ciasto - 150802 przepisów (strona:7/10054)

Co z tą temperaturą pieczenia? 49

Pieczenie ciast interesuje mnie od dawna. Z natury jestem dociekliwa, dlatego lubię wiedzieć co i dlaczego . Zwykłe tłumaczenie, że ciasto rośnie pod wpływem temperatury nie wystarcza mi. Wiedza na temat temperatury pieczenia jest bardzo użyteczna, ponieważ znając podstawowe mechanizmy i zasady pieczenia i wyrastania produktów spożywczych możemy dowolnie manipulować temperaturą w naszym piekarniku, w zależności jaki efekt chcemy osiągnąć. Dużo(...)łatwiej jest mi też obserwować rosnące ciasto i modyfikować jego składniki. Z poniższego artykułu dowiesz się: Dlaczego ciasto rumieni się w takiej temperaturze, a w niższej już nie? Dlaczego ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika? Jaka jest najniższa temperatura z jaką możemy upiec ciasto? Jak dobrać odpowiednio temperaturę pieczenia do rodzaju ciasta? Ja już poznałam odpowiedzi na te pytania, teraz pragnę

SmartBake.pl
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 103

Dlaczego w niektórych przepisach na ciasta sugeruje nam się użycie proszku do pieczenia, w innych sody oczyszczonej, a jeszcze w innych obu tych środków? Jakie mają one znaczenie dla wypieków, kiedy je stosować i czy są wymienne? Poniżej spróbuję odpowiedzieć na te pytania nie tylko Wam, ale i sobie, ponieważ czytając na ten temat w wielu źródłach natknęłam się(...)sprzeczne teorie. Czas zatem uporządkować wiedzę :) Morze Czarne - ciasto czekoladowe pod bezą Przyszli cukiernicy i piekarza w szkołach gastronomicznych uczą się, że środki spulchniające umożliwiają prawidłowy przebieg procesów technologicznych. Ich zadaniem jest nadanie wyrobom prawidłowej i trwałej konsystencji. Oznacza to nie mniej nie więcej, ale to, że środki spulchniające mają za zadanie spulchnić ciasto podczas pieczenia lub przygotowywania, na skutek

Trzeci talerz
"Czekoladowe ciasto nocnych łez" - czekoladowe ciasto z solą morską 422

Czekoladowe ciasto nocnych łez" - czekoladowe ciasto z solą morską Ginny, bohaterka "Kuchni duchów" Jael McHenry, przegląda stare książki kucharskie. Pieczołowicie czyta przepisy zapisane na kolorowych karteczkach, upchane wewnątrz książek. Większość przepisów zapisana jest ręką jej babci, ukochanej Nonny.  "Ostatnia kartka jest niebieska. Różni się od innych. Nieznany charakter pisma. Nigdy wcześniej nie widziałam tego przepisu. Czekoladowe ciasto nocnych łez(...)mocno przyciskała rękę. Jeśli mam nad nim pracować, muszę odczytać każde słowo, żeby postępować ściśle według przepisu."  Jeśli macie ochotę na proste i szybkie  w przygotowaniu,wiglotne ciasto obłędnie czekoladowe, ten przepis jest w sam raz! Przepis na czekoladowe ciasto nocnych łez pochodzi z książki "Kuchnia duchów" autorstwa JAEL McHENRY, wyd. Bukowy Las, 2011. Zobacz również przepisy

Moje Qulinaria
Naleśniki z kremem budyniowym i czekoladą 264

jajko 1/3 szklanki oleju 2 łyżki cukru pół łyżeczki cukru waniliowego odrobina soli Wszystkie składniki zmiksować, w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Pozostawić na dłuższą chwilę aby ciasto "odpoczęło", następnie smażyć cienkie naleśniki. Krem budyniowy (wg. przepisu na popularne ciasto znane jako Królewiec lub Królewicz). 10 dag cukru 1/2 litra mleka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżki kakao 2 łyżki wody kilka łyżek mleka Wszystkie składniki (oprócz mleka) ogrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozprowadzić kilkoma łyżkami mleka. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki 8 dag cukru 2 łyżki sztucznego miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody 15 dag margaryny Ciasto biszkoptowe: 4 jajka ¾ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku

Praktyczna pl
Ciasto dla alergika bez mleka krowiego, masła i jajek 29

Ratunkowe ciasto czekoladowe dla osób z alergią pokarmową na mleko krowie i jajka lub dla mam karmiących piersią maluchy z alergią pokarmową na białko mleka krowiego. Po ciężkim okresie jakim jest ciąża, pełnym kulinarnych zachcianek i ochoty na przeróżne dziwności i połączenia smakowe, nadeszło szczęśliwe rozwiązanie a wraz z nim narodziny małej istotki. Okres karmienia piersią to kolejny etap(...)życiu każdej mamy, kiedy mogą pojawić się zachcianki w szczególności na różnorodne słodkości. Wiele mam w trakcie karmienia piersią z przyjemnością przekąsi czekoladę, ciasto lub słodki deser – ma to związek ze wzmożonym zapotrzebowaniem kalorycznym podczas karmienia. Zdarzają się przypadki kiedy okazuje się że niemowlę ma alergię pokarmową na białko mleka krowiego, jest to dość rzadkie, jednak zdarza się. Taka

ProstePesto.pl
Pączki z dżemem malinowym 52

przodkowie jedli pączki nadziewane słoniną, dziś może nas to zdziwić, ale wtedy było to rarytas. Brzmi dziwnie, ale i dziś można znaleźć wiele przepisów z różnych regionów świata, gdzie ciasto pączkowe wypełnione jest dodatkami wytrawnymi, ale o tym w innym wpisie. Historia mówi, że dopiero w XVIII wieku do pączków zaczęto dodawać drożdże, to zupełnie odmieniło ich smaki i wygląd(...)tamtej pory, nabrały puszystości, zrobiły się okrągłe i słodkie. Paczki z dżemem malinowym [feast_advanced_jump_to] 🌌 Ciasto nocne Co to jest ciasto nocne? Jest to ciasto, które przygotowujemy dzień przed planowanym smażeniem pączków. Wszystkie składniki wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia, następnie odgazowujemy, czyli krótko wyrabiamy, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Następnym krokiem jest szczelne przykrycie miski z ciastem folią

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi z jagodami i cynamonem 89

smak jagód. Jagody bardzo dobrze wpływają na wzrok oraz mają bardzo silne właściwości przeciwbiegunkowe. Jednak kupując świeże jagody, musimy pamiętać o tym, aby je bardzo dokładnie umyć. Składniki na ciasto 500g mąki 250 ml ciepłej wody szczypta soli 3 łyżki oleju Zobacz również: Domowe pierogi ruskie Dodatkowo 200g jagód 2-3 łyżki cukru 1 łyżka mąki jogurt naturalny cynamon Przepis(...)pierogi z jagodami Do miski dodajemy mąkę, szczyptę soli, olej i dolewamy ciepła wodę. Składniki na ciasto na pierogi mieszamy, a jak składniki się połączą dokładnie wyrabiamy. Jagody po umyciu osuszamy na ręczniku papierowym, przekładamy do miski, dodajemy mąkę, cukier i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko, na środek każdego z nich kładziemy łyżeczkę jagód i sklejamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak samodzielnie wykonać ciasto francuskie 95

samodzielnie wykonać ciasto francuskie Jak samodzielnie wykonać ciasto francuskie Istnieją różne metody wykonywania ciasta. Najbardziej znanymi metodami są niemiecka i francuska, obok nich istnieje wiele kombinacji. Jaka by jednak nie została użyta metoda, chodzi o to żeby zagniatać ciasta z masłem, lecz utworzyć z niego cieniutkie warstwy w cieście, aby w czasie pieczenia posłużyły jako środek spulchniający, oddzielający od siebie(...)listkowo liczne warstwy ciasta. W domu najłatwiej jest wykonać ciasto metodą niemiecką. < Składniki na ciasto francuskie : Składniki na ciasto kluskowe 500 g mąki ¼ l wody ½ łyżeczka soli Przesiać mąkę na stolnicę  i zrobić w środku wgłębienie. Wlać w nie wodę i wsypać sól, zagnieść szybko, zaczynając od środka, zwarte ciasto o gładkiej, błyszczącej powierzchni. Ukształtować z ciasta kulę

Podstawy Gotowania
62 propozycje ciast na Święta 4916

Kochani w tamtym roku było ciast trochę mnie, z roku na rok lista rośnie, cieszy mnie to bardzo, bo będzie więcej do wyboru :-). Poniżej lista 62 ciast, które można spokojnie wykonać na Święta :-). Może jakieś przypadnie Wam do gustu i zrobicie :-). Miłego dnia :-)  1.  Makowiec z lekką budyniową pianką  2.  Puszysty jabłecznik z nutą cytryny(...)Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym  4.  Ciasto łaciate 5.  Ciasto Świętego Jakuba  6.  Ciasto pianka cytrynowa  7.  Piernik przekładany powidłami śliwkowymi  8.  Kremówka 9.  Ciasto 4 w 1 10.  Ciasto Doroty 2 11.  Leśny mech   12. Ciasto afrykańczyk   13.  Chałwowiec z brzoskwiniami

kruche babeczki
Ciasto z burakami i imbirem 48

Tekst przeczytasz w 5 min Dodatek warzyw do ciast to świetny pomysł, ciasto z burakami i imbirem jest obłędnie pyszne i idealnie pasuje na święta. Fantastyczne połączenie smaków i przyjemna faktura. Jeśli lubicie ciasta typu, ciasto marchewkowe to, to ciasto jest dla Was. Wcześniej mieliście już okazję poznać brownie z dodatkiem cukinii , wilgotne i niesamowicie smaczne. Wspomniane już ciasto marchewkowe(...)którego chyba nikomu zachwalać nie trzeba i ciasto leśny mech z dodatkiem szpinaku. Wszystkie charakteryzują się dużą wilgotnością, delikatną słodyczą i mniejszą zawartością mąki. Ciasto z burakami i imbirem [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Składniki na ciasto 70 g łuskanych orzechów włoskich można wymieszać pół na pół orzechy z żurawiną 200 g mąki pszennej

SprawdzonaKuchnia.pl
Panettone czekoladowo-pomarańczowe 47

Źródło przepisu: https://blog.giallozafferano.it/fa…/panettone-al-cioccolato/ Ciasto na 2 panettone, 2x560 g, foremki fi 14 cm Pierwsze ciasto: 75 g zakwasu pszennego sztywnego 50% hydratacji 110 g wody 240 g mąki 00 W 320-350 65 g cukru 75 g masła 65 g żółtek jaj Drugie ciasto: pierwsze ciasto 65 g mąki 00 W 320-350 50 g miodu akacjowego(...)ciemnej gorzkiej czekolady emulsja: 90 g masła 30 g gorzkiego kakao 1 laska wanilii ½ organiczna skórka pomarańczowa Uwagi: Emulsję do panettone czekoladowego najlepiej przygotować wieczorem, wraz z pierwszym ciastem, a następnie przechowywać do następnego dnia w temperaturze pokojowej, przykrytą folią . W misce wymieszaj: miękkie masło (po prostu trzymaj je w temperaturze pokojowej przez kilka godzin), kakao w proszku, nasiona laski

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto biszkoptowe i ucierane – praktyczne porady 166

Ciasto biszkoptowe i ciasto ucierane są jednymi z najpopularniejszych baz do wielu wypieków. Z ciasta biszkoptowego przygotowuje się torty, placki, rolady. natomiast ciasto ucierane stanowi bazę dla wielu pierników, ciast z owocami. Czemu ciasta biszkoptowe oraz ucierane zawdzięczają swoją popularność? Sekret tych pysznych wypieków polega na uzyskaniu jak największej puszystości. Puszystość uzyskujemy poprzez ubicie białka. Od czego zależy jakość ciasta(...)biszkoptowego oraz ucieranego? Cały sekret w cieście biszkoptowym i ucieranym polega na dwóch czynnościach. 1) dobrze ubitych białkach 2) dokładnego utarcia żółtek z cukrem. Aby dobrze utrzeć żółtka z cukrem należy użyć cukru pudru. Odradzam używanie zwykłego cukru. Znacząco wydłuża czas ubijania żółtek. Do jakiej wysokości wypełniamy formę do pieczenia? Zaleca się wypełnić formę do 3/4 wysokości formy, gdyż ciasto

Ciasta z tradycjami
Pizza neapolitańska na suszonych drożdżach 156

początkujących bardzo onieśmielające, neapolitańska pizza na drożdżach nie powinna Wam przysporzyć żadnych problemów – jedynie radość z jedzenia. Pieczenie wciąga. Nie wciąga mnie ani nigdy mnie nie pasjonowało pieczenie ciast i składanie deserów: piekę i robię słodkości tylko wtedy, gdy mam na nie ochotę lub chcę uczcić jakąś specjalną okazję – a to nie zdarza się często. Ale kocham mąkę: makaron, pizzę(...)chleb. Im więcej piekę tym bardziej widzę i czuję pod dłońmi że pieczenie chleba i ciast chlebowych to czysta magia i alchemia – zmieniając proporcje składników, czas ich wyrabiania, składania, mieszania, fermentowania, temperaturę – za każdym razem, z tych samych składników, jesteśmy w stanie zrobić zupełnie inne ciasto. Mówię do mąki, gdy odważam ją do pieczenia. Mówię do też do suszonych drożdży

Karo in the Kitchen
Kapuśniaczki w cieście francuskim/ Dorsz w cieście francuskim 143

Dzisiejsza propozycja na szybki i smaczny obiad, to dorsz pieczony w cieście francuskim, które jest dość tłustym ciastem, ale dzięki temu ryba nie jest sucha, podany z delikatnymi kapuśniaczkami. Pycha połączenie, przygotowanie błyskawiczne! Składniki na kapuśniaczki w cieście francuskim: - opakowanie ciasta francuskiego - opakowanie kapusty kiszonej (dobrej jakości) - pęczek pietruszki - zioła kopru włoskiego - sól, pieprz - 2 -3 łyżki masła - 1/2 cebuli(...)szynki wędzonej Cebulę, pokrojoną w kosteczkę,  dusimy na maśle, dodajemy szynkę, wypłukaną i posiekaną kapustę, dusimy około 10 minut, doprawiamy w/w przyprawami. Na sam koniec dodajemy pietruszkę. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na spore kwadraty układamy na środku farsz, możecie paszteciki zrobić w formie kopert lub po prostu zrolować. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku 20 minut. Dorsz w cieście francuskim

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania