pewnie też tak macie, że podczas sprzątania lodówki wykorzystujecie produkty, które czas zużyć. Tak właśnie powstał barszcz, który przypomina barszcz ukraiński, ale nim nie jest. Za to smakiem może z nim konkurować 👌 A oto składniki z których powstał: -4 buraki średniej wielkości -jedna marchewka -jedna pietruszka -4 gałązki selera naciowego -4 ziemniaki średniej wielkości -pół główki kalafiora -szklanka ugotowanego(...)angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw, głównie buraków. Ziemniaki mają być prawie rozgotowane. W osobnym garnku gotujemy drobne różyczki kalafiora. Gdy są miękkie odlewamy wodę i wrzucamy do gotującego się barszczu wraz z ugotowanym grochem i mrożoną marchewką z groszkiem. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy do barszczu. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Jeżeli podprawiamy mlekiem z mąką to zagotowujemy
Kulinarne przemysleniaDzisiaj na blogu jedna z moich ulubionych zup - barszcz ukraiński. Tuta w wersji z czarną fasolą. Składniki: szponder wołowy 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego 2 marchewki pół selera 4 średnie buraki 3 duże ziemniaki 2 szklanki czarnej fasoli 2 laski kiełbasy chorizo lub kiełbasy długo dojrzewającej koncentrat buraczany do smaku przyprawa warzywna, cukier, pieprz, mielony kminek, majeranek(...)Buraki ugotować w łupinach w osobnym garnku. Odcedzić, obrać, zetrzeć na grubej tarce do wywaru. Dodać ugotowaną fasolę, majeranek, kminek, przyprawę warzywną i pieprz. Chwilę gotować. Wyłączyć. Wlać koncentrat barszczu do smaku, w razie potrzeby dodać cukier lub ocet do smaku. Na końcu zabielić słodką śmietanką
Czerwień i błękitTrochę inna, uboższa wersja barszczu ukraińskiego. Też smaczna. Ja w sumie zupy z burakami mogę jeść pod każdą postacią, lubię i już. Dla mnie połączenie buraków, octu i czosnku to połączenie idealne. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 0,5 l zakwasu z buraków 4 ziemniaki 3 ugotowane buraki 3/4 szklanki suchej ciecierzycy 1 duża cebula 2-3 ząbki(...)ogniu, około 5 minut, następnie dodajemy to do zupy. Doprawiamy octem, solą i pieprzem. Wszystko chwilę gotujemy. Zupę przelewamy na talerze, dodajemy jogurt naturalny i poszatkowaną natkę pietruszki. Artykuł Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyteż sporo przepisów na podroby, czyli tą 5 ćwiartkę, która często się marnowała. Co bym ugotowała z tej książki? Książka pełna jest nowoczesnych przepisów z nutką wielkopolskiej i ukraińskiej kuchni. Nie znajdziemy tu dokładnych proporcji i gramatur, bo przecież nie wiemy, ile resztek nam zostanie. Jest za to dużo inspiracji i pomysłów. Dobrze wygląda nalewka z pestek pigwy, napar(...)niedzielę jadło się rosół i ziemniaki, a w poniedziałek pomidorową i kopytka, więc nic się nie marnowało. Jedną z lepszych zup, które gotuje moja mama jest zero waste barszcz ukraiński. Kiedy gotuje jakieś warzywa odkłada trochę z nich i mrozi. Po pewnym czasie ze szklanki mrożonej fasoli i kilku innych warzyw można zrobić pyszną zupę w 15 minut. Podobnym przepisem
Ugotowane pozamiataneKolejna wersja barszczu ukraińskiego. Tym razem z dodatkiem kiełbasy jałowcowej. Pycha. Składniki: 200 g suchej fasoli „Jaś” 4 czerwone buraczki pętko kiełbasy jałowcowej garść suszonych prawdziwków listki laurowe ziele angielskie 3 ząbki czosnku sól pieprz cukier pomidory w puszce krojone koncentrat pomidorowy mała kapusta włoska(...)fasolę. Kapustę włoską wcześniej poszatkowaną dodałem do gotującej się zupy pod koniec gotowania. Całość doprawiłem solą, pieprzem, posiekanym koperkiem, cukrem i octem. Kiełbasę pokroiłem w plasterki, które wrzuciłem do barszczu. Gotowałem jeszcze przez kilka minut. Na koniec zabieliłem śmietaną ( można podać z keksem śmietany
R'n'G KitchenPrzepis na pyszny tradycyjny barszcz ukraiński , z pokrojonych w paski warzyw i dodatkiem gotowanej wieprzowiny. Bez fasoli i grzybów. Najlepszy przepis! Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: 8 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: średnie SKŁADNIKI: 430 g buraków 250 g kapusty świeżej 500 g ziemniaków 3 ząbki czosnku 40 g pietruszki (korzeń) 130 g marchwi(...)piórka. Po podsmażeniu dodajemy do zupy. 6. Pod koniec gotowania jak warzywa zmiękną dodajemy delikatnie podsmażoną mąkę (1 łyżka mąki/3 łyżki oleju) rozcieńczoną z zimną wodą. 7. Barszcz podajemy z łyżką śmietany i dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę
karolgotujebarszcz ukraiński Zupa ta nosi nazwę ukraińskiej, chociaż warzono ją przecież na całych wschodnich kresach dawnej Rzeczpospolitej. Ja danie to pamiętam z domu babci, a ta pochodziła z okolic Grodna. Uważam iż sekretem, który odpowiada za niepowtarzalny smak tej zupy(...)zupę rozlewamy do talerzy i podajemy posypując obficie posiekaną natką pietruszki ( oczywiście do każdej porcji możemy również dodać ugotowane wcześniej żeberka) . Warto przyrządzić większą porcję zupy, bowiem nasz barszcz będzie najsmaczniejszy na drugi dzień po ugotowaniu
Miód i pieprzbrak czasu. Warzywa możemy oczywiście ugotować samemu. Pozostawiam tutaj pole do inwencji twórczej. Ja przykładowo zjadałam jedną mrożonkę, taką gotowaną zupę np. HORTEXU, polecam tutaj: „Prezydencka”, „Jesienna”, „Zimowa”, „Barszcz ukraiński”, „Włoszczyzna” dodajemy jeszcze łyżkę oliwy z oliwek – można polać warzywa lub można ją łyknąć samą, do wyboru, jak kto lubi. Uwaga: Zamiast warzyw gotowanych można zjeść surowe, też do syta
Z notatnikaAlbum prezentuje 30 wielowymiarowych opowieści o Ukrainie przeplatanych taka samą ilością przepisów kuchni ukraińskiej. Różnorodność przepisów, które autorka zna ze swojego ukraińskiego domu, pozwala poprzez smaki zgłębić wiedzę na temat naszego wschodniego sąsiada. Smaki i smaczki ukraińskiej kuchni. W książce znajdziemy między innymi przepisy na ukraiński barszcz czerwony, barszcz zielony oraz juszkę z ryby. Pieczony karp w dwóch odsłonach, śledź
Tajemnice SmakuPlacki z kiszonej kapusty Ukraiński przepis na fuczki bieszczadzkie. Placki z kiszonej kapusty nazywane fuczki to smaczne i tanie danie kuchni ukraińskiej i polskiej popularne w Bieszczadach. Proste placki z kapusty kiszonej i ciasta naleśnikowego są dobrą alternatywą dla placków ziemniaczych. Fuczki to zarazem doskonały pomysł na szybki i tani obiad, bo zrobisz je błyskawicznie, ale zjesz jeszcze(...)jest "surżyk" i instytucja kumów oraz co Czesław Mozil, którego ojciec pochodzi ze Lwowa, sądzi o ukraińskiej kuchni. Książka O!Ukraina to także możliwość poznania oryginalnych przepisów kulinarnych naszych sąsiadów. Nie mogło więc w niej zabraknąć zielonego ukraińskiego barszczu, kotletów po kijowsku czy wspomnianych wyżej placków z kiszonej kapusty nazywanych fuczkami. Proste przepisy na tradycyjne i okolicznościowe potrawy, dania
Cztery Fajeryburaków jest po pierwsze pyszny, a po drugie bardzo zdrowy. Taki sok możemy wypić bezpośrednio po przygotowaniu, albo dodać na przykład do barszczu. Buraczki po kiszeniu wykorzystamy do przygotowania surówki, albo również możemy dodać do barszczu ukraińskiego. Zazwyczaj nie przygotowuję wielu słoików kiszonych buraczków, bo sok do picia jest gotowy już po 5 dniach, więc wole przygotować świeży po kilku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czym prędzej kupujcie pęczek botwinki i ugotujcie ten przysmak. Zupa bardzo pożywna i pyszna, trochę jak barszcz ukraiński ale z botwiną. Polecam gorąco. Zupa z fasolą. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie