chłodniej i wietrznie to polecam Wam pyszną i sycącą zupę buraczkową z cukinią i fasolą. Pewnie pomyślicie że to dziwne połączenie ale zapewniam Was, że zupa jest smaczna. Wielbicielom barszczu ukraińskiego taka kombinacja na pewno zasmakuje. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisię te wszystkie potrawy od stuleci, ale lubię tak myśleć. ;) Barszcz robię bardzo często, najczęściej właśnie tradycyjny, na wywarze z żeberek, wędzonego boczku czy kawałku kurczaka. Przepadam też za barszczem ukraińskim, czyli takim z fasolą i kapustą kiszoną lub słodką; wszystko zależy od tego, na co akurat mam ochotę i lodówkowych zasobów
Kuchnia Prezydentowejładnie i chłodno :) Uuufff, jest tak gorąco, że nawet nie bardzo mam siłę pisać tutaj czegokolwiek. A jeszcze w kuchni bucha jak z piekła, bo Madzia za barszcz ukraiński się wzięła. Przejdźmy zatem do konkretów. Wypadałoby jeszcze wspomnieć, że mąkę pszenną na dzisiejszy wypiek zasponsorował sklep e-maka.pl , o którym już kilka razy wspominałem. Przejrzyjcie ofertę tego sklepu jeśli planujecie zakup
Marder&Marder ManufactureChłodnik litewski, podobnie jak barszcz ukraiński, pierogi ruskie i karp po żydowsku, to podstawowe danie kuchni polskiej - niegdyś wielonarodowościowej i wielokulturowej. Jego podstawowym składnikiem jest botwina - młode liście, ogonki liściowe i korzeń buraka ćwikłowego. Wartość odżywcza botwiny jest bardzo duża. 100 g botwiny dostarcza ok. 33 kcal, niewielkich ilości białka i węglowodanów. Buraki są zasadotwórcze i działają odkwaszająco na organizm
W SMAKNazywam często barszcz ukraiński eintopfem ponieważ (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) jest to potrawa jednogarnkowa, zastępująca cały obiad ze względu na bogaty i pożywny skład. Składniki: 5 buraczków ćwikłowych, 1 por, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 2 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki), 1 łyżeczka kminku, 10 dag wędzonego boczku, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki
Tradycyjna KuchniaJest to nieco odmienna ale bardzo odżywcza wersja ukraińskiego barszczu. Moja propozycja składa się tylko z gotowanych świeżych warzyw, bez dodatku mięsa czy bulionu a doprawiona jest pieprzem i ziołami. Czerwoną fasolę zastąpiłam ciecierzycą dla urozmaicenia smaku. Nie jestem zwolenniczką dodawania śmietany do zup. Oprócz wartości dietetycznych w przypadku tej zupy zyskujemy w ten sposób jeszcze jeden atut - piękny, buraczkowy
Milion Smakówkolejny raz bardzo pozytywne. A najlepsze jest to, że na obiad czekamy kilka do kilkunastu minut. Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć pół porcji (na zdjęciu), co też zrobiłam, żeby zrobić miejsce na deser
Qlinarnie i Qlinarniecudownym weekendzie w Międzygórzu, naleśnikach z jagodami pod Śnieżnikiem, pieczonym pstrągiem w lokalnej restauracji zachciało się nam czegoś klasycznego: Barszczu ukraińskiego Przyznam się, że będę go robić po raz pierwszy ze świeżych buraków:D zawsze używałam mrożonki...:P SKŁADNIKI: 2 buraki czerwone 1 puszka białej fasolki konserwowej 3 ziemniaki włoszczyzna ( marchewka, por, seler, cebula, pietruszka) kawałek wołowiny z kością sól
MarciochaKucharzychodziła za mną ta zupa :) Barszcz ukraiński SKŁADNIKI: szklanka fasoli białej ( ja niestety byłam zmuszona do użycia czerwonej z puszki- to nie to samo) 4-5 buraków włoszczyzna cebula kilka ziemniaków natka pietruszki 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku bulion na mięsie wołowym ( nie z kostki!) śmietana- ewentualnie sól, pieprz szczypiorek do posypania Jeśli używamy białej
MarciochaKucharzyugotowaniu traci ona swoje charakterystyczne "piegi" i przyjmuje kolor fioletowo-czerwony. W zupie fasolowej niezbyt ładnie by wyglądała, więc postanowiłam połączyć ją z burakiem czerwonym. Wyszło coś a la barszcz ukraiński. Składnik i: pół szklanki wcześniej ugotowanej al dente fasoli z cząbrem burak czerwony (ok. 20 dag) 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera o. 10 cm pora (zielonej części) kawałek
Weekendy w domu i ogrodziePrzepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę :) Śniadanie: Chlebek z sardynką, a do picia zielona herbatka z pigwą Obiad: Barszcz ukraiński Deser: Kasztanki + kawa zbożowa Kolacja: Hot dog, a do picia rooibos R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin
Smakowy Rajmiłośników tradycyjnego barszczu ukraińskiego, ta odmiana może nie być do "pokonania", ale zapewniam, że młoda fasolka i buraczki, to nie tylko mniej czasu gotowania, ale i rozkosz dla podniebienia. Wielokrotnie pisałam na blogu, że w sumie zupy traktuję po macoszemu i nadal tak jest, bo wolę dania mniej płynne, aczkolwiek nie koniecznie miesne. To jest jednak zupka z warzyw
Gosia gotujesmak i aromat z buraków jakiego oczekuję, musiałabym ugotować ich ze 2 kilogramy. ;-) Dlatego ratuję się świeżym sokiem Marwit buraczano-jabłkowym, który idealnie podkreśla smak zupy, w tym przypadku barszczu ukraińskiego. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że jabłka też do niego pasują. To sekret naszych babć! 2 udka z kurczaka 3 nieduże ziemniaki 2 marchewki 2 buraki
Szefowa kuchnioknem coraz chłodniej i nieubłaganie zbliża się zima. W takie dni nie tęsknię za letnimi chłodnikami, a raczej myślę o grochówce i barszczu ukraińskim . Kolejną zupą, którą często robię jesienią, jest kapuśniak z zasmażanej na patelni kiszonej kapusty. Składniki (na duży garnek): 1 pęczek włoszczyzny 600 g kiszonej kapusty 400 g żeberek 50 g słoniny 200 g wędzonego boczku
W SMAKwlewam do słoików. Tym sposobem jeśli mu przyjdzie ochota na ulubioną zupę wystarczy otworzyć słoik, do tego jakie to jest oszczędne! Na zdjęciu ulubiony barszcz ukraiński Piotra, który ja zapakowałam do słoików. „Wekowanie zup” jest łatwe i szybkie. Zawsze mam pod ręką w szafce kilka zakręcanych słoików. Napełniam je gotującą, gorącą zupą, zakręcam i ustawiam do góry dnem. Przykrywam ściereczką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię