Przedstawiam dziś pomysł na pyszną, bardzo sezonową zupę. Młodych warzyw mamy teraz zatrzęsienie, warto skorzystać z tej dobroci Ja proponuję wariację barszczu ukraińskiego, takiego jakiego robiło się u mnie w domu, tylko z wykorzystaniem tych wszystkich młodych pyszności. Dodałam wszystkie młode warzywa jakie miałam akurat w mieszkaniu, czyli botwinkę, młodą kapustę i młode ziemniaki i zupa wyszła przepyszna! Dodałam jeszcze
karmelowyDzisiaj wspólne gotowanie pod hasłem "trzy po trzy" z Mopsem i Mirabelką . Gotujemy wspólnie danie, które zawiera trzy ważne składniki: botwinkę, ziemniaki i koper. Z tej okazji przygotowałam barszcz ukraiński z botwiną. Składniki: 1 pęczek botwinki z małymi burakami 1 średnia marchew pół średniego selera 3-4 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki kawałek młodej kapusty 1 puszka białej fasoli
Czerwień i błękitnakarmić pięcioosobową rodzinę. Ale! smak tworzony od podstaw oraz satysfakcja szybko wynagradzała całe bordowe dłonie i czas, który na to poświęcałyśmy. Oprócz koktajli i sałatek przygotowuję także chłodniki, barszcz ukraiński, także nie pogardzę pieczonymi burakami, grillowanymi i tymi zasmażanymi do mięs (nawet gotowymi, o bardzo dobrym kilkuskładnikowym składzie). A sałatka - pycha! To solidna porcja śniadania lub lekka
Zasmakuj Kuchnigotowe. Najlepiej jak solianka chwilę odpocznie przed podaniem - wtedy będzie najlepsza. Tradycyjnie zupę podajemy z kleksem śmietany, plasterkiem cytryny, obficie posypaną natką pietruszki. Smacznego :) Zobacz również przepis na prawdziwy ukraiński barszcz czerwony>>> Polecam przepis na świąteczny pasztet wiejski Magdy Gessler
Moja Książka Kucharskaulepszaczy, co potwierdza krótki termin przydatności do spożycia. Znajdziecie w nich wyłącznie naturalne składniki, warzywa, przyprawy i zioła. W ofercie zup jest m.in. tradycyjna pomidorowa oraz ogórkowa, barszcz ukraiński, grzybowa, czy też szczawiowa oraz połączenie brokułu i szpinaku. Zdecydowałam się na tę ostatnią i muszę przyznać, że Pan Brokuł smakował mi bardziej niż wcześniej wspomniana zupa
Bez Cebulipiatków . W tym tygodniu mamy 10 przepisów. Marzena Ciasteczka z suszonymi owocami Magdalena Cynamonowa chałka po francusku Magdalena Zimowe muffinki z Nutellą Małgorzata Barszcz ukraiński Joanna Bigos z kapusty pekińskiej Kasia Dziki ryż z salsą pomidorową i kaczymi j ajkami Joanna Chleb orkiszowy z oliwkami
Magiczne Życie MartyWiem skąd je znam. Bardzo podobne piekła nasza babcia (ta Zamojszczyzna...). Chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku. I do tego czosnek... Bułeczki idealne do zupy (barszczu ukraińskiego!) albo do kanapek. Przy letnich harcach- ideał. Składniki 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 230 ml ciepłej wody 400 g pszennej mąki chlebowej 1,5 łyżeczki soli 4 ząbki
OliveandThymeZwolenniczką zup nie jestem i zazwyczaj ich nie gotuję, jednak ze względu na córkę czasami mi się to zdarza. A dlaczego barszcz ukraiński? Bo to treściwa i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimową porę roku, która aktualnie jest za oknami. Składniki: dowolny kawałek ulubionego mięsa 5 ziemniaków 4 czerwone buraki kilka suszonych grzybków 200 g fasoli 2 pietruszki
Pysznie & Pięknieniedzielę rosół, jak niepisana tradycja nakazuje?;) Jeśli zostało Wam mięso z rosołu, można wykorzystać go do zrobienia pysznych pierogów albo krokietów . U nas akurat nie było rosołu, tylko barszcz ukraiński gotowany na wołowinie. Postanowiłam więc zrobić pierogi z mięsem wołowym i pieczarkami. Bardzo smakowite wyszły, okraszone cebulką rozpływały się w buzi;) Składniki (na ok 35 sztuk): 2 szklanki mąki
Obiad gotowypojawił sie problem, okazało się bowiem, że są dwie zupy, które odkryłyśmy w tym roku i wracamy równie często do jednej i drugiej :) Jedna z nich to barszcz ukraiński z batatem i czerwoną soczewicą. Zdecydowanie pyszny, zdecydowanie zdrowy. Druga to zupa krem z batata i buraka . Obie cudowne w smaku, obie pełne warzyw, obie niezwykle aromatyczne, smaczne
Kolizje Smakówwschodniej części Jury, a więc rzeka raczej odpada, krew z racji na kolor też. Więc została wschodnia ściana i sąsiedzi, a tam Ukraina, gdzie juszka (юшка) i barszcz ukraiński to dwie najpopularniejsze potrawy. Idąc tym tropem, tłumacząc z ich na nasze, juszka to nic innego jak zupa . Zupa jak przystało na biedne i zapracowane regiony, prosta, szybka
Dieta moja pasjaBretanię (która jest krainą historyczną oraz regionem w północno-zachodniej Francji), fasolka po Bretońsku nie ma nic wspólnego z Francją. Jest to potrawa typowa dla kuchni polskiej, podobnie jak barszcz ukraiński czy ryba po grecku. Nie wiem skąd naleciałości obcych krajów w nazwach naszych rodzimych potraw, ale być może na przestrzeni wieków staraliśmy się, aby nasza kuchnia była bardziej “światowa
W kuchni KatieSmaki przygotowuje je w interesujący sposób, czym bardzo skusiła moje podniebienie :) A oto przepisy, które zostały zgłoszone do akcji w tym roku: Boczniaki pod warzywną pierzynką i "Uczeń architekta" Barszcz ukraiński Potrawka z królika Risotto z grzybami Sałatka z pieczonymi warzywami, soczewicą i ziarnami kakaowca Carpaccio z buraka Risotto z podgrzybkami Zupa krem z kabaczkiem Krem dyniowo-marchewkowy Krem dyniowy
Weekendy w domu i ogrodziezupa przywołuje mi wspomnienia z jednego z pierwszych moich spotkań z mężem. To wtedy poznawałam jego zdolności kulinarne. Barszcz ukraiński był pierwszą zupą, którą mnie poczęstował. Tak już zostało. Jest on specjalistą w przygotowaniu tej zupy i wydobycia idealnego smaku. Bardzo lubię kiedy gotuje. Zawsze coś niezwykłego i bardzo smacznego powstanie. Przedstawiamy Wam aromatyczną, sycącą
Pan i Pani Smith w kuchniziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski Zupy jedzone po północy;) Zupa orientalna z kurczakiem Tajska zupa Tom Ka Zupa cebulowa Zupa z soczewicy Żurek staropolski Rozgrzewająca zupa z klopsikami Barszcz ukraiński Ezogelin - turecka zupa z soczewicy i bulguru Grochówka na wędzonych żeberkach Kwaśnica na gęsinie Zupy jedzone w dniu następnym, wzmacniające osłabione siły i żołądek: Congee - zupa ryżowa Rosół lubczykowy
Codziennik Kuchenny