Wcale nie zostały mi ziemniaki z poprzedniego dnia , oj nie. Ugotowałam specjalnie , poczekałam aż przestygną i zmieliłam je. Tak powstały kopytka . Składniki na kopytka: ziemniaki 1 kg jajo mąka pszenna ( na oko sypie tyle , aż powstanie zwarta kula ) Składniki na sos szpinak - owo serowy : Szpinak rozdrobniony 1 paczuszka ser gouda(...)czosnkowy 200 g sól i pieprz do smaku Wykonanie kopytek : Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w ćwiartki . Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie koło 40 minut. Po ugotowaniu przekładamy do miski i stygną koło 20 minut. Mielimy ziemniaki i przekładamy na mate sylikonową . Wbijamy jajo i dodajemy mąkę . Zagniatamy ciasto raz dwa . Ciasto dzielimy na parę mniejszych kulek
Różowa kuchniakluchami, które w naszym domu są niemal wielbione i padło na kopytka. Przejrzałam kilka przepisów, i jak zwykle zaryzykowałam z własnym, bez jajek, tym razem jeszcze dodatkowo... Zielone kopytka z kaszy jaglanej – jaglanello kopytczello is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłolubi kopytek? Lubią i dzieci i dorośli:) Gotowane i podsmażane. Solo :) i z sosem (np. pieczarkowym) lub mięsem ( bitki(...)wieprzowe , polędwiczki z pieczarkami ). Na słodko? A czemu nie :) Poza tym kopytka to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie. Nie wyrzucajmy ich. Biegnijmy robić kopytka! Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej + mąką do podsypania blatu 1 jajko sól (jeśli ziemniaki były wcześniej solone, do obiadu, to nie przesadzajmy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjajkiem na ciasto wyrobione, na paski pokrojone, w wodzie ugotowane, na pesto bazyliowym podgrzane, serem oprószone, pieprzem doprawione, jest propozycją dania jarskiego dla Ciebie koleżanko i kolego :) Składniki: kopytka: 400 g ugotowanych ziemniaków, 150 g mąki pszennej, 1 łyżka kaszy manny, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, pesto z bazyli: 2 garście świeżej bazylii, 6 zielonych oliwek bez pestek(...)całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, ok. 1-2 łyżki soku z cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kopytka: Ziemniaki ugniatamy i studzimy, dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajko, wyrabiamy na jednolite ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formułujemy wałki, kroimy na długie paski i wrzucamy na osoloną wrząca
Moniki SmakołykiAleż dzisiaj słonecznie!!! pięknie i wiosennie! a u nas w azylu sajgon, mycie okien, gra na cymbałkach, i chocki klocki Myszka Mickey... a ja działam w
Dzieje kuchennej WiewióryTradycyjne polskie kopytka z aksamitnym sosem ze śmietanki i suszonych pomidorów. Z odrobiną soku z cytryny i orzeszkami pinii. Świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Będzie też ekspresowo, jeśli przygotujecie kopytka z wyprzedzeniem lub użyjecie dobrych kopytek sklepowych. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1/2 porcji KOPYTEK z przepisu podstawowego lub GNOCCHI z ricottą(...)przez 2-3 minuty. Dolewamy śmietankę i doprawiamy do smaku. Zagotowujemy, redukujemy płomień do minimalnego i dodajemy sok z cytryny (można dodawać stopniowo, do smaku). Dodajemy kopytka i natkę pietruszki. Podgrzewamy 1 minutę. Gdyby sos był za gęsty można dodać więcej śmietanki lub/i wody. Przed podaniem posypujemy piniolami i skórką otartą z cytryny
cool and mintyTradycyjne kopytka urozmaicone i podane inaczej. Smak? Pokochacie jak ja! Co nam trzeba? 400 g puree z dyni 6 dużych ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 200 g mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli po 1/4 łyżeczki curry i kurkumy sos : kostka masła, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka ziół prowansalskich(...)kurkumę i wymieszaj na jednolite ciasto-jak się lepi-dodaj mąki. Ciasto wyłóż na stolnicę lub deskę oprószoną mąką. Z ciasta uformuj wałek i wykrawaj z niego ukośne kawałki – kopytka – takie na 2-3 cm. Aby lepiej się kroiło i wałkowało raz po raz podsypuj mąką. Gotujemy wodę z odrobiną soli i oleju i wrzucamy kopytka partiami
LatosiowydomKopytka z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym Lubicie proste i szybkie obiady? Tuż przed wyjazdem na urlop podałam rodzinie kopytka z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym. Proste i pyszne dania, które zniknęło z talerzy w mgnieniu oka Jeśli szukacie innych prostych pomysłów na obiad, to polecam Wam również: Łazanki z młodą i kiszoną kapustą Pulpeciki(...)średnich pieczarek przyprawa gyros do oprószenia mięsa 0,5 szklanki śmietany 30% sól i pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki mały kawałek pora (biała część) porcja domowych kopytek (mam zawsze zamrożonych kilka woreczków ;)) Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy. Chwilę smażymy, lekko doprawiając solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Dodajemy niewielką ilość tłuszczu. Wkładamy pokrojone mięso, oprószamy
Słodkie okruszkiśmietanę i dusić co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem i dodać natkę pietruszki. Poniżej przedstawiam film jak przygotować kopytka. Składniki na kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków 30 dag mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 1 łyżka oleju Wykonanie : Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Zrobić na środku wgłębienie(...)którego wlać roztrzepane jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za dużo bo kopytka po ugotowaniu będą twarde. Na stolnicy posypanej mąka toczyć wałeczki o grubości ok 2 cm, lekko spłaszczyć i kroić ukośnie. W garnku osoloną wodę doprowadzić do wrzenia, wlać łyżkę oleju. Wrzucać i gotować aż wypłyną
Pomysłowa kuchniaKopytka z kaszy jaglanej Kopytka jaglane w smaku bardzo przypominają te zwykłe, klasyczne kluski ziemniaczane, jednak ten przepis jest świetnym sposobem na przemycenie zdrowej kaszy jaglanej do naszego obiadu. Z podanej porcji wychodzi dość duża miska klusek, która spokojnie powinna wystarczyć na obiad dla 4 osób. Kopytka jaglane można jeść na słodko np. z jogurtem i cukrem(...)masy dodajemy mąki oraz jajko i szybko wyrabiamy ciasto *** *** Na podsypanym mąką blacie formujemy wałeczki z ciasta i kroimy kluski *** *** W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli oraz oleju. Kopytka wkładamy partiami do wrzątku i gotujemy przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia *** *** Kluski podajemy na ciepło prosto z wody lub odsmażone *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE
Blog z Apetytemmiał taką ochotę, na robienie, to ja jak najbardziej za ha ha :-). Do recenzji dostałam najnowszą książkę Tomasza Jakubiaka (recenzja niedługo), mąż przeglądając trafił na jego pomarańczowe kopytka. Zrobił po swojemu, bo niestety mącznych ziemniaków nie mieliśmy, ale dodał do ciasta soku z pomarańczy i później kopytka gotowaliśmy również w soku rozcieńczonym z wodą. Wyszły bardzo delikatne, smak(...)dajemy na dwie szklanki soku 4 szklanki wody. U nas garnek był duży więc odpowiednio porcje soku i wody zwiększyliśmy. Wodę z sokiem doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy delikatnie nasze kopytka. Możemy delikatnie przemieszać drewnianą łyżką, jak wypłyną na wierzch to gotujemy jeszcze z 1 minutę i wyjmujemy. U mnie do garnka w którym było roztopione masło. Przekładamy na talerz
kruche babeczkipuszce) przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz, czosnek w proszku ponadto: ok. 5 liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, ostra papryka w proszku olej do smażenia Kopytka: 500 g ziemniaków (już po obraniu) 150 g mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej duże jajk o szczypta soli Kopytka z Gulaszem Węgierskim - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę(...)wymieszanej z niewielka ilością zimnej wody i gotujemy do zgęstnienia. Do gulaszu możemy również dodać ok. łyżkę koncentratu pomidorowego dla podkreślenia barwy, ale nie jest to koniecznie. Kopytka: Ziem niaki gotujemy w osol onej wodzie do miękkości - odcedzamy i studzimy. Następnie ziemniaki przeciskamy przez pra s kę lub ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy
Słodka StronaJeszcze przed moją chorobą, pewien Pan poprosił mnie o przepis na kopytka. Podobno nigdy nie zawiódł się na moich propozycjach, dlatego teraz stanęło na tej potrawie. Kopytka niby proste kluski, a jednak ile kucharek tyle przepisów, metod, sposobów wykonania. Pan miał jeden warunek.....żadne sosy, żadne skwarki. kg ugotowanych ziemniaków 250 g mąki pszennej jajko(...)mąka do podsypania Oraz: 2 łyżki masła 10 pieczarek szczypta soli Ziemniaki najlepiej jak są z poprzedniego dnia, a więc najlepiej sobie dziś przy obiedzie zaplanować, że jutro zrobimy kopytka. Takie ziemniaki mają czas odparować i dobrze ostygnąć, są wówczas dużo bardziej skore do współpracy. A więc takie ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę
Dieta moja pasja