fasolka - 6917 przepisów (strona:9/462)

Fasolka szparagowa z mozarellą na cieście francuskim 171

ciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Zapiekankę tę koniecznie należy jeść gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno jest niestety bez smaku.Składniki:- ok. 300 g mrożonej fasolki szparagowej- dwie kulki mozarelli- opakowanie ciasta francuskiego- szczypta cukru- sól / jarzynka, pieprz Fasolkę rozmrażamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i szczyptę soli, po czym gotujemy(...)minut, aż będzie w miarę miękka. Powinna stawiać lekki opór przy gryzieniu ;) Podczas gdy fasolka siedzi na ogniu, rozwijamy płat ciasta francuskiego i przycinamy do wielkości posiadanego przez nas naczynia do zapiekania (najwygodniej zrobić to tak, jak na zdjęciu poniżej). Pozostałego ciasta nie wyrzucamy!  Wycięte ciasto układamy w naczyniu. Na bokach powinno zostać nieco luzu, bo będziemy je zaginać

Kulinarne zapędy Kokosa
fasolki biało-czerwone na szybko... 167

Składniki: 1 puszka fasolka czerwona, 1 puszka fasolka biała, 20 dag ogonówka, 1 sztuka cebula, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony Prymat, 1/2 łyżeczki kucharek, 1 szklanka sok pomidorowy, 4 łyżki olej cebulę i ogonówkę pokroić na większe kostki na oleju zrumienić ogonówkę i cebulę wodę z puszek fasolki odlać i wsypać fasolki do ogonówki doprawić pieprzem,Kucharkiem wlać sok pomidorowy(...)zagotować często taką na szybko fasolkę lubię zjeść na kolację.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Fasolka szparagowa na zimę 136

Bardzo lubimy fasolkę szparagową do obiadu. Zawsze mroziłam...dzisiaj mój pierwszy raz w ten sposób;)Składniki; 2,5 kg fasolki szparagowej żółtej, 2,5 kg fasolki szparagowej zielonej, Zalewa: 10 łyżeczek cukru, 10 łyżeczek soli 2,5 l wody Wykonanie;Fasolkę myjemy i obieramy. Wkładamy do do garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Odsączamy i studzimy(...)Wkładamy do słoików. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i solą. Zalewamy fasolkę w słoiku /ciasno ułożoną/...zaczynamy pasteryzację. Wkładamy do garnka słoiki. Podlewamy wodą 2/3 słoików. Do garnka nie zapomnij dać na dno ściereczkę. Pasteryzujemy 50 minut. Po 24 godzinach powtarzamy proces. Tym razem pasteryzujemy 40 minut. Po kolejnych 24 godzinach ponownie pasteryzujemy 30 minut.     żródło "Przetwory

Anioły w kuchni
Potrawka z kurczakiem, pieczarkami, fasolką szparagową i dynią 204

Składniki (4 porcje): 400 gram piersi kurczaka 500 gram dyni 200 gram fasolki szparagowej żółtej- ja użyłam zamarynowanej, zeszłorocznej papryka czerwona cebula czosnek 3/4 puszki pomidorów, najlepiej krojonych 450 gram pieczarek sól pieprz liść laurowy ziele angielskie łyżka oliwy z oliwek świeże oregano do przybrania przed podaniem kasza pęczak do podania Cebulkę i czosnek drobno siekamy i na rozgrzanej oliwie(...)pokroić w kostkę paprykę, którą również wrzucamy do garnka z pozostałymi, smażącymi się składnikami. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy 25-30 minut. W tym czasie fasolkę szparagową kroimy na pół bądź na 3 części, tak by miała długość 2-3 cm a dynię kroimy w niewielką kostkę około 1cmx 1 cm. Gdy minie 30 minut wrzucamy

Mango Papaja
Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach 162

łyżki suszonej bazylii  2 łyżeczki suszonego cząbru  3 szczypty ostrej papryki, w proszku  sól, pieprz do smaku  4 łyżki oliwy  Przygotowanie:  Z fasolki szparagowej usuwamy "ogonki", kroimy na pół, przekładamy do garnka, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany makaron i fasolkę odcedzamy. Na oliwie obsmażamy plasterki(...)czosnku z cukinią pokrojoną w cienkie paski, dodajemy makaron i fasolkę szparagową, suszoną bazylię, cząber, ostrą paprykę i doprawiamy do smaku, delikatnie mieszamy, po 3 minutach gasimy płomień

Moja smaczna kuchnia
Fasolka szparagowa z miętą, kozim serem i słonecznikiem 175

Składniki: 1-2 osoby 100g zielonej fasolki szparagowej  1/2 ząbka czosnku 2 świeże liście mięty 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 70g twardego koziego sera 2 łyżki łuskanego słonecznika, podprażonych na suchej patelni sól i świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Fasolkę ugotować w osolonej wodzie tak, by była al dente. W tym czasie(...)drobno posiekać czosnek i miętę. Mieszać je w dużej misce. Dolać oliwę i sok z cytryny, dokładnie mieszać. Odcedzić fasolkę i dodać do miski z czosnkowo-miętowym dressingiem. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Sałatkę przenieść na talerz, dodać pokruszony na niewielkie kawałki ser i posypać ostudzonym słonecznikiem. Podawać z ciepłym pieczywem o chrupiącej skórce

Gorący kąsek
Sałatka z fasolką szparagową i tuńczykiem 203

Rozpoczęłam nową współpracę i na blogu pojawią się potrawy z produktami SPOŁEM KIELCE . Dziś zapraszam na sałatkę z fasolką szparagową.  Połączyłam ją z tuńczykiem i jajkiem oraz majonezem Kieleckim. Sałatka może nie prezentuje się rewelacyjne ale wspaniale smakuje. składniki: 450 g ugotowanej fasolki szparagowej zielonej 2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach 4-5 jajek ugotowanych na twardo(...)łyżki posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek majonezu Kieleckiego Ugotowaną i wystudzona fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, ja strączki przekroiłam na pół. Jajka pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka osączyć z nadmiaru oleju i podzielić na małe kawałeczki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki a następnie połączyć z majonezem. Dokładnie wymieszać i podawać

Monia miesza i gotuje
Zupa z fasolką szparagową 170

Dzisiaj szaro i deszczowo, nic mi się nie chce tworzyć. Na obiadek tylko zupka z zieloną fasolką. Pyszna i sycąca:) składniki: 600 g zielonej fasolki szparagowej 400 g obranych ziemniaków 2 l bulionu pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść selera i pora) 1 cebula sól do smaku 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej Fasolkę szparagową obrać i dokładnie umyć

Monia miesza i gotuje
Sałatka z fasolki szparagowej 444

kolei te wytrawne są przeważnie za słone. W mojej kuchni występuje sporo ziół, a znikoma ilość soli, więc dość wyczuwam jej intensywność w gotowcach. Składniki na 1 porcję: Garść fasolki szparagowej (ja dałam żółtą) Kilka liści sałaty lodowej (może być każda inna) 1 nieduży pomidor malinowy 1 małe wędzone lub pieczone udko z kurczaka (możecie zastąpić drobiową wędliną) Dressing musztardowy(...)łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki wody ½ łyżeczki musztardy – u mnie stołowa Koperek – około łyżeczki Sól Pieprz Szczypta cukru Przygotowanie: Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Porwać liście na sałaty. Na sałatę ułożyć pokrojonego w grubą kostkę pomidora, a na to fasolkę (gdy jest dość długa pokroić na pół). Na wierzch dodać kawałki obranego z kości kurczaka. Dressing

Fabryka pomysłów
Zupa krem z fasolki szparagowej 192

Dzisiaj serwujemy krem z fasolki szparagowej podawany z szynką parmeńską i pieczywem czosnkowym. Mmmm Pychota! Składniki: 2 l bulionu 1,2 kg fasolki szparagowej  2 ziemniaki 1 marchewka 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka śmietany 18% pieprz, sól ( jeżeli nie masz bulionu i chcesz ugotować zupę na kostce rosołowej dodaj łyżkę masła) Przygotowanie(...)gotującego się bulionu dodaj pokrojone ziemniaki w kostkę i marchewkę, jak marchewka zmięknie dodaj fasolkę i gotuj na małym ogniu ok 25 minut doprawiając. Po ugotowaniu dobrze zmiksuj zupę, aż powstanie krem i dodaj śmietanę. Porada: Podawaj zupę z pieczywem czosnkowym i szynką parmeńska albo boczkiem ,idealnie się komponuje z serem pleśniowym zamiast szynki. Smacznego

Niezły Młynek
Fasolka po bretońsku z parówką 294

racji tego, że w dzieciństwie nie znosiłam fasolki po bretońsku z kiełbaską, mama robiła mi ją z parówką. Była to jedyna "kiełbaska" jaką jadłam i chyba jedyne "mięso" w moim jadłospisie! (aż trudno mi w to uwierzyć teraz:)) Ale smak mi pozostał do tej pory i fasolkę robię z parówką! :) Moim przepisem przekonałam wielu znajomych do tej potrawy. Jedna(...)moich koleżanek deklaruje, że je fasolkę tylko u mnie :)) Składniki: 400 g fasoli 5 parówek 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki koncentratu sól pieprz cukier majeranek kminek mielony liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka mąki masło Fasolę moczę przez dobę.Następnie gotuję ją do miękkości dodając 4 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Podczas gotowania dolewam od czasu

Olikowa kuchnia
Chińskie z kurczakiem, krewetkami, mango i zieloną fasolką szparagową oraz kiełkami rzodkiewki 178

naszym domu to nic nie przebije. Zawsze mamy na nią ochotę i zawsze smakuje wyśmienicie. Postanowiłam jednak totalnie zmienić składniki, oprócz kurczaka i krewetek mamy tutaj i zieloną fasolkę szparagową, i zieloną paprykę, makaron sojowy, który swoją drogą jest bardzo lekkostrawny i mango. Takie cudowne uwieńczenie mojego przepisu. Ano i bym zapomniała! Wspaniałe kiełki, które dodają świeżości.  W ogóle(...)uzyskać nasze ulubione chińskie o idealnym smaku. Warto próbować! :)  Składniki: pierś z kurczaka 150 gram krewetek koktajlowych mała garstka kiełków rzodkiewki pół mango  100 gram zielonej fasolki szparagowej zielona papryka jedna, mała papryczka chilli  2-3 cm imbiru 2 ząbki czosnku pół czerwonej cebuli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosy teryiaki sok z połowy limonki łyżka

Mango Papaja
Ziemniaki curry z fasolką szparagową 252

Proste i pyszne danie jednogarnkowe, a właściwie jednopatelniowe. Młode ziemniaki, młoda cebula i fasolka szparagowa. Robi się dość szybko i nie ma mowy o brudzeniu wielu naczyń. Takie sezonowe danie.  Smacznego! Składniki: 4 średnie młode ziemniaki 1 cebula garść fasolki szparagowej garść mrożonej marchewki z groszkiem sól, pieprz 1 łyżka curry szczypta chili olej Wykonanie: Ziemniaki umyć i wyszorować(...)Pokroić w dużą kostkę, posypać curry i podsmażyć na małym ogniu na patelni przez kilka minut. Następnie dodać pokrojoną fasolkę szparagową. Przykryć pokrywką i smażyć przez ok. 4 minuty. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i zamrożoną marchewkę z groszkiem. Smażyć jeszcze przez kilka minut, doprawić do smaku

Pasja Smaku
Fasolka adzuki na słodko, czyli pyszny zdrowy deser 225

Kupiłam już dawno opakowanie fasolki adzuki, bo słyszałam, że to bardzo zdrowa fasola. Kupiłam, ale o niej zapomniałam;) Podczas okresowego przeglądu zawartości szafek i półek w spiżarni natrafiłam na nie i od razu część zamoczyłam, żeby w końcu skorzystać z jej dobroczynnych właściwości. Fasolka się moczyła, a ja szukałam w internecie pomysłu do czego ją wykorzystać. I natrafiłam kilka razy(...)fasolkę z cukrem jako znany ponoć smakołyk japoński. Z cukrem to nie za bardzo mi się spodobało, ale sam pomysł zrobienia jej na słodko tak! A jak na słodko, to przecież od czego są słodkie owoce? No i powstał deser, który po prosu pochłonęłam, taki był pyszny:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Fasolka z bułką tartą 133

Jeden z ukochanych smaków wakacji - na te żółciutkie strączki oczekuję co roku. Najprostsze - z bułką tartą i masłem. Składniki: fasolka szparagowa masło bułka tarta Wykonanie: 1. Fasolkę obrać z włókien, odciąć końcówki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. 2. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić do niego fasolkę szparagową i posypać bułką tartą. Wymieszać. 3. Podawać jeszcze ciepłą

Pasja Smaku