biblioteczce znalazły się jej pomysły, które często wykorzystuję, jeśli planuję jakieś rodzinne obiadki. Dlaczego? Po prostu są smaczne i sprawdzone. Tym razem wybrałam przepis, który bardzo mnie zaskoczył - pierniczki z miętą. Bardzo ciekawe połączenie - nie sądzicie? Z wielką niepewnością zabrałam się do dzieła. Do miski powoli wędrowały składniki, a zapach mięty rozchodził się po całej kuchni. Akurat miałam zapasy(...)sprawił, że stały się bardzo puszyste, zaś mięta i miód nadały niezwykłego smaku i aromatu. Bardzo ciekawy miks smaków, który polecam Wam jako kolejne wyzwanie na karnawałowe słodkości :) Pierniczki miętowe warszawskie 3 szklanki mąki pół łyżeczki amoniaku szklanka miodu łyżeczka suszonej roztartej na proszek mięty " Na wolnym ogniu zagotować miód, a po przestudzeniu wymieszać z mąką, wodą (3/4szklanki), amoniakiem
Sajkofanka smakuMikołajki już za nami, czas więc zacząć "pierniczenie", czyli domowy wyrób pierniczków;) Te okazały się zdecydowanie numerem 1! Idealnie miękkie i zarazem wilgotne, do tego niezwykle aromatyczne... Zdecydowanie czuć miód i przyprawy korzenne. Synek zawsze z wielką chęcią pomaga przy ich wycinaniu a później przy dekorowaniu:) Tym razem upiekłam bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu pierniczki, które będą piękną ozdobą(...)pudrem i sodą oczyszczoną. Dodać stopione masło, miód oraz jajko. Całość posiekać. Dodać kakao i przyprawę do piernika. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować i wycinać różne kształty pierniczków. Piec około 8-10minut w temp. 180st. Ostudzić i dowolnie udekorować
Z miłości do słodkościWpadłam w szał ciasteczkowy ... Dziś upiekłam pierniczki , zrobienie których chodziło już za mną od dłuższego czasu ... I w końcu są pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi , oblane mleczną czekoladą . Zwane alpejskimi . Efekt końcowy bardzo miło mnie zaskoczył. Ciasteczka są miękkie , dzięki powidłom wilgotne ... pełne smaku ... i nie sposób się im oprzeć :) Składniki : 1/2 szklanki miodu(...)średnicy , po upieczeniu zwiększyły się o ok 1 cm ), Zlepiać po dwa , dając w środek powidła , formować w kulki . Piec ok 10 min w 180'C Wystudzone pierniczki maczać w roztopionej czekoladzie . Chociaż w wersji bez czekolady są równie pyszne Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaDzień dobry! Jak zapewne zauważyliście, niedawno byłam na warsztatach z Kingą Paruzel :-). A na warsztatach piekliśmy pierniczki i w ten oto sposób mogę się z Wami podzielić przepisem, który spełni oczekiwania każdego z Was! Nie ma świąt bez pierniczków prawda? :D Pierniczki z tego przepisu są aromatyczne, szybko miękną, a dekorowanie to sama przyjemność i chwila na odstresowanie :-). Przepis
Pora coś zjeśćsię spodobała praca nad pierniczkami , że nie mogę się od nich uwolnić ;) Znowu mam przepis na pierniczki, tym razem będą to pulchniutkie, mięciutkie poduszeczki :) Można je również nadziać ulubioną marmoladką , ja zrobiłam bez nadzienia . ale i tak jest się czym zachwycać :) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 15 minut Składniki: 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru(...)spłaszczamy . Jeśli chcemy nadziać konfiturą to zagrzewamy 2 szklanki marmolady np. morelowej , dolewamy do niej 3 łyżki rumu i za pomocą szprycy do nadziewania pączków, wbijamy końcówkę w upieczone pierniczki ( ja niestety takiej szprycy jeszcze nie posiadam , więc upiekłam bez nadzienia) Pieczemy w temp. 180 C 15 minut
Słodkości i nie tylkoMiękkie PIERNICZKI nadziewane powidłami śliwkowymi – Zapraszam na nowe, pyszne pierniczki. Wspaniale smakują, są aromatyczne, miękkie, troszkę wilgotne od powideł i są proste w przygotowaniu. Podczas pieczenia cudownie pachnie w domu. Pięknie wyglądają, bardzo polecam! Jedne z moich ulubionych pierniczków:) Z przepisu uzyskamy około 22 pierniki. Troszkę zmodyfikowany przepis z książki „Dekoracyjne ciasteczka do jedzenia, na ozdoby i prezent” Buchmann. Proszę(...)pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Miękkie PIERNICZKI nadziewane powidłami śliwkowymi Składniki na około 22 pierniczki: Ciasto: 50g masła 220g miodu (użyłam naturalnego) 100g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%) 1 jajko 300-340g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 opakowanie przyprawy
Mała Cukierenkatylko zrobiłam ciasto! wykrawanie – wałkowanie i zdobienia to robota dzieci, zajęły się na dobre 2-3 godziny. Jeśli chcecie aby pierniczki zdobiły choinkę trzeba pamiętać i wykrojeniu małej dziurki na każdym ciasteczku, aby potem przewlec przez nią ozdobny sznureczek … …a oto nasze efekty Składniki; 80 dag mąki pszennej 25 dag cukru kryształu 4 jaja 12 dag masła lub margaryny(...)przyprawa do piernika ½ łyżeczki cynamonu Posypki, polewy i inne zdobienia jakie tylko chcemy Wykonanie ; Z podanych składników zagnieść ciasto. Zostawić w lodówce na 1 dzień. Jeszcze raz wyrobić.Wycinać pierniczki, przed pieczeniem można posmarować żółtkiem.Piec z tem 180C przez ok. 15 minut. Po upieczeniu ozdabiamy…. źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaTrochę się napracowałam z tymi pierniczkami. Ale w końcowym efekcie stwierdziłam, że było warto. W smaku bardzo przypominają " domino z marcepanem". Smak przełamany przyprawą do pierników i marcepan to idealne połączenie. Ja marcepan wprost uwielbiam. Składniki: 100 g mąki pszennej 1 łyżka kakao Emix 70 g zmielonych migdałów 60 g cukru pudru Emix 1 łyżka cukru waniliowego Emix(...)podsypanej mąką stolnicy rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykroić foremką serduszka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 12 min. Ostudzić. Zimne pierniczki posmarować dżemem brzoskwiniowym i odłożyć w zimne miejsce. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cieniutki placek. Tą samą foremką wykroić serduszka
Ala piecze i gotujeswoje przygotowania do świąt zaczęłam już miesiąc wcześniej. W ubiegłym roku po raz pierwszy przygotowałyśmy pierniczki świąteczne i w tym roku nie mogło ich także zabraknąć. Za lukrowanie tych ton pierniczków odpowiedzialna była, jak zwykle Martyna ;) Czytaj więcej
Paulina Kwiatkowskaczęść wpisu i wszystkie moje porady nie uprzedzajcie się, że lukrowanie jest trudne i nie zrobicie tego sami. Ja podjęłam to wyzwanie, poczytałam, posłuchałam fantastycznego live Igi Sarzyńskiej mistrzyni pierniczków i stworzyłam te pierniczki w 3 wieczory. Już drugiego i trzeciego wieczoru moje dzieła były naprawdę przyzwoite, nadal nie są idealne ale to nie o to chodzi. Mają Was cieszyć(...)wszystko co w mojej ocenie bardzo ułatwi Waszą naukę i dzięki czemu stworzycie arcydzieła! Lubicie ciasteczka? Zajrzyjcie do tych przepisów: – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki Książka Zapach Świąt To już ostanie książki Zapach Świąt dostępne w moim sklepie. Zachęcam do zakupu, ta książka nie będzie miała kolejnych wydań a jest piękna i smaczna! Książka Zapach Świąt
nietylkopasta.plPierniczki „Słodkie Chatki” – W Małej Cukierence kolejny przepis na pyszne pierniczki, tym razem z melasą. Bardzo aromatyczne i smaczne. Ciasteczka przy brzegach się przypieką i będą chrupiące, a w środku będą miękkie. Pierniczki są proste w przygotowaniu. Z przepisu uzyskamy około 10 dużych pierniczków (dużych jak moje gwiazdki i domki) lub 20 mniejszych. Pierniczki udekorowałam lukrem(...)cukierkami, żelkami, posypkami cukrowymi. Przepis na lukier tutaj: „ Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”klik ) . Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierniczki „Słodkie Chatki” Składniki na 10 dużych pierniczków: 120g masła lub margaryny 120g cukru pudru po 1 i 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu, imbiru po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, gałki
Mała CukierenkaZapach cynamonu, goździków, anyżu i imbiru wyzwala nieopisaną radość, ujawniającą się w pełnym ponagleń oczekiwaniu na moment wyjęcia wypieków z pieca. Czy można wyobrazić sobie ostatnie tygodnie roku bez pierniczków – skarbnicy korzennego smaku? Przyznam, że mi – mimo wyobraźni bujnej – taka perspektywa zupełnie się w głowie nie mieści. Pierniczki są moimi ulubionymi słodkościami o tej porze roku, choć piekąc je dopuszczam(...)się pewnego „przewinienia” – nie używam miodu. Ten, poddawany działaniu wysokiej temperatury traci swoje cenne właściwości – stąd jest przeze mnie zastępowany naturalnymi syropami bądź melasą. Myślę, że pierniczki na tym nie cierpią zbytnio – są nadal wyjątkowe, a przy tym tak różne, zależnie od zastosowanej receptury. Sięgając po poniższy przepis uzyskacie pyszne, kruche pierniczki, których intensywnie korzenny smak sprawi, że dodatek mąki
Even Better FoodUwielbiam świąteczne zapachy unoszące się po całym domu i… wycinanie z dziećmi pysznych, domowych korzennych pierniczków. Dzisiejszy przepis możecie przygotować dosłownie w ostatniej chwili, dlatego nazwałam go korzennymi pierniczkami dla zabieganych . Z ciastem dobrze się pracuje, a pierniczki jeszcze nigdy nas nie zawiodły Pierniczki są aromatyczne i nie wymagają leżakowania – można je od razu jeść, co zresztą uczyniły(...)moje szkraby Moje dzieci uwielbiają pomagać w przygotowaniu pierniczków na święta – wycinają najróżniejsze kształty. W tym roku używaliśmy do tego wspaniałych foremek do ciastek i pierników Stella. Piękne kształty (aż 6 różnych), do tego uchwyt ułatwiający wycinanie małym rączką. Nawet mojemu synkowi wychodziło wycinanie, a jest jeszcze malutki Polecam Wam takie foremki nie tylko do świątecznych wypieków. Składniki
Słodkie okruszkiLista przepisów dodanych do akcji (172 przepisy): Migdałowe dachówki Ciasto 3BIT bez pieczenia Torcik makowy Miodownik (stefanka) z masą grysikową Speculoos – ciasteczka Świętego Mikołaja Popękane ciasteczka czekoladowe Mandarynkowiec Pierniczki ziemniaczane na opłatku Pierniczki jak alpejskie – na ostatnią chwilę! Lamingtony (kokosanki) Ciasto Wenus Ciasto Coca – Cola Ciasteczka orzechowe z dżemem Rogaliki 3 składnikowe Orzeszki- skorupki do nadziewania Orzeszki -skorupki do nadziania(...)lodówki Zakręcona drożdżówka Wafle z masą i bakaliami Sernik na zimno a la ptasie mleczko Drożdżówka z masą makową Tort makowo-kawowy Ciasto "Wiewiórka" - pyszny i szybki brzydal Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego Warstwowy miodownik Cytrusowy deser w wersji świątecznej Piernik na herbacie Piernikowe muffinki Ptysie z masą piernikową Świąteczne pierniczki Solony gęsty karmel Duże ciastka z czekoladą i bakaliami
My Culinary Art