ciasto - 127571 przepisów (strona:5/8505)

Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem 1

Czas czytania: 3 min Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem Rabarbar to niekwestionowany król wczesnej wiosny, dziś przepis na zapieczony na puszystym cieście z dużą ilością kruszonki. Kwaśny smak rabarbaru przełamałam odrobiną soczystej i słodkiej gruszki, która świetnie połączyła się z rabarbarem. Do tego dużo chrupiącej kruszonki i przyrumienione płatki migdałów, rewelacja! Ciasta drożdżowe to dla niektórych duże wyzwanie(...)zapewniam Was, że ten przepis nie sprawi Wam problemu. Ciasto jest bardzo łatwe i jeśli tylko macie świeże drożdże to z pewnością placek wyjdzie pierwsza klasa! Przygotowanie ciasta Przygotowując ciasto drożdżowe, należy pamiętać o kilku zasadach! Drożdże, jeśli używamy „świeżych” powinny być aktywne, a sprawdza się to poprzez przygotowanie rozczynu. Rozczyn to początkowy etap produkcji ciasta drożdżowego dzięki

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto styropian z truskawkami i na kruchym cieście 33

Słodkie i pachnące słońcem truskawki u mnie wylądowały w cieście. Jak zrobić takie truskawkowe ciasto? Ciasto styropian z truskawkami i na kruchym cieście Truskawkowe ciasto , które przygotowałam z moich truskawek to ciasto na wzór ciasta styropian . Bazą ciasta jest kakaowy kruchy spód oraz pianka budyniowa czyli tzw. styropian, w którym zanurzone są świeże truskawki. Całość przykryta jest kolejną warstwą ciasta(...)kruchego a po upieczeniu dodatkowo ciasto pokryte jest galaretką. Do tak pysznego ciasta potrzeba tylko filiżanki kawy, dobrej książki i pięknej pogody. Można się opalać czytając książkę, zajadając ciasto przy okazji popijając kawkę Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego

mecooks
Jak zrobić ciasto kruche ? 40

zrobić ciasto kruche? Można powiedzieć, że ile kucharek tyle wersji. Ja jednak postaram się usystematyzować wiedzę oraz przepisy. Ciasto kruche ma szereg zastosowań w kuchni. Nie wyobrażam sobie bez niego sernika czy szarlotki. Na bazie ciasta kruchego powstają przepyszne rogaliki czy ciasteczka. Możliwości jest bardzo dużo, wszystko zależy od naszej wyobrażni. Jakie proporcje składają się na ciasto kruche? Tak naprawdę(...)masła i 100 g cukru pudru. Dlaczego musi być użyty cukier puder a nie biały? Dlatego, że cukier biały pali się pod wpływem wyższej temperatury. Jaka jest różnica pomiędzy ciastem kruchym a półkruchym? Ciasto półkruche zawiera dodatek proszku do pieczenia. Przez to nieco rośnie pod czas pieczenia. Co daje obecność śmietany i jajek w cieście? Obecność jajek sprawia, iż składniki

Ciasta z tradycjami
Kruche ciasto w słonej odsłonie - na tarty wytrawne 92

wędzonym łososiem. Zanim to jednak nastąpi i podzielę się z Wami przepisem (zdjęciem gotowej tarty chwalę się na samym dole tego wpisu ;)), teraz krótka notka instruktażowa o kruchym cieście na słono - właśnie pod takie bajeczne tarty <3 Step 1. Składniki Jak już pisałam w notce o kruchym cieście na słodkie tarty , proporcje i jakość składników odgrywają kluczową rolę(...)przypadku wytrawnego spodu pod tartę najlepsza proporcja to 2:1 , czyli 2 części wagowe mąki : 1 część wagowa masła . Oprócz powyższych w skład kruchego ciasta na słono wchodzą żółtka jaj, sól oraz odrobina wody. Jeśli przygotowujecie kruche ciasto na foremkę o średnicy 25 - 28 cm to wystarczy Wam: 200 g mąki 100 g masła 2 żółtka (z jajek o rozmiarze

W kuchni Katie
Ciasta domowe. Pyszna szarlotka na półkruchym cieście 445

Szarlotka albo jak kto woli jabłecznik , to ciasto, za które wiele osób da się pokroić. Mój mąż nawet dawno temu powiedział, że odda się za szarlotkę. ... Cóż, słowo się rzekło i jesteśmy razem już ponad 20 lat. A ja zawsze powtarzałam, że trzeba uważać na słowa.... Nie znam nikogo kto nie lubiłby ciasta z jabłkami. Można je przygotowywać na różne(...)sposoby, mniej lub bardziej klasycznie. Moją ulubioną jest Szarlotka na orzechowym spodzie , ale inne też chętnie zjem. To ciasto na każdą okazję a zrobienie go do naprawdę żadna wielka filozofia.   Domowa szarlotka na półkruchym cieście  czas przygotowania : 30 minut + ok. 80 minut pieczenia składniki :  CIASTO - 500 g mąki pszennej krupczatki  80 g cukru pudru

Smaczna Pyza
Co z tą temperaturą pieczenia? 3

Pieczenie ciast interesuje mnie od dawna. Z natury jestem dociekliwa, dlatego lubię wiedzieć co i dlaczego . Zwykłe tłumaczenie, że ciasto rośnie pod wpływem temperatury nie wystarcza mi. Wiedza na temat temperatury pieczenia jest bardzo użyteczna, ponieważ znając podstawowe mechanizmy i zasady pieczenia i wyrastania produktów spożywczych możemy dowolnie manipulować temperaturą w naszym piekarniku, w zależności jaki efekt chcemy osiągnąć. Dużo(...)łatwiej jest mi też obserwować rosnące ciasto i modyfikować jego składniki. Z poniższego artykułu dowiesz się: Dlaczego ciasto rumieni się w takiej temperaturze, a w niższej już nie? Dlaczego ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika? Jaka jest najniższa temperatura z jaką możemy upiec ciasto? Jak dobrać odpowiednio temperaturę pieczenia do rodzaju ciasta? Ja już poznałam odpowiedzi na te pytania, teraz pragnę

SmartBake.pl
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 48

Dlaczego w niektórych przepisach na ciasta sugeruje nam się użycie proszku do pieczenia, w innych sody oczyszczonej, a jeszcze w innych obu tych środków? Jakie mają one znaczenie dla wypieków, kiedy je stosować i czy są wymienne? Poniżej spróbuję odpowiedzieć na te pytania nie tylko Wam, ale i sobie, ponieważ czytając na ten temat w wielu źródłach natknęłam się(...)sprzeczne teorie. Czas zatem uporządkować wiedzę :) Morze Czarne - ciasto czekoladowe pod bezą Przyszli cukiernicy i piekarza w szkołach gastronomicznych uczą się, że środki spulchniające umożliwiają prawidłowy przebieg procesów technologicznych. Ich zadaniem jest nadanie wyrobom prawidłowej i trwałej konsystencji. Oznacza to nie mniej nie więcej, ale to, że środki spulchniające mają za zadanie spulchnić ciasto podczas pieczenia lub przygotowywania, na skutek

Trzeci talerz
"Czekoladowe ciasto nocnych łez" - czekoladowe ciasto z solą morską 339

Czekoladowe ciasto nocnych łez" - czekoladowe ciasto z solą morską Ginny, bohaterka "Kuchni duchów" Jael McHenry, przegląda stare książki kucharskie. Pieczołowicie czyta przepisy zapisane na kolorowych karteczkach, upchane wewnątrz książek. Większość przepisów zapisana jest ręką jej babci, ukochanej Nonny.  "Ostatnia kartka jest niebieska. Różni się od innych. Nieznany charakter pisma. Nigdy wcześniej nie widziałam tego przepisu. Czekoladowe ciasto nocnych łez(...)mocno przyciskała rękę. Jeśli mam nad nim pracować, muszę odczytać każde słowo, żeby postępować ściśle według przepisu."  Jeśli macie ochotę na proste i szybkie  w przygotowaniu,wiglotne ciasto obłędnie czekoladowe, ten przepis jest w sam raz! Przepis na czekoladowe ciasto nocnych łez pochodzi z książki "Kuchnia duchów" autorstwa JAEL McHENRY, wyd. Bukowy Las, 2011. Zobacz również przepisy

Moje Qulinaria
Naleśniki z kremem budyniowym i czekoladą 178

jajko 1/3 szklanki oleju 2 łyżki cukru pół łyżeczki cukru waniliowego odrobina soli Wszystkie składniki zmiksować, w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Pozostawić na dłuższą chwilę aby ciasto "odpoczęło", następnie smażyć cienkie naleśniki. Krem budyniowy (wg. przepisu na popularne ciasto znane jako Królewiec lub Królewicz). 10 dag cukru 1/2 litra mleka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżki kakao 2 łyżki wody kilka łyżek mleka Wszystkie składniki (oprócz mleka) ogrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozprowadzić kilkoma łyżkami mleka. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki 8 dag cukru 2 łyżki sztucznego miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody 15 dag margaryny Ciasto biszkoptowe: 4 jajka ¾ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku

Praktyczna pl
Jak samodzielnie wykonać ciasto francuskie 24

samodzielnie wykonać ciasto francuskie Jak samodzielnie wykonać ciasto francuskie Istnieją różne metody wykonywania ciasta. Najbardziej znanymi metodami są niemiecka i francuska, obok nich istnieje wiele kombinacji. Jaka by jednak nie została użyta metoda, chodzi o to żeby zagniatać ciasta z masłem, lecz utworzyć z niego cieniutkie warstwy w cieście, aby w czasie pieczenia posłużyły jako środek spulchniający, oddzielający od siebie(...)listkowo liczne warstwy ciasta. W domu najłatwiej jest wykonać ciasto metodą niemiecką. < Składniki na ciasto francuskie : Składniki na ciasto kluskowe 500 g mąki ¼ l wody ½ łyżeczka soli Przesiać mąkę na stolnicę  i zrobić w środku wgłębienie. Wlać w nie wodę i wsypać sól, zagnieść szybko, zaczynając od środka, zwarte ciasto o gładkiej, błyszczącej powierzchni. Ukształtować z ciasta kulę

Podstawy Gotowania
62 propozycje ciast na Święta 4636

Kochani w tamtym roku było ciast trochę mnie, z roku na rok lista rośnie, cieszy mnie to bardzo, bo będzie więcej do wyboru :-). Poniżej lista 62 ciast, które można spokojnie wykonać na Święta :-). Może jakieś przypadnie Wam do gustu i zrobicie :-). Miłego dnia :-)  1.  Makowiec z lekką budyniową pianką  2.  Puszysty jabłecznik z nutą cytryny(...)Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym  4.  Ciasto łaciate 5.  Ciasto Świętego Jakuba  6.  Ciasto pianka cytrynowa  7.  Piernik przekładany powidłami śliwkowymi  8.  Kremówka 9.  Ciasto 4 w 1 10.  Ciasto Doroty 2 11.  Leśny mech   12. Ciasto afrykańczyk   13.  Chałwowiec z brzoskwiniami

kruche babeczki
Panettone czekoladowo-pomarańczowe 10

Źródło przepisu: https://blog.giallozafferano.it/fa…/panettone-al-cioccolato/ Ciasto na 2 panettone, 2x560 g, foremki fi 14 cm Pierwsze ciasto: 75 g zakwasu pszennego sztywnego 50% hydratacji 110 g wody 240 g mąki 00 W 320-350 65 g cukru 75 g masła 65 g żółtek jaj Drugie ciasto: pierwsze ciasto 65 g mąki 00 W 320-350 50 g miodu akacjowego(...)ciemnej gorzkiej czekolady emulsja: 90 g masła 30 g gorzkiego kakao 1 laska wanilii ½ organiczna skórka pomarańczowa Uwagi: Emulsję do panettone czekoladowego najlepiej przygotować wieczorem, wraz z pierwszym ciastem, a następnie przechowywać do następnego dnia w temperaturze pokojowej, przykrytą folią . W misce wymieszaj: miękkie masło (po prostu trzymaj je w temperaturze pokojowej przez kilka godzin), kakao w proszku, nasiona laski

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto biszkoptowe i ucierane – praktyczne porady 61

Ciasto biszkoptowe i ciasto ucierane są jednymi z najpopularniejszych baz do wielu wypieków. Z ciasta biszkoptowego przygotowuje się torty, placki, rolady. natomiast ciasto ucierane stanowi bazę dla wielu pierników, ciast z owocami. Czemu ciasta biszkoptowe oraz ucierane zawdzięczają swoją popularność? Sekret tych pysznych wypieków polega na uzyskaniu jak największej puszystości. Puszystość uzyskujemy poprzez ubicie białka. Od czego zależy jakość ciasta(...)biszkoptowego oraz ucieranego? Cały sekret w cieście biszkoptowym i ucieranym polega na dwóch czynnościach. 1) dobrze ubitych białkach 2) dokładnego utarcia żółtek z cukrem. Aby dobrze utrzeć żółtka z cukrem należy użyć cukru pudru. Odradzam używanie zwykłego cukru. Znacząco wydłuża czas ubijania żółtek. Do jakiej wysokości wypełniamy formę do pieczenia? Zaleca się wypełnić formę do 3/4 wysokości formy, gdyż ciasto

Ciasta z tradycjami
Pizza neapolitańska na suszonych drożdżach 54

początkujących bardzo onieśmielające, neapolitańska pizza na drożdżach nie powinna Wam przysporzyć żadnych problemów – jedynie radość z jedzenia. Pieczenie wciąga. Nie wciąga mnie ani nigdy mnie nie pasjonowało pieczenie ciast i składanie deserów: piekę i robię słodkości tylko wtedy, gdy mam na nie ochotę lub chcę uczcić jakąś specjalną okazję – a to nie zdarza się często. Ale kocham mąkę: makaron, pizzę(...)chleb. Im więcej piekę tym bardziej widzę i czuję pod dłońmi że pieczenie chleba i ciast chlebowych to czysta magia i alchemia – zmieniając proporcje składników, czas ich wyrabiania, składania, mieszania, fermentowania, temperaturę – za każdym razem, z tych samych składników, jesteśmy w stanie zrobić zupełnie inne ciasto. Mówię do mąki, gdy odważam ją do pieczenia. Mówię do też do suszonych drożdży

Karo in the Kitchen