chleb - 25628 przepisów (strona:9/1709)

Pieczenie własnego chleba w domu. Wiesz co jesz! 41

Statystyczny Polak zjada co roku około 50 kilogramów chleba - tak wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywieniowej. Ilość ta systematycznie spada - od 2000 roku ilość spożywanego pieczywa zmniejszyła się o niemal 30 kilogramów. Dlaczego tak się dzieje? Powodów jest kilka. Niektórzy uważają, że tuczy, inni wskazują na to, iż jego jakość spada, a jeszcze inni podkreślają(...)jest za drogi. Sporo w tym prawdy - chleb w sklepach często jest chemicznie ulepszany, a jego cena nie jest już tak niska, jak jeszcze kilka lat temu. Pieczywo coraz częściej przegrywa z płatkami, makaronami i różnego rodzaju przekąskami. To błąd. Dietetycy podkreślają, iż chleb powinien stanowić jeden z głównych elementów piramidy żywieniowej. Warunkiem jest to, aby był wypieczony z dobrej

Moja smaczna kuchnia
Japoński chleb mleczny Hokkaido 80

Japoński chleb mleczny Hokkaido  Przepis na chleb tostowy lub kanapkowy długo świeży. Japoński chleb mleczny Hokkaido na zasmażce wodnej tangzhong zachowuje świeżość znacznie dłużej niż inne chleby pszenne. Pod tym względem dorównuje mu jedynie chleb orkiszowo konopny . Przepis na chleb mleczy Hokkaido jest długi, ale to dlatego, że starałam się wszystko bardzo dokładnie opisać.  Japoński chleb na zaczynie(...)tangzhong jest w rzeczywistości bardzo łatwy do przygotowania. Jeśli zawsze żyjesz w biegu i na wszystko brakuje Ci czasu, skorzystaj z przepisu na nocny chleb mleczny Hokkaido. Znajdziesz go na końcu artykułu.   Chleb mleczny na zasmażce wodnej tangzhong jest bardzo miękki i puszysty.   Co to jest tangzhong Tangzhong znana jako zasmażka wodna, to pasta z mąki gotowanej

Cztery Fajery
Chleb codzienny 55

Czas czytania: 3 min W moim menu znajdziecie sporo przepisów na szybkie pieczywo z różnego rodzaju mieszanek mąk i dodatków, ale ten chleb to numer jeden! Pewnie zdarza się to i w Waszych domach, że jakimś cudem wieczorem okazuje się, że nie ma chleba! Co wtedy? Oczywiście można pojechać do sklepu i coś kupić, tylko co można dostać późnym(...)wieczorem w sklepie? Najpewniej dostaniemy stare pieczywo lub foliowane z długim terminem przydatności! To chyba już lepiej zrobić naleśniki niż jeść taki chleb. A co, kiedy jednak chcemy zjeść pyszną kanapkę na kolację?! Odpowiadam, chleb codzienny, to jest rozwiązanie w nagłych wypadkach i nie tylko. Przykryć wierzch foremki folią spożywczą i odstawić na około 20 – 30 minut w bardzo

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenny codzienny na drożdżach 65

Myślę, że taki uniwersalny przepis na chleb pszenny codzienny przyda się nam obecnie bardzo Nigdy nie sądziłam, że umiejętność pieczenia chleba może być tak bardzo ważna i przydatna. Dzięki temu wizyty w sklepach mogę ograniczyć naprawdę do minimum. Do tej pory traktowałam pieczenie chleba trochę jako moją fanaberię, chęć jedzenia zdrowego, dobrego chleba. A teraz proszę… Mam w rękach(...)byle jaką umiejętność A tak na poważnie, to nie wiem dlaczego duża część osób reaguje pukaniem się w głowę, na informację, że piekę od wielu lat sama chleb. Pieczenie chleba nie jest jakąś bardzo skomplikowaną czynnością. Ja lubię eksperymentować, próbować nowych przepisów, ale jeśli nie jesteście tak wymagający, kupujecie latami jeden rodzaj chleba w osiedlowym sklepiku, to wystarczy nauczyć się

Mieszam w Garnku
Szkoła gotowania #3: Dlaczego warto kupić automat do pieczenia chleba? 145

Jego nazwa sugeruje, że służy jedynie do wypieku chleba. Niech Cię to nie zmyli! Ja bez tego urządzenia nie wyobrażam sobie już swojej kuchni.   Użytkuję go od ponad 2 lat i zebrane przez ten czas doświadczenie chciałabym Ci przekazać w tym wpisie. Odwlekałam zakup automatu przez pół roku, jak nie rok, bo nie byłam pewna czy będę z niego(...)korzystać. Tak jak i Ty myślałam, że służy on jedynie do wypieku chleba. Zdecydowałam się na ten krok, gdyż chciałam nauczyć się, a jednocześnie ułatwić sobie wypiek domowego pieczywa. Im dłużej go używałam, tym bardziej upewniałam się o jego zaletach i poznawałam jego nowe funkcje, które są bardzo przydatne. Ten pomocnik kuchenny wyrobi za Ciebie każde ciasto, które musiałbyś zagniatać

Fabryka pomysłów
Domowy chleb i pasta z pieczonych warzyw. 160

DOMOWY CHLEB Z GOTOWEJ MIESZANKI DOBRY POCZĄTEK DLA DOMOWYCH PIEKARZY Domowy, ciepły i pachnący chleb to marzenie nie jednego domowego piekarza. Wiele z Was bardzo często pyta mnie o różne wskazówki przy pieczeniu chleba, staram Wam się podpowiadać jak tylko mogę i na ile mi pozwala moja wiedza w tym temacie. A temat głęboki i szeroki. Pieczenie chleba nie jest(...)łatwą czynnością. Gdyby tak było, to w każdej dowolnej piekarni czy sklepie, dostępne były puchate, piękne i mocno wypieczone bochenki chleba na samym zakwasie. Ale tak nie jest ;-(. Zazwyczaj możemy kupić chleb na drożdżach, albo na wszelkiej maści spulchniaczach i dodatkach gotowych suszonych zakwasów i nazw, które trudno czasem rozszyfrować. Kusicie się o czytanie tej małej etykiety na chlebie

SMYKWKUCHNI
PASTA Z PIECZONYCH WARZYW DO CHLEBA DOMOWEJ ROBOTY 121

DOMOWY CHLEB Z GOTOWEJ MIESZANKI DOBRY POCZĄTEK DLA DOMOWYCH PIEKARZY Domowy, ciepły i pachnący chleb to marzenie nie jednego domowego piekarza. Wiele z Was bardzo często pyta mnie o różne wskazówki przy pieczeniu chleba, staram Wam się podpowiadać jak tylko mogę i na ile mi pozwala moja wiedza w tym temacie. A temat głęboki i szeroki. Pieczenie chleba nie jest(...)łatwą czynnością. Gdyby tak było, to w każdej dowolnej piekarni czy sklepie, dostępne były puchate, piękne i mocno wypieczone bochenki chleba na samym zakwasie. Ale tak nie jest ;-(. Zazwyczaj możemy kupić chleb na drożdżach, albo na wszelkiej maści spulchniaczach i dodatkach gotowych suszonych zakwasów i nazw, które trudno czasem rozszyfrować. Kusicie się o czytanie tej małej etykiety na chlebie

SMYKWKUCHNI
Chleb pszenny na zakwasie 121

najlepszy chleb jaki do tej pory jadłam Każdy upieczony własnoręcznie chleb jest jedyny w swoim rodzaju i wyjątkowy…. ale ten chleb pszenny na zakwasie jest po prostu szefem wszystkich szefów Chrupiąca skórka i wspaniały miąższ tego chleba zachwycą każdego. Magia tego chleba wynika z jego idealnych proporcji. Piekłam go już trzy razy i za każdym razem wychodzi boski Inaczej(...)podają źródła ja podzieliłam ciasto na dwa bochenki, bo bałam się, że jeden duży bochenek to będzie za duże obciążenie dla mojego wysłużonego piekarnika. Największa męczarnia to czekanie aż chleb przestygnie….;) Tak w ogóle to chyba przestanę zaglądać na blogi specjalizujące się w chlebowych wypiekach… bo za każdym razem dochodzą kolejne pozycje na mojej liście do zrobienia

UgotujmyTo.pl
Chleb polski 91

Dawno nie było u mnie chleba…;)! Naprawdę trudno mi się powstrzymać przed pieczeniem następnych bochenków, bo nie dość, że każdy domowy chleb jest pyszny i każdy inaczej smakuje, to jeszcze takie samodzielne pieczenie daje mnóstwo radości :)! Co odwiedzam zaprzyjaźnione blogi, to moja lista z przepisami do zrobienia się wydłuża…. trudno mi się powstrzymać :)! Jednak jeszcze więcej mam radości(...)stracili pracę, ale z drugiej strony jakby cena i jakość były do zaakceptowania, to ludzie nie przestawaliby w nich kupować. Tak mi się wydaje…. Dzisiaj zapraszam Was na chleb polski, tradycyjny, który znalazłam na blogu smakowekubki.com i muszę powiedzieć, że chleb tak smakuje jak wygląda czyli wspaniale… Nie dodałam do niego tylko kminku, bo za nim nie przepadamy

UgotujmyTo.pl
Chleb orkiszowy 157

Chleb orkiszowy... Złocisty, o miękkiej skórce. Upieczony z  mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Na bazie drożdży. Prosty w przygotowaniu. Pyszny w smaku.  I łatwy w krojeniu. Polecam! Składniki: 650 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); 450 ml ciepłej wody; Opakowanie drożdży suchych Instant (7 g); 2 łyżeczki soli; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżka oleju; 1 jajo do posmarowania(...)drożdżowego, ale można także ręcznie). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i uformować podłużny bochenek. Chleb ułożyć na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką. Bochenek posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem, ponacinać i posypać płatkami owsianymi. Chleb piec w piekarniku nagrzanym

Gospodyni Miejska
Chleb drwala 141

Zapomniałam dokarmić zakwas ! I już z pieczenia chleba byłyby nici, gdyby nie to, że przypomniało mi się, że mam jeszcze w domu gotowe mieszanki chlebowe. Znalazłam je jakiś czas temu w sklepie internetowym  Chleb na zdrowie.pl . Jest to już kolejny chleb, który piekę  z tych gotowych mieszanek i co dla mnie ważne, nie zawierają one konserwantów(...)Chleb drwala to chleb pszenno-żytni z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i lnu. Chleb drwala Składniki: 1 opakowanie mieszanki na   chleb drwala 310 g wody o temperaturze 30 stopni Wykonanie: Opakowanie zewnętrzne zawiera 3 torebki. Zawartość średniej torebki wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie do miski wsypujemy zawartość pozostałych 2 torebek

Kulinarne przygody Gatity
Pszenny chleb ekspresowy 33

szybko potrzebowałem chleba. Ale tak naprawdę na szybko. Nie za 3 czy 4 godziny, ale tak bardziej za 1,5 godziny. A nie za bardzo mogłem iść do sklepu. No i co zrobić? Bo to nie tak, że mogłem się wtedy obejść bez tego chleba. Po prostu był mi potrzebny i jednocześnie nie mogłem iść do sklepu. Nie pozostało(...)więc nic innego jak na szybko opracować taką recepturę, która pozwoli mi cieszyć się chlebem za 1,5 godziny. Tak, ja wiem, że chleb to przede wszystkim czas. Że nie da się zrobić prawdziwego chleba nie dysponując czasem. To oczywiście prawda, zawsze to powtarzam. Chleb musi być dobrze wyrobiony, musi się w nim wyrobić siatka glutenowa, musi wyrastać, a najlepiej

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z czarnuszką 63

Czas czytania: 4 min Chleb pszenny z czarnuszką Mam nadzieję, że zakochaliście się już w pieczeniu chleba ! Jeśli jeszcze nie, to może ten przepis zachęci was do domowych wypieków? Jest to jeden z najprostszych domowych chlebów na drożdżach. Ciasto takie zazwyczaj przygotowuję w wieczór przed pieczeniem, a dopiero następnego formuję i piekę chleb. W dzisiejszym przepisie pominęłam proces nocnego wyrastania(...)godziny, aby wyrosło, a drożdże mogły się rozmnożyć. Kolejnym krokiem jest składanie ciasta. Składanie ciasta Po tym czasie konieczne jest wspomniane już składanie ciasta , ten zabieg wzmacnia chleb, daje mu sprężystość i wspaniałą strukturę gotowego pieczywa. Składanie to bardzo prosty zabieg, ale żeby sobie go ułatwić, należy zwilżyć dłoń wodą, aby ciasto się nie kleiło do rąk. Mokrą dłonią sięgamy

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb złocisty bezglutenowy na zakwasie z tartym jabłkiem 218

prośbę Edyty, czytelniczki mojego bloga upiekłam chleb bezglutenowy. Ten chleb był dla mnie nie lada wyzwaniem. Jedni z konieczności drudzy  z innych powodów nie jedzą tradycyjnego chleba. Mam nadzieję, że ten przepis posłuży jednym i drugim. . Tarte jabłko, którego często używam do tradycyjnych chlebów na zakwasie, również w chlebie bezglutenowym sprawdziło się doskonale! Na pewno wspomogło fermentację a przy(...)okazji dodało smaku i zapachu. Nawet nie przypuszczałam, że chleb bezglutenowy może być tak pyszny! Zakwas był na tyle młody iż do końca nie wierzyłam, że będzie to chleb zjadliwy. Kiedy go ukroiłam / radzę kroić dopiero następnego dnia / byłam mile zaskoczona. Nie mam doświadczenia w pieczeniu tego typu chleba ale doświadczenie w chlebach tradycyjnych bardzo się tu przydało. Chleb daje

Leśny Zakątek
Rustykalny chleb z gotowej mieszanki 163

Upiekłam chleb pszenny, słonecznikowy i żytni na zakwasie gdzieś w swoich początkach kucharzenia, dawno, dawno temu. Później czas zaczął się kurczyć, doba skracać, zarzuciłam eksperymenty piekarskie i poszłam dalej, w pieczenie mięsa, ryb, ciast. Powracam do chleba razem z książką Jeffrey’a Hamelman’a- Chleb. I z gotowym mixem do wypieku chleba z dyskontu Aldi. Zamówiona książka utknęła u doręczyciela(...)przez co moje weekendowe plany pieczenia chleba prawie wzięły w łeb. Prawie, bo poratował mnie pobliski Aldi, który ma w swojej ofercie 3 gotowe mieszanki chlebowe- chleb wiejski, chleb ze słonecznikiem i chleb pełnoziarnisty. Cena? Patrząc na cenę dobrej jakości mąki- żadna, bo każdy z kilogramowych opakowań kosztuje 4,89 złotego, a mamy z niego dwa bochenki chleba po 750g

Karo in the Kitchen
Chleb pomidorowy z oliwkami 99

kolejny wspólnie pieczony chleb w comiesięcznej piekarni prowadzonej przez Amber . Tym razem wybrany został chleb pomidorowy Dany z Leśnego Zakątka …. i to był pierwszy chleb, który sprawił mi kłopot…. Nie wiem, co zrobiłam źle, ale czekałam około 5 godzin aż chleb wyrośnie…. a Małżonek już tupał nogą, bo potrzebował piekarnik do pieczenia swojej pizzy :)! Nie powinna(...)długim wyrastaniu, mimo sporej ilości mąki ciasto przykleiło mi się do ściereczki i musiałam je lekko odrywać a na koniec nie miałam wystarczająco ostrego narzędzia do nacinania…. dlatego chleb wygląda na lekko poszarpany Oj dużo się jeszcze muszę nauczyć…. Nie udało mi się również kupić czarnego sezamu na czas i postanowiłam zrobić chleb bez dodatków

UgotujmyTo.pl
Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami 195

Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami... Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu. Z mąk razowych - pszennej i żytniej. Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi. Pyszny, domowy, zdrowy!   Składniki: 250 g mąki pszennej razowej; 250 g mąki żytniej razowej; 1/4 szklanki płatków owsianych, górskich; 1/4 szklanki płatków jęczmiennych; 1/2 szklanki otrębów pszennych; 1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina(...)suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera). Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej otrębami. Wierzch chleba skropić zimną wodą i oprószyć pozostałymi ziarnami. Tak przygotowany chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzałka górna

Gospodyni Miejska
Jajko w chlebie 151

Szacunek do chleba wpoili mi rodzice, słowa jakie ciągle powtarzali "nigdy nie wyrzucaj chleba do kosza bo kiedyś może Ci go zabraknąć" tkwią we mnie do dziś. Nigdy chleba nie wyrzuciłam teraz tego uczę moje córki. Wiadomo chleb czasem zostaję, w dzieciństwie mama smażyła go nam na patelni i podawała z cukrem. Jakie to było pyszne. Ja chleb jak dziś(...)zostanie wykorzystuję go w inny sposób. Nazywamy go chleb z dziurką :) Robię go tak... SKŁADNIKI:  porcja na 1 osobę czas przygotowania 15 min. - 2 kawałki chleba - masło 1/2 kostki - jajka 2szt - szczypiorek - pomidor - sól , pieprz  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: - z kawałka chleba wykrawam ze środka dziurkę - na rozgrzaną patelnię wkładam kawałek masła i układam na niej chleb - w środek

Basia w kuchni
Chleb piwny 156

się z tym wiąże, że mój M zajął honorowe miejsce przed telewizorem i ma stały dostęp do pilota :)) Mecz, piwko i przekąska ot co im potrzeba. Poszłam dalej upiekłam chleb piwny stworzenie takiego chleba co prawda trwa dwa całe mecze, ale warto jest pyszny, delikatny, z nuta karmelu a zarazem ma to coś w sobie, więc będę go piekła(...)wykładamy ciasto na dobrze  omączony blat składamy ciasto za pomocą łopatki (ciasto jest dość luźne ) do środka, po czym dzielimy ciasto na pół i formujemy okrągły lub prostokątny chleb. Uważamy, aby jak najmniej mąki dostało się do środka ciasta.  Jeżeli używamy foremek np. (keksówek ) delikatnie smarujemy olejem i wysypujemy mąką  razową (może być równie inna) - wkładamy ciasto

Basia w kuchni
Kaszubski chleb na podmłodzie , październikowa piekarnia 125

Dziś światowy dzień chleba ..i wpis z chlebem musi być..Dawno nie brałam udziału we wspólnym pieczeniu chleba ,,,no i  końcu się udało..tym razem propozycją do wspólnego wypiekania chleb był chleb kaszubski z bloga Marcina . (przepis cytuję za Marcinem ) podmłoda: 250 g mąki żytniej chlebowej 250 g letniej wody 12 g świeżych drożdży Rozprowadź w wodzie drożdże, następnie(...)dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 – 28 °C. Składniki (na chleb a 800 g): cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody 8 g soli 30 g mleka w proszku 15 g roztopionego smalcu [ dałam Smalczyk Smakowita Pajda] mąka

Moje domowe kucharzenie