pierniczki - 3557 przepisów (strona:11/238)

Lebkuchen niemieckie pierniczki 196

Lebkuchen czyli niemieckie tradycyjne pierniczki. Podobno jedne z najlepszych na świecie. Historia tego wypieku sięga 13 wieku i zaczyna się u mnichów z Frankonii. Obecnie ze względu na różnice w składnikach te pierniki dzielą się na Lebkuchen czyli ciasto miodowe oraz Pfefferkuchen czyli ciasto pieprzowe. Tradycyjnie, ciasteczka są zazwyczaj dość duże i może mieć 11,5 cm w średnicy, najczęściej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jak łatwo udekorować pierniczki! 133

Dzień dobry! Dzisiaj mam dla Was post o dekorowaniu pierniczków. Wiele z Was pewnie powie, że... nie umie, nie ma zdolności plastycznych, nie ma wiary w siebie i dekoracja będzie brzydka... Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Świąteczne pierniczki 170

ciasta foremkami wycinać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożenej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C. Piec ok 15 minut w zależności od wielkości. Pierniczki wystudzić i dowolnie udekorować. Ciastka po upieczeniu są miekkie ale po wystudzeniu twardnieją (ale daja się gryść bez połamania zębów) i jeszcze następnego dnia są twardawe ale potem zaczynają już mięknąć

Monia miesza i gotuje
Pierniczki 154

grudek, delikatne i elastyczne. Ciasto odłóż na 15 min, by "odpoczęło". Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Foremkami o różnych kształtach wykrawaj pierniczki. Ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20 min w temp. 180'C. Gdy gotowe pierniki wystygną można zabrać się za dekorowanie

cookpl
Pierniczki dla św. Mikołaja 18

Pierniczki dla św. Mikołaja Puszyste, ekspresowe w przygotowaniu pyszne domowe pierniczki dla św. Mikołaja lub małych łasuchów Polecam. Nasze jak zawsze nie wytrzymały zbyt długo, bo małe łapki nawet podczas nagrywania i robienia zdjęć zabierały pierniczek po pierniczku Najważniejsze, że smakują, prawda? Zresztą przygotowanie nowej porcji jest tak proste i szybkie, że w każdej chwili można upiec więcej takich świątecznych(...)ciasteczek. Polecam Wam ten szybki przepis na domowe pierniczki . P.s. Filmik z przygotowania domowych pierniczków możecie zobaczyć na moim profilu na Instagramie. Zapraszam do obserwowania ( klik ). Jak przygotować szybkie domowe pierniczki? Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa TOTA 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru 100 g masła 1 jajko 2 łyżki

Słodkie okruszki
To pierogi czy pierniczki? Pierniczki jak alpejskie, nadziewane i wyglądające jak pierogi! 43

roku zapragnęłam nadziewanych pierniczków. Użyłam przepisu, z którego korzystam od lat. Jedynie dodałam do niego marmoladę. Wycinałam te serduszka, dodawałam nadzienie, sklejałam... przy nastym stwierdziłam, a może spróbować zrobić to inaczej? Wyciągnęłam foremkę do pierogów i nastała Magia Świąt! Te pierniczki mają naprawdę dużo nadzienia! Składniki: 1kg mąki pszennej  8 żółtek 3 białka + szczypta soli do ubijania 2 białka(...)smarowania pierniczków 150g cukru białego 150g cukru trzcinowego 3 kopiaste łyżki kakao 200g śmietany 18% (małe całe pudełko) 3 łyżeczki sody oczyszczonej 250g masła 400g miodu 40g przypraw do piernika (1 opakowanie) 1 buteleczka aromatu pomarańczowego marmolada wieloowocowa do nadziewania pierniczków   W rondelku podgrzewam miód z przyprawami korzennymi i aromatem pomarańczowym. Do ciepłego dodaję masło, podgrzewam do rozpuszczenia

Gotowanie i blogowanie
Pierniczki 88

Pieczenie pierniczków czas zacząć. Przepis na świąteczne pierniczki, które długo zachowują świeżość. Pierniczki, które idealnie nadają się do lukrowania i zdobienia. Przechowujemy je w puszcze lub szczelnie zamknięte w słoiku, możecie piec je już w listopadzie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pierniczki Składniki 550 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 300 g miodu 120 g masła 2 łyżki przyprawy(...)rozwałkowujemy na 4-5 mm, ( w trakcie wałkowania możemy odrobinę podsypać mąką jeśli ciasto przykleja się do stolnicy), wycinamy dowolne kształty i pieczemy 7-8 minut w 180 C. Pierniczki zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie dlatego nie zdejmujemy ich od razu z blachy, ale już po kilku minutach kiedy nieco ostygną lekko twardnieją. Lukier cytrynowy: Sok z cytryny dodajemy

To co lubię - gotuję i polecam
Niemieckie pierniczki Pfeffernusse 87

Niemieckie pierniczki Pfeffernusse to moje tegoroczne odkrycie. Co roku staram się testować nowe przepisy na pierniczki. Szukam przepisu idealnego, ale także testuje pierniczki z różnych stron świata. Dziś czas na pfefernusse, co z niemieckiego oznacza ,,pieprzone orzeszki”. Składnikiem nietypowym w tych pierniczkach jest… biały pieprz Co prawda nie daje się go dużo (choć jeśli chcesz, możesz zwiększyć dawkę(...)nadaje on tutaj oryginalnego smaku :). Pierniczki możesz przygotować nawet kilka tygodni przed świętami. Możesz przechowywać je w metalowej puszce Jeśli jednak przygotowujesz je zaraz przed świętami, włóż je do puszki razem z pokojonym jabłkiem, wtedy szybciej zmiękną Pierniczki możesz ozdobić tak jak lubisz: lukrem, czekoladą, czy tak jak ja niczym W przepisie podaję Wam składniki na lukier, jednak na swoich

365 dni dookoła kuchni
Miękkie pierniczki na syropie z agawy 194

Święta coraz bliżej. Dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na miękkie pierniczki na syropie z agawy . Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na święta, choć i nie tylko. My uwielbiamy jeść pierniczki właściwie przez cały rok, a w szczególności w chłodne jesienne lub zimowe dni. Ale nie tylko jedzenie pierniczków, to przyjemność. Osobiście uwielbiam zapach unoszący się po całym domu(...)podczas pieczenia takich pierniczków… cudowny   Składniki: (na 2 blaszki pierniczków) 100 g masła (miękkiego) 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 100 ml syropu z agawy ciemnego * do nabycia w Biogo 1 jajko klasy L 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody *lub malinowego, w Biogo znajdziecie duży wybór syropów z agawy Przygotowanie: Do miski

Słodkie okruszki
PIERNICZKI LCHF (keto, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy i cukru) 187

Niebawem Mikołajki więc ja co roku przygotowaliśmy pierniczki, którymi częstuje się Mikołaj zostawiając prezenty pod poduszką Pierniczki robiłam z Wikusią a do dekorowania (lukrem niskowęglowodanowym) zasiadła cała rodzinka Zgadnijcie, który pierniczek ozdobiła Wikusia? Jako, że od jakiegoś czasu staram się nie poddawać obróbce termicznej orzechów i nasion, musiałam popracować nad nowym przepisem bo poprzedni zawierał mąkę migdałową. I tak powstały(...)pierniczki z mąką kokosową – idealne dla osób na LCHF oraz tych, które unikają glutenu i laktozy Można je jeść zaraz po upieczeniu, kiedy są kruche lub przechowywać przez 7-10 dni w puszce, gdzie nieco zmiękną. Składniki na 40 małych pierniczków: 90 g mąki kokosowej 80 g rozpuszczonego oleju kokosowego 30 g zmielonego na cukier puder ksylitolu lub erytrolu

Ola la LCHF
Pierniczki 154

Pierniczki z przepisu własnego i od Dr. Oetker  Próbuję nadrobić zaległości, tyle przepisów a brak czasu aby wszystko wam pokazać.  Postanowiłam wypróbować pierniczki od Dr. Oetker, z efektów byłam bardzo zadowolona. W opakowaniu czekała również na mnie foremka do pierniczków. :)  Pierniczki robiłam również z przepisu który wykorzystałam na Chatkę z piernika przepis tutaj:  ciasto na pierniczki(...)Przepis: Składniki: 1 opakowanie pierniczków Dr. Oetker 100 g masła 1 jajko dodatkowo: 1 białko 200 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny, lub wody kolorowe posypki barwnik spożywczy Wykonanie: 1. Pierniczki wykonujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.  Nie trzeba niczego zmieniać, nie trzeba nic więcej dodawać.  2. Gotowe pierniczki zostawiamy do wystygnięcia. 3. Przygotowujemy lukier ubijając

Mój pomysł na
Pierniczki z bakaliami 168

Pierniczki z bakaliami to propozycja dla tych, którzy nie lubią czekać na dojrzewanie ciasta piernikowego lub na zmięknięcie upieczonych już pierników. Jeśli ich nie przesuszycie podczas pieczenia, od razu będą miękkie i rozpływające się w ustach. Pierniczki z poniższego przepisu, jak ich nazwa wskazuje, są najeżone bakaliami, które możecie dobrać według własnego gustu. Ważne jednak, by były bardzo drobno pokrojone(...)gdyż duże kawałki mogą utrudnić wałkowanie ciasta i formowanie pierniczków. Wierzch pierniczków bakaliowych warto ozdobić cienką warstwą lukru, nada to im dodatkowej słodyczy (ciasto piernikowe nie jest mocno słodkie) i sprawi, że będą ładnie się prezentować. Pierniczki najłatwiej uformować w kwadraty, gdyż duża ilość bakalii utrudnia wykrawanie ich foremkami. Jeśli jednak uprzecie się na różne kształty, wybierzcie foremki metalowe, które

Smakołyki Bereniki
Najlepsze pierniczki świąteczne! 868

Trudno skojarzyć święta bez smaku i zapachu pierniczków. Są uwielbiane przez każdego, nikt, po prostu nikt nie może im się oprzeć.  Sam bardzo lubię pierniczki, ale ich przygotowanie zawsze było dla mnie wyzwaniem, długo szukałem przepisu, który będzie naprawdę idealny. W końcu udało mi się ułożyć taki przepis, pierniczki wg. niego są cudowne, bardzo korzenne, jest dobrze odczuwalny smak(...)miodu, kształt po upieczeniu prawie się nie zmienia, ich powierzchnia wychodzi bardzo gładka, czyli nie widać żadnych pękniętych rysów. Pierniczki najlepiej przygotować 2-3 tygodnie do świąt, aby zdążyły zmięknąć i nabrać prawdziwego smaku pierniczków, bo czym dłużej leżakują, tym lepsze są :)  Najlepsze pierniczki świąteczne - przepis:  Z podanego przepisu wychodzi ok. 50-60 pierniczków 80 g masła

Kuchnia Łukasza
Nadziewane pierniczki z ciasta dojrzewającego 208

wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez zapachu pierników w domu. Dlatego przygotowuję różne małe pierniczki i każdego roku dodaję coś nowego. W tym roku zrobiłam pierniczki z ciasta dojrzewającego, takiego jak na piernik staropolski. Zrobiłam je wcześniej, żeby upiec je z dużym wyprzedzeniem i jeśli się uda to przechowam je w puszce do świąt. Oczywiście można zrobić  np. podwójną(...)porcję ciasta dojrzewającego  i z połowy zrobić pierniczki. Moje pierniczki wzbogaciłam pysznym nadzieniem z powideł śliwkowych. Składniki: 125 g prawdziwego miodu 55 g dobrego masła 100 g drobnego cukru do wypieków 255 g mąki pszennej tortowej 1 jajko (ze wsi) 300 ml zimnego mleka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 20 g domowej przyprawy do piernika Ponadto: powidła

Kuchnia u Krysi
Pierniczki 154

jednolite. (Ja wyrabiam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i wykarawać foremkami pierniczki. Pierniczki układać na blasze (najlepiej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (środkowa półka, grzałka dolna i górna) i piec przez około(...)minut, aż staną się złociste (u mnie piekły się przez 8 minut). Upieczone pierniczki wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. puszce/słoiku) lub w związanym woreczku foliowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 80 pierniczków. W przypadku, gdyby miód nie był płynny, można go wraz z masłem, cukrem pudrem i przyprawami korzennymi podgrzać

Gospodyni Miejska