chleb - przepisów 14527

  1. Niemiecki chleb żytni z ziarnami
    Niemiecki chleb żytni z ziarnami

    Krótkie śledztwo wykazało, iż przepis zaczerpnięty z rosyjskojęzycznego blogu, a właściwie kanału filmowego Rus Brot na YouTubie, to chleb niemiecki, zwany też „Dreikornbrot”. Oczywiście na blogach niemieckojęzycznych przepisów nw ten chleb w bród, i to w różnych wariacjach, ale ku mojemu zdziw ieniu jest ich bardzo du ż o na blogach pisanych cyrylicą. Czy chleb rzeczywiście jest niemiecki, tego(...)jednak z racji tego, iż jest bardzo łatwy do zrobienia ch leb , i bardzo smaczny zarazem, warty więc wypróbowania. A jako że wczoraj go upiekłem - teraz też warty polecenia. Chleb został wybrany do marcowej piekarni Amber , zaś wyboru dokonał Jacek z blog u Przepisy na domowy ser i chleb . W porównaniu z przepisem źródłowym dokonałem jednej zmiany - zamiast melasy

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  2. Akademia CookUp - Chleb pszenny
    Akademia CookUp - Chleb pszenny

    cudowniejszego zapachu niż zapach pieczonego chleba! W tym zapachu jest coś kojącego! Pozwala nam się zrelaksować i daje poczucie bezpieczeństwa - dokładnie - bezpieczeństwa! Myślę, że ten zapach przenosi nas do czasów dzieciństwa. Mnie ten zapach przypomina jeżdżenie z Tatą do piekarni po najlepsze bagietki! Byłam wtedy smarkulą, ale zamykając oczy jestem w stanie przywołać tamte wspomnienia - letnie przedpołudnie, nierówne schody(...)domu, choć w ostatnim czasie częściej drożdżowe, bo z zakwasowym jakoś nie mogliśmy się zgrać i ciągle mieliśmy sporo pytań i wątpliwości. I kiedy tylko zobaczyłam zajęcia z chleba pośród spotkań Akademii w CookUp od razu zaczęłam się zastanawiać nad tym co wiem, a czego jeszcze chciałabym się nauczyć i dowiedzieć! W planie zajęć było przygotowanie chleba pszennego na zakwasie

    Przepis pochodzi z bloga Plate of Joy, prowadzonego przez plate_of_joy.

  3. Worek lniany, część 3. Test i podsumowanie.
    Worek lniany, część 3. Test i podsumowanie.

    TUTAJ . Dla niewtajemniczonych przypomnę: dostałem lniany worek z AleWorek.pl . I postanowiłem go przetestować, tzn. sprawdzić, czy faktycznie w takim worku pieczywo dłużej zachowuje świeżość. Upiekłem więc dwa identyczne chleby i jeden trzymałem w tym worku, a drugi w reklamówce. Zresztą wszystko to możecie przeczytać w dwóch powyższych linkach. A dzisiaj pora na najważniejszy wpis czyli właśnie test. Zajął mi kilka(...)jego przebiegu przeczytacie poniżej. A na koniec będzie moje podsumowanie i uwagi. DZIEŃ 1: Oba chleby są świeże, upieczone kilkanaście godzin wcześniej. Więc żadnej sensacji nie będzie, co zresztą było do przewidzenia. Oba smakują identycznie. DZIEŃ 2:  Tak samo jak dzień wcześniej. Oba chleby zupełnie świeże, jakby dopiero upieczone. Zresztą razowe na zakwasie mają to do siebie, że długo

    Przepis pochodzi z bloga Marder&Marder Manufacture, prowadzonego przez Matka Teresa.

  4. Chleb "w ciemno" i rollercoaster, czyli jak upiec 47 chlebów naraz.
    Chleb "w ciemno" i rollercoaster, czyli jak upiec 47 chlebów naraz.

    zielony gaj...". Nudy. I tak właśnie trochę z nudów, surfując sobie - oczywiście po internecie, przecież nie wśród wzburzonych fal, gdzie mogą na mnie czyhać wygłodniałe rekiny - trafiłam na TEN chleb.  Zaiskrzyło! I to jak! Straciłam dla niego głowę! Niesiona dalej na fali - oczywiście emocji, napisałam o moim odkryciu na FB.    I co w tym wielkiego? Każdy pisze(...)wiem jak to się stało? Jakim cudem wsiedliście ze mną do tej nabierającej coraz większego rozpędu kolejki i jechali tak zupełnie "w ciemno" ?! Dlaczego? Między zagniataniem mojego chleba, a wysyłaniem przepisów do kolejnych osób, mój Synek mnie zapytał  "I oni ci tak po prostu uwierzyli?"  Uwierzyliście. Dziękuję! Nie rozumiem, jak i dlaczego, ale może właśnie o to chodzi

    Przepis pochodzi z bloga KUCHARNIA, prowadzonego przez KUCHARNIA Anna Maria.

  5. Biały chleb na zakwasie z dodatkiem drożdży
    Biały chleb na zakwasie z dodatkiem drożdży

    Cudownie chrupiąca skórka i mięciutki środek to jest to, co wyróżnia ten chleb. Dzięki dodatkowi drożdży nie potrzebuje wielu godzin wyrastania i wielokrotnego wyrabiania. U mnie po upieczeniu połowa chleba od razu jest zjadana, bo trudno oprzeć się temu cudownemu zapachowi i smakowicie trzeszczącej skórce, gdy naciśnie się na chleb. Ten przepis to kombinacja kilku innych i efekt moich poszukiwań(...)idealny, codzienny chleb i z pewnością na długo zagości na moim stole, bo jest pyszny i niezbyt skomplikowany, co ma dla mnie duże znaczenie. Dzięki uprzejmości Młyna Kopytowa , który zaopatrzył mnie w spory zapas mąki pewnie dalej będę eksperymentować z różnymi chlebami, ale jak na razie to mój numer 1. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 z Młyn Kopytowa

    Przepis pochodzi z bloga Smakołyki i koraliki, prowadzonego przez Kasiawa.

  6. Przepis na szybki chleb
    Przepis na szybki chleb

    Zaczęłam piec chleb. Zawsze wydawało mi się, że to iście trudne zadanie a okazało się zupełnie proste. Przynajmniej ten pierwszy etap, bo do drugiego, czyli pieczenia chleba na zakwasie jeszcze nie doszłam… Wszystko w swoim czasie. Na razie, żeby się nie zniechęcić zaczynam od tych najprostszych przepisów. Proste i łatwe a jakie pyszne:)! Zapach takiego pieczonego w domu chleba(...)zaczyn, zajmuje mi to kilka minut, w sobotę rano poświęcam mu następne kilka minut, zostawiam do wyrośnięcia a potem piekę i już! Świeży domowy chlebek na wyciągnięcie ręki:)! Robię chleb raz w tygodniu, bo ogólnie staramy się ograniczać spożywanie węglowodanów i słodyczy ale w końcu nie dajmy się zwariować… coś się człowiekowi w życiu należy:)! A zresztą gotowanie

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  7. Chleb z miodem
    Chleb z miodem

    Wspominałam ostatnio, że mam w kolejce do publikacji kilka przepisów na chleby i oto pierwszy z nich… chleb z miodem, pszenno-żytni, na zakwasie Wspaniały… wilgotny z chrupiącą skórką i lekko pachnący miodem. Najbardziej nam smakował z masłem i szklanką mleka. Na tyle pyszny, że już kilkakrotnie go piekłam. Bardzo lubię takie przepisy gdzie przy minimalnym nakładzie pracy(...)osiąga się takie wspaniałe efekty Choć od dość niedawna piekę chleby to robiłam już chleby bardziej pracochłonne. Z lepszymi i gorszymi efektami Mimo że uwielbiam cały ten proces tworzenia własnego bochenka to nie zawsze mam na takie pracochłonne przepisy wystarczająco czasu. Dlatego takie proste przepisy jak ten bardzo mi się podobają. Nam bardzo ten chleb pszenno-żytni z miodem smakował

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  8. Chleb wieloziarnisty
    Chleb wieloziarnisty

    uwierzyć, że został tylko miesiąc do Bożego Narodzenia… Mam teraz tyle do zrobienia, a tu trzeba zacząć przygotowywać świąteczne menu. Oprócz tradycyjnych dań będę musiała też wybrać jaki chleb przygotować, a to będzie bardzo trudne. Jest tyle pysznych chlebów, które już upiekłam a jeszcze tyle czeka przepisów do wypróbowania, że trudno będzie się zdecydować. Jednym z przepisów, które chętnie(...)powtórzyła na Święta jest ten przepis na chleb wieloziarnisty. Mięciutki środek z dużą ilością ziaren i chrupiąca skórka to jest to, co bardzo mi zasmakowało i dlatego bardzo go polecam…:) Zapraszam na przepyszny chleb wieloziarnisty :)! Chleb wieloziarnisty Składniki: Namaczanka: 28 g płatków owsianych 28 g ziaren słonecznika 28 g nasion dyni 28 g siemienia lnianego 28 g sezamu

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  9. Chleb na zakwasie z mielonym lnem
    Chleb na zakwasie z mielonym lnem

    samą metodą - co ok 24 dosypuje do niego mąkę, wlewam wodę i mieszam - zakwas ma mieć mniej więcej wygdląd i konsystencję majonezu. Gdy wiem, że będę piekła chleb dokarmiam zakwas i czekam około 3 godzin (wszystko zależy od temperatury otoczenia) gdy zakwas pięknie bąbelkuje i jest "wzburzony" oznacza to, że jest gotowy do pieczenia. Istnieje mnóstwo przepisów na chleb(...)zakwasie, różnią się one między sobą przede wszystkim proporcjami mąki, dodatkami smakowymi i ksztaltami chleba. Wypróbowałam około 10 róznych przepisów, ale nie szukam nowych bo mam swój ulubiony, idealny i taki, który można poddawać dowolnym modyfikacjom a chleb i tak się uda. 0,5 l buzującego zakwasu 0,5 kg mąki 0,25 l wody 1 łyżeczka soli

    Przepis pochodzi z bloga Z butelką mleczka w tle, prowadzonego przez mycha_1018.

  10. Chleb pszenny z płatkami owsianymi
    Chleb pszenny z płatkami owsianymi

    Chleb pszenny z płatkami owsianymi... Złocisty, z chrupiącą skórką. Z dodatkiem płatków owsianych. Obsypany ziarnami. Pyszny, domowy!   Składniki: 500 g mąki pszennej; 500 ml ciepłej wody; 25 g świeżych drożdży; 1/2 łyżeczki białego cukru; 1 łyżeczka soli; 4 łyżki płatków owsianych, górskich; 2 łyżki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu; 2 łyżki pestek dyni + odrobina(...)posypania po wierzchu; 2 łyżki ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu; 2 łyżki mleka do posmarowaniu po wierzchu chleba. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać ciepłą wodę. Dodać płatki owsiane, cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  11. Chleb graham
    Chleb graham

    Wyprawa do młyna zaowocowała wejściem w posiadanie sporej ilości mąki graham, która nie mogła wiecznie stać na półce. Na pierwszy ogień zatem poszedł najprostszy chleb graham, na który przepis znalazłem przeglądając różne blogi. Przepis jest bardzo prosty, nie jest pracochłonny. Jedyne odstępstwo od pierwowzoru to odrobina cukru, aby drożdże miały większą ochotę popracować trochę, oraz odrobina słodu pszenicznego(...)wyrastania pod przykryciem na 1 godzinę, lub jeśli jest taka konieczność - na dłużej. Ciasto musi zwiększyć swoją objętość co najmniej dwukrotnie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C. Jeśli chleb wyrastał w koszyku, wyłóż go na oprószoną blachę. Wyrośnięty chleb posyp mąką, wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i odstaw na kratkę do wystygnięcia. Chleb

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  12. Chleb litewski
    Chleb litewski

    miesiąc Amber zaprosiła nas do swojej   piekarni . Tym razem wspólnie upiekłyśmy chleb litewski, który na tę okazję zaproponowała Kamila z bloga Ogrody Babilonu .  Przygotowanie chleba litewskiego wymaga trochę pracy i czasu, ale gwarantuję Wam, że efekt końcowy jest tego wart. Chleb jest upieczony z ciasta potrójnie zakwaszonego, pachnie kminkiem, ma delikatny wilgotny miąższ i miękka skórkę. Jest doskonały(...)Chleb litewski Proporcje na 2 keksówki o wymiarach 26 x 12 cm Czas przygotowania: ok. 21 godzin Składniki Zaczyn/ciasto potrójnie zakwaszane: 50 g aktywnego płynnego zakwasu żytniego* 220 g  mąki żytniej razowej typ 2000 230 g wody Ciasto właściwe: 100 g otrębów żytnich 200 g wrzącej wody 2 łyżki kminku 350 g mąki

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  13. Chleb oliwkowy, czyli wrześniowe pieczenie
    Chleb oliwkowy, czyli wrześniowe pieczenie

    wspólne, tym razem wrześniowe pieczenie za nami ! Z radością obserwuję, że rośniemy w siłę :-). Za każdmy razem jest nas coraz więcej !  Kolejne wyzwanie dla nas to tym razem chleb oliwkowy i focaccia. Przygotowała je dla nas Wisła z bloga Zapach chleba  na zaproszenie Amber z bloga Kuchennymi drzwiami . Chleb wyszedł bardzo smaczny, ładnie wyrósł, w środku powstały piękne(...)fakt chyba mówi sam za siebie :) Dziękuję wszystki piekarkom za wspólne wrześniowe pieczenie ! I czekam na kolejne :-). Listę wszystkich blogerek, które piekły  z nami znajdziecie poniżej przepisu. Chleb oliwkowy, czyli wrześniowe pieczenie (wg. J. Hamelmana) Składniki na 2 małe chleby: Zaczyn płynny 30 g aktywnego zakwasu pszennego 150 g mąki pszennej chlebowej 650 180 g wody Ciasto chlebowe

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  14. Wiejski chleb francuski na  zakwasie
    Wiejski chleb francuski na zakwasie

    cyklu   Wypiekanie na śniadanie   w ten weekend zmierzyłyśmy się francuskim wiejskim chlebem na zakwasie. Przepis wybrała dla nas jak zwykle  Małgosia , a pochodził on z bloga  Bea w kuchni . W oryginalnym przepisie była mąka pszenna i żytnia; żytnią zastąpiłam mąką orkiszową 2000. Chleb mimo, że długo się(...)prawidłowym wyrośnięciem udał się doskonale. Jest bardzo smaczny, pięknie pachnie, kojarzy mi się z wakacjami na wsi... i ta chrupiąca skórka ! Wiejski chleb francuski na  zakwasie Składniki na duży bochenek: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  15. Chleb paleo bananowy (z mąką ziemniaczaną)
    Chleb paleo bananowy (z mąką ziemniaczaną)

    Większość chlebów bananowych jest dość wilgotna, przez co nie tylko smakiem, ale i konsystencją odbiegają od tradycyjnego pieczywa. Mąka ziemniaczana daje dość suche wypieki, więc postanowiłem użyć ją do chleba bananowego. Rezultat wyszedł znakomity – chleb bananowy z mąką ziemniaczaną! Jak zrobić tak smacznie wyglądający chleb? Przepis na chleb bananowy z mąką ziemniaczaną : mąka/skrobia ziemniaczana – 1,5 szklanki(...)pieca. Piecz w 180° przez 50-60 minut (do suchego patyczka). Gotowe! Czytaj więcej o składnikach: Mąka w kuchni paleo | Jajka omega-3 – samo zdrowie czy marketing? Gotowy chleb jest słodkawy (ma w końcu miód i banany), ale nie za bardzo. Ja dodałem nieco pokrojonych drobno rodzynek (na zdjęciu powyżej taki właśnie chleb), przez co wyszedł nieco słodszy. Mimo słodkości

    Przepis pochodzi z bloga PaleoSMAK, prowadzonego przez Grzegorz.

  16. Na powrót. Ciepły i pachnący domem. Chleb.
    Na powrót. Ciepły i pachnący domem. Chleb.

    będę za nim tęsknić.  Choć zawsze zabieram go ze sobą, znika po paru dniach i później pozostaje po nim jedynie parę okruchów i tęskne wspomnienie.   Chleb. Domowy chleb. Polski chleb. Jedyny taki na świecie.  Najlepszy.  Nie ma sobie równych.  To pierwsza rzecz jakiej zawsze mi brak, gdy wyjeżdżam. To pierwsza rzecz, jaką zjadam zaraz(...)masłem wtapiającym się między dziurki. Czasami spełnia się marzenie o piętce, opruszonej lekko podpieczoną mąką. Pełnia szczęścia! Najdłuższa rozłąka trwała 4 miesiące. Ponad 16 tygodni marzeń o kromce prawdziwego chleba. Prawie 120 dni wśród nijakich, suchych i gąbczastych prostokątów, których termin ważności przekraczał często wytęsknioną datę powrotu do domu, do chleba, do kromki z masłem i białym serem.  Teraz

    Przepis pochodzi z bloga KUCHARNIA, prowadzonego przez KUCHARNIA Anna Maria.

  17. Chleb Młynarza -  pszenny
    Chleb Młynarza - pszenny

    Odkryłam niedawno przepyszną stronę z pięknymi chlebami. To strona Zapach Chleba, i na niej właśnie znalazłam  ten  przepis. Daleko mi do oryginału, ale chleb wyszedł smaczny , więc mimo iż nie jest jeszcze tak ładny jak ten ze strony Zapach Chleba to i tak warto się nim pochwalić. To mój pierwszy chleb wyrastający w koszyku do chleba!  składniki(...)godziny. W czasie wyrastania należy ciasto  co 45 minut  odgazować * Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i ułożyć w dokładnie posypanym mąką koszyku, łączeniem do góry. Chleb wyrasta do dwóch godzin, prawie podwajając swoją objętość. Przed pieczeniem, bochenek naciąć głęboko, przynajmniej 3 cm. Piec z parą, w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 30-40 minut. *przełożyć ciasto

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  18. Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Hamelman'a
    Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Hamelman'a

    prostu pyszny! Orzechy są miękkie,  marchewka nadaje piękny kolor ,a w smaku nie jest wyczuwalna. Chleb daje się kroić na cieniutkie kromki, znakomicie pasuje do serów. Bardzo, bardzo polecam! składniki zaczyn   140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody 30 g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 320 g mąki pszennej(...)nagrzać piekarnik do 240 st. C.  Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.    Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  19. Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem Hamelman'a
    Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem Hamelman'a

    Następny z listy chlebów Hamelman'a. Chleb z pieczonym czosnkiem. Czosnek uwielbiam, więc byłam bardzo ciekawa efektów. Muszę przyznać, że trochę się rozczarowałam. Dałam trochę więcej czosnku niż w przepisie, mimo to, jak dla mnie, nie był on mocno wyczuwalny. Sam chleb natomiast wyszedł mi chyba trochę zbyt zbity. Ale to oczywiście może być wina(...)moja a nie przepisu. Mimo wszystkich moich zastrzeżeń chleb smaczny, może kiedyś do niego wrócę. składniki zaczyn   180 g mąki pszenna chlebowa 110 g wody 40g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 630 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki pszennej razowa 480 g wody 50 g oliwy z oliwek 20 g soli 5 g drożdży

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  20. Prosty chleb z oliwkami
    Prosty chleb z oliwkami

    Uwielbiam domowe pieczywo, ale nie zawsze mam czas na przygotowanie bardzo czasochłonnych przepisów. Dlatego uwielbiam takie proste przepisy, jak ten na prosty chleb z oliwkami znaleziony na blogu Plate of joy . Chleb ma chrupiącą skórkę i wilgotny miękisz. Jedyną wadą tego chleba jest to, że żeby go przygotować trzeba posiadać lub mieć możliwość pożyczenia garnka żeliwnego. Jestem szczęśliwą posiadaczką takiego(...)garnka od jakiś 2 lat, kupionego w jakieś dobrej ofercie i muszę powiedzieć, że zdecydowanie nie były to pieniądze wyrzucone w błoto…;) Piekę w nim chleby, pieczenie, smażę i gotuję. Obecnie nie wyobrażam sobie, że mogłabym się bez niego obejść…. bo człowiek szybko przyzwyczaja się do dobrego…:) Zapraszam Was na prosty, ale pyszny chleb z oliwkami

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  21. Powrót do codzienności - chleb na poolish
    Powrót do codzienności - chleb na poolish

    trochę duńskim, trochę polskim) i sylwestrowych pysznościach, powoli wracam do normalności. Pisałam, że planuję wyhodować zakwas, to jednak zajmie mi nieco czasu, póki co piekę więc nieco mniej magiczny chleb, bo na drożdżach. Na bardzo małej ich ilości, bo na pół kilograma używam raptem sześciu gram.  W chlebach na poolish zakochałam się od pierwszej próby - są po postu przepyszne(...)zakwasie, dostępne zwykłym śmiertelnikom. Wystarczy odrobina cierpliwości - ciasto potrzebuje duuużo czasu - i wyciągniemy z piekarnika cudnie pachnący bochenek z niesamowicie chrupiącą skórką i zwartym, sycącym miąższem. W takim chlebie dziury wyglądają niemal jak w zakwasowcach. Gwarantuję - jeśli raz spróbujecie, przepadniecie.  Ten chleb smakuje wyjątkowo za sprawą chrupiących ziaren dyni i słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ma rewelacyjną strukturę

    Przepis pochodzi z bloga Pożeraczka, czyli raz adobrze, prowadzonego przez gin.

  22. Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki
    Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki

    Chleb pszenny z suszonymi pomidorami... Domowej roboty, pszenny chleb drożdżowy. O złocistej, chrupiącej skórce i miękkim środku. Z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki. Komu kromkę? Zapraszam!   Składniki: 650 g mąki pszennej; 50 g suszonych pomidorów (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia; 1/4 drobno posiekanej natki pietruszki; 2 łyżeczki soli; 2 łyżki oliwy/oleju ze słoika z suszonymi(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Uformowany bochenek naciąć na górze nożyczkami, posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrósł. Chleb piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  23. CHLEB ZIARNO PRZY ZIARNIE, ORKISZOWO-ŻYTNI, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY
    CHLEB ZIARNO PRZY ZIARNIE, ORKISZOWO-ŻYTNI, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY

    Chleb pełen ziaren, to jeden z pierwszych chlebów, od których zaczynałam swoją przygodę z wypiekaniem chlebów na zakwasie. Jest on z olbrzymią ilością ziaren, dlatego nazwałam go "ziarno przy ziarnie". Można go przygotować zarówno na samej mące żytniej, jak i samej orkiszowej, ja piekę na obydwu tych mąkach po połowie. Do wypieku używam także dwóch rodzajów zakwasu, żytniego i orkiszowego(...)piekę praktycznie wszystkie moje chleby). Każdy z nich nadaje pieczywu niepowtarzalny smak. Można poeksperymentować z zakwasami i dodawać sam żytni, sam orkiszowy lub tak jak ja jeden i drugi po połowie. Różnice smakowe są zauważalne, niemniej wszystkie są bardzo smaczne. Podaję składniki na 2 formy (używam silikonowych z metalową obejmą) o wym.23x8cm (dno formy). Składniki:  - 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

    Przepis pochodzi z bloga Smaczne Zdrowe, prowadzonego przez smacznezdrowe.

  24. Chleb kaszubski na podmłodzie
    Chleb kaszubski na podmłodzie

    drożdże, następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 – 28 °C. Składniki (na chleb a 800 g): cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody 8 g soli 30 g mleka w proszku 15 g roztopionego smalcu mąka ziemniaczana(...)podsypywania koszyka Przygotowanie chleba: Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku

    Przepis pochodzi z bloga Proste Potrawy, prowadzonego przez Proste Potrawy.

  25. Chleb młynarza
    Chleb młynarza

    Przepisem na chleb Młynarza dołączam do 8 edycji   Światowego Dnia Chleba 2013 , kiedy to blogerzy z całego świata właśnie 16 października pieką chleby, a przepisy publikują na swoich blogach. Akcje tę prowadzi Zorra ma swoim blogu Kochtopf . Chleb jest bardzo łatwy do wykonania, dla początkujących proponuję upieczenie go w formie, bo gdy ciasto wyjdzie nam za rzadkie, zamiast pięknego(...)bochenka wyjdzie nam płaski berecik ;). Chleb dołączam również do listy  Na zakwasie i na drożdżach . Chleb młynarza (wg. przepisu Renaty Sh.) Składniki: Zaczyn 65 g mąki pszennej chlebowej 45 g wody 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 365 g maki pszennej chlebowej* 20 g mąki żytniej razowej 2000 250 g wody 1/2 łyżki soli cały zaczyn *Ostatecznie użyłam

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  26. Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami, czyli październikowa piekarnia
    Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami, czyli październikowa piekarnia

    Pora przystąpić do kolejnej akcji wspólnego pieczenia, czyli do październikowej piekarni organizowanej przez Amber  ! Tym razem pieczemy chleb Moniki z bloga  Gotuje bo lubi . Chleb, dzięki swoim dodatkom ma bardzo oryginalny smak. Bardzo szybko zniknął i od razu żałowałam, że upiekłam go tylko z połowy porcji. Drugi raz już nie zrobię tego błędu :). Chleb pięknie wyrósł(...)koszyku i o dziwo nie wyszedł mi beret ;). Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami, czyli październikowa piekarnia Składniki: Zaczyn 3/4 szklanki mąki chlebowej 1/3 szklanki wody 3 łyżki aktywnego zakwasu pszennego Ciasto właściwe 1 szklanka wody 400 g maki pszennej 750 200 g mąki pszennej razowej 3/4 łyżki soli cały zaczyn Dodatkowo: 1 duży

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  27. Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie
    Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie

    Dziś na blogu wariacja na temat   chleba razowego pszenno żytniego , który piekłam już jakiś czas temu. W nowej wersji mąkę pszenną razową zastąpiłam mąką orkiszową 2000, a  do ciasta dodałam jeszcze 2 łyżki ciemnego słodu żytniego. Dzięki temu chleb nabrał pięknego ciemnego koloru i wyjątkowego smaku i zapachu. Przepis ten jest bardzo prosty, a chleb zawsze się(...)udaje. Pamiętajmy tylko, żeby do chleba dodawać aktywny zakwas, to znaczy taki, który był dokarmiony 12 godzin wcześniej. To bardzo istotny element przy pieczeniu chleba na zakwasie,  Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie Składniki I etapu: 100 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g  mąki orkiszowej razowej typ 2000 200 g maki żytniej razowej

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

Wybierz stronę :