświadczenie chciałabym Ci przekazać w tym wpisie. Odwlekałam zakup automatu przez pół roku, jak nie rok, bo nie byłam pewna czy będę z niego(...)korzystać. Tak jak i Ty myślałam, że służy on jedynie do wypieku chleba. Zdecydowałam się na ten krok, gdyż chciałam nauczyć się, a jednocześnie ułatwić sobie wypiek domowego pieczywa. Im dłużej go używałam, tym bardziej upewniałam się o jego zaletach i poznawałam jego nowe funkcje, które są bardzo przydatne. Ten pomocnik kuchenny wyrobi za Ciebie każde ciasto, które musiałbyś zagniatać
Fabryka pomysłówDOMOWY CHLEB Z GOTOWEJ MIESZANKI DOBRY POCZĄTEK DLA DOMOWYCH PIEKARZY Domowy, ciepły i pachnący chleb to marzenie nie jednego domowego piekarza. Wiele z Was bardzo często pyta mnie o różne wskazówki przy pieczeniu chleba, staram Wam się podpowiadać jak tylko mogę i na ile mi pozwala moja wiedza w tym temacie. A temat głęboki i szeroki. Pieczenie chleba nie jest(...)łatwą czynnością. Gdyby tak było, to w każdej dowolnej piekarni czy sklepie, dostępne były puchate, piękne i mocno wypieczone bochenki chleba na samym zakwasie. Ale tak nie jest ;-(. Zazwyczaj możemy kupić chleb na drożdżach, albo na wszelkiej maści spulchniaczach i dodatkach gotowych suszonych zakwasów i nazw, które trudno czasem rozszyfrować. Kusicie się o czytanie tej małej etykiety na chlebie
SMYKWKUCHNIDOMOWY CHLEB Z GOTOWEJ MIESZANKI DOBRY POCZĄTEK DLA DOMOWYCH PIEKARZY Domowy, ciepły i pachnący chleb to marzenie nie jednego domowego piekarza. Wiele z Was bardzo często pyta mnie o różne wskazówki przy pieczeniu chleba, staram Wam się podpowiadać jak tylko mogę i na ile mi pozwala moja wiedza w tym temacie. A temat głęboki i szeroki. Pieczenie chleba nie jest(...)łatwą czynnością. Gdyby tak było, to w każdej dowolnej piekarni czy sklepie, dostępne były puchate, piękne i mocno wypieczone bochenki chleba na samym zakwasie. Ale tak nie jest ;-(. Zazwyczaj możemy kupić chleb na drożdżach, albo na wszelkiej maści spulchniaczach i dodatkach gotowych suszonych zakwasów i nazw, które trudno czasem rozszyfrować. Kusicie się o czytanie tej małej etykiety na chlebie
SMYKWKUCHNInajlepszy chleb jaki do tej pory jadłam Każdy upieczony własnoręcznie chleb jest jedyny w swoim rodzaju i wyjątkowy…. ale ten chleb pszenny na zakwasie jest po prostu szefem wszystkich szefów Chrupiąca skórka i wspaniały miąższ tego chleba zachwycą każdego. Magia tego chleba wynika z jego idealnych proporcji. Piekłam go już trzy razy i za każdym razem wychodzi boski Inaczej(...)podają źródła ja podzieliłam ciasto na dwa bochenki, bo bałam się, że jeden duży bochenek to będzie za duże obciążenie dla mojego wysłużonego piekarnika. Największa męczarnia to czekanie aż chleb przestygnie….;) Tak w ogóle to chyba przestanę zaglądać na blogi specjalizujące się w chlebowych wypiekach… bo za każdym razem dochodzą kolejne pozycje na mojej liście do zrobienia
UgotujmyTo.plDawno nie było u mnie chleba…;)! Naprawdę trudno mi się powstrzymać przed pieczeniem następnych bochenków, bo nie dość, że każdy domowy chleb jest pyszny i każdy inaczej smakuje, to jeszcze takie samodzielne pieczenie daje mnóstwo radości :)! Co odwiedzam zaprzyjaźnione blogi, to moja lista z przepisami do zrobienia się wydłuża…. trudno mi się powstrzymać :)! Jednak jeszcze więcej mam radości(...)stracili pracę, ale z drugiej strony jakby cena i jakość były do zaakceptowania, to ludzie nie przestawaliby w nich kupować. Tak mi się wydaje…. Dzisiaj zapraszam Was na chleb polski, tradycyjny, który znalazłam na blogu smakowekubki.com i muszę powiedzieć, że chleb tak smakuje jak wygląda czyli wspaniale… Nie dodałam do niego tylko kminku, bo za nim nie przepadamy
UgotujmyTo.plChleb orkiszowy... Złocisty, o miękkiej skórce. Upieczony z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Na bazie drożdży. Prosty w przygotowaniu. Pyszny w smaku. I łatwy w krojeniu. Polecam! Składniki: 650 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); 450 ml ciepłej wody; Opakowanie drożdży suchych Instant (7 g); 2 łyżeczki soli; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżka oleju; 1 jajo do posmarowania(...)drożdżowego, ale można także ręcznie). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i uformować podłużny bochenek. Chleb ułożyć na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką. Bochenek posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem, ponacinać i posypać płatkami owsianymi. Chleb piec w piekarniku nagrzanym
Gospodyni MiejskaZapomniałam dokarmić zakwas ! I już z pieczenia chleba byłyby nici, gdyby nie to, że przypomniało mi się, że mam jeszcze w domu gotowe mieszanki chlebowe. Znalazłam je jakiś czas temu w sklepie internetowym Chleb na zdrowie.pl . Jest to już kolejny chleb, który piekę z tych gotowych mieszanek i co dla mnie ważne, nie zawierają one konserwantów(...)Chleb drwala to chleb pszenno-żytni z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i lnu. Chleb drwala Składniki: 1 opakowanie mieszanki na chleb drwala 310 g wody o temperaturze 30 stopni Wykonanie: Opakowanie zewnętrzne zawiera 3 torebki. Zawartość średniej torebki wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie do miski wsypujemy zawartość pozostałych 2 torebek
Kulinarne przygody Gatity