ciasto - 136015 przepisów (strona:5/9068)

CIASTECZKA SZACHOWNICA 12

Upieczenie tych ciasteczek wbrew pozorom nie jest wcale trudne, wymagają tylko odrobinę cierpliwości i chwilkę wolnego czasu.  Fajna zabawa razem z dzieckiem w kuchni, klejąc kolorowe paski ciasta.  Składniki: 400 g mąki pszennej 150 g cukru 250 g margaryny szczypta soli 4 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki ciemnego kakao Dodatkowo: roztrzepane jajko Przygotowanie: Do przesianej mąki dodać szczyptę(...)soli i cukier, wymieszać. Dodać schłodzoną pokrojoną w plastry margarynę - wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na  2 równe części. W jednej połówce ciasta robimy wgłębienie i dodajemy 4 łyżki wiórków kokosowych następnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż wiórki dokładnie rozprowadzą się po cieście. Następnie do drugiej części ciasta dodajemy kakao i wyrabiamy ciasto do momentu, aż kakao dokładnie rozprowadzi

Ciastka - domowe słodkości
Składniki ciasta – ściśle odtajnione. 9

Dobór odpowiednich składników ciasta pewnie dla wielu jest zmorą. A co zrobić gdy jakiegoś składnika zabraknie? Czy możemy dodać inny? A jeśli tak to w jakiej ilości? Bardzo często słyszę takie pytania. Jeżeli wy także jesteście ciekawi to koniecznie przeczytajcie poniższy artykuł. Jeśli chcemy odnosić sukcesy w naszych cukierniczych zmaganiach, musimy zacząć naukę od podstaw. Należy poznać strukturę ciasta(...)cechy charakterystyczne. Moją analizę przedstawię na podstawie składników ciasta drożdżowego , jednak śledząc opis składników dowiecie się, jakie są różnice pomiędzy innymi rodzajami ciast. Ciasto drożdżowe Ciasto drożdżowe jest to ciasto Typu glutenowego , ponieważ pod wpływem wilgoci i zagniatania, białka budujące gluten łączą się, tworząc kleistą błonę, która zatrzymuje dwutlenek węgla, powstały w skutek fermentacji drożdży. W przypadku ciasta drożdżowego spulchnianie

SmartBake.pl
Ciasto drożdżowe bez zagniatania 102

Ciasto drożdżowe bez zagniatania to propozycja dla wszystkich leniuszków, którzy uwielbiają tak jak ja smak ciasta drożdżowego. To ciasto nie wymaga od Was zbyt wiele pracy, a jedynie sporej cierpliwości bo 3-4 godziny musi pozostawać w spokoju :) Ciasto drożdżowe możecie zrobić z dowolnymi owocami sezonowymi i kruszonką, albo po prostu z cukrem pudrem. Tak więc biegnijcie do sklepu(...)szklanki mąki szklanka cukru szklanka oleju 4 jajka 3/4 szklanki mleka szczypta soli Składniki na kruszonkę 50g masła 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru Dodatkowo sezonowe owoce Ciasto drożdżowe bez zagniatania – przepis W misce warstwami układamy poszczególne składniki. Ale ich nie mieszamy! Zaczynając od dołu: * rozdrobnione drożdże * cukier * roztrzepane jajka * olej * mleko * mąka * sól Następnie pozostawiamy ciasto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak zrobić idealne pączki? 3623

nurtuje pewnie niejedną osobę, która nie ma doświadczeń ze smażeniem domowych pączków lub dopiero uczy się ich przygotowania. Postanowiłam zebrać w jednym miejscu najważniejsze rady dotyczące przyrządzania pączków - przygotowania ciasta, ich formowania i smażenia. Każdy z etapów jest równie ważny, jeśli chcemy uzyskać pyszne, dobrze wyrośnięte pączki. PODSTAWOWE SKŁADNIKI CIASTA NA PĄCZKI Klasyczne pączki przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Jest(...)nieco delikatniejsze i ma luźniejszą konsystencję, niż ciasto drożdżowe na bułeczki czy inne drożdżowe wypieki. W skład ciasta na pączki wchodzą następujące składniki: MĄKA - Najlepsza do ciasta na pączki jest mąka pszenna (biała), typ 500-550 lub 650. JAJKA - Najczęściej ciasto na pączki przygotowuje się na żółtkach, dzięki którym jest ono wyjątkowo delikatne, choć pączki z całych jajek są równie

Smakołyki Bereniki
Pieczenie chleba - jak i od czego zacząć? 108

ciemniejsza. Jaką mąkę wybrać? Mąka typu 500 lub 550 sprawdzi się przy pieczeniu bułek. Mąki wyższych typów – 650 lub 750 to mąki najczęściej używane do przygotowania ciast chlebowych. Do chleba często dodajemy mąki ciemne – mąkę graham typ 1850 lub mąkę razową typ 2000 (z całego ziarna). Są to mąki ciemne, bardzo grube, z dużą zawartością otrąb. Mąki razowe(...)zaszkodzi, ale nie jest to wiedza konieczna dla osób zaczynających pieczenie domowego chleba. Mąki chlebowe charakteryzują się wysoką zawartością białka (powyżej 13%). Większa zawartość białka oznacza, że podczas wyrabiania ciasta powstaje więcej glutenu, a co za tym idzie, pieczywo będzie lżejsze, lepiej wyrośnie i będzie bardziej pulchne. Drożdże - mają bardzo duży wpływ na rozrost ciasta. Najważniejsze, aby drożdże były świeże

U mnie w kuchni
Krantz czekoladowy – ciasto drożdżowe 12

Czas czytania: 4 min Kuchni żydowskiej ciąg dalszy! Dziś jeden z najpyszniejszych i najpopularniejszych wypieków w Jerozolimie , czyli Krantz . Jest to ciasto drożdżowe wypiekane z różnego rodzaju nadzieniem. Może to być na przykład czekoladowe nadzienie, orzechowe , serowe, czy makowe… Jestem przekonana, że smak tego ciasta zachwyci Was i nigdy już o nim nie zapomnicie! Autor książki, z której zaczerpnęłam(...)przepis podaje, że ciasto nie jest ani łatwe, ani szybkie, ale ja się z tym nie zgodzę! Ciasto przygotowujemy w dwóch etapach i to jest plus, ponieważ praca rozłożona na dwa dni jest niemal niezauważalna :).  I tak, po południu lub wieczorem wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem to ułatwia sprawę, po 10 minutach mamy już bazę. Ciasto okrywamy folią i wkładamy

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem 10

Czas czytania: 3 min Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem Rabarbar to niekwestionowany król wczesnej wiosny, dziś przepis na zapieczony na puszystym cieście z dużą ilością kruszonki. Kwaśny smak rabarbaru przełamałam odrobiną soczystej i słodkiej gruszki, która świetnie połączyła się z rabarbarem. Do tego dużo chrupiącej kruszonki i przyrumienione płatki migdałów, rewelacja! Ciasta drożdżowe to dla niektórych duże wyzwanie(...)zapewniam Was, że ten przepis nie sprawi Wam problemu. Ciasto jest bardzo łatwe i jeśli tylko macie świeże drożdże to z pewnością placek wyjdzie pierwsza klasa! Przygotowanie ciasta Przygotowując ciasto drożdżowe, należy pamiętać o kilku zasadach! Drożdże, jeśli używamy „świeżych” powinny być aktywne, a sprawdza się to poprzez przygotowanie rozczynu. Rozczyn to początkowy etap produkcji ciasta drożdżowego dzięki

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto styropian z truskawkami i na kruchym cieście 47

Słodkie i pachnące słońcem truskawki u mnie wylądowały w cieście. Jak zrobić takie truskawkowe ciasto? Ciasto styropian z truskawkami i na kruchym cieście Truskawkowe ciasto , które przygotowałam z moich truskawek to ciasto na wzór ciasta styropian . Bazą ciasta jest kakaowy kruchy spód oraz pianka budyniowa czyli tzw. styropian, w którym zanurzone są świeże truskawki. Całość przykryta jest kolejną warstwą ciasta(...)kruchego a po upieczeniu dodatkowo ciasto pokryte jest galaretką. Do tak pysznego ciasta potrzeba tylko filiżanki kawy, dobrej książki i pięknej pogody. Można się opalać czytając książkę, zajadając ciasto przy okazji popijając kawkę Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego

mecooks
Jak zrobić ciasto kruche ? 49

zrobić ciasto kruche? Można powiedzieć, że ile kucharek tyle wersji. Ja jednak postaram się usystematyzować wiedzę oraz przepisy. Ciasto kruche ma szereg zastosowań w kuchni. Nie wyobrażam sobie bez niego sernika czy szarlotki. Na bazie ciasta kruchego powstają przepyszne rogaliki czy ciasteczka. Możliwości jest bardzo dużo, wszystko zależy od naszej wyobrażni. Jakie proporcje składają się na ciasto kruche? Tak naprawdę(...)masła i 100 g cukru pudru. Dlaczego musi być użyty cukier puder a nie biały? Dlatego, że cukier biały pali się pod wpływem wyższej temperatury. Jaka jest różnica pomiędzy ciastem kruchym a półkruchym? Ciasto półkruche zawiera dodatek proszku do pieczenia. Przez to nieco rośnie pod czas pieczenia. Co daje obecność śmietany i jajek w cieście? Obecność jajek sprawia, iż składniki

Ciasta z tradycjami
Kruche ciasto w słonej odsłonie - na tarty wytrawne 102

wędzonym łososiem. Zanim to jednak nastąpi i podzielę się z Wami przepisem (zdjęciem gotowej tarty chwalę się na samym dole tego wpisu ;)), teraz krótka notka instruktażowa o kruchym cieście na słono - właśnie pod takie bajeczne tarty <3 Step 1. Składniki Jak już pisałam w notce o kruchym cieście na słodkie tarty , proporcje i jakość składników odgrywają kluczową rolę(...)przypadku wytrawnego spodu pod tartę najlepsza proporcja to 2:1 , czyli 2 części wagowe mąki : 1 część wagowa masła . Oprócz powyższych w skład kruchego ciasta na słono wchodzą żółtka jaj, sól oraz odrobina wody. Jeśli przygotowujecie kruche ciasto na foremkę o średnicy 25 - 28 cm to wystarczy Wam: 200 g mąki 100 g masła 2 żółtka (z jajek o rozmiarze

W kuchni Katie
Ciasta domowe. Pyszna szarlotka na półkruchym cieście 462

Szarlotka albo jak kto woli jabłecznik , to ciasto, za które wiele osób da się pokroić. Mój mąż nawet dawno temu powiedział, że odda się za szarlotkę. ... Cóż, słowo się rzekło i jesteśmy razem już ponad 20 lat. A ja zawsze powtarzałam, że trzeba uważać na słowa.... Nie znam nikogo kto nie lubiłby ciasta z jabłkami. Można je przygotowywać na różne(...)sposoby, mniej lub bardziej klasycznie. Moją ulubioną jest Szarlotka na orzechowym spodzie , ale inne też chętnie zjem. To ciasto na każdą okazję a zrobienie go do naprawdę żadna wielka filozofia.   Domowa szarlotka na półkruchym cieście  czas przygotowania : 30 minut + ok. 80 minut pieczenia składniki :  CIASTO - 500 g mąki pszennej krupczatki  80 g cukru pudru

Smaczna Pyza
Co z tą temperaturą pieczenia? 16

Pieczenie ciast interesuje mnie od dawna. Z natury jestem dociekliwa, dlatego lubię wiedzieć co i dlaczego . Zwykłe tłumaczenie, że ciasto rośnie pod wpływem temperatury nie wystarcza mi. Wiedza na temat temperatury pieczenia jest bardzo użyteczna, ponieważ znając podstawowe mechanizmy i zasady pieczenia i wyrastania produktów spożywczych możemy dowolnie manipulować temperaturą w naszym piekarniku, w zależności jaki efekt chcemy osiągnąć. Dużo(...)łatwiej jest mi też obserwować rosnące ciasto i modyfikować jego składniki. Z poniższego artykułu dowiesz się: Dlaczego ciasto rumieni się w takiej temperaturze, a w niższej już nie? Dlaczego ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika? Jaka jest najniższa temperatura z jaką możemy upiec ciasto? Jak dobrać odpowiednio temperaturę pieczenia do rodzaju ciasta? Ja już poznałam odpowiedzi na te pytania, teraz pragnę

SmartBake.pl
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 55

Dlaczego w niektórych przepisach na ciasta sugeruje nam się użycie proszku do pieczenia, w innych sody oczyszczonej, a jeszcze w innych obu tych środków? Jakie mają one znaczenie dla wypieków, kiedy je stosować i czy są wymienne? Poniżej spróbuję odpowiedzieć na te pytania nie tylko Wam, ale i sobie, ponieważ czytając na ten temat w wielu źródłach natknęłam się(...)sprzeczne teorie. Czas zatem uporządkować wiedzę :) Morze Czarne - ciasto czekoladowe pod bezą Przyszli cukiernicy i piekarza w szkołach gastronomicznych uczą się, że środki spulchniające umożliwiają prawidłowy przebieg procesów technologicznych. Ich zadaniem jest nadanie wyrobom prawidłowej i trwałej konsystencji. Oznacza to nie mniej nie więcej, ale to, że środki spulchniające mają za zadanie spulchnić ciasto podczas pieczenia lub przygotowywania, na skutek

Trzeci talerz
"Czekoladowe ciasto nocnych łez" - czekoladowe ciasto z solą morską 355

Czekoladowe ciasto nocnych łez" - czekoladowe ciasto z solą morską Ginny, bohaterka "Kuchni duchów" Jael McHenry, przegląda stare książki kucharskie. Pieczołowicie czyta przepisy zapisane na kolorowych karteczkach, upchane wewnątrz książek. Większość przepisów zapisana jest ręką jej babci, ukochanej Nonny.  "Ostatnia kartka jest niebieska. Różni się od innych. Nieznany charakter pisma. Nigdy wcześniej nie widziałam tego przepisu. Czekoladowe ciasto nocnych łez(...)mocno przyciskała rękę. Jeśli mam nad nim pracować, muszę odczytać każde słowo, żeby postępować ściśle według przepisu."  Jeśli macie ochotę na proste i szybkie  w przygotowaniu,wiglotne ciasto obłędnie czekoladowe, ten przepis jest w sam raz! Przepis na czekoladowe ciasto nocnych łez pochodzi z książki "Kuchnia duchów" autorstwa JAEL McHENRY, wyd. Bukowy Las, 2011. Zobacz również przepisy

Moje Qulinaria
Naleśniki z kremem budyniowym i czekoladą 188

jajko 1/3 szklanki oleju 2 łyżki cukru pół łyżeczki cukru waniliowego odrobina soli Wszystkie składniki zmiksować, w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Pozostawić na dłuższą chwilę aby ciasto "odpoczęło", następnie smażyć cienkie naleśniki. Krem budyniowy (wg. przepisu na popularne ciasto znane jako Królewiec lub Królewicz). 10 dag cukru 1/2 litra mleka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżki kakao 2 łyżki wody kilka łyżek mleka Wszystkie składniki (oprócz mleka) ogrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozprowadzić kilkoma łyżkami mleka. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki 8 dag cukru 2 łyżki sztucznego miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody 15 dag margaryny Ciasto biszkoptowe: 4 jajka ¾ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku

Praktyczna pl