ciasto - 131226 przepisów (strona:9/8749)

Ciasto Gateau St.Honore' - z moją przeróbką 105

Przepis na ciasto znalazłam w Smakowitych Wypiekach -nr. 1 Poddałam go pewnym modyfikacjom, ale ogólnie pomysł pochodzi z tego czasopisma. Trzeba upiec dwa rodzaje ciast: kruche i ptysiowe. Składniki na ciasto KRUCHE 30 dag mąki 15 dag masła 12 i 1/2 dag cukru kryształu 3 żółtka  1 łyżeczka proszku do pieczenia amoniak - na czubek łyżeczki 2- 3 łyżki(...)amoniakiem Dodać masło i posiekać jak najszybciej nożem Cukier utrzeć z żółtakami (w misce) i dodać do mąki - połączyć rękoma Dodać do tego śmietanę i mokrymi rękoma zarobić lekko ciasto Ciasto rozwałkować według okrągłej formy i przełożyć do pieczenia Piec w temp. 200 - 220 stopni C przez  około 20 min Moje kruche piekłam w prodiżu około

Proste Potrawy
Ciasto drożdżowe z truskawkami 311

Ciasto drożdżowe z truskawkami to klasyka wypieków. Ostatnio uświadomiłam sobie, że na moim blogu brakuje przepisu na zwykłe ciasto drożdżowe z kruszonką, więc przy okazji sezonu truskawkowego proponuję Wam klasyczną drożdżówkę, którą można przygotować z różnymi owocami, a także z samą kruszonką. Ciasto jest puszyste i delikatne, ładnie wyrasta, a w połączeniu z maślaną kruszonką i kwaskowatymi truskawkami tworzy idealną(...)całość. Najlepiej smakuje tuż po ostygnięciu, podawane z filiżanką porannej lub popołudniowej herbaty lub kawy. Swoją drożdżówkę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Ciasto drożdżowe z truskawkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej + 1 łyżeczka do rozczynu 25g drożdży 3 łyżki cukru 0,5 szklanki mleka 1 żółtko szczypta soli 2 łyżki stopionego masła 150-200g truskawek kruszonka 80g mąki

Smakołyki Bereniki
Kostka ajerkoniakowa 5

Czas czytania: 3 min Mam nadzieję, że kostka ajerkoniakowa będzie dla Was ciekawą nowością na święta. Kostka ajerkoniakowa to ciasto dla dorosłych ze względu na sporą ilość likieru z jajek. 😉 Ciasto jest łatwe , ale żeby wyszło tak, jak należy składniki na ciasto, czyli jajka, masło, śmietana i likier powinny mieć temperaturę pokojową ! Na początek trzeba upiec ciasto, które po całkowitym(...)wystudzeniu solidne dziurkujemy. Ciasto najlepiej podziurkować grubą słomką do napojów, która w miejscu ukłucia pozostawi dziurkę, a ciasto zabierze. Ciasta nie dziurawić do spodu, wystarczy do 3/4 jego wysokości, otwory robimy dość blisko siebie w odległości około 2 cm. Następnym krokiem jest ugotowanie budyniu na bazie ajerkoniaku i „nasączeniem” nim ciasta. Budyń należy wcisnąć we wszystkie dziurki

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżowy zwijaniec z czekoladą 2

Czas czytania: 3 min Ostatnio szalejemy z ciastem drożdżowym , pieczemy słodkie bułeczki z różnego rodzaju nadzieniami. Klasyczne ciasta drożdżowe z kruszonką i inne wariacje na temat klasycznych drożdżowych wypieków . Dziś podzielę się z Wami bardzo prostym przepisem na drożdżowy zwijaniec z czekoladą. Ciasto przygotujecie bardzo szybko! Jeszcze szybciej zrobicie masę czekoladową do wypełnienia warstw. Ciasto składa się z trzech okrągłych(...)placków, dość cienko rozwałkowanych. Między które rozsmarowujemy masę czekoladową. Kolejnym krokiem jest zlepienie brzegów ciasta i wyznaczenie środka przy pomocy na przykład małego talerzyka. Teraz trzeba naciąć ciasto, a na koniec zwinąć w zgrabne świderki. Smak ciasta na pewno zachwyci zjadaczy czekolady, moi czekoladożercy pochłonęli zwijańca w błyskawicznym tempie! Kolejnego dnia musiałam piec następną porcję! Ciasto jest bardzo wygodne

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z rabarbarem. 9

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, brzmi to trochę jak słowny oksymoron . Na początku sama nie mogłam uwierzyć, że wyjdzie z tego coś smacznego. Za namową koleżanki , która strasznie zachwalała to ciasto, postanowiłam spróbować. Muszę powiedzieć, że się pozytywnie pomyliłam. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, okazało się strzałem w dziesiątkę. Pięknie wyrosło i smakowało wspaniale . Niestety przygotowanie go zajmuje tyle samo czasu(...)zwykłego ciasta drożdżowego. Jednak fajne jest to, że nie trzeba sobie brudzić rąk . O przepisie na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Przepis ten dostałam od koleżanki, na początku nie mogłam mu zaufać. Przeleżał w szafce parę miesięcy, aż w końcu przyszedł na niego czas. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy wrzucić składniki do miski w odpowiedniej kolejności (mąka z solą

SmartBake.pl
Ciasto Joconde z sernikiem na zimno i musem jagodowym. 12

Ciasto Joconde (ang. Joconde cake or biscuit) jest lekkim migdałowym ciastem biszkoptowym. Najczęściej używany jest do tortów literkowych , kolorowych rolad , tortów typu Opera oraz do dekorowania tortów i lekkich deserków wypełnionych musem lub kremem. Ciasto typu Opera Dlaczego ciasto Joconde jest takie wyjątkowe? Przede wszystkim jest pyszny :))) Tort z ciastem Joconde na około jest zarówno pyszny jak i piękny(...)talerza znika co do okruszka. Najlepsze jest to, że wcale nie musimy się martwić, że ciasto nieprzyjemnie obeschnie. To ciasto jest stworzone po to, aby stać na powietrzu , a to wszystko za sprawą bardzo wilgotnej struktury. Tort typu literkowego / Number cake Ciasto jest na tyle wilgotne, że nawet pozostawione na dobę na powietrzu nie traci swoich właściwości. Przy tym wszystkim

SmartBake.pl
Ciasto drożdżowe z owocami 16

Ciasto drożdżowe z owocami Najlepszy placek drożdżowy z kruszonką Ciasto drożdżowe z owocami - smak mojego dzieciństwa i beztroskich chwil, ale też zapach który witał mnie, gdy wracałam domu. I tak mi już zostało, że do dziś uwielbiam zapach ciasta drożdżowego. Placek drożdżowy z owocami i chrupiącą kruszonką piekły moja babcia i mama. Ja przez długi czas szłam na łatwiznę piekąc(...)wersję dla leniwych - czyli proste ciasto drożdżowe bez wyrabiania . Oba te ciasta są pyszne, miękkie i delikatne, ale tradycyjne ciasto drożdżowe z poniższego przepisu jest po prostu idealne. Najlepsze ciasto drożdżowe, jakie kiedykolwiek jadłam. ciasto drożdżowe przepis na szklanki najlepsze ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką  sprawdzony przepis na placek drożdżowy Ciasto drożdżowe z owocami - Cztery Fajery Przepis

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto puszysta Hrabina 135

Ciasta z dodatkiem kawy cieszą się u mnie w domu prawdziwą popularnością. Ciasto puszysta Hrabina Najbardziej znane jest oczywiście to włoskie czyli tiramisu i je robię najczęściej także u siebie. Są jednak inne mniej znane ciasta do przygotowania, których dodaje się kawę. Takim ciastem jest chociażby właśnie “puszysta Hrabina”. Nie tylko dodajemy do tego ciasta prawdziwą kawę czarną(...)także kawę cappuccino. Wystarczy zjeść kawałek tegoż ciasta z rana i nie potrzebna nam już będzie nawet filiżanka kawy na rozbudzenie Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania ciasta puszysta Hrabina. Ciasto ciemne: 2 jajka

mecooks
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 114

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką... Puszyste ciasto drożdżowe. Soczyste jagody prosto z lasu. Chrupiąca kruszonka na wierzchu. Nic dodać, nic ująć. Pychota! Składniki: Ciasto: 30 g świeżych drożdży; 3 szklanki mąki krupczatki; 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie 0,5%); 1/2 szklanki białego cukru; 2 jaja; 1/2 kostki margaryny; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego. Kruszonka: 1/2 szklanki(...)mąki; 1/4 szklanki margaryny; 1/4 szklanki białego cukru. Dodatkowo: 1 jajo do posmarowania ciasta; 250 g świeżych lub mrożonych jagód; Margaryna i bułka tarta do wysmarowania blachy. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie miska od robota kuchennego) wkruszyć drożdże, zalać je szklanką ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 5 - 6 łyżek mąki. Wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej, gęstej śmietany

Gospodyni Miejska
Ciasto drożdżowe z cynamonem 140

Ciasto drożdżowe z cynamonem to klasyczna drożdżówka urozmaicona o aromatyczny cynamon. Przyprawę łączymy z mąką w trakcie przygotowania ciasta, dzięki temu zyskuje ono delikatny cynamonowy kolor. Całość zwieńcza duża ilość maślanej kruszonki. Z podanego przepisu można przygotować ciasto w formie o wymiarach 24x24cm, lub nieco większej, gdyż ciasto sporo wyrasta i jest wysokie. Ciasto drożdżowe z cynamonem Składniki: ciasto(...)łyżki kwaśnej śmietany 12% 150ml mleka 3/4 łyżki cynamonu 2 żółtka szczypta soli 100g cukru kruszonka 90g mąki pszennej 50g masła 50g cukru pudru opcjonalnie 1 jajko do posmarowania ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową - drożdże rozkruszyć, zalać połową letniego mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić na 10-20 minut do wyrośnięcia - masło

Smakołyki Bereniki
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 333

Ciasto jogurtowe z rabarbarem to idealne ciasto dla wielbicieli ciast owocowych o wilgotnej strukturze i delikatnym smaku. Ciasto przed upieczeniem jest bardzo gęste, dzięki temu układane na wierzchu owoce nie wpadają do środka podczas pieczenia i utrzymują się na wierzchu wypieku. Ciasta jogurtowe charakteryzują się wilgotną konsystencją, często łączone są z różnymi owocami. Najlepszy do tego przepisu będzie jogurt grecki(...)gęsty jogurt naturalny, choć pewnie można wykorzystać nieco rzadszy jogurt, zmieniając nieco proporcje dodanej do ciasta mąki. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x14x7cm lub podobnej wielkości. Ciasto jogurtowe z rabarbarem Składniki: 300g mąki pszennej 300g jogurtu greckiego 2 jajka 140g cukru 50g masła 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Smakołyki Bereniki
Ciasto grysikowe z mlekiem skondensowanym 2

Grysikowe, mleczne ciasto nasączone po upieczeniu ponczem ze słodzonego mleka skondensowanego. Mokre ciasto z mlekiem skondensowanym i naturalną waniliową nutą. Ciasto rozpływa się w ustach i podczas konsumpcji uwalnia słodkawe nadzienie, powstałe w wyniku nasączania ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto ze słodzonym mlekiem skondensowanym Tres Leches 5 od 31 osób Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Trudność: Łatwe Ilość(...)kawałków Przygotowanie 20 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 210 kcal Ciasto grysikowe nasączone ponczem ze słodzonego mleka skondensowanego. Mokre i wilgotne ciasto, obłędnie przepyszne. Składniki: CIASTO GRYSIKOWE 4 jajka z chowu ściółkowego 150 g cukru drobnego, do wypieków 100 g masła 250 g mleka kilka kropli olejku waniliowego 200 g mąki pszennej 100 g kaszy mannej (grysiku) 1 łyżeczka proszku

ProstePesto.pl
Włoska Focaccia z pomidorkami i rozmarynem 6

Najprawdziwsza Focaccia według tradycyjnej włoskiej receptury. Długo rosnące ciasto drożdżowe, pieczone z pomidorkami koktajlowymi oraz gałązkami świeżego rozmarynu. Udekorowane świeżą rukolą. Wyśmienity chlebek włoski. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Podstawowe ciasto na Focacci\u0119","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/focaccia.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/focaccia-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/focaccia-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content(...)/uploads\/2020\/08\/focaccia-480x270.jpg"],"description":"Podstawowy przepis na ciasto do stworzenia w\u0142oskiej foccacci. Focaccia z pomidorkami i rozmarynem. Tradycyjny przepis na w\u0142oski chlebek.","keywords":["m\u0105ka","oliwa","pomidorki","rozmaryn","rukola"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-10T20:39:30+01:00","prepTime":"PT2H","cookTime":"PT20M","totalTime":"PT2H20M","recipeCategory":["Pizza"],"recipeCuisine":["W\u0142oska"],"recipeYield

ProstePesto.pl
Puszyste pączki – najlepszy przepis 8

trochę z przypadki spieniony, puszysty lemon curd. Muszę przyznać, że był to dobry wybór. Słodkość pączków została idealnie zbalansowana przez kwaskowy smak tego kremu cytrynowego. Pączki przygotowane są z ciasta drożdżowego . Duże znaczenie ma proces wyrastania ciasta. Nie może być zbyt szybkie, ponieważ pączki po usmażeniu będą gorzkie w smaku. Po wymieszaniu ciasta z rozczynem drożdżowym ugniatamy tak długo(...)ciasto samo zacznie odchodzić od palców lub od haka robota kuchennego. Ciasto w misce przykrywamy czystą ściereczką i trzymamy przez 1 godzinę w pokojowej temp. (24-28*C). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na ok. 2cm. Ciasto podsypujemy dużą ilością mąki. Szklanką lub okrągłą foremką (średnica ok. 7cm) do ciastek wykrajamy kółka. Kółka nie mogą być przyklejone do blatu. (Ważne) Ja użyłam

SmartBake.pl
Jak zrobić idealny domowy makaron? 23

kupny makaron własnoręcznie przygotowanym.  Jeżeli jeszcze nie próbowaliście przygotować makaronu w domu, poniżej podzieliłam si ę  kilkoma sztuczkami i przepisami na makaron idealny. TAJEMNICE DOMOWEGO MAKARONU Dobre ciasto na makaron jajeczny powinno być przygotowane w proporcjach: 1 jajko na 100 gram mąki.   Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmujemy je z lodówki przynajmniej 30 minut przed(...)przygotowaniem makaronu. Olej dodaje ciastu elastyczności. Możemy zastąpić go mlekiem. Ciasto na makaron będzie mniej elastyczne, stanie się bardziej kruche. Stolnica powinna być zawsze obsypana mąką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierało. Makaron przygotowujemy w pomieszczeniu bez przeciągów. Ciasto nie lubi również wilgoci. Ciasto na makaron wyrabiamy przynajmniej 10 minut. Po wyrobieniu powinni być gładkie

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania