fasolka - 5664 przepisów

Jak gotować fasolkę szparagową i z czym ją podawać? 242

gotować fasolkę szparagową i z czym ją podawać? Oto prosty przepis na gotowanie , a raczej krótki poradnik, jak prawidłowo gotować fasolkę szparagową , a także z czym podawać fasolkę szparagową , by była smaczna przez cały rok. Mój mąż woli fasolkę szparagową żółtą, a ja zieloną. A Wy? Jaką wolicie bardziej? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka szparagowa – przepis na fasolkę szparagową gotowaną(...)Teraz podczas sezonu, często zadajecie mi pytania a propos fasolki szparagowej . Między innymi pytacie o to, jak ugotować fasolkę szparagową , jak ją mrozić oraz z czym podawać. Pytacie również czym się różni gotowanie fasolki szparagowej żółtej i zielonej . Tak więc wpadłam na pomysł, by te wszystkie informacje umieścić tutaj w jednym miejscu, byście mieli łatwy i szybki dostęp do odpowiedzi

Kulinarne Przeboje
Fasolka po bretońsku z mięsem 64

Fasolka po bretońsku z mięsem to trochę nietypowe połączenie składników, jednak nie zawsze fasolka musi być przygotowana z kiełbasą czy boczkiem. Wersja z mięsem, w tym wypadku konkretnie z wołowiną będzie równie dobra, smaczna i niezwykle aromatyczna. Koniecznie musicie spróbować. Przeczytaj także: Fasolka, jajko na twardo, tost – prawdziwe brytyjskie śniadanie Składniki 250g suchej fasoli „Jaś” 1 puszka(...)pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 cebula 400 wołowiny 2 ząbki czosnku oregano majeranek bazylia olej do smażenia sól pieprz Sprawdź również przepis na: Sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką Fasolka po bretońsku z mięsem – przepis Fasolę wkładamy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Rano odlewamy wodę i płuczemy fasolę. W garnku o grubym dnie szklimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 88

Dzień dobry, Dziś chciałam was zainspirować do przygotowania lekkich i aromatycznych dań z naszej poczciwej fasolki szparagowej. Dań, w których nie będzie ona jedynie dodatkiem, ale będzie grała główne skrzypce. Tak właśnie fasolkę szparagową traktuje się w kuchni śródziemnomorskiej, czego efektem są potrawy idealne do letniego menu . Co ważne, nie rozgotowuje się jej, lecz jada jędrną i chrupiącą. Myślę(...)warto jest się przyjrzeć śródziemnomorskim zwyczajom i przenieść je do naszych domów. W moim zagościła przepyszna sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i aromatyzowaną cebulką. Przepis na dole posta, a wcześniej moje fasolowo-szparagowe opowieści. Fasolka szparagowa po śródziemnomorsku... Choć fasola nie jest typowym warzywem śródziemnomorskim - pochodzi z Ameryki, a do Europy trafiła dzięki wyprawom Kolumba pod koniec

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasolka szparagowa konserwowa w słoikach na zimę 877

Fasolka szparagowa konserwowa w słoikach na zimę – czyli fasolka szparagowa żółta i zielona w zalewie. Poniższy przepis na fasolkę szparagową jest przepisem NAJLEPSZYM, a to dlatego, że jest tradycyjnym przepisem mojej Babci i zawsze się udaje! W smaku jest przepyszna i nigdy nie fermentuje! Dlatego trzymajcie się tego przepisu i cieszcie się smaczną fasolką szparagową przez cały rok! @media(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka szparagowa konserwowa w słoikach na zimę – Składniki: 1 kg fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru szczypta kwasku cytrynowego lub opcjonalnie 1 łyżeczka octu (można

Kulinarne Przeboje
Fasolka szparagowa z bułką tartą 75

Ostatnio dostaję często e-maile z pytaniami o proste przepisy, tzn. tradycyjne przepisy kuchni polskiej. Jednym z takich tradycyjnych przepisów jest fasolka szparagowa z bułką tartą. W naszym domu w okresie letnim zawsze jadało się fasolkę szparagową. Fasolka nie była kupna tylko z naszej działki. Najlepiej nam fasolka szparagowa smakowała podana klasycznie: z bułką tartą i masłem. Bo w prostocie(...)tkwi jej siła, szczególnie latem gdy mamy pole do popisu :)Tak mi zostało do dzisiaj, mogę zjeść samą fasolkę i nie potrzebuję do niej żadnego dodatku, no może jajko sadzone i młode ziemniaki z koperkiem . Do gotowania fasolki oprócz soli dodaję również cukier, co zdecydowanie poprawia jej smak. Klasyczna wersja podania fasolki: Fasolka szparagowa z bułką tartą jest wg mnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fasolka kiszona 10

Fasolka kiszona to dalszy ciąg mojej przygody z domowym kiszeniem warzyw, czyli fermentowaniem warzyw. Kiszenie to najzdrowszy i najprostszy sposób konserwowania warzyw. Kiszone warzywa po lekkim zakwaszeniu można jeść po 3-4 dniach kiszenia, tym razem wypróbujcie mój sprawdzony przepis na kiszoną fasolkę. Kiszę nie tylko ogórki na różne sposoby, oraz kapustę, ale też marchewkę, buraki, brukselkę, rzodkiewkę. Pierwszy(...)fasolkę zakisiłam trzy lata temu i trwa to do dzisiaj. Bo Kiszonki rządzą u nas ! Tym razem w słoiku znalazła się fasolka. Robię również w słoikach fasolkę na zimę , ale wcześniej pasteryzuję ją w słoikach. Początkowo chciałam przygotować fasolkę z bułką tartą, ale stwierdziłam, że fasolkę zakiszę do bieżącego jedzenia. Ta kolorowa fasolka jest z mojego ogrodu, ale fasolka jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z groszku i zielonej fasolki z parmezanem 65

upatrzyłam sobie na jednym z moich ulubionych blogów, Drizzle and Dip . To bardzo prosta w przygotowaniu, nazwałabym, " celebracja letnich warzyw strączkowych" , bo poza groszkiem, znalazła się w niej zielona fasolka oraz nowość w mojej kuchni, ogromna i ciekawie powykręcana fasolka Mamut . Niesamowite, co można znaleźć czasem na targu:) W oryginalne w sałatce był groszek cukrowy , więc i Wy możecie(...)niego sięgnąć, jeżeli macie ochotę. Lub po fasolkę szparagową, albo bób. Czemu nie, w końcu celebrujemy letnie strączki:) Ja gorąco zachęcam Was do spróbowania fasolki Mamut, jeśli ją gdzieś wypatrzycie. Jest bardziej mięsista i super wygląda, ale trzeba ją troszkę dłużej gotować. Bardzo zasmakowała mojemu Mężowi.  Jeżeli tylko macie dostęp do świeżego groszku, zróbcie tę sałatkę koniecznie ! A jeśli

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasolka szparagowa z marchewką 107

Fasolka szparagowa z marchewką Fasolka szparagowa z marchewką to świetny dodatek do obiadu! Jest jednym z moich ulubionych, podobnie jak groszek z marchewką . Sezon na fasolkę w pełni, warto więc z niej korzystać. Tak naprawdę wiele jest prostych przepisów na wykorzystanie fasolki szparagowej, a jak niezwykle smacznych! Cały obiad stanowiła fasolka szparagowa z grillowaną piersią kurczaka (przyprawioną tylko przyprawą uniwersalną(...)oraz wędzoną mieloną papryką - pycha!), a najadłam się po uszy! Bardzo lubię fasolkę szparagową z marchewka także w wydaniu z kluskami ziemniaczanymi! Koniecznie wypróbujcie! Fasolka szparagowa z marchewką - przepis: Składniki: 25 dag fasolki szparagowej 3 większe marchewki 2 średniej wielkości cebula 3 łyżki smalcu 2-3 płaskie łyżki mąki pszennej sól, cukier do smaku Fasolka szparagowa z marchewką - jak zrobić

Moje Qulinaria
Fasolka szparagowa & cząber 65

Ostatni plon fasolki szparagowej z mojej działki.To jedno z moich ulubionych warzyw,własciwie mogłabym jeść je cały okrąły rok.Fasolka szparagowa,czyli fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) należy do warzyw o dużej wartości odżywczej.Sezon działowy na fasolkę dobiegł końca,ale dzięki temu,iż jest przetwarzana na różne sposoby:konserwowanie,mrożenie,możemy cieszyć się jej smakiem przez całą zimę(...)Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej:żółta - charakteryzująca się delikatnym smakiem i zielona,bardziej wyrazista w smaku.Która odmiana jest zdrowsza? Zielona zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego,natomiast żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor.Jak pozytywnie wpływa na nasze zdrowie jedzenie fasolki szparagowej,zainteresowanych odsyłam do tego ciekawego artykułu.Fasolkę możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fasolka szparagowa w słoikach. Fasolka konserwowa 96

Fasolka szparagowa w słoikach. Robicie przetwory na zimę? My oprócz ogórków , przerabiamy aktualnie fasolkę szparagową karłową, bo mamy jej w tym roku sporo na działce i nie nadążamy jej zjadać na bieżąco. Zimą nie będziemy musieli kupować mrożonek warzywnych. Przygotowana w ten sposób fasolka konserwowa smakuje bardzo podobnie jak zerwana prosto z przydomowego ogródka. Jest to świetny sposób na zachowanie(...)smaku lata podczas zimowych obiadów. Aby fasolka szparagowa w słoikach przetrwała do zimy, albo i dłużej, musimy ją najpierw zblanszować, a potem pasteryzować. Zabieg blanszowania powoduje utrzymanie ładnego koloru fasolki i jej odpowietrzenie. Trzeba też zastosować tzw. tyndalizację, czyli co najmniej dwukrotną, a najlepiej trzykrotną pasteryzację w odstępie dobowym. Dlaczego tyndalizacja jest potrzebna? Ponieważ w tym przetworze brakuje kwasów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MARYNOWANA FASOLKA SZPARAGOWA: przepis 16

Fasolka szparagowa marynowana. Zielono-żółta marynowana fasolka szparagowa -sprawdzony przepis na zimę.       Sprawdź wypróbowany przepis na chrupiącą fasolkę szparagową marynowaną z koprem. Fasolka szparagowa do słoików na zimę . Pyszna konserwowa fasolka szparagowa, którą można pokroić i dodać do sałatki z tuńczykiem lub do sałatki ziemniaczanej. Zalewę z fasolki można wykorzystać do zrobienia sosu sałatkowego(...)przygotowania marynowanej fasolki szparagowej należy użyć fasolek dojrzałych jednak unikając strączków twardych i łykowatych. Jeżeli fasolka szparagowa będzie za młoda, to pod wpływem zalewy nadmiernie zmięknie. Jeżeli natomiast fasolka będzie przejrzała, to w słoiku pod wpływem zalewy zrobi się twarda. Fasolka szparagowa marynowana - przepis, składniki i przygotowanie krok  po kroku. Fasolka szparagowa marynowana.     Składniki potrzebne do przygotowania

Moja Książka Kucharska
Sałatka z ziemniakami i fasolką szparagową 162

Początkiem dzisiejszej sałatki była puszka fasolki szparagowej... stała sobie spokojnie w szafeczce, do czasu aż mój Synek postanowił, że koniecznie musi ją zjeść. Po zjedzeniu kilku fasolek zaspokoił swoją ciekawość, a ja zostałam z otwartą puszką fasolki ;) Nie miałam ochoty na zupę (dotąd, było to jedyne zastosowanie fasolki z puszki) dlatego powstała sałatka. Jeżeli macie świeżą fasolkę, możecie ją wykorzystać(...)Sałatka będzie jeszcze lepsza, chociaż ta również jest godna polecenia :) Składniki: 2-3 średniej wielkości ziemniaki 1 puszka fasolki szparagowej lub 400 g świeżej 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g wędzonego boczku ok 200 g kiełbasy sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki sosu sojowego Ziemniaki dokładnie umyć

U mnie w kuchni
Śniadanie angielskie – fasolka, boczek i jajko sadzone 95

niezwykle smacznie. Pokażę Wam co kupić i jak przygotować takie śniadanie w domu. Składniki puszka fasoli w pomidorach plasterki wędzonego boczku 2 jajka chleb tostowy Śniadanie angielskie – przygotowanie Fasolkę w pomidorach kupicie w puszce w supermarkecie. Gotową fasolkę wyprodukował Heinz. Fasolkę podgrzewamy w rondelku, uważając aby nam się nie przypaliła. Boczek grillujemy na patelni grillowej aż będzie delikatnie rumianu(...)chrupiący. Na drugiej patelni na masełku smażymy jajka na twardo. W tosterze robimy grzanki. Na talerze wykładamy tosty, fasolkę, boczek i jajko… podajemy całość z dużą czarną kawą. Smacznego! Smacznego! Artykuł Śniadanie angielskie – fasolka, boczek i jajko sadzone pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 85

się z nimi uporać, zaproszę Was wycieczkę po toskańskich wzgórzach i do toskańskiego stołu:)  Tymczasem mam dla Was prostą sałatkę, którą przygotowałam krótko przed wyjazdem.  Lubicie gotowaną fasolkę z dodatkiem bułki tartej? A może właśnie za nią nie przepadacie? Niezależnie od Waszej odpowiedzi, koniecznie spróbujcie sałatki z fasolką, pomidorkami i pangrattato , czyli włoską odpowiedzią na tartą bułkę. Pangrattato(...)jest chrupiące i ma aromat czosnku - fasolka z jego dodatkiem jest po prostu przepyszna!:) Dla Włochów chleb to święty pokarm - czerstwe pieczywo nigdy nie ląduje w koszu, tylko staje się elementem pysznego dania. Dlatego Włosi wymyślili pangrattato , czyli rodzaj kruszonki z lekko czerstwego chleba, który smaży się na oliwie lub piecze z oliwą w piekarniku.  Z Włoskiego pane grattato

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasolka po bretońsku 63

Madzia zaskoczyła mnie po raz kolejny :) Tym razem na obiad będzie jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie fasolka po bretońsku. Jak przystało na każdą fasolkę znajdziemy w niej podsmażoną kiełbasę i odrobinę boczku :) Trzeba przyznać – pyszny obiad :) Składniki 400g suchej fasoli 125g boczku 250g kiełbasy 1 cebula 3 ząbki czosnku 300ml passaty pomidorowej 3 ziela angielskie 1 liść(...)laurowy sól pieprz 2 łyżeczki majeranku Przepis na fasolkę po bretońsku Fasolę namaczamy w sporej ilości wody przez całą noc. Następnego dnia fasolę odcedzamy i gotujemy ok. 1,5 godziny w 1 litrze osolonej wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek , a następnie dodajemy go do fasoli. Na tej samej patelni szklimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie 136

domu bardzo lubimy fasolkę szparagową. Swego czasu jadało się ją tylko klasycznie, czyli polaną roztopionym masłem z dodatkiem tartej bułki. Ale gdy za oknem jest tak ciepło wtedy człowiek ma ochotę na sałatkę. Na blogu pojawiła się już  sałatka z fetą , a dziś kolejna odsłona fasolki, czyli sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie. W przepisie podaję wersję(...)ostudzoną fasolką, ale równie doskonale będzie smakowała podana na ciepło.  Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Sałatka  z fasolki szparagowej z miodowo-musztardowym sosem Składniki na 3 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 300 g francuskiej fasolki szparagowej

Kulinarne przygody Gatity
Zapasy na zimę: mrożona fasolka szparagowa 58

sposób możemy zamrozić sezonowe warzywa. Wystarczy je tylko zblanszować, zamrozić i w zimę możemy się cieszyć warzywami, które w pełni zachowują swoje wartości odżywcze.  Zapasy na zimę: mrożona fasolka  szparagowa Składniki: 1000 g zielonej fasolki szparagowej lód woreczki do mrożenia Wykonanie: Fasolkę płuczemy i odcinamy z niej końcówki. W dużym garnku gotujemy wodę(...)kiedy zacznie wrzeć wrzucamy do niej fasolkę. Blanszujemy ją przez 3-4 minuty. W międzyczasie przygotowujemy miskę z lodem. Fasolkę odcedzamy i od razu przekładamy ją do miski z lodem, żeby zatrzymać proces gotowania. Gdy fasolka przestygnie przekładamy ją na durszlak do całkowitego osuszenia. Moja fasolka była

Kulinarne przygody Gatity