Korzystamy z tego, że fasolki jest teraz dużo i jest tania.Spakujemy troszkę do słoików a pakowanie jest bardzo proste.Składniki:-fasolka szparagowa w zależności od potrzeb ( z 1,5 kg fasolki otrzymamy 3 słoiki 0,9 l )-sól-przyprawa warzywna-woda Fasolkę myjemy i obcinamy końcówki.Wodę w garnku zagotowujemy z dodatkiem soli i przyprawy warzywnej(...)wrzucamy fasolkę.Gotujemy 5 -7 minut i zlewamy wodę. Przekładamy w całości lub pokrojoną do słoików.Zalewamy wrzącą zalewą, sporządzoną z wody i soli w proporcji 1 czubata łyżka soli na 1 l wody.Zakręcamy i gotowe.Mała uwaga - jeśli mamy starszą fasolkę, ze sporymi już nasionami, to poddajemy ją pasteryzacji przez ok. 7 minut.Smacznego
Maminek kulinarnyDużo czytałam ostatnio o zaletach fasolki szparagowej i dowiedziałam się, że jest niesamowicie zdrowa! Jest to jedno z najbardziej wartościowych warzyw, bo zawiera dużo błonnika i cennych minerałów. No i do tego jest pyszna - szczególnie ta żółta, która w UK jest nie do kupienia :(. Wg mnie ani mrożona, ani zaprawiona w słoiku nie smakuje już potem tak wspaniale(...)lipcowa - młoda i świeża. Sezon na fasolkę szparagową mamy w pełni. Tak więc jak tylko kupię fasolkę - kombinuję ile się da, żeby coś fajnego z niej wymyślić :) Najczęściej jemy z masełkiem i bułką tartą, tak tradycyjnie, ale dziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbaską, papryką i koperkiem. Zachęcam do zrobienia! :) Prosto, szybko i smacznie :)Potrzebujemy
Walijskie Pichcenietrochę surowego bądź parzonego 40 dag kiełbasy podwawelskiej koncentrat pomidorowy 190 g 1 łyżka musztardy sarebskiej 2 łyżki mąki czosnek cebula liść laurowy ziele angielskie sól , pieprz Wykonanie : Fasolkę moczymy 8 - 12 h ( najlepiej przez noc ) Odlewamy wodę w której się moczyła ( nie jest to konieczne , ale nie którzy wylewają nawet pierwszą z zagotowania - tak pozbywamy się(...)części smaku - zawsze można wziąć espumisan ;) ) Wlewamy dwa razy tyle wody co fasolki Dodajemy polowe boczku jeśli mamy wędzony to właśnie tą część - od razu odcinamy skórkę z drugiego boczku ( znajdującą się na dole ) i też dodajemy do fasolki dokładamy jeszcze ziele angielskie i listek laurowy Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości Dodajemy koncentrat jeśli jest
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęidealna na nadchodzące jesienne chłody. Doskonała na zimno, ale ja ją uwielbiam również na ciepło. Inspirację zaczerpnęłam z mojego ulubionego bloga Bea w kuchni . Sałatka ziemniaczana z fasolką Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki(...)chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki w mundurkach i fasolkę szparagową gotujemy na parze. Czosnek przeciskamy przez praskę, szalotki drobno siekamy. W misce mieszamy koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy i czosnek. Dodajemy czosnek i szalotki
Kulinarne przygody Gatityfakt, że moja Latorośl, która kiedyś płakała na widok 'różowej rybki', dziś zajada się nią aż miło. Łosoś w curry składniki: 400 g surowego łososia 150 g zielonej fasolki szparagowej 1 duży pomidor 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka kurkumy 2 cm imbiru sok z cytryny sól, pieprz 0,5 łyżeczki chilli(...)kremówki wykonanie: Fasolkę gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odsączamy. Z pomidora ściągamy skórkę i kroimy go w kostkę. Łososia kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy solą i obsmażamy na patelni z obu stron. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy przyprawy - curry, kurkumę i chilli. Smażymy przez 2-3 minuty. Podlewamy
Przysmaki KarolkiKotleciki/placuszki podobne do tych z kukurydzy :) Składniki (porcja - zdjęcie zajęły całą powierzchnię patelni 28 cm ): 200 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej, ja akurat użyłam żółtej) 1 jajko ugotowane na twardo 0,5 roztrzepanego jajka 4 płaskie łyżki (20 g) bułki tartej 1/3 łyżeczki kuminu, 1/3 łyżeczki kurkumy, sól, pieprz do smażenia: płaska łyżeczka masła (5 g) Przygotowanie(...)Jajko gotujemy na twardo. Gotujemy fasolkę szparagową (w parowarze 40 min) 2. Ostudzone jajko i fasolkę kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy pół roztrzepanego jajka i blendujemy, ale nie na gładką masę - tylko tak, żeby zostały widoczne kawałki fasolki i jajka. 3. Dodajemy bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. 4. Smażymy i gotowe :) Kaloryczność: porcja (zdjęcie) - ok. 310 kcal Uwagi
Malowane smakiemNigdy nie sięgałam po takie białko, nie ciągnęło mnie, nie uważałam, że to smaczne czy pożądane dla mnie. Teraz mi się odmieniło;) Przedstawiam 2 przepisy na dania z białą fasolką, z którą pierwszy bliższy kontakt miałam przy okazji przygotowywania smalcu/pasty . Obydwa powstały na zasadzie: mam namoczoną fasolkę i co dalej?;) Obydwa stanowiły dla mnie proste danie obiadowe, po którym(...)prawdziwe smakołyki i to jest najdziwniejsze;) Nie mogę dopisać u Ciebie komentarzy, nie masz włączonej opcji z adresem URL:( Basia3005 , ja chyba na wszelki wypadek będę moczyć codziennie jakąś fasolkę;) Na kolację też bardzo dobre takie danie:) Patyska , zapraszam do korzystania) Pozdrawiam! basia3005 2012/02/14 19:20:12 Zrobilam wersje z pieczarkami, pychotka ... Sowa dania ze straczkow zostawiam zawsze na weglowe
Zdrowa Kuchnia SowyTaki kalafior to fajny dodatek do obiadu lub pomysł na lekki lunch do pracy. Robi się go szybko, a że jest jeszcze końcówka sezonu na fasolkę to możecie jeszcze go wypróbować. Także stopień pikantności możecie dostosować do siebie :) Składniki: 1 mały kalafior garść zielonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej cebuli chili 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie(...)Kalafiora oczyścić, umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Pod koniec gotowania dodać fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, dodać przyprawy i chwilę podsmażać. Następnie dodać fasolkę i kalafiora. Warzywa wymieszać, obtoczyć przyprawami i podsmażać przez kilka minut. Smacznego
Pasja SmakuDanie z cyklu: wykorzystanie produktów z lodówki/spiżarki. Efekt? Pyszny makaron z grillowanym łososiem w lekko słodkiej marynacie w towarzystwie żółtej fasolki i zielonego groszku. Dacie się namówić? Składniki: 2 gniazdka makaronu wstążki garść mrożonego zielonego groszku garść mrożonej mieszanki papryk lub 1/2 świeżej papryki czerwonej garść żółtej fasolki szparagowej 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)filet z łososia 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego Wykonanie: Obciąć końcówki z fasolki szparagowej, przekroić na pół i ugotować na patrze al dente. Odstawić do ostygnięcia, a następnie każdą przekroić wzdłuż. Sos sojowy, ocet i miód wymieszać - polać filet z łososia i odstawić na kilka minut do zamarynowania ryby. Następnie grillować
Pasja SmakuSkładniki: - dwa pstrągi - chili - anyż - sos terijaki - fasolka zielona - zioła chińskie - sos sojowy - ocet słodki - ząbek czosnku - łyżeczka miodu - olej sezamowy - kasza kuskus Wykonanie pstrągi: Pstrągi osuszamy ręcznikiem, układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem, układamy rybę polaną sokiem z cytryny, posypujemy chili i polewamy sosem terijaki. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temp. 180 stopni C. Fasolka po chińsku(...)Fasolkę blanszujemy. Do rozgrzanego woka wlewamy łyżkę oleju, dodajemy fasolkę, i utarte w moździerzu anyż i chili, dodajemy zioła chińskie, przeciśnięty ząbek czosnku, słodki ocet, miód, sos sojowy, dusimy około 10 minut. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Smacznego! Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIzaczęłam się zastanawiać... Pierwsze (ba! i nie ostatnie!) co wpadło mi do głowy to właśnie taki dodatek do obiadu. K był zachwycony! Składniki: szklanka bobu 100 gram zielonej fasolki szparagowej dwie łyżki masła odrobina oliwy z oliwek sól czosnek dwie łyżki bułki tartej Bób gotujemy w nieosolonej wodzie (nie chcemy przecież aby stracił swój wspaniały, zielony kolor(...)przez 10-15 minut- wszystko zależy od tego czy bób jest młody czy stary. Pod koniec gotowania doprawiamy solą. Odcedzamy bób, ściągamy z niego skórkę. W tym czasie gotujemy fasolkę szparagową- na początku odcinamy końce i gotujemy przez 5-7 minut. Tak by nadal była al dente. Po ugotowaniu (lub przed) fasolkę kroimy na pół. Na patelni rozpuszczamy masło wraz
Mango PapajaJest ktoś kto nie lubi fasolki szparagowej ? Chyba nie! U mnie króluje co lato pod każdą postacią, ale najbardziej smakuje mi ciepła prosto z wody. Jednak domownicy uwielbiają tą z bułka tartą i ta chyba jest najbardziej znana. Polecam! * pół kg fasolki szparagowej * 3 łyżki masła * łyżka bułki tartej * sól Przygotowanie : Fasolkę obgotować w osolonej wodzie, odcedzić. Masło rozpuścić, dodać(...)bułkę tartą, przesmażyć. Dodać fasolkę, wymieszać. Podawać na ciepło
Magiczne Życie MartyZostało mi po zupie z dorszem 1/2 wiązki szpinaku, a że miałam ochotę na fasolkę inną niż zwykle, to wymyśliłam do niej coś w rodzaju sosu szpinakowego. Miałam na końcu zmiksować, ale zostawiłam w takiej postaci jak zrobiłam i był to pomysł bardzo dobry:) Składniki na jedną porcję: fasolka 1/2 wiązki szpinaku kilka pomidorów suszonych w oliwie 2 łyżki oscypka(...)też miałam do wykorzystania) zgnieciony spory ząbek czosnku łyżka oleju Fasolkę włożyłam do rozgrzanego garnka na parę, a w międzyczasie przygotowałam sos: 1. na rozgrzaną łyżkę oleju wrzuciłam pokrojony szpinak (sł), chwilę dusiłam pod przykryciem 2. dodałam czosnek (o) 3. odrobinę soli (sn) 5. dorzuciłam pokrojone pomidory (k) 6. 2 łyżki startego oscypka (g) Na ugotowanej fasolce rozłożyłam kupkami masę
Zdrowa Kuchnia SowyOtrzymałam paczkę produktów do przetestowania. W paczce znalazły się między innymi produkty firmy BackMit, Kresto oraz olej rzepakowy Rapso. Dzisiaj chcę Wam zaproponować pyszne roladki z dodatkiem żurawiny Kresto, fasolki szparagowej smażonych na oleju rzepakowym Rapso. Składniki: 3 szt piersi z kurczaka mniejsze 50 g fasolka szparagowa zielona żurawina Kresto sól pieprz papryka słodka mąka do obtoczenia olej do smażenia(...)Rapso Przygotowanie: Fasolkę szparagową ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, wyjąć z wody i ostudzić. Piersi oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozbić z każdej strony, posolić, popieprzyć a stronę wewnętrzną roladki oprószyć słodką papryką. Ułożyć zielone fasolki i żurawinę suszoną. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami. Obtoczyć roladki w mące i smażyć na złoto z wszystkich stron
Ala piecze i gotujestarcza mi na zrobienie potem 2 obiadów , ale mniejsze porcyjki też mam ( najwyżej je łączę.) Dziś miałam ochotę na coś pikantnego . Pomieszałam to co miałam :) . Dołożyłam konserwową fasolkę szparagową i podałam na ryżu. Szybko i smacznie. Czas : 30 minut Składniki: 20-25 dag mielonego z piersi indyka 1 żółtko 2,5 łyżek bułki tartej ( normalne nie z czubkiem(...)goździk 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu chili słodko-kwaśnego 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 puszka fasolki szparagowej ( cienka) - ok. 400 g Wyrobić mięso mielone z sosem sojowym , żółtkiem, bułką tartą, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczyptą soli . Dokładnie wymieszać . Uformować 6 sztuk kotlecików. Obtoczyć w mące
Buniabaje w kuchniZapowiadałam, że fasolka gości często na naszym stole. Po sezonowej wersji z grzybami i wołowiną dziś wersja zimowa - na wędzonym żeberku. Bretoński kociołek czyli fasolka na wędzony żeberku Składniki: 1/2 kg fasoli "Piękny Jaś" 1 duże wędzone żeberko 20 dag kiełbasy jałowcowej 2-3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego(...)samej wodzie, dzięki temu nie pozbywam się białka i witamin). Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę (można podlać niewielką ilością oleju), dodać do fasolki wraz z przecierem pomidorowym i majerankiem. Gotować razem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i fasoli, doprawić solą, pieprzem i papryką (m ożna również zagęścić mąką - dwie łyżki mąki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaObiad który dominuje kuchenne menu w sezonie letnim. Jajko sadzone od kur z wolnego wybiegu, karmione ekologicznie. Fasolka szparagowa odmiany MAMUT, o płaskich i masywniejszych strąkach. Bardzo delikatny gatunek mięsistej fasolki, która podana z bułką tartą i masłem wręcz rozpływa się w ustach. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Fasolka szparagowa mamut z bu\u0142k\u0105 tart\u0105 i jajkiem(...)/uploads\/2020\/08\/jajko-sadzone-i-fasolka-z-bulka-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/jajko-sadzone-i-fasolka-z-bulka-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/jajko-sadzone-i-fasolka-z-bulka-480x270.jpg"],"description":"Lekki, bezmi\u0119sny obiad najlepszy w sezonie letnim. M\u0142oda fasolka szparagowa mamut polana bu\u0142k\u0105 tart\u0105, jajko sadzone od kur z wolnego wybiegu.","keywords":["bu\u0142ka tarta","fasolka szparagowa","jajko"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished
ProstePesto.plFasolka po bretońsku to królowa zamrażalników. I nie zarzucamy w tym miejscu czegoś złego temu sycącemu jednogarnkowemu daniu. Najzwyczajniej w świecie pamiętam z dawnych lat mrożone pojemniki z fasolką po bretońsku zalegające w zamrażarce, które wyciągało się rano do odmrożenia, aby mieć na wieczór gdy nie ma się pomysłu albo czasu na obiad. Zasadę taką stosuje się do dziś gotując(...)cały gar fasolki po bretońsku a następnie mrożąc ją do późniejszego użycia. A najwspanialsze w tym wszystkim jest to, że po odmrożeniu i podgrzaniu nie traci swoich walorów. Zachęcamy więc do tego. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Przepis na fasolk\u0119 po breto\u0144sku","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/fasolka-po-bretonsku-przepis.jpeg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/fasolka-po-bretonsku-przepis-500x500.jpeg
ProstePesto.plNajzwyklejsza sałatka. Mało składników, wysiłek żaden, a efekt naprawdę smaczny. Warto zrobić gdy zostaną nam resztki ugotowanej fasolki i nie wiadomo jak je zagospodarować. Warto też fasolkę ugotować tylko po to by zrobić tę sałatkę . Jest bardzo smaczna!składniki350 g fasolki szparagowej260 g pomidorów20 g kaparówduży pęczek koperkuoliwa z oliwekchili w płatkachszczypior (opcjonalnie)sól, pieprzprzygotowanieFasolkę umyć, obciąć końce, ugotować(...)kilkanaście minut od zagotowania wody.aby była miękka ale nie rozgotowana, albo na parze. Lekko przestudzoną fasolke podzielć na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do fasolki. Wymieszać z posiekanym koperkiem, kaparami, oliwą, płatkami chili, szczypiorem, posolić i popieprzyć. Można dodać dowolne kiełki. Smacznego
Stare GaryProściej być nie może - fasolka i cebula. Trochę oleju i octu . I mamy pyszną letnią sałatkę . Zapraszam!składniki350 g zielonej fasolki szparagowej1 biała cebulaoliwa z oliwekchili w płatkachszczypiorek sól, pieprzdo polaniasaszetka oleju kujawskiego ze smakiem pomidory, czosnek, bazyliabiały ocetprzygotowanieFasolkę umyć, obciąć końce, ugotować w osolonej wodzie - kilkanaście minut od zagotowania wody - aby była miękka ale nie rozgotowana(...)albo ugotować na parze.Lekko przestudzoną fasolkę podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, dodać do fasolki. Wymieszać z chili, szczypiorkiem, polać olejem, skropić octem, posolić i popieprzyć. Smacznego!Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl Oświadczam, że akceptuję regulamin
Stare GaryKiedy usłyszałam, że koleżanka robi fasolkę szparagową w pomidorach, to zdziwiłam się trochę. Trudno mi było jakoś w pierwszej chwili wyobrazić sobie to połączenie. Ale przecież robimy naszą polską fasolkę po bretońsku i lubimy ją. Dlaczego zatem delikatniejsza jej odmiana nie miałaby być smaczna? Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest szybkość wykonania(...)doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Chcecie jej spróbować?Składniki na dwie porcje:4 spore garście fasolki szparagowej,2 większe pomidory,1 średnia cebula,3 ząbki czosnku,odrobina oliwy,sól do smaku,ostra i słodka papryka do smaku,ulubione zioła - ja dodałam tym razem tylko zieloną pietruszkę.Fasolkę ugotować w osolonej o lekko posłodzonej wodzie. Pomidory
Codzienna kuchnia niecodziennaMoja ulubiona, no nie tylko moja :) Ogólnie za fasolką szparagową nie przepadam. Nie lubię jej na ciepło z masłem i bułką tartą. Ale w tej formie, pochłaniam ją w takich ilościach, że ho ho ho... Zawsze jest to jakaś alternatywa. Tu też nie podam konkretnych ilości danych składników. U mnie w domu całe życie prawie wszystko jest i było(...)robione na oko, po prostu do smaku. Tak robiła babcia mojej mamy, moja babcia, moja mama i ja. Poza tym fasolkę mam w ogrodzie i nie jestem w stanie przewidzieć ile kilogramów czy gramów będę mogła w danym dniu zerwać. Jedynym minusem jest to, iż posadziłam 3 rodzaje fasolki : fioletową, różową i zieloną. Z czego każda po ugotowaniu zrobiła
Malinowe Pocałunkigotując leczo dodajecie do niego fasolkę szparagową? Dotąd nie dodawałam - jednak w wyniku debaty społecznej realizowanej w miejscu pracy a podnoszącej tak ważną kwestię egzystencjalnego wręcz zagadnienia "co dziś na obiad" okazało się, że to może być baaaardzo interesujące połączenie. Spróbowałam i wiem, że od teraz tylko taka wersja będzie pojawiać się w moim domu:) Leczo z fasolką szparagową Składniki(...)papryki (czerwone lub różnokolorowe) 5 pomidorów 1-2 średnie cukinie 2 cebule 2 ząbki czosnku 300g - 500 g wędzonego boczku 200 g zielonej fasolki szparagowej sól, pieprz, papryka w proszku, curry 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego Fasolkę pokroiłam w mniejsze kawałki (dzieląc mniej więcej na 3 części każdy strączek) i gotowałam
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaMoja fasolka szparagowa w tym roku mnie przerasta. Tzn. nie mogę jej przerobić:) Ostatnio podałam ją w towarzystwie makaronu, mięska i pomidorów. Zdjęcia wyszły fatalnie, ale gwarantuję, że danie jest naprawdę bardzo smaczne;) Dzieci znacznie chętniej jedzą, gdy na talerzu jest kolorowo:) Składniki: 400 g szynki wieprzowej bez kości, 400g makaronu tagliatelle, cebula, 2 ząbki czosnku(...)żółtej fasolki szparagowej, 3 pomidory, sól, pieprz, bazylia, olej, mąka pszenna. Przygotowanie Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Osączyć. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i odrobiną mąki. Podsmażyć na oleju na brązowo. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć 3 min na małym ogniu. Zalać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem
Z miłości do słodkościSkładniki: ( na 1 osobę) spaghetti Barilla garść zielonej fasolki szparagowej garść posiekanego szczypiorku suszone pomidory z bazylią i czosnkiem suszone oregano sól Przygotowanie: Gotujemy makaron razem z fasolką w osolonej wodzie. Do miski dodajemy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, suszone oregano, szczypiorek; odcedzony makaron przekładamy do miski z przyprawami, dodajemy pokrojoną(...)ukośne plastry fasolkę i odrobinę wody z gotowania makaronu. Całość delikatnie mieszamy i podajemy
Moja smaczna kuchnia