barszcz ukraiński - 309 przepisów (strona:11/21)

Botwinka z młodą kapustą – przepis na pyszną zupę z botwiny 70

kapustą – przepis na pyszną zupę z botwiny   Zobacz inne przepisy na lekkie zupy: Zupa krem z pieczarek i ziemniaków Gazpacho – chłodnik z pomidorów Błyskawiczny chłodnik z burakami Odchudzony barszcz ukraiński z botwinką (148 kcal) Zupa z brukselką – lekka i pożywna Artykuł Botwinka z młodą kapustą – przepis na pyszną zupę z botwiny pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Polewka, wywar, strawa. Zupa nie jedno ma imię 105

zupa, która jest bogata w treść może być samodzielnym obiadem jednodaniowym głównie wtedy, gdy nie ma czasu na gotowanie obiadu dwudaniowego. Takim swoistym rodzajem zupy jest na przykład gulasz , barszcz ukraiński , czulent żydowski, albo forszmak, który jest podawany do chleba . Artykuł Polewka, wywar, strawa. Zupa nie jedno ma imię pochodzi z serwisu Przepis Kulinarny ProstePesto a jego autorem jest Paweł

ProstePesto.pl
Pampuszki 103

Domowe pampuszki drożdżowe to bardzo ciekawy pomysł na pyszne bułeczki, które można podać na wiele sposobów. Takie pampuszki podaję często do barszczu ukraińskiego, ale nie tylko.  - urocze bułeczki na drożdżach - super pomysł na śliczną przekąskę - wystarczy wymieszać i wyrobić razem składniki

AniaGotuje.pl
Zakwas z buraków 80

Bardzo zdrowy i imprezowo-świąteczno niezbędny. Święta już dawno poza nami, ale to bez znaczenia. Barszcze jemy przecież w ciągu roku, przy okazji imprez mniejszych i większych. Kubek takiego gorącego barszczu, z dużą ilością czosnku i pieprzu, od razu poprawia samopoczucie. Sam zakwas jest bardzo zdrowym napojem, wzmacnia układ krwionośny, układ odpornościowy, normuje poziom cholesterolu. Buraki zawierają także spore ilości(...)lodówce nie psuje się podobno nawet przez parę tygodni. Z reguły u mnie taki zakwas schodzi średnio po 2 tygodniach. Partia, którą dzisiaj rozlałam do butelek będzie podstawą barszczu ukraińskiego, który na dobre zostaje w naszym menu, butelczynę zawiozę także teściom. Ja robię zakwas w dużym 3 litrowym słoiku, z tej ilości składników wychodzi około 1 litr zakwasu. Składniki

Kardamonovy
Kapusta włoska pieczona pod beszamelem 69

ostatnią niedzielę wyczyniałam barszcz ukraiński . Jednym z jego składników była kapusta włoska, której dość spora część została mi po skompletowaniu zupy. Chodził mi po głowie pomysł zapieczenia jej (kapusty znaczy), niekoniecznie pod beszamelem. Jak widzicie, na beszamelu się skończyło. I całe szczęście. Proste i genialne. Składniki: pół główki kapusty włoskiej 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml mleka

Kardamonovy
Zupa z czerwoną kapustą 73

smakowała. No cóż, zdarza się i tak. Mam jednak dla Was zupę, którą zrobiłam jakoś tydzień temu, zdjęcie czekało na publikację. Dzięki zakwasowi i kapuście, smakowała trochę jak barszcz ukraiński. Dla mnie, superekstradyska.  Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1/4 główki czerwonej kapusty pół litra zakwasu z buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 łyżeczka majeranku

Kardamonovy
Zupa z burakami i czerwoną fasolą 83

Taki trochę oszukany barszcz ukraiński. W smaku ta zupa naprawdę nieco go przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie.  Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu z buraków 3 buraki 3 ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany (przepis

Kardamonovy
Zupa z botwinki z fasolą i ziemniakami 93

powiedzmy, że wyszedł z tego taki oszukany barszcz ukraiński. Fasola i smażona cebula nadały tej zupie trochę takiego charakteru. Plus jest taki, że nie trzeba tej zupie poświęcać jakoś dużo czasu, a jest naprawdę pyszna. Sezon na botwinkę trwa, więc do garów raz, raz, dwa! Jestę raperę. Składniki: 1 l bulionu warzywnego pęczek botwinki 3 średnie ziemniaki puszka czerwonej fasoli

Kardamonovy
BARSZCZ CZERWONY "CHŁOPSKI" NA ŻEBERKACH 137

odrobiną śmietany. Taka pożywna zupa, wspaniale zastąpi nam 2-daniowy obiad. Barszcz czerwony gości u mnie na stole bardzo często. I tak w zależności od poru roku gotuję wiosenną botwinkę , albo letni lekki   barszcz z makaronem , a kiedy robi się chłodniej na salony wjeżdża  barszcz ukraiński  i wszystkie inne bardziej syte odmiany tej pysznej zupy. Pysznej

Walijskie Pichcenie
Zupa porowa z grzankami 96

oczywiście pojawiają się komentarze, że babcia robi lepszy krupnik, a w przedszkolu był lepszy żurek, ale narzekać naprawdę nie mogę. Dużo robię kremów i te jedzą najchętniej. Niedawno miałam barszcz ukraiński i Franek kręcił nosem, zmiksowałam więc na drugi dzień i taki krem buraczkowy zjadł chętniej.  To samo z zupą porową. O zapomnijcie, żeby w zupie pływały te porowe

bistro mama
Zupa krem z czerwonej kapusty 79

dużej głowy czerwonej kapusty powstała kolejna potrawa – zupa krem. Pierwsze wrażenie smakowe plasuje ją w okolicach barszczu ukraińskiego, później odczuwa się lekką nutę czerwonego wina oraz octu balsamicznego. Podaliśmy ją z groszkiem ptysiowym ale równie odpowiednie będą grzanki z chleba. Następnym razem planujemy dodać do niej ugotowaną białą fasolę, będzie zapewne wspaniała. Składniki 400 g czerwonej kapusty 3 szalotki

niecodziennikpary
Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą 236

Trochę inna, uboższa wersja barszczu ukraińskiego. Też smaczna. Ja w sumie zupy z burakami mogę jeść pod każdą postacią, lubię i już. Dla mnie połączenie buraków, octu i czosnku to połączenie idealne.  Składniki:  l,5 bulionu warzywnego 0,5 l  zakwasu z buraków 4 ziemniaki 3 ugotowane buraki 3/4 szklanki suchej ciecierzycy 1 duża cebula

Kardamonovy
Maminkowy barszcz ukraiński 116

Różne są wersje barszczu ukraińskiego. My podamy tę, którą gotowała nam Mama Zosia. Troszkę zmodyfikowana, ale z zachowanym smakiem.     Składniki: -15 dkg ugotowanej wcześniej  białej fasoli -2 czerwone buraki -2 ziemniaki -kawałek białej kapusty -marchew -3 ząbki czosnku -30 dkg mielonego mięsa -kilka suszonych śliwek, jabłek, gruszek -sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany i oregano do mięsa

Maminek kulinarny
Jaja przepiórcze marynowane w buraczkach i mangold czerwony 91

taką mieszaniną zalewamy obrane ze skorupek jajka. Jaja zalane sokiem odstawiamy do lodówki na około 1-2 godzin. Następnie odcedzamy jaja, soku nie wylewamy, możemy go wykorzystać np. do barszczu ukraińskiego . Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Obraną szalotkę kroimy w piórka. Na półmisek wykładamy umyte i obsuszone zielone liście, skrapiamy resztą soku

Tajemnice Smaku
Barszcz ukraiński odchudzony 162

zimy ani mrozów prawdziwych nie mamy, ale jest zimno i ponuro 🙄 To też chce mi się gorącej i pożywnej zupy 🙂 A ponieważ lubię buraczki w każdej postaci będzie barszcz ukraiński w odchudzonej  wersji 😍 bo bez wywaru mięsnego i nie zabielany. Ja wzbogaciłam swój talerz jajkiem sadzonym na odrobinie szynki tradycyjnej. Wy możecie go pominąć, w zamian można dodać

Kulinarne przemyslenia