ciasto - 141497 przepisów (strona:9/9434)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 11

rabarbar. Udało mi się wybrać najbardziej czerwone łodygi rabarbaru, spośród wielu zielonkawych – na najlepszy rabarbar trzeba jeszcze poczekać około 2 tygodnie, aż słońce mocniej go opali. Zarówno do ciast jak i kompotu najlepiej sprawdzi się rabarbar mocno dojrzały o czerwonych łodygach i intensywnie różowym miąższu. Taki rabarbar, mimo że wciąż kwaskowaty, jest o wiele smaczniejszy i nadaje przepiękny odcień(...)ciastom i napojom. Ciasto drożdżowe, kwaskowaty rabarbar, maślana kruszonka i cukier puder – to połączenie pasuje do siebie jak spienione mleko do porannej kawki. Ciasta drożdżowe i kruszonka lubią się z kwaskowatymi owocami, dlatego zwykle piekę je właśnie z rabarbarem, czerwoną porzeczką lub agrestem. Te owoce najlepiej komponują się ze słodyczą kruszonki. Drożdżowe wypieki lubię za to zachowują świeżość kilka

ProstePesto.pl
Tradycyjny żytni chleb na mące Wojciecha Cejrowskiego 20

czytamy w opisie na stronie Sklepu Kolonialnego “mąka chlebowa 720 jest doskonała do pieczenia chleba w domu, po staremu. Świetny dodatek do pieczywa mieszanego, bułek, spodów do pizzy, ciast, makaronu. Najlepsza do przygotowania zakwasu na żur. Mąka żytnia typ 720 charakteryzuje się szaro – brązowym kolorem z widocznymi ciemniejszymi drobinkami pozostałymi po zmieleniu zboża. Powstaje w wyniku rozdrobnienia całych(...)łyżki cukru (albo miodu), mieszamy i również odstawiamy na 10 minut. Do mąki z wodą wlewamy zarobione drożdże. Dodajemy 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki soli. Mieszamy bardzo dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać odrobinę wody i mieszać dalej. Jeśli wyrabiamy ciasto mikserem albo robotem kuchennym to zajmie nam to 3-4 minuty. Ciasto musi mieć konsystencję gęstą

ProstePesto.pl
Faworki – kruchy chrust oprószony cukrem pudrem 16

Mimo nieskomplikowanego składu, przygotowanie idealnych faworków wymaga zastosowania kilku pomocnych rad. Wszystkie wskazówki znajdziecie poniżej, poczynając od odpowiednich proporcji przepisu, na tłuczeniu ciasta wałkiem skończywszy. Chruścik wyjdzie chrupiący, kruchy, pełen mikroskopijnych bąbelków powietrza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tradycyjne faworki smażone na Tłusty Czwartek 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 50 sztuk Przygotowanie(...)push({}); Sposób przygotowania: Mąkę pszenną przesiej przez sito wprost do misy, dodaj sól i wymieszaj. Wbij same żółtka, nałóż kwaśną śmietanę i dolej spirytus. Składniki mieszaj początkowo łyżką, wyłóż ciasto na blat kuchenny gdy zacznie się zbijać w jedną kulę i dalej wyrabiaj ręcznie do jednolitości i gładkości. Ciasto będzie dość twarde, więc trzeba użyć nieco siły. Ciasto uformuj

ProstePesto.pl
Pizza hawajska z szynką i ananasem 12

Dużo czasu zajęło mi zdobycie umiejętności przyrządzenia pizzy idealnej. Dla samouczka to nie lada wyzwanie, by wypracować odpowiednie proporcje ciasta i umiejętnie je rozłożyć przed pieczeniem. Aktualnie moja pizza osiągnęła stadium włoskiej perfekcji i napawa mnie dumą. Patrząc na cały proces z perspektywy czasu, nie mam pojęcia dlaczego nauka zajęła tyle czasu. Włoska pizza to jedna z najszybszych i nieskomplikowanych(...)Pieczenie 10 min. Kalorie 190 kcal Pizza hawajska z szynką i ananasem z puszki na najlepszym cienkim spodzie. Sprawdzony przepis na prawdziwą włoską pizzę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO NA PIZZĘ 250 g mąki pszennej do pizzy Basia typ 00 7 g drożdży instant 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 płaska łyżeczka zwykłego cukru 1 łyżka oleju roślinnego

ProstePesto.pl
Ucierane ciasto kokosowe z agrestem 112

Czas przygotowania: 15 minut Czas przyrządzania: 1h 10 min Ilość porcji: forma 15x25 Drukuj Ucierane ciasto kokosowe z agrestem By Piotr 19 lipca 2017 Ucierane ciasto kokosowe z agrestem - świetny pomysł na wykorzystanie tych pysznych, kwaskowatych owoców. Doskonałe ze szklanką zimnego mleka! Składniki: Ciasto: mąka - 230g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki wiórki kokosowe - 100g masło - 200g cukier kokosowy - 150g* cukier(...)Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokoswe, masło, cukier, jajka i jogurt naturalny. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ucieramy przy pomocy miksera do uzyskania jednolitego, aksamitnego ciasta. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Na wierzchu ciasta układmy agrest (wcześniej można go posypać mąką, by zapobiec opadnięciu). Pieczemy w piekarniku nagrzanym

COOKUJ
Szybkie ciasto z orzeszkami 103

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie ciasta to polecam Wam przepis na szybkie ciasto z orzeszkami. W tym przepisie połączymy gotowe składniki z własnoręcznie przygotowanym ciastem. Hmm… jaki smak ma to ciasto? Z całą pewnością bardzo słodki :) I przypomina smakiem jeden ze znanych batonów dostępnych w sklepach :) Więcej nie powiem(...)prostu musicie spróbować sami :) Szybkie ciasto z orzeszkami – składniki (na dużą keksówkę) 200g mąki puszka masy kajmakowej 100 orzeszków niesolonych łyżeczka cukry waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 120 g masła do pieczenia 50g cukru 2 mleczne czekolady 1 gorzka czekolada 100 ml śmietany 30% Szybkie ciasto z orzeszkami – przepis W rondelku rozpuszczamy masło. Po rozpuszczeniu odstawiamy na około

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ucierane ciasto kokosowe z agrestem 141

Czas przygotowania: 15 minut Czas przyrządzania: 1h 10 min Ilość porcji: forma 15x25 Drukuj Ucierane ciasto kokosowe z agrestem By Piotr 19 lipca 2017 Ucierane ciasto kokosowe z agrestem - świetny pomysł na wykorzystanie tych pysznych, kwaskowatych owoców. Doskonałe ze szklanką zimnego mleka! Składniki: Ciasto: mąka - 230g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki wiórki kokosowe - 100g masło - 200g cukier kokosowy - 150g* cukier(...)Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokoswe, masło, cukier, jajka i jogurt naturalny. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ucieramy przy pomocy miksera do uzyskania jednolitego, aksamitnego ciasta. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Na wierzchu ciasta układmy agrest (wcześniej można go posypać mąką, by zapobiec opadnięciu). Pieczemy w piekarniku nagrzanym

COOKUJ
Makowiec II 33

Czas czytania: 3 min Bardzo łatwy przepis na makowiec II! Pracę w tym przepisie dzielimy na dwa etapy. Pierwszy etap to przygotowanie ciasta, które trwa to tylko 10 minut. Ciasto po wyrobieniu należy umieścić w lodówce najlepiej na całą noc lub minimum na 8 godzin. Tego samego dnia można również przygotować masę makową z poniższego przepisu lub użyć gotowej masy(...)puszki. Do domowej masy najlepiej użyć mielonego maku co zaoszczędza nam czasu, bo nie trzeba będzie go mielić! Następnego dnia wystarczy wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować, rozsmarować masę makową zwinąć, ponacinać, upiec i prawie gotowe. Po upieczeniu pozostaje nam nasączyć makowiec syropem cukrowym! W tym przepisie nie musicie obawiać się, że makowiec popęka Wam lub rozsypie się podczas pieczenia. Sami

SprawdzonaKuchnia.pl
Chałka z kruszonką (6 składników) 55

Idealne na weekendowe śniadanie. Chałka z kruszonką Choć wypiekam chałki od kilku dobrych lat, taki przepis nigdy nie pojawił się na blogu. Powód jest prosty – zwykle korzystam z ciasta na brioszki, który jest już na blogu. Uwielbiam testować nowe przepisy, ale w niektórych przypadkach nie ma co wynajdywać koła na nowo. To nasycone masłem ciasto jest po prostu idealne(...)osobny przepis na przepyszną chałkę, krok po kroku! Dlaczego nazywam tę chałkę najlepszą? 🥰 To sprawdzony wielokrotnie przepis, który jest nie tylko pyszny, ale i bardzo prosty do przygotowania. Z ciastem pracuje się wspaniale, jest miękkie, delikatne i nie wymaga intensywnego podsypywania mąką. Ciasto składa się tylko z kilku składników. Można śmiało wykorzystać je jako bazę do wielu wypieków , które wymagają

Wilk Syty
Brownie kokosowe 80

Brownie kokosowe to idealne połączenie pysznego ciasta czekoladowe z delikatnie słodką masą kokosową. Ciasto w wykonaniu Madzi wyszło przepyszne. Koniecznie musicie go spróbować :) Listę składników i przepis znajdziecie poniżej… Składniki na ciasto 200 g czekolady deserowej 200g masła 150g cukru 3 jajka (rozmiar L) 100g mąki Składniki na krem kokosowy 100g wiórek kokosowych 300g mleczka kokosowego 1 jajko (rozmiar(...)pieczenia (boki smarujemy masłem). W wielu miejscach masy łyżką nakładamy krem kokosowy i wkładamy na 35-40 min do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta smarujemy je po wierzchu masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego! Artykuł Brownie kokosowe pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CIASTO DROŻDŻOWE - BABKA WIELKANOCNA 83

przygotować idealne ciasto drożdżowe ? Puszysta, delikatna, zaskakująca wyjątkowym smakiem...Każdy kęs jest lepszy od poprzedniego! Taka jest właśnie ta babka Wielkanocna. A oto przepis, który pozwoli Ci ją przygotować. Przeczytaj artykuł i dowiedz się jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, dzięki któremu Twoja babka zachwyci wszystkich gości. Drożdżówki z owocami, jagodzianki, placek drożdżowy - wypieki z udziałem drożdży wielu kojarzą się(...)dzieciństwem i to najczęściej tym u babci. Bo kto, jak nie babcie, miał czas, by wyrabiać to pracochłonne ciasto?    Baba drożdżowa to prawdziwe wyzwanie, zwłaszcza dla młodej pani domu. Jednak, z całą pewnością, nie przekracza ono Twoich możliwości.  Sukces ciasta drożdżowego- to, czy się uda zależy przede wszystkim od jakości użytych składników, ich temperatury oraz przestrzeganiu raptem

Moja Książka Kucharska
Ciasto kruche uniwersalne ( do babeczek , ciasteczek , ciast itp ) 225

masła lub Kasi o smaku masła lub innej do pieczenia 125 g cukru ( może być zwykły ) 3 - 4 żółtka ew. kwaśna śmietana lub kolejne 1 - 2 żółtka  ( jakby ciasto było zbyt sypkie ) szczypta soli ew. pół łyżeczki proszku Wykonanie :  Mąkę posiekać z masłem , cukrem solą i proszkiem . Dodać żółtka i śmietanę jeśli ciasto będzie za sypkie . Szybko(...)zagnieść , spłaszczyć , odstawić do lodówki na minimum 30 min . Po tym czasie możemy użyć ciasta np do ciasteczek . Ciasto wałkujemy ( nie za cienko ) i wycinamy ciasteczka . Pieczemy w 180 - 200 stopniach ( jeśli z termoobiegiem to w tej niższej temperaturze ) kolo 10 - 15 minut , ale czas zależy od grubości ciasteczek .  lub możemy wykorzystać je do   babeczek - tartaletek Ciasto wałkujemy

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Szybkie ciasto z rabarbarem ( całoroczne ciasto z owocami ) 230

Rabarbarowy sezon trwa, także zapraszam na ciasto z rabarbarem w kolejnej odsłonie. Ucierane ciasto możecie robić przez cały rok, dodając ulubione owoce świeże lub mrożone, a także te z kompotu lub innych przetworów. Zawsze się udaje. Jeśli chcecie,by ciasto było bardziej efektowne, możecie ubić pianę z białek i cukru, wyłożyć ją na owoce i upiec ciasto. Ja swoje ciasto(...)posypałam kruszonką. Wersja najszybsza, to ciasto z owocami posypane po upieczeniu cukrem pudrem. Składniki  ( na małą blachę lub tortownicę średnicy około 25 cm ) Ciasto : 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 125 g masła/margaryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia owoce - rabarbar lub dowolne inne Kruszonka: 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki

kolorowotorcikowo
Ciasto miodowo-serowe z orzechami 299

dodaję go do różnych potraw - mięs, deserów czy codziennej herbaty. Miód stanowi świetną alternatywę dla cukru, gdyż dodany w niedużej ilości nie zmienia smaku wypieków. Dziś chcę Wam przedstawić ciasto, które w smaku i w nazwie nie może wyprzeć się obecności miodu - ciasto miodowo-serowe z orzechami. Jest to ciasto wilgotne, ciężkie (masa przed upieczeniem jest bardzo gęsta), dość słodkie(...)wyczuwalnymi w każdym kęsie orzechami. Można dodać do ciasta ulubione przez nas orzechy, choć każdy rodzaj nada ciastu troszkę innego charakteru. Ja dodałam mieszankę orzechów ziemnych, laskowych i nerkowców. Przepis do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, śmiało można też zrobić ciasto w średniej wielkości keksówce. Ciasto miodowo-serowe z orzechami Składniki: 250g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia orzechów

Smakołyki Bereniki