kopytka - 2368 przepisów (strona:7/158)

Kopytka dyniowe 63

Kluski lubię pod każdą możliwą postacią i wykonane ze wszystkiego, z czego tylko się da… Mamy jesień, sezon na dynię, tak więc nadszedł czas, żeby zrobić przepis na kopytka dyniowe . Te klasyczne kluski, dzięki dodaniu dyni wyglądają i smakują NIESAMOWICIE! Kopytka dyniowe Z czym podawać kluseczki dyniowe ? Tak na prawdę z każdym sosem, który lubisz. Ja dzisiaj(...)zrobiłem klasyczny sos porowy, ale często sięgam także po sos cebulowy oraz pieczarkowy. Smakowitym i zarazem kolorowym dodatkiem będzie również wegańskie pesto bazyliowe lub pesto z rukoli . Kopytka z dyni nie obędą się bez… puree z dyni. Jest ono banalnie proste do zrobienia. Jeśli nie umiesz go zrobić, to zobacz koniecznie mój poradnik „ jak zrobić puree

Blendman
Kurczak z żurawiną i kopytkami – pomysł na obiad 75

Kurczak z żurawiną i kopytkami to moja propozycja na niedzielny czy też świąteczny obiad, na obiad z okazji imienin czy innej uroczystości rodzinnej. To pyszne danie kuchni polskiej. Kotlety z piersi kurczaka to mam wrażenie zaraz bo schabowym najpopularniejsze i najbardziej lubiane przez Polaków danie Ziemniaki do kopytek możemy ugotować sobie już dzień wcześniej. Żurawinę możemy zrobić dużo(...)wcześniej i zapasteryzować w słoiczkach. PRZEPIS KURCZAK Z ŻURAWINA I KOPYTKAMI Składniki: kurczak: 2 piersi kurczaka sól morska pieprz 2 jajka mąka olej kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al. ok 250g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków) 1 jajko sól żurawina – zobacz przepis na żurawinę do mięs Jak zrobić kurczak z żurawiną

Dorota Smakuje
Kopytka z buraków 76

Kopytka z buraków Bardzo spodobał Wam się kolor poprzednich klusek ( kopytka z batatów i kopytka z bobu ), więc postanowiłem pokombinować z burakiem. Pierwsze kopytka z buraków , za które się zabrałem, miały w sobie ziemniaki i mąkę orkiszową… to nie było to. Kolor piękny, ale konsystencja i koncepcja do mnie nie przemówiły. Postanowiłem więc rzucić się(...)głęboką wodę i stworzyć kopytka bezglutenowe z samych buraków… i bardzo dobrze zrobiłem! Smak i konsystencja mnie satysfakcjonowały, a po połączeniu kopytek z octem balsamicznym, olejem rzepakowym, orzechami włoskimi i rukolą… zaniemówiłem. Pyszne i bardzo klasyczne połączenie. Co prawda, kopytka mają inną strukturę niż klasyczne ziemniaczane, czy nawet wcześniej wspomniane, ale na pewno są godne

Blendman
Kopytka gryczane 99

Kopytka gryczane Przepis na tradycyjne, polskie kluski ziemniaczane kopytka, ale tym razem w wersji bezglutenowej, bez nabiału i bez jajka, wegańskie. Kopytka możemy zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostaną nam z obiadu, ale pyszne wychodzą z ziemniaków wcześniej upieczonych. Kopytka pyszne są solo albo podane w sosie pieczarkowym czy ze skwareczkami. PRZEPIS NA KOPYTKA GRYCZANE(...)Składniki na kopytka gryczane: 0,5kg ziemniaków ugotowanych 1 szkl mąki gryczanej 2-3 łyżki jogurtu sojowego sól Jak zrobić kopytka gryczane: Najpierw ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy do nich szczyptę soli i mąkę gryczaną. Potem zaczynamy – wyrabiać ciasto. Jeśli trzeba dodajemy jogurtu – ilość zależy od wilgotności ziemniaków – będziemy

Dorota Smakuje
Kopytka 167

robi moja Mama. Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków - 2 szklanki mąki tortowej * - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 2 jajka - sól * u mnie szklanka, to miarka o pojemności 250 ml Kopytka przygotowuje się bardzo szybko, więc już na początku, do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy. Do kopytek najlepsze są ziemniaki ugotowane dzień wcześniej. Po odcedzeniu należy(...)powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i natychmiast podajemy. R a d y: Podstawowy warunek udanych klusek, to dobrego gatunku ziemniaki, które po ugotowaniu są sypkie i suche. Ciasto na kopytka należy wyrobić szybko i krótko. Zbyt długie zagniatanie spowoduje, że ciasto będzie stawało się rzadsze. Formujemy i gotujemy od razu (pozostawione stanie się kleiste, a dosypywanie mąki spowoduje tylko

mojewypiekiinietylko
Kopytka - pomysł na tani obiad 99

gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami. Równie dobrze smakują z wyrazistym sosem jogurtowym i warzywami ugotowanymi na parze. Porada na dziś: aby kopytka były miękkie i puszyste, staram się dodawać jak najmniej mąki, jednak jej ilość  zależy od wilgotności ziemniaków, natomiast niewielki dodatek mąki ziemniaczanej powoduje że kopytka są bardziej sprężyste(...)ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta uformować wałeczki mniej więcej grubości kciuka i pokroić w poprzek na niewielkie (około 1,5 cm) kawałki czyli nasze kopytka. Kopytka wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, po czym zmniejszamy płomień do średniego i gotujemy około 2 - 3 minut od wypłynięcia. Podczas gotowania warto delikatnie przemieszać kopytka drewnianą

Cztery Fajery
Kopytka jaglane z boczniakami i szalotką 210

Szybkie i nie do popsucia – kopytka z kaszy jaglanej zawsze się udają! Te kopytka zrobicie bez dodatku jajka i bez glutenu – ciasto z kaszy jaglanej spajają dwie wysokoskrobiowe mąki – ryżowa i ziemniaczana. Kopytka z dodatkiem smażonych boczniaków, z chrupiącą szalotką, twardym serem i natką pietruszki to bardzo przyjemna propozycja na obiad lub gorącą kolację. Kaszę jaglaną płuczemy(...)dłońmi do połączenia – na stolnicy silikonowej nie potrzebuje już ani grama mąki więcej, na drewnianej będzie potrzeba je lekko podsypać. Dalej postępujemy dokładnie tak samo jak przy klasycznych kopytkach szykowanych z ziemniaków – ciasto dzielimy na porcje, z każdej toczymy wałek grubości około 2,5-3cm, spłaszczamy go nożem na wysokość centymetra i pod skosem kroimy wałek na pojedyncze

Karo in the Kitchen
Kopytka - pomysł na tani obiad 211

gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami. Równie dobrze smakują z wyrazistym sosem jogurtowym i warzywami ugotowanymi na parze. Porada na dziś: aby kopytka były miękkie i puszyste, staram się dodawać jak najmniej mąki, jednak jej ilość  zależy od wilgotności ziemniaków, natomiast niewielki dodatek mąki ziemniaczanej powoduje że kopytka są bardziej sprężyste(...)ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta uformować wałeczki mniej więcej grubości kciuka i pokroić w poprzek na niewielkie (około 1,5 cm) kawałki czyli nasze kopytka. Kopytka wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, po czym zmniejszamy płomień do średniego i gotujemy około 2 - 3 minut od wypłynięcia. Podczas gotowania warto delikatnie przemieszać kopytka drewnianą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kopytka idealne. Jak mrozić kopytka? 654

Jedną część ziemniaków, wyjąć i wsypać mąkę pszenną, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (na 1kg ziemniaków) oraz 1 jajko. Posolić i wyrobić miękkie ciasto. Porcję ciasta rozwałkować i kroić kopytka.  Wrzucać na gotującą się i osoloną wodę. Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Mrożenie kopytek: Kopytka wyjąć po 2 minutach od wypłynięcia i przełożyć do miski(...)zimną wodą i lodem, żeby kopytka zahartować. Gdy porządnie wystygną, odcedzić i przełożyć do suchej miski. Zalać olejem i dokładnie wymieszać, tak aby tłuszcz oblepił każdego kopytka. Porcjować (ja wkładam 1- 2 porcje do woreczka) i zamrażać.  Przed przygotowaniem mrożonych kopytek, wyjąć je z zamrażalki odpowiednio wcześniej, żeby same się rozmroziły - dzięki temu nie zrobi się

CookYourself
Kopytka z buraków 111

Kopytka z buraków Bardzo spodobał Wam się kolor poprzednich klusek ( kopytka z batatów i kopytka z bobu ), więc postanowiłem pokombinować z burakiem. Pierwsze kopytka z buraków , za które się zabrałem, miały w sobie ziemniaki i mąkę orkiszową… to nie było to. Kolor piękny, ale konsystencja i koncepcja do mnie nie przemówiły. Postanowiłem więc rzucić się(...)głęboką wodę i stworzyć kopytka bezglutenowe z samych buraków… i bardzo dobrze zrobiłem! Smak i konsystencja mnie satysfakcjonowały, a po połączeniu kopytek z octem balsamicznym, olejem rzepakowym, orzechami włoskimi i rukolą… zaniemówiłem. Pyszne i bardzo klasyczne połączenie. Co prawda, kopytka mają inną strukturę niż klasyczne ziemniaczane, czy nawet wcześniej wspomniane, ale na pewno są godne

Blendman
Zielone kopytka ze szpinakiem 140

Szybko, prosto, ale nie nudno. W schemat ten idealnie wpisuje się przepis na zielone kopytka. Dlaczego zielone ? Bo przygotowane z dodatkiem szpinaku. Zielone kopytka ze szpinakiem to propozycja zarówno dla tych co szpinak uwielbiają, jak i dla tych, którzy mają się ze szpinakiem na bakier. Szpinak jest w daniu praktycznie niewyczuwalny, nadaje on tylko barwę kopytkom(...)smakują z rozgrzanym na patelni masłem. Możecie podać je także z dowolnym sosem, a nawet w wersji na słodko, z cukrem, zrumienioną tartą bułką i truskawkami. PRZEPIS NA ZIELONE KOPYTKA ZE SZPINAKIEM Składniki na zielone kopytka: 350 g ugotowanych ziemniaków 100 g liści szpinaku 1 ząbek czosnku 1 jajko około 200 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej

kolorowotorcikowo
Kopytka z jogurtem greckim 128

zapraszam na troszkę inną odsłonę kopytek , przedstawiam kopytka z jogurtem greckim , smakują naprawdę super .   Kopytka to troszkę pracochłonne zajęcie , ale ja kopytka robię zawsze wtedy kiedy zostają mi ziemniaki z obiadu , nigdy ich nie wyrzucam , tylko wykorzystuje je właśnie na kopytka , i wtedy jak ziemniaki mam już ugotowane i wystudzone to praca idzie(...)jogurt grecki , oraz szczyptę soli , i wszystko bardzo dokładnie zagniatamy ciasto z masy ziemniaczanej , jeżeli mamy ciasto za rzadkie to dodajemy mąkę.  Jak już mamy zagniecione ciasto na kopytka , posypujemy stolnicę mąką i odcinamy kawałek i rolujemy na długi kawałek i odcinamy małe kawałki koło 2 cm . W garnku gotujemy wodę i kiedy woda zaczyna się gotować , wkładamy

Mój Smak
Kopytka z dyni z szałwią i mięsem mielonym w pomidorach 163

zeszkli dodajemy posiekany czosnek a po chwili mięso. Jak mięso się usmaży to dodajemy sos pomidorowy, przyprawy i dusimy kilka minut do połączenia mięsa z sosem. Teraz czas na kopytka. Do miski wrzucamy puree z dyni. Dodajemy przesiane mąki, jajko, sól i posiekane listki szałwii. Wszystkie składniki razem wyrabiamy ale tylko do połączenia składników. Jeżeli ciasto za bardzo klei(...)rąk to trzeba dosypać troszkę mąki. Ciasto dzielimy na 4 części. Stolnicę posypujemy mąką i z każdej części ciasta robimy wałeczki które kroimy pod skosem na mniejsze kawałki. Kopytka wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Kiedy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze 3 minuty i gotowe. Na talerz dajemy kopytka a na wierzch mięso

Kuchenne Wariacje
Kopytka z brokułem 180

Dzisiaj na piątkowy obiad polecamy kopytka w innej odsłonie... Mianowicie, kopytka same w sobie są klasyczne jednak sposób ich podania zaskoczył niejedną osobę. Kopytka z brokułem są świetną alternatywą dla klasyki, w dodatku to połączenie idealnie do siebie pasuje. Kto spróbuje raz z pewnością powróci do tej kompozycji niejednokrotnie ... Kopytka z brokułem SKŁADNIKI: kopytka(...)miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.  Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i mąkę (porcjami) wyrabiając. Formujemy wałki, spłaszczamy delikatnie nożem, kroimy pod ukos w niewielkie kopytkaKopytka wrzucamy na wrzącą lekko osoloną wodę i gotujemy przez 2 minuty od wypłynięcia – wyciągamy. Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5 minut, przekładamy do zimnej wody

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami 120

Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami to propozycja smacznej potrawy na pyszny niedzielny obiad. Aby mięso było delikatne i kruche w smaku wymaga od nas tego, aby dusiło się długo na wolnym ogniu. Bitki możecie podać zarówno z kaszą, ziemniakami z wody, albo domowymi kopytkami. Link do przepisu na kopytka znajdziecie poniżej. Sprawdź przepis na: Domowe kopytka(...)bitki wieprzowe 1,5 kg szynki 2 duże cebule smalec do smażenia sól pieprz majeranek 750 ml bulionu mąka Sprawdź przepis na bulion -> Bulion warzywny Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami – przepis Szynkę wieprzową kroimy w plastry, a następnie delikatnie przy pomocy tłuczka rozbijamy. Następnie układamy jedną warstwę w misce, solimy , pieprzymy, doprawiamy majerankiem. Układamy kolejną warstwę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Buraczane kopytka z rukolą i sosem z sera pleśniowego 100

sosem. U nas zawsze robiło się je jak zostało ziemniaków z obiadu, więc nie tylko comfort food ale też zero waste:)) Ja dziś trochę mniej klasycznie -  proponuję buraczane kopytka, podane z rukolą, sosem z sera pleśniowego i posypane orzechami. Jeden burak nadaje kopytkom niesamowitego, różowego koloru - kopytka pięknie wyglądają z zieloną rukolą, polane gęstym sosem(...)smakują też obłędnie. Boskie połączenie smaków.  Buraczane kopytka z rukolą i sosem z sera pleśniowego Kopytka: 1 kg ziemniaków 1 duży burak 2 szklanki mąki pszennej (dodatkowo do podsypywania) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Sos: 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 100 g sera pleśniowego 150 ml śmietanki 18% 1 łyżeczka soku

Smaczny zeszyt
Kopytka z batatów 75

dania. Ja wraz z jesienią wracam do moich ukochanych kluch. Tym razem dodałam do nich trochę koloru. Kopytka z batatów przygotowuje się dokładnie tak samo, jak nasze klasyczne kopytka. W moim przepisie nie podałam Wam dokładniej gramatury mąki, bo każda mąka się inaczej zachowuje, a także bataty po upieczeniu mogą mieć inną konsystencję. Dlatego po zagnieceniu ciasta polecam(...)początek ugotować 2-3 kluski i zobaczyć czy po ugotowaniu są miękkie i się nie rozpadają. Wtedy zawsze można dodać nieco więcej mąki. Zawsze przygotowuję większą porcję kopytek i przechowuję je w lodówce w szklanym lub plastikowym pojemniku delikatnie skropione olejem, żeby się nie posklejały. Na blogu znajdziecie także przepis na: bazyliowe kopytka   kopytka, ziemniaczane kluseczki

Kulinarne przygody Gatity
Pieczeń z kopytkami w sosie , danie na wyjazdy 104

Pieczeń z kopytkami w sosie ,danie na wyjazdy Pieczeń z kopytkami w pieczeniowym sosie , to doskonałe danie na wyjazdy . Sprawdzi się także jako gotowiec , czekający na totalny brak czasu w lodówce . W takim momencie niczym Jems Bond uratuje nam życie , kiedy dzieci z widelcem w ręku i głodem w oczach szarżują na wszystko co dało by się zjeść(...)duże cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki maggi kawałek wędzonki , najlepiej domowej kilka kulek, ziela angielskiego smalec sól , pieprz do smaku maka rozmieszana z woda do zagęszczenia sosu kopytka : 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 niepełna szklanka, mąki pszennej , plus trochę do podsypywania sól , szczypta Ziemniaki obieramy , gotujemy . Studzimy , przeciskamy dwukrotnie, przez praskę do ziemniaków . Dodajemy jajko , mąkę , sól

Ogrodnik w podróży
ZAPIEKANKA KOPYTKOWA Z SOSEM CZOSNKOWO-SEROWYM 180

Jest to świetny pomysł na wykorzystanie kopytek z dnia wcześniejszego, które już nam się przejadły w wersji solo 😉 W tym daniu zyskają całkiem inny smak. Gdy nie mamy kopytek i nie chce nam się specjalnie ich robić, zawsze można w sklepie kupić opakowanie gotowych... Pomysł na zapiekankę urodził się w mojej głowie z potrzeby chwili... narobiłam się kopytek(...)momentu aż ser się rozpuści. Przyprawiamy pieprzem do smaku. Zdejmujemy sos z ognia, lekko studzimy, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy ugotowane kopytka, następnie na kopytka usmażonego kurczaka i wszystko zalewamy sosem czosnkowo-serowym. Wierzch posypujemy pozostałą ilością żółtego sera.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Kuchnia MagdaLeny
Kopytka – tradycyjny i dokładny przepis 356

Kopytka to tradycyjne kluski ziemniaczane, które zna pewnie każdy i wszyscy je uwielbiają. Z poniższego przepisu wychodzą mięciutkie, ale nierozpadające się. Można je podać od razu po ugotowaniu, ostudzić je i zamrozić albo zostawić na następny dzień i odgrzać na parze lub odsmażyć na maśle. Kopytka sprawdzają się jako dodatek do obiadu zamiast gotowanych ziemniaków. Świetnie smakują(...)gulaszem mięsnym czy sosem np. pieczarkowym lub chrzanowym. Można je podać również jako samodzielne danie z podsmażoną cebulką, bułką tartą czy skwarkami z boczku. Składniki na kopytka (około 6 porcji): 1 kg ziemniaków 220 g mąki pszennej typ 500 (około 1 i 3/4 szklanki) jajko rozmiar L pół łyżeczki soli   Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i wkładamy do garnka

e-PrzepisyKulinarne
Kopytka w sosie pomidorowym – kremowym i pysznym 44

Kopytka z sosem pomidorowym przygotowywane są z trzech głównych składników – jajek, ziemniaków i mąki. Dzięki nim powstają pyszne kluski, które można podać z różnymi, ulubionymi sosami. Nie tylko świetnie smakują z sosem pieczarkowym, ale również przypadną Ci do gustu z rewelacyjnym, kremowym sosem pomidorowym. Takie danie z pewnością sprawdzi się na obiad. Jest sycące i co najważniejsze bardzo(...)łatwo i szybko można je przygotować. Dowiedz się, jak zrobić kopytka w sosie pomidorowym. Poznaj prosty przepis! Kopytka z sosem pomidorowym – jak je zrobić? Kopytka w sosie pomidorowym świetnie smakują również podsmażone na maśle, dzięki temu odgrzejesz je na następny dzień. Podsmażone z chrupiącą skórką są wręcz obłędne. W ten sposób zyskasz obiad nawet

Rozdomowiona
Kopytka 52

Kopytka Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać 2 łyżeczki soli, postawić na ogniu i ugotować. Ugotowane ziemniaki odcedzić, utłuc tłuczkiem do ziemniaków i odstawić do wystudzenia. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i zagnieść gładkie ciasto, ale nie robić(...)tego zbyt długo, gdyż ciasto może się zrobić kleiste, a dosypanie zbyt dużej ilości mąki sprawi, że kopytka będą zbyt twarde. Z całej kuli ciasta odkrawać po kawałku, podsypywać delikatnie mąką i wałkować dłońmi w rulon. Gotowy rulon delikatnie dłonią spłaszczyć, a następnie odkrawać po delikatnym skosie ok. 1 cm kawałki ciasta i tak to wykorzystania całego ciasta

ememe kitchen
Kopytka z batatów 52

Jako Polacy kochamy kopytka, znamy je od dzieciństwa i uwielbiamy podawać w naszych domach. A co Wy na to, aby tradycyjne kopytka nieco urozmaicić? Co powiecie na ich nieco słodszy smak oraz bardziej pomarańczowy kolor, który nada im słodki ziemniak, czyli batat. Zaciekawiłam? Koniecznie musisz spróbować! Kopytka możesz zrobić z ugotowanego batata lub z jego pieczonej wersji(...)batatami Bataty z sosem z awokado Sałatka z batatem i jajkiem na miękko Krem z batatów Frytki z batatów Gnocchi z batatów Chipsy z batatów Gofry z batata KOPYTKA Z BATATÓW Przygotowanie : 20 minut + gotowanie batatów około 20-30 minut Ilość porcji:  2 Składniki: 550 batata 130 mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej sól i pieprz

nietylkopasta.pl
Kopytka z batatów dla dzieci – przepis 82

Kopytka z batatów dla dzieci Pierogi, pyzy, kopytka, kluski to dania, które uwielbia moja rodzina. Kopytka to smaczna, delikatna propozycja dla amatorów klusek, dla poszukiwaczy nowych smaków, dla alergików, wreszcie dla dzieci, które cenią sobie wyjątkowy kolor kopytek. Ich fajne kształty ro zasługa wspólnego poranka z dziećmi ich aktywności w kuchni. Jeśli lubicie bataty wypróbujcie przepisy(...)frytki z batatów , chipsy , humus z batatem , zupę z batatów , bataty pieczone . To również kolejna inspiracja jak wykorzystać ugotowane ziemniaki , które zostały z obiadu. PRZEPIS NA KOPYTKA Z BATATÓW DLA DZIECI Składniki : 500 g batatów ugotowanych lub upieczonych (zobacz Jak upiec bataty ) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki 1 szkl mąki orkiszowej (lub pszennej

Dorota Smakuje
Kopytka pieczone z młodą kapustą w sosie pomidorowym 58

Żywot ów sera był na wyczerpaniu, więc postanowiłam wykorzystać go do pierogów ruskich. Do pierogów ugotowałam za dużo ziemniaków, więc kapusta została zmuszona do spółkowania z kopytkami. Od dawna chciałam także zapiec kopytka w sosie pomidorowym. I tak powstał pomysł na zrobienie kopytek pieczonych z młodą kapustą w sosie pomidorowym. My trochę marudził, że smakuje(...)bigosem (którego nie lubi), zjadł jednak trzy z czterech porcji, więc nie wiem o co mu tak naprawdę chodziło. Takie kopytka na 100% zapiekę jeszcze z innymi sosami, to jest naprawdę genialne.   Składniki: kopytka pół młodej kapusty 400 ml passaty pomidorowej 1 cebula pół pęczka koperku garść startego sera długodojrzewającego (ja użyłam sera bursztyn) sól pieprz olej

Kardamonovy
Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie 74

Kopytka ruskie to nic innego jak tradycyjnego kopytka, ale z dodatkiem sera białego. Wychodzą bardzo delikatne, mięciutkie i pyszne. Można je podawać jako samodzielne danie, z omastą z cebuli lub boczku, na słodko ze śmietaną i cukrem albo z sosem pieczeniowym czy pieczarkowym, a także jako dodatek do jakiejś pieczeni lub gulaszu. Kopytka z serem jest(...)bardzo tania potrawa, prosta do zrobienia, choć nieco pracochłonna.   Składniki na kopytka ruskie (około 4 porcje): 1 kg ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 80 g mąki (pół szklanki) sól   Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i podstawiamy do przestygnięcia. Ser i ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa. Można też ziemniaki

e-PrzepisyKulinarne
Kopytka pszenno - kukurydziane z serem feta 99

przygotowuję. Zwłaszcza często robię kopytka lub temu podobne kluski, bo mój synek bardzo je lubi. Moja ciekawość kulinarna jest jednak spora i często modyfikuję tradycyjne przepisy. Tym razem kopytka zrobiłam z dodatkiem mąki kukurydzianej i sera feta. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g ugotowanych ziemniaków ok. 100g sera feta 2 jajka 1szkl. mąki pszennej 1szkl. mąki(...)dodatkowo podsypać mąką pszenną. Ciasto uformowałam w wałek i pokroiłam go na kilka grubszych plastrów. Następnie każdy plaster uformowałam w długi i cienki wałeczek i pokroiłam na ukośne kluseczki/kopytka. Kopytka odkładałam na drewnianą deskę wysypaną mąką. W dużym garnku zagotowałam wodę. Osoliłam ją i wrzuciłam kluski. Kluski gotowałam jakieś 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, a następnie łyżką

Waniliowe Improwizacje
Kopytka z cukrem i malinami 107

Kopytka na słono czy na słodko? Z wody czy podsmażone na patelni? Moje dzieci uwielbiają kluski na słodko i Kopytka z cukrem i malinami to moja odpowiedź na ich zachciankę a przy okazji inspiracja dla was na super obiad lub kolację. PRZEPIS NA KOPYTKA Z CUKREM I MALINAMI Składniki na kopytka z cukrem i malinami(...)ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al. ok 250g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków) 1 jajko sól nasło cukier trzcinowy maliny Jak zrobić kopytka z cukrem i malinami: Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich jajko, szczyptę soli i mąkę – wyrabiamy ciasto. Ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków – będziemy potrzebować jej tyle by ciasto pozostało bardzo

Dorota Smakuje
Kopytka – przepis 147

Przepis na tradycyjne, polskie kluski ziemniaczane kopytka. Kopytka możemy zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostaną nam z obiadu, ale pyszne wychodzą z ziemniaków wcześniej upieczonych. Kopytka pyszne są solo albo podane w sosie pieczarkowym. PRZEPIS NA KOPYTKA Składniki na kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al. ok 250g mąki pszennej (ilość mąki(...)zależy od wilgotności ziemniaków) 1 jajko sól Jak zrobić kopytka: Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich jajko, szczyptę soli i mąkę – wyrabiamy ciasto. Ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków – będziemy potrzebować jej tyle by ciasto pozostało bardzo miękkie ale dało się już formować. Rękami oprószonymi mąką formujemy wałki o grubości 1,5cm i kroimy je na plastry

Dorota Smakuje
Kopytka z buraków i kaszy jaglanej 109

obranych 150 g kaszy jaglanej 400 g wody 50 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 20 g orzechów włoskich sól i pieprz do smaku szczypta tymianku Thermomix przepisy. Kopytka z buraków i kaszy jaglanej Wykonanie: Do naczynia Thermomix wsypujemy orzechy. Miksujemy czas 20s/obr.8. Orzechy przesypujemy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix wlewamy wodę. Wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy czas(...)ściankach naczynia, zgarniamy za pomocą kopystki i miksujemy ponownie czas 10s/obr.8. Dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy czas 10s/obr.6. Masa będzie lepiąca. Masę przekładamy na blat posypany mąką. Formujemy kopytka. Jeżeli masa będzie się kleiła przed każdym formowaniem oprószmy ręce mąką lub nasmarujmy lekko oliwą. Kopytka wrzucamy na wrzątek. Jeżeli kopytka wypłyną na powierzchnię od tego czasu gotujemy

Themo przepisy
Mięciutkie kopytka – świetny obiad dla całej rodziny 286

Kopytka to doskonała potrawa, którą możemy nakarmić całą rodzinę. Świetnie sprawdzą się one zarówno jako dodatek do obiadu, jak słodki deser. W przygotowaniu kopytek najważniejsze są proporcje. Mąki nie może być zbyt dużo, bo nasze kluseczki wyjdą twarde. Cały szkopuł tkwi w ziemniakach. W zależności od odmiany będą one wymagały więcej lub mniej mąki. 1 kg ziemniaków (można(...)wyrabiając ciasto. Powinno ono być elastyczne i nie zbyt klejące. Podczas cięcia ciasto nie powinno się ciągnąć za nożem. Z ciasta formujemy wałeczki, a następnie kroimy je po skosie. Kopytka powinny mieć grubość ok. 2 cm. Gotowe kopytka wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju. Gotujemy je 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe. Kopytka

Dieta bez mleka
przepyszne kopytka gryczane 176

wersji klasycznej, czasami w formie racuchów na słodko i obie te wersje uwielbiam do dziś. Jeżeli musiałbym się zdecydować na jeden z nich to po ogromnym namyśle wybrałbym klasyczne kopytka, podsmażone na rumiano z idealnie chrupiącą skórką. Niewiele jest tak pysznych i prostych w przygotowaniu dań, które są dla mnie w stanie z nimi konkurować. Co więcej kopytka(...)niczym nie ustępują tym pszennym, a moim zdaniem dodatek mąki gryczanej jeszcze ich smak wzbogaca. Tak więc, jeżeli z Twojego obiadu ponownie zostało trochę ziemniaków i masz ochotę na kopytka ziemniaczane koniecznie sprawdź ten przepis. Składniki: ugotowane ziemniaki (w dowolnej ilości, jaka pozostała z obiadu), mąka gryczana (w zależności od ilości ziemniaków, około 1/4 ilości ziemniaków- patrz przygotowanie), odrobina

Gar Zdrowia
Kopytka 171

Kopytka bez dodatku jajka ze smażoną cebulką Co zrobić z reszty ziemniaków z poprzedniego obiadu? Na przykład kopytka. Jeśli ziemniaków zostało zbyt mało, zawsze można jeszcze dogotować.  Dzisiaj przepis na kopytka wegańskie, zawsze robiłam z jajkiem ale tym razem chciałam zobaczyć jak wyjdą bez niego. I wiecie co wam powiem, o wiele lepsze. Jajko jest(...)ogóle nie potrzebne, a po co marnować jajka, skoro w tym daniu są na prawdę zbędne? :) Przepis na kopytka jest bardzo prosty, z małą ilością produktów, a są na prawdę smaczne, ja bardzo lubię również odsmażane następnego dnia. :) Przepis:  (90 kopytek) Składniki: 1 kg ziemniaków około 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól

Mój pomysł na
Kopytka ze szpinakiem 152

pomagałam, więc co nie co wiedziałam. Ziemniaki z mąką połączyłam, jajka wbiłam i cisto wyrabiałam, aż wypieki na policzkach miałam. Mąki ciągle dosypywałam bo dużo przygotowanej obok miałam. Potem kopytka z ciasta zrolowałam i satysfakcje miałam, że mi się udały chociaż idealnego kształtu nie miały. Ale jak je babcia ugotowała, to z wrażenia oniemiała. No cóż trochę twarde się(...)stały, bo mąki za dużo w sobie miały. Siostra do tej pory mi to przypomina i teraz z tego, śmieję się i rodzina…..”pamiętasz jak kopytka zrobiłaś, jak widelec się w nie wbiło, to stał, bo były tak twarde, że nawet zwierzęta jeść ich nie chciały…” Ponad 30 lat minęło od moich początków z gotowaniem i teraz

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania