Fasolka po bretońsku - przepis mojej mamy

Fasolka po bretońsku - przepis mojej mamy

Fasolka po bretońsku - przepis mojej mamy

Przepis na : obiad

Choć w swojej nazwie zawiera Bretanię (która jest krainą historyczną oraz regionem w północno-zachodniej Francji), fasolka po Bretońsku nie ma nic wspólnego z Francją. Jest to potrawa typowa dla kuchni polskiej, podobnie jak barszcz ukraiński czy ryba po grecku. Nie wiem skąd naleciałości obcych krajów w nazwach naszych rodzimych potraw, ale być może na przestrzeni wieków staraliśmy się, aby nasza kuchnia była bardziej “światowa”. A naszej starej, polskiej kuchni wcale nic nie brakuje! Jest pyszna w całej swej ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W kuchni Katie

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Dieta Montignaca

Są to zasady żywieniowe specjalnie dla osób, które próbują schudnąć i utrzymać tą masę ciała, zapobiec cukrzycy oraz obniżyć ryzyko wszelkich chorób układu krwionośnego w tym serca.

Czytaj dalej...

Autor

wkuchnikatiewkuchnikatie

Kulinarny świat Kasi i Pawła Spróbujecie tutaj nowych smaków jak również przypomnicie sobie zapachy unoszące się w rodzinnym domu! http://www.wkuchnikatie.pl

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

fasola, fasolka, boczek, kiełbasa, zupa pomidorowa, diety, dieta, obiad, fasolka po bretonsku, pieczywo, mięso, barszcz ukraiński, barszcz, ryby, ryba, ryba po grecku, biała kiełbasa, obiad dla 2 osób, danie jednogarnkowe, ryby smażone, suszone pomidory

Inne przepisy z W kuchni Katie

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.