fasolka - 5038 przepisów

Jak gotować fasolkę szparagową i z czym ją podawać? 215

gotować fasolkę szparagową i z czym ją podawać? Oto prosty przepis na gotowanie , a raczej krótki poradnik, jak prawidłowo gotować fasolkę szparagową , a także z czym podawać fasolkę szparagową , by była smaczna przez cały rok. Mój mąż woli fasolkę szparagową żółtą, a ja zieloną. A Wy? Jaką wolicie bardziej? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka szparagowa – przepis na fasolkę szparagową gotowaną(...)Teraz podczas sezonu, często zadajecie mi pytania a propos fasolki szparagowej . Między innymi pytacie o to, jak ugotować fasolkę szparagową , jak ją mrozić oraz z czym podawać. Pytacie również czym się różni gotowanie fasolki szparagowej żółtej i zielonej . Tak więc wpadłam na pomysł, by te wszystkie informacje umieścić tutaj w jednym miejscu, byście mieli łatwy i szybki dostęp do odpowiedzi

Kulinarne Przeboje
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 53

Dzień dobry, Dziś chciałam was zainspirować do przygotowania lekkich i aromatycznych dań z naszej poczciwej fasolki szparagowej. Dań, w których nie będzie ona jedynie dodatkiem, ale będzie grała główne skrzypce. Tak właśnie fasolkę szparagową traktuje się w kuchni śródziemnomorskiej, czego efektem są potrawy idealne do letniego menu . Co ważne, nie rozgotowuje się jej, lecz jada jędrną i chrupiącą. Myślę(...)warto jest się przyjrzeć śródziemnomorskim zwyczajom i przenieść je do naszych domów. W moim zagościła przepyszna sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i aromatyzowaną cebulką. Przepis na dole posta, a wcześniej moje fasolowo-szparagowe opowieści. Fasolka szparagowa po śródziemnomorsku... Choć fasola nie jest typowym warzywem śródziemnomorskim - pochodzi z Ameryki, a do Europy trafiła dzięki wyprawom Kolumba pod koniec

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasolka szparagowa konserwowa w słoikach na zimę 861

Fasolka szparagowa konserwowa w słoikach na zimę – czyli fasolka szparagowa żółta i zielona w zalewie. Poniższy przepis na fasolkę szparagową jest przepisem NAJLEPSZYM, a to dlatego, że jest tradycyjnym przepisem mojej Babci i zawsze się udaje! W smaku jest przepyszna i nigdy nie fermentuje! Dlatego trzymajcie się tego przepisu i cieszcie się smaczną fasolką szparagową przez cały rok! @media(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka szparagowa konserwowa w słoikach na zimę – Składniki: 1 kg fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru szczypta kwasku cytrynowego lub opcjonalnie 1 łyżeczka octu (można

Kulinarne Przeboje
Fasolka szparagowa z bułką tartą 54

Ostatnio dostaję często e-maile z pytaniami o proste przepisy, tzn. tradycyjne przepisy kuchni polskiej. Jednym z takich tradycyjnych przepisów jest fasolka szparagowa z bułką tartą. W naszym domu w okresie letnim zawsze jadało się fasolkę szparagową. Fasolka nie była kupna tylko z naszej działki. Najlepiej nam fasolka szparagowa smakowała podana klasycznie: z bułką tartą i masłem. Bo w prostocie(...)tkwi jej siła, szczególnie latem gdy mamy pole do popisu :)Tak mi zostało do dzisiaj, mogę zjeść samą fasolkę i nie potrzebuję do niej żadnego dodatku, no może jajko sadzone i młode ziemniaki z koperkiem . Do gotowania fasolki oprócz soli dodaję również cukier, co zdecydowanie poprawia jej smak. Klasyczna wersja podania fasolki: Fasolka szparagowa z bułką tartą jest wg mnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z groszku i zielonej fasolki z parmezanem 41

upatrzyłam sobie na jednym z moich ulubionych blogów, Drizzle and Dip . To bardzo prosta w przygotowaniu, nazwałabym, " celebracja letnich warzyw strączkowych" , bo poza groszkiem, znalazła się w niej zielona fasolka oraz nowość w mojej kuchni, ogromna i ciekawie powykręcana fasolka Mamut . Niesamowite, co można znaleźć czasem na targu:) W oryginalne w sałatce był groszek cukrowy , więc i Wy możecie(...)niego sięgnąć, jeżeli macie ochotę. Lub po fasolkę szparagową, albo bób. Czemu nie, w końcu celebrujemy letnie strączki:) Ja gorąco zachęcam Was do spróbowania fasolki Mamut, jeśli ją gdzieś wypatrzycie. Jest bardziej mięsista i super wygląda, ale trzeba ją troszkę dłużej gotować. Bardzo zasmakowała mojemu Mężowi.  Jeżeli tylko macie dostęp do świeżego groszku, zróbcie tę sałatkę koniecznie ! A jeśli

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasolka szparagowa z marchewką 87

Fasolka szparagowa z marchewką Fasolka szparagowa z marchewką to świetny dodatek do obiadu! Jest jednym z moich ulubionych, podobnie jak groszek z marchewką . Sezon na fasolkę w pełni, warto więc z niej korzystać. Tak naprawdę wiele jest prostych przepisów na wykorzystanie fasolki szparagowej, a jak niezwykle smacznych! Cały obiad stanowiła fasolka szparagowa z grillowaną piersią kurczaka (przyprawioną tylko przyprawą uniwersalną(...)oraz wędzoną mieloną papryką - pycha!), a najadłam się po uszy! Bardzo lubię fasolkę szparagową z marchewka także w wydaniu z kluskami ziemniaczanymi! Koniecznie wypróbujcie! Fasolka szparagowa z marchewką - przepis: Składniki: 25 dag fasolki szparagowej 3 większe marchewki 2 średniej wielkości cebula 3 łyżki smalcu 2-3 płaskie łyżki mąki pszennej sól, cukier do smaku Fasolka szparagowa z marchewką - jak zrobić

Moje Qulinaria
Fasolka szparagowa & cząber 42

Ostatni plon fasolki szparagowej z mojej działki.To jedno z moich ulubionych warzyw,własciwie mogłabym jeść je cały okrąły rok.Fasolka szparagowa,czyli fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) należy do warzyw o dużej wartości odżywczej.Sezon działowy na fasolkę dobiegł końca,ale dzięki temu,iż jest przetwarzana na różne sposoby:konserwowanie,mrożenie,możemy cieszyć się jej smakiem przez całą zimę(...)Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej:żółta - charakteryzująca się delikatnym smakiem i zielona,bardziej wyrazista w smaku.Która odmiana jest zdrowsza? Zielona zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego,natomiast żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor.Jak pozytywnie wpływa na nasze zdrowie jedzenie fasolki szparagowej,zainteresowanych odsyłam do tego ciekawego artykułu.Fasolkę możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fasolka szparagowa w słoikach. Fasolka konserwowa 57

Fasolka szparagowa w słoikach. Robicie przetwory na zimę? My oprócz ogórków , przerabiamy aktualnie fasolkę szparagową karłową, bo mamy jej w tym roku sporo na działce i nie nadążamy jej zjadać na bieżąco. Zimą nie będziemy musieli kupować mrożonek warzywnych. Przygotowana w ten sposób fasolka konserwowa smakuje bardzo podobnie jak zerwana prosto z przydomowego ogródka. Jest to świetny sposób na zachowanie(...)smaku lata podczas zimowych obiadów. Aby fasolka szparagowa w słoikach przetrwała do zimy, albo i dłużej, musimy ją najpierw zblanszować, a potem pasteryzować. Zabieg blanszowania powoduje utrzymanie ładnego koloru fasolki i jej odpowietrzenie. Trzeba też zastosować tzw. tyndalizację, czyli co najmniej dwukrotną, a najlepiej trzykrotną pasteryzację w odstępie dobowym. Dlaczego tyndalizacja jest potrzebna? Ponieważ w tym przetworze brakuje kwasów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z ziemniakami i fasolką szparagową 135

Początkiem dzisiejszej sałatki była puszka fasolki szparagowej... stała sobie spokojnie w szafeczce, do czasu aż mój Synek postanowił, że koniecznie musi ją zjeść. Po zjedzeniu kilku fasolek zaspokoił swoją ciekawość, a ja zostałam z otwartą puszką fasolki ;) Nie miałam ochoty na zupę (dotąd, było to jedyne zastosowanie fasolki z puszki) dlatego powstała sałatka. Jeżeli macie świeżą fasolkę, możecie ją wykorzystać(...)Sałatka będzie jeszcze lepsza, chociaż ta również jest godna polecenia :) Składniki: 2-3 średniej wielkości ziemniaki 1 puszka fasolki szparagowej lub 400 g świeżej 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g wędzonego boczku ok 200 g kiełbasy sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki sosu sojowego Ziemniaki dokładnie umyć

U mnie w kuchni
Śniadanie angielskie – fasolka, boczek i jajko sadzone 43

niezwykle smacznie. Pokażę Wam co kupić i jak przygotować takie śniadanie w domu. Składniki puszka fasoli w pomidorach plasterki wędzonego boczku 2 jajka chleb tostowy Śniadanie angielskie – przygotowanie Fasolkę w pomidorach kupicie w puszce w supermarkecie. Gotową fasolkę wyprodukował Heinz. Fasolkę podgrzewamy w rondelku, uważając aby nam się nie przypaliła. Boczek grillujemy na patelni grillowej aż będzie delikatnie rumianu(...)chrupiący. Na drugiej patelni na masełku smażymy jajka na twardo. W tosterze robimy grzanki. Na talerze wykładamy tosty, fasolkę, boczek i jajko… podajemy całość z dużą czarną kawą. Smacznego! Smacznego! Artykuł Śniadanie angielskie – fasolka, boczek i jajko sadzone pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 58

się z nimi uporać, zaproszę Was wycieczkę po toskańskich wzgórzach i do toskańskiego stołu:)  Tymczasem mam dla Was prostą sałatkę, którą przygotowałam krótko przed wyjazdem.  Lubicie gotowaną fasolkę z dodatkiem bułki tartej? A może właśnie za nią nie przepadacie? Niezależnie od Waszej odpowiedzi, koniecznie spróbujcie sałatki z fasolką, pomidorkami i pangrattato , czyli włoską odpowiedzią na tartą bułkę. Pangrattato(...)jest chrupiące i ma aromat czosnku - fasolka z jego dodatkiem jest po prostu przepyszna!:) Dla Włochów chleb to święty pokarm - czerstwe pieczywo nigdy nie ląduje w koszu, tylko staje się elementem pysznego dania. Dlatego Włosi wymyślili pangrattato , czyli rodzaj kruszonki z lekko czerstwego chleba, który smaży się na oliwie lub piecze z oliwą w piekarniku.  Z Włoskiego pane grattato

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasolka po bretońsku 23

Madzia zaskoczyła mnie po raz kolejny :) Tym razem na obiad będzie jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie fasolka po bretońsku. Jak przystało na każdą fasolkę znajdziemy w niej podsmażoną kiełbasę i odrobinę boczku :) Trzeba przyznać – pyszny obiad :) Składniki 400g suchej fasoli 125g boczku 250g kiełbasy 1 cebula 3 ząbki czosnku 300ml passaty pomidorowej 3 ziela angielskie 1 liść(...)laurowy sól pieprz 2 łyżeczki majeranku Przepis na fasolkę po bretońsku Fasolę namaczamy w sporej ilości wody przez całą noc. Następnego dnia fasolę odcedzamy i gotujemy ok. 1,5 godziny w 1 litrze osolonej wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek , a następnie dodajemy go do fasoli. Na tej samej patelni szklimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie 101

domu bardzo lubimy fasolkę szparagową. Swego czasu jadało się ją tylko klasycznie, czyli polaną roztopionym masłem z dodatkiem tartej bułki. Ale gdy za oknem jest tak ciepło wtedy człowiek ma ochotę na sałatkę. Na blogu pojawiła się już  sałatka z fetą , a dziś kolejna odsłona fasolki, czyli sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie. W przepisie podaję wersję(...)ostudzoną fasolką, ale równie doskonale będzie smakowała podana na ciepło.  Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Sałatka  z fasolki szparagowej z miodowo-musztardowym sosem Składniki na 3 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 300 g francuskiej fasolki szparagowej

Kulinarne przygody Gatity
Zapasy na zimę: mrożona fasolka szparagowa 39

sposób możemy zamrozić sezonowe warzywa. Wystarczy je tylko zblanszować, zamrozić i w zimę możemy się cieszyć warzywami, które w pełni zachowują swoje wartości odżywcze.  Zapasy na zimę: mrożona fasolka  szparagowa Składniki: 1000 g zielonej fasolki szparagowej lód woreczki do mrożenia Wykonanie: Fasolkę płuczemy i odcinamy z niej końcówki. W dużym garnku gotujemy wodę(...)kiedy zacznie wrzeć wrzucamy do niej fasolkę. Blanszujemy ją przez 3-4 minuty. W międzyczasie przygotowujemy miskę z lodem. Fasolkę odcedzamy i od razu przekładamy ją do miski z lodem, żeby zatrzymać proces gotowania. Gdy fasolka przestygnie przekładamy ją na durszlak do całkowitego osuszenia. Moja fasolka była

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z zielonej fasolki szparagowej 16

Wydawać by się mogło, iż mrożona nie smakuje dobrze lecz to danie potwierdza coś zupełnie przeciwnego. Sałatka z zielonej fasolki szparagowej Niestety ale nie wszystkie warzywa poza sezonem można kupić świeże. Tak właśnie jest w przypadku fasolki szparagowej . Zdarza się, iż zieloną fasolkę szparagową można dostać świeżą w większych supermarketach jednak nie zawsze niestety. Smiało jednak świeżą fasolkę szparagową zatąpić(...)można fasolką mrożoną. Tak też zrobiłm ostatnio przygotowując sałatkę . Głównym składnikiem sałatki była oczywiście zielona fasolka szparagowa, dodałam także rzodkiewkę, która do kupienia jest już w sklepach. Sięgnęłam również po pomidory , zarówno świeże jak i suszone w zalewie z oliwy, ser feta i świeże zioła. Sałatka smakowała super podana z chrupiącą bagietką. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam

mecooks
Baked Beans – pieczona fasolka 70

Polsce króluje fasolka po bretońsku – w Stanach zjednoczonych i na Wyspach Brytyjskich – „baked beans”, czyli fasolka pieczona, wykorzystywana głownie jako dodatek do innych potraw. Moja ukochana bretońska na blogu króluje od dawna (pewnie dlatego, że nie ma po niej żadnych gastrycznych niespodzianek) a dzisiaj przepis na pieczone fasolki. Robią się prawie same! Baked beans. Niby fasola w pomidorowym sosie(...)mięsem… To gdzie różnica między tą, a fasolką po bretońsku ? W doprawieniu, konsystencji i sposobie podania. Amerykanie i Anglicy często wykorzystują do tego przepisu fasolkę z puszki – ok, może to i szybciej, ale ze smakowego punktu widzenia kompletnie bez sensu – fasola jest wtedy elegancko rozgotowana i przypomina paćkę. Drobną fasolkę bez problemu kupicie w każdym sklepie spożywczym

Karo in the Kitchen
Fasolka zawijana w boczek 77

Dziś prezentuję jeszcze jeden dodatek do obiadu, a mianowicie fasolkę szparagową zieloną owiniętą w wędzony boczek. Nie dość, że jest to propozycja bajecznie prosta w przygotowaniu, moim zdaniem efekowanie prezentująca się na talerzu, to do tego niezwykle smaczna.  Potrzebujemy (nie podam konkretnych ilości produktów, gdyż zawsze kupuję je na "oko": - fasolkę szparagową zieloną - kilkanaście plastrów cienko pokrojonego wędzonego boczku(...)czosnek - naczynie do gotowania na parze Fasolkę myjemy i odcinamy końce.  Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na plastrze boczku układamy odrobinę czosnku, a następnie 4 równej długości fasolki. Zawijamy fasolkę w boczek i układamy w naczyniu do gotowania na parze. Parujemy około 25 minut. * Jeśli nie mamy naczynia do gotowania na parze, fasolki możemy również przygotować

W mojej holenderskiej kuchni