był dla mnie powrót do smaków dzieciństwa i babcinej kuchni. Oj tak. Mój prywatny hit nad hitami, który kiedyś mogłam jeść non stop i to bez specjalnego namawiania. Fasolka po bretońsku. Ach, to był prawdziwy rarytas, a jedzenie było niemal rytuałem. Obowiązkowym dodatkiem był świeży, biały chlebek maczany w sosie i jedzony dopiero wtedy, gdy namiękł tak bardzo, że niemal(...)zostawał w miseczce z fasolką. Nic dodać, nic ująć. Danie doskonałe, ale... Ale to było kiedyś. A teraz? Dawno fasolki w takiej postaci już nie jadłam i przy tej zimowej aurze zatęskniłam za nią do tego stopnia, że porzuciłam inne obiadowe plany i postanowiłam zrobić ją niemal od razu. Dlatego dziś zapraszam właśnie na ten mój wyjątkowy przysmak. Fasolka
Ratunku obiadmniejszych) 2 pełne łyżki stołowe śmietany 18% 130g zimnego masła pokrojonego w cienkie plasterki odrobina świeżo zmielonej soli lub ulubionych suszonych ziół mąka do podsypywania dodatki: 300 g fasolki szparagowej 100g sera feta (pół kostki) ok. 10 sztuk pomidorków daktylowych lub koktajlowych garść świeżych listków kolendry śmietanowo-jajeczna pierzynka: 2 całe jaja 200g śmietany 18% 100ml śmietanki(...)było wybrzuszeń) i pieczemy go od 10 do 12 minut na środkowej półce piekarnika(w zależności od rodzaju piekarnika) aż do zarumienienia powierzchni. Po upieczeniu spód studzimy. Fasolkę i pomidorki dokładnie myjemy. Z fasolki odcinamy niepotrzebne końce z obydwu stron, a pomidorki kroimy na średniej wielkości plasterki. Fasolkę szparagową gotujemy w dość małej ilości osolonej wrzącej wody aż do półmiękkości
Symfonia SmakówFasolki Jelly Beans kojarzą się nam z serią książek oraz filmów o Harrym Potterze. Ich bohaterowie raczyli się smacznymi żelkami o smaku owoców. Odgadywanie, jaki smak skrywa dana fasolka, to doskonała zabawa. Wśród łakoci o smaku truskawek, malin czy też kwaśnych jabłek skrywały się również fasolki, na które nikt z nas nie chciałby trafić. Ktoś jest ciekaw, jak smakują fasolki(...)smaku zgniłego jaja lub starych skarpetek? Znacznie smaczniejsze są Jelly Beans o smaku soczystych owoców! Co to są fasolki Jelly Beans i skąd pochodzą Fasolki Jelly Beans pochodzą z Ameryki. Słodycze te były tam niezwykle popularne jeszcze przed pojawieniem się filmu “Harry Potter” na ekranach kin. Już w czasie wojny secesyjnej w 1861 roku bostoński cukiernik miał w swoim asortymencie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneMakaron z fasolką szparagową i kurczakiem, to idealny pomysł dla wszystkich którzy szukają pomysłu na dość szybki i syty obiad. To sprawdzony przepis na pyszny obiad z wykorzystaniem fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej. Mamy nadzieję, że ta lekko pikantna patelnia z kurczakiem, makaronem, fasolką oraz pysznym sosem pomidorowym spełnia wszystkie oczekiwania, aby nakarmić Ciebie i Twoją rodzinę z pomocą kilku(...)prostych składników! Ten pomysł na obiad z fasolką szparagową sprawdzi się nie tylko w sezonie na to pyszne i popularne u nas warzywo. Do przygotowania możesz użyć też fasolki mrożonej lub pasteryzowanej. Dzięki temu, danie jest praktycznie całoroczne. U nas bardzo często pojawia się na stole jako kolacja na ciepło np. w długie zimowe wieczory. Którą fasolkę bardziej polecamy
Kuchnia Na WypasieFasolka szparagowa z bułką tartą. Fasolka szparagowa. Gotowana albo pieczona fasolka szparagowa jest idealnym i najłatwiejszym dodatkiem do każdego głównego posiłku. Upieczona z czosnkiem, oliwą i parmezanem może też być niesamowitą przystawką lub pomysłem na lekką kolację. Jak ugotować fasolkę szparagową. Większość kucharzy pewnie powie, aby blanszować fasolkę szparagową. Potrzeba do tego dużego(...)garnka z wrzącą, osoloną wodą, a także dużej miski z lodowatą wodą, w której zaraz po wyjęciu z wrzątku ląduje fasolka szparagowa. W ten sposób natychmiast zatrzymujemy proces gotowania, a fasolka zachowuje swój kolor i chrupkość. Inny sposób na gotowanie fasolki zakłada wykonanie wszystkiego w jednym garnku. W głębokiej i szerokiej patelni zagotowujemy około np. 3/4 szklanki
Moja Książka KucharskaBezwarunkowo stwierdzam, że jest to najlepsza fasolka po bretońsku, jaką jadłem. Udało mi się tak dobrać dodatki i proporcje, że ta fasolka po bretońsku jest idealna w smaku! Fasolkę po bretońsku wykonałem praktycznie z podwójnej porcji składników. Danie to wymaga trochę pracy, i zawsze dochodzę do wniosku, że nadmiar, który zostanie z obiadu “zostawię na później”. To znaczy(...)fasolka po bretońsku jest jedną z tych potraw, które można zawekować w słoiku. Wystarczy, że nałożysz do słoika fasolkę, a słoik włożysz do gotującej wody. Po około 10 minutach słoik się zawekuje, i ekspresowy obiad masz z głowy. Trudność: Średnia Czas przygotowania: 12 godz Czas gotowania: 2 godz Całkowity czas: 14 godz Ilość porcji: 10 osób Składniki: 800 g fasoli
ugotuj-przepis.plBezwarunkowo stwierdzam, że jest to najlepsza fasolka po bretońsku, jaką jadłem. Udało mi się tak dobrać dodatki i proporcje, że ta fasolka po bretońsku jest idealna w smaku! Fasolkę po bretońsku wykonałem praktycznie z podwójnej porcji składników. Danie to wymaga trochę pracy, i zawsze dochodzę do wniosku, że nadmiar, który zostanie z obiadu “zostawię na później”. To znaczy(...)fasolka po bretońsku jest jedną z tych potraw, które można zawekować w słoiku. Wystarczy, że nałożysz do słoika fasolkę, a słoik włożysz do gotującej wody. Po około 10 minutach słoik się zawekuje, i ekspresowy obiad masz z głowy. Trudność: Średnia Czas przygotowania: 12 godz Czas gotowania: 2 godz Całkowity czas: 14 godz Ilość porcji: 10 osób Składniki: 800 g fasoli
ugotuj-przepis.plFantastyczna żółta świeża fasolka szparagowa. Dla mnie totalny klasyk smaku dzieciństwa. Lataliśmy z gotowaną fasolką w emaliowanych kolorowych kubkach bawiąc się przy trzepaku. Fasolka obowiązkowo polana roztopionym tłuszczem, u nas masłem wymieszanym z bułką tartą. Świetny obiad wege, dla tych co za mało niech będzie przekąska czy przystawka, wstęp przed kolejnym daniem lub coś na ząb, obowiązkowo na ciepło(...)bułeczką! Jeśli lubisz i jadasz także zieloną fasolkę to ugotuj ją w podobny sposób, pamiętając tylko że zielona fasolka dłużej się gotuje , jakieś 20 minut. Im fasolka młodsza, tym szybciej się gotuje. Składniki: 350 g fasolki szparagowej żółtej świeżej płaska łyżeczka soli nieco większa łyżeczka cukru zimna woda Do podania: 3 łyżki masła 4 – 4,5 łyżeczki bułki tartej
Zasmakuj KuchniDzisiaj nasza ukochana sałatka na lato ! Od kiedy tylko pojawia się na straganach fasolka szparagowa bardzo często gości na naszym stole ! Sałatka: feta, fasolka, pomidor Składniki: 500 g fasolki szparagowej 150 g fety 3 pomidory 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny ok 1/3 szklanki oliwy z oliwek EV sól, pieprz Wykonanie: Z fasolki odcinamy(...)końcówki i gotujemy na parze około 20-25 minut. W moździerzu ucieramy czosnek z solą, następnie dodajemy koperek, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Jeszcze ciepłą fasolkę kroimy na 2-3 kawałki i zalewamy sosem. Fetę i pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy fasolkę i mieszamy
Kulinarne przygody Gatityjakiegoś czasu miałam smaczek na fasolkę po bretońsku. Wyszła pyszna i mocno pachnąca wędzonką. Składniki: 200 gram suchej fasolki ja użyłam fasolki karłowatej 1 kiełbaska wędzona 2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego przyprawy: chilli, pieprz, sól przyprawa typu warzywko Fasolkę moczymy w wodzie przez 12 godzin. Następnie nalewamy wodę do garnka i gotujemy w niej fasolkę z przyprawą typu(...)warzywko. Na patelni podsmażamy kiełbasę dolewamy sos pomidorowy i odsączoną z wody fasolkę. Smażymy około 15 min pod przykryciem na średnim ogniu
NaKońcuJęzykatamtym roku pierwszy raz włożyłam kilka słoiczków fasolki według przepisu Margarytki klik . Fasolka nam zasmakowała, jest idealna do sałatek czy jako dodatek do obiadu. Łatwo się ją robi tylko trzeba ją dwukrotnie i długo pasteryzować. W tym roku fasolka mi obrodziła więc też zrobiłam zapasy na potem. składniki: fasolka szparagowa żółta lub zielona 1 łyżeczka cukru na każdy(...)słoiczek 1 łyżeczka soli kamiennej na każdy słoiczek woda Fasolkę obrać i dokładnie umyć . Włożyć do garnka i zalać wodą, zblanszować - od zagotowania wody gotować ok 5 minut. Fasolkę przestudzić i ułożyć w słoikach, ja użyłam o pojemności 0,5 l. Do każdego słoiczka wsypać po łyżeczce soli i cukru. Zalać wodą i dokładnie zakręcic słoiki. Wstawić do garnka (garnek
Monia miesza i gotujeSezon na fasolkę w pełni, więc dzisiaj na stole ląduje fasolka Mamut. Zaprezentuję Wam mój ulubiony sposób na to warzywo tj. ugotowaną fasolkę podajemy z płatkami migdałowymi, solą morską i olejem sezamowym. Prawdziwa uczta dla podniebienia! SKŁADNIKI dla 2 osób: - 600 g fasolki MAMUT - 2 łyżki płatków migdałowych - 15 kropli oleju sezamowego Fasolkę obieramy, odcinamy końcówki, wrzucamy do garnka(...)gotującą się osoloną wodą. Gotujemy do miękkości. W zależności od fasolki od 25 do 35 minut. Najlepiej przygotować ją al dente. Wyjmujemy na sito. Przekładamy na talerze. Posypujemy płatkami migdałowymi i skrapiamy olejem sezamowym (tego składnika nie zastępujcie niczym innym bo ma wyjątkowy smak, nadaje potrawie cały aromat). Podajemy od razu. Jak raz zrobicie będziecie często wracać
SMYKWKUCHNIOdmiana w podawaniu fasolki szparagowej. Czas : 45 minut Składniki : 40 dag fasolki szparagowej 4 cienkie plasterki wędzonki ( np. krotoszyńska ) 1 łyżka masła ½ łyżeczki soli Szczypta mielonego pieprzu Fasolkę umyć i obciąć końcówki .Ułożyć w garnku. Zagotować w czajniku wodę i wrząca zalać fasolkę, osolić . Gotować 25 minut od zagotowania. Odcedzić. W tym czasie kiedy fasolka się gotuje pociąć wędzonkę(...)paseczki i zarumienić na suchej patelni mieszając . Dodać masło. Włożyć odsączoną fasolkę i smażyć przewracając delikatnie przez 5 minut tak by się lekko obrumieniła. Lekko oprószyć mielonym pieprzem. Ja podałam z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem i maślanką
Buniabaje w kuchnitelefonie, a Mama dyktowała mi co i jak robić. Była genialna nie tylko w kuchni, ale i w życiu. Strasznie za Nią tęsknię.... No dobra miało być o fasolce. Jest super. Niby po bretońsku, ale ze szparagówki, czyli lżejsza :) Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie dodała od siebie :) Składniki: 2 laski kiełbasy (ja użyłam zwyczajnej i boczkowej - jakaś nowość, pachniała(...)mmmm) ok. 1 kg fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej kostka warzywna 1 nieduża cebula 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1-2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku pieprz sól 2-3 suszone papryczki chili 1-2 łyżeczki cukru magi do smaku 1 i 1/2 łyżki majeranku 2-3 ząbki czosnku Wykonanie: Do garnka wrzucamy fasolkę, zalewamy
Blondynka GotujeDziś lekka i zdrowa propozycja obiadowa:) Jeśli lubicie fasolkę szparagową to mam dla Was garść cennych informacji: należy ona do najbardziej wartościowych warzyw - zawiera duże ilości cennych minerałów i witamin oraz dużo błonnika ma niski indeks glikemiczny i mało kalorii - co jest istotne dla odchudzających się i dbających o linię:) działa korzystnie na układ krwionośny, co przekłada się również(...)jest również przy zapaleniu stawów, czy astmie ze względu na właściwości przeciwzapalne chroni przed nowotworem jelita grubego oraz przed osłabieniem kości Sami widzicie, że nic tylko zajadać się fasolką - zwłaszcza teraz - w pełni fasolkowego sezonu! Fasolka szparagowa z drobiowymi pulpecikami Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli filet z kurczaka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała