Fasolka kiszona to dalszy ciąg mojej przygody z domowym kiszeniem warzyw, czyli fermentowaniem warzyw. Kiszenie to najzdrowszy i najprostszy sposób konserwowania warzyw. Kiszone warzywa po lekkim zakwaszeniu można jeść po 3-4 dniach kiszenia, tym razem wypróbujcie mój sprawdzony przepis na kiszoną fasolkę. Kiszę nie tylko ogórki na różne sposoby, oraz kapustę, ale też marchewkę, buraki, brukselkę, rzodkiewkę. Pierwszy(...)fasolkę zakisiłam trzy lata temu i trwa to do dzisiaj. Bo Kiszonki rządzą u nas ! Tym razem w słoiku znalazła się fasolka. Robię również w słoikach fasolkę na zimę , ale wcześniej pasteryzuję ją w słoikach. Początkowo chciałam przygotować fasolkę z bułką tartą, ale stwierdziłam, że fasolkę zakiszę do bieżącego jedzenia. Ta kolorowa fasolka jest z mojego ogrodu, ale fasolka jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięupatrzyłam sobie na jednym z moich ulubionych blogów, Drizzle and Dip . To bardzo prosta w przygotowaniu, nazwałabym, " celebracja letnich warzyw strączkowych" , bo poza groszkiem, znalazła się w niej zielona fasolka oraz nowość w mojej kuchni, ogromna i ciekawie powykręcana fasolka Mamut . Niesamowite, co można znaleźć czasem na targu:) W oryginalne w sałatce był groszek cukrowy , więc i Wy możecie(...)niego sięgnąć, jeżeli macie ochotę. Lub po fasolkę szparagową, albo bób. Czemu nie, w końcu celebrujemy letnie strączki:) Ja gorąco zachęcam Was do spróbowania fasolki Mamut, jeśli ją gdzieś wypatrzycie. Jest bardziej mięsista i super wygląda, ale trzeba ją troszkę dłużej gotować. Bardzo zasmakowała mojemu Mężowi. Jeżeli tylko macie dostęp do świeżego groszku, zróbcie tę sałatkę koniecznie ! A jeśli
Chilli Czosnek i OliwaChrupiąca i delikatna, podsmażana na maśle fasolka szparagowa z bułką tartą. To klasyczna i bardzo prosta w przygotowaniu propozycja na idealny dodatek do wielu dań. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na fasolkę szparagową, u Nas z pewnością go znajdziesz. Żółta lub zielona fasolka szparagowa może być bazą do wielu pysznych i zdrowych posiłków. Taką fasolkę możesz również podać jako samodzielne danie(...)wegetariańskie. Przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą to klasyk polskiej kuchni. To popularne warzywo świetnie sprawdza się także jako dodatek do sałatek oraz do przetworów na zimę. Doskonale uzupełnia także skład wielu zapiekanek. Fasolka szparagowa nie potrzebuje wielu dodatków. Dobrze przyrządzona ma mnóstwo smaku i jest idealną propozycją na pyszne danie z patelni. Fasolka szparagowa przepisy, które najchętniej przygotowujemy
Kuchnia Na WypasieFasolka szparagowa z mięsem mielonym i ziemniakami, to prosty przepis na pyszne danie z patelni bez potrzeby wcześniejszego gotowania warzyw. Delikatne, pachnące ziemniaki, lekko chrupiąca fasolka, aromatyczne mięso oraz owocowo – pikantna nuta parmezanu, to pojedyncze nitki tego dania, które finalnie tworzą niebanalny posiłek. Dzięki temu przewidywalne połączenie składników: fasolka szparagowa i mięso mielone, okazuje się tylko idealnym pomysłem(...)szybki obiad jednogarnkowy, który świetnie sprawdzi się nie tylko w dni powszednie, ale będzie też świetną propozycją na rodzinny obiad na weekend! Fasolka szparagowa z mięsem do obiadu , to sprawdzony przepis na pyszne i pożywne danie. Zazwyczaj przygotowujemy klasyczną kombinację, którą uwielbiają również dzieci i taką jest oczywiście fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem. Ten poprzedni, klasyczny przepis, podobnie
Kuchnia Na WypasieOstatni plon fasolki szparagowej z mojej działki.To jedno z moich ulubionych warzyw,własciwie mogłabym jeść je cały okrąły rok.Fasolka szparagowa,czyli fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) należy do warzyw o dużej wartości odżywczej.Sezon działowy na fasolkę dobiegł końca,ale dzięki temu,iż jest przetwarzana na różne sposoby:konserwowanie,mrożenie,możemy cieszyć się jej smakiem przez całą zimę(...)Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej:żółta - charakteryzująca się delikatnym smakiem i zielona,bardziej wyrazista w smaku.Która odmiana jest zdrowsza? Zielona zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego,natomiast żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor.Jak pozytywnie wpływa na nasze zdrowie jedzenie fasolki szparagowej,zainteresowanych odsyłam do tego ciekawego artykułu.Fasolkę możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Fasolka szparagowa w słoikach. Robicie przetwory na zimę? My oprócz ogórków , przerabiamy aktualnie fasolkę szparagową karłową, bo mamy jej w tym roku sporo na działce i nie nadążamy jej zjadać na bieżąco. Zimą nie będziemy musieli kupować mrożonek warzywnych. Przygotowana w ten sposób fasolka konserwowa smakuje bardzo podobnie jak zerwana prosto z przydomowego ogródka. Jest to świetny sposób na zachowanie(...)smaku lata podczas zimowych obiadów. Aby fasolka szparagowa w słoikach przetrwała do zimy, albo i dłużej, musimy ją najpierw zblanszować, a potem pasteryzować. Zabieg blanszowania powoduje utrzymanie ładnego koloru fasolki i jej odpowietrzenie. Trzeba też zastosować tzw. tyndalizację, czyli co najmniej dwukrotną, a najlepiej trzykrotną pasteryzację w odstępie dobowym. Dlaczego tyndalizacja jest potrzebna? Ponieważ w tym przetworze brakuje kwasów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFasolka szparagowa z serkiem topionym to pyszny i prosty w przygotowaniu przepis. Ta kolorowa i chrupiąca fasolka w połączeniu z kremowym sosem stworzy wyjątkową kompozycję smakową, którą możesz podać jako dodatek do dania głównego lub jako kolację na ciepło. Fasolka szparagowa jest wyjątkowym warzywem! To niskokaloryczne i bogate źródło składników odżywczych, w tym witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów. Wszechstronność fasolki(...)szparagowej w kuchni pozwala na przygotowywanie różnorodnych potraw, a łatwość w przygotowaniu sprawia, że można ją łatwo włączyć do codziennej diety. Smaczna, zdrowa i pełna zalet, fasolka szparagowa zasługuje na swoje miejsce na naszych talerzach. Sprawdź również przepisy na dania i sałatki ze świeżym ogórkiem . PRZEPIS – pieczona fasolka szparagowa Fasolka szparagowa pieczona z serkiem topionym Via Gusto Fasolka szparagowa
Via GustoPyszna fasolowa przyjemność, czyli pachnąca zupa z żółtej fasolki szparagowej z ziemniakami na wędzonym kurczaku. Ta doskonała zupa, to idealny pomysł na szybki obiad, ponieważ przygotujesz ją w nie więcej niż 45 minut, a poza świeżą, możesz też użyć fasolki szparagowej mrożonej lub fasolki z puszki. To bonus, dzięki któremu zupę możesz ugotować nie tylko w sezonie na świeżą fasolkę(...)praktycznie o każdej porze roku! Na naszym Blogu niejednokrotnie pojawiały się przepisy na domowe zupy z ziemniakami. Tym samym dzisiejszy przepis na zupę z fasolki szparagowej z ziemniakami , znalazł się wśród innych jednogarnkowych dań, jak wcześniejsze nasze propozycje na wielowarzywną zupę prezydencką , czy też zupę ogórkową z koperkiem . Pierwsza z wymienionych była jednak daniem bezmięsnym, z kolei druga korzystała
Kuchnia Na WypasieNajlepszy przepis na tradycyjną fasolkę szparagową w słoikach na zimę, który zawsze się udaje. Fasolka idealnie sprawdzi się do mięsnego obiadu, sałatki lub jako przekąski. Bardzo lubię fasolkę szparagową, dlatego każdego roku zamykam ją do słoika na zimę. Fasolki szparagowej nie może zabraknąć w mojej piwnicy. Zimą wystarczy otworzyć słoik i poczuć smak lata. Mrożona fasolka nie dorównuje(...)słoika, dlatego przygotowuję ja w ten sposób. Najbardziej lubię fasolkę polaną bułką tartą podsmażoną na maśle. Przepis na fasolkę w słoikach na zimę jest prosty i uda się nawet początkującym kucharzom. Do zalewy nie dodaję octu, dzięki temu zachowuję naturalny smak warzyw. Fasolka szparagowa w słoikach na zimę – składniki. Proporcje podane są na 1kg fasolki, z których przygotujesz
Ania gotujeFasolka szparagowa marynowana. Zielono-żółta marynowana fasolka szparagowa -sprawdzony przepis na zimę. Sprawdź wypróbowany przepis na chrupiącą fasolkę szparagową marynowaną z koprem. Fasolka szparagowa do słoików na zimę . Pyszna konserwowa fasolka szparagowa, którą można pokroić i dodać do sałatki z tuńczykiem lub do sałatki ziemniaczanej. Zalewę z fasolki można wykorzystać do zrobienia sosu sałatkowego(...)przygotowania marynowanej fasolki szparagowej należy użyć fasolek dojrzałych jednak unikając strączków twardych i łykowatych. Jeżeli fasolka szparagowa będzie za młoda, to pod wpływem zalewy nadmiernie zmięknie. Jeżeli natomiast fasolka będzie przejrzała, to w słoiku pod wpływem zalewy zrobi się twarda. Fasolka szparagowa marynowana - przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku. Fasolka szparagowa marynowana. Składniki potrzebne do przygotowania
Moja Książka Kucharskaniezwykle smacznie. Pokażę Wam co kupić i jak przygotować takie śniadanie w domu. Składniki puszka fasoli w pomidorach plasterki wędzonego boczku 2 jajka chleb tostowy Śniadanie angielskie – przygotowanie Fasolkę w pomidorach kupicie w puszce w supermarkecie. Gotową fasolkę wyprodukował Heinz. Fasolkę podgrzewamy w rondelku, uważając aby nam się nie przypaliła. Boczek grillujemy na patelni grillowej aż będzie delikatnie rumianu(...)chrupiący. Na drugiej patelni na masełku smażymy jajka na twardo. W tosterze robimy grzanki. Na talerze wykładamy tosty, fasolkę, boczek i jajko… podajemy całość z dużą czarną kawą. Smacznego! Smacznego! Artykuł Śniadanie angielskie – fasolka, boczek i jajko sadzone pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się z nimi uporać, zaproszę Was wycieczkę po toskańskich wzgórzach i do toskańskiego stołu:) Tymczasem mam dla Was prostą sałatkę, którą przygotowałam krótko przed wyjazdem. Lubicie gotowaną fasolkę z dodatkiem bułki tartej? A może właśnie za nią nie przepadacie? Niezależnie od Waszej odpowiedzi, koniecznie spróbujcie sałatki z fasolką, pomidorkami i pangrattato , czyli włoską odpowiedzią na tartą bułkę. Pangrattato(...)jest chrupiące i ma aromat czosnku - fasolka z jego dodatkiem jest po prostu przepyszna!:) Dla Włochów chleb to święty pokarm - czerstwe pieczywo nigdy nie ląduje w koszu, tylko staje się elementem pysznego dania. Dlatego Włosi wymyślili pangrattato , czyli rodzaj kruszonki z lekko czerstwego chleba, który smaży się na oliwie lub piecze z oliwą w piekarniku. Z Włoskiego pane grattato
Chilli Czosnek i Oliwatego wyjątkowego dania, przybliżymy historię fasolnika chińskiego oraz dowiesz się, dlaczego warto spróbować go przygotować w domu. Charakterystyka Składników Fasolnik Chiński (Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis) , znany także jako długa fasolka, fasolka szparagowa chińska lub fasolka maniokowa, to odmiana fasolki, która charakteryzuje się wyjątkowo długimi, smukłymi strąkami. Poniżej znajdziesz charakterystykę głównych składników i cech fasolnika chińskiego: 1. Strąki: Strąki fasolnika chińskiego(...)znacznie dłuższe niż tradycyjnej fasolki szparagowej. Mogą mieć długość nawet około 30 cm. Kształt strąków jest wąski i cylindryczny, przypominający szparagi. 2. Kolor: Strąki mogą mieć różne odcienie zieleni, od jasnozielonego do ciemniejszego zielonego. 3. Smak i Tekstura: Fasolnik chiński ma delikatny, świeży smak, zbliżony do smaku tradycyjnej fasolki szparagowej. Strąki są chrupiące i soczyste, co sprawia, że są popularne
Podstawy GotowaniaMadzia zaskoczyła mnie po raz kolejny :) Tym razem na obiad będzie jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie fasolka po bretońsku. Jak przystało na każdą fasolkę znajdziemy w niej podsmażoną kiełbasę i odrobinę boczku :) Trzeba przyznać – pyszny obiad :) Składniki 400g suchej fasoli 125g boczku 250g kiełbasy 1 cebula 3 ząbki czosnku 300ml passaty pomidorowej 3 ziela angielskie 1 liść(...)laurowy sól pieprz 2 łyżeczki majeranku Przepis na fasolkę po bretońsku Fasolę namaczamy w sporej ilości wody przez całą noc. Następnego dnia fasolę odcedzamy i gotujemy ok. 1,5 godziny w 1 litrze osolonej wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek , a następnie dodajemy go do fasoli. Na tej samej patelni szklimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!domu bardzo lubimy fasolkę szparagową. Swego czasu jadało się ją tylko klasycznie, czyli polaną roztopionym masłem z dodatkiem tartej bułki. Ale gdy za oknem jest tak ciepło wtedy człowiek ma ochotę na sałatkę. Na blogu pojawiła się już sałatka z fetą , a dziś kolejna odsłona fasolki, czyli sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie. W przepisie podaję wersję(...)ostudzoną fasolką, ale równie doskonale będzie smakowała podana na ciepło. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Sałatka z fasolki szparagowej z miodowo-musztardowym sosem Składniki na 3 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 300 g francuskiej fasolki szparagowej
Kulinarne przygody Gatitysposób możemy zamrozić sezonowe warzywa. Wystarczy je tylko zblanszować, zamrozić i w zimę możemy się cieszyć warzywami, które w pełni zachowują swoje wartości odżywcze. Zapasy na zimę: mrożona fasolka szparagowa Składniki: 1000 g zielonej fasolki szparagowej lód woreczki do mrożenia Wykonanie: Fasolkę płuczemy i odcinamy z niej końcówki. W dużym garnku gotujemy wodę(...)kiedy zacznie wrzeć wrzucamy do niej fasolkę. Blanszujemy ją przez 3-4 minuty. W międzyczasie przygotowujemy miskę z lodem. Fasolkę odcedzamy i od razu przekładamy ją do miski z lodem, żeby zatrzymać proces gotowania. Gdy fasolka przestygnie przekładamy ją na durszlak do całkowitego osuszenia. Moja fasolka była
Kulinarne przygody Gatity