parę ugotowanych ziemniaków, a jak wiadomo, nic się nie może zmarnować. Kolejny raz, coś mi w głowie świta, przeszłościowo. I chyba znowu wiąże się to z moją babcią. Ugotowane kopytka, przekrojone wzdłuż i smażone na żeliwnej patelni. Właśnie to: krojone wzdłuż, najbardziej pozostało mi w pamięci. Postanowiłam zrobić tak samo. Składniki: 1 kg ziemniaków około 2 szklanek mąki(...)gotujemy do miękkości (ja użyłam gotowanych dzień wcześniej). Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy, dodajemy jajko i mąkę. Ilość mąki ciężko ustalić, ziemniaki przecież różnie się zachowują. Ciasto na kopytka musi być na tyle mączne, żeby można było bez problemu uformować z niego długi wałek. Nie przesadzajcie jednak z ilością mąki, lepiej solidniej posypać stolnicę, niż pakować całą mąkę
Kardamonovypójściu na łatwiznę jeśli efekt jest tak pyszny, słodki i zachęcający, że zostaje tylko słuchanie zachwyconych mruczeń jedzących te pyszności. Wypróbujcie koniecznie! Składniki (na 2 duże porcje): opakowanie gotowych kopytek – 500g 500g dojrzałych śliwek 2 łyżki cukru lub do smaku szczypta cynamonu Na kruszonkę: 3 łyżki bułki tartej pół szklanki dowolnych mielonych orzechów – użyłam mieszanki włoskich oraz(...)mieszając delikatnie od czasu do czasu, aż puszczą sok i lekko zmiękną, ale dalej pozostaną w całości – około 5-7 minut. W międzyczasie wstawiamy wodę do podgrzania kopytek, aby była już pod ręką. Możemy ją delikatnie osolić. Ubijamy także dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę – do tego dania lubię jak nie jest ubita całkowicie na sztywno. Przygotowujemy
Smaczna StronaKopytka cukiniowe! Idealny pomysł na "przemycenie" większej ilości warzyw do diety 🤤 w przepysznej formie! Wychodzą bardzo delikatne 😍 a podane jak u mnie z parmezanem, masłem i świeżo mielonym pieprzem to poezja. Składniki na 4-5 porcji: ok. 1kg ziemniaków 2 jajka (lub wcale) 1 cukinia ok. 3 szkl. mąki pszennej Sól Masło do oblania Przygotowanie : Ziemniaki obieramy i gotujemy(...)soli. Ziemniaki łączymy z mąką, startą cukinią i jajkami. Ugniatamy wszystkie składniki. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Odrywamy mniejsze kawałki, robimy ruloniki (podsypujemy mąką) i wykrawamy pod ukosem kopytka. Wrzucamy do wody (partiami). Gdy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze ok. 2 min (najlepiej wyciągnąć jedno na talerz i spróbować czy jest miękkie). Kopytka podajemy polane
CzarnawisienkaKopytka to bardzo proste i bardzo smaczne danie z gotowanych ziemniaków. Jeśli pozostały ci ziemniaki z obiadu koniecznie wypróbuj przepis na kopytka z ziemniaków. Kopytka kojarzą mi się ze smakami dzieciństwa, mama często gotowała Artykuł Kopytka z ziemniaków – podstawowy przepis pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Domowe kopytka to dla mnie coś w rodzaju włoskich gnocchi, z tym że w innym kształcie i z inną okrasą. Ja uwielbiam je po prostu jako samodzielne danie, z dodatkiem boczku i cebulki, ale z powodzeniem sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych zamiast na przykład ryżu, czy ziemniaków w tradycyjnej postaci. SKŁADNIKI: (4-5 porcji(...)osolonej wodzie do miękkości. Przecedzić i całkowicie ostudzić. Następnie przeciskamy przez praskę do dużej miski. Robimy wgłębienie i wbijamy jajka i dodajemy mąkę (mąki można dodać mniej, wtedy kopytka będą delikatniejsze) . Całość ugniatamy w misce lub na stolnicy podsypując mąką. Z ciasta formułować wałeczki o średnicy około 2 cm, lekko je spłaszczyć i kroić ukośnie na kawałki
Calzonella.comKopytka, kluski albo leniwe, każdy jakąś nazwę dla nich ma. Nawet mój Niejadek, który w przedszkolu zjada praktycznie albo kaszę albo suche ziemniaki (nie daj, żeby ktoś nieopatrznie sypnął na nie koperek albo polał jakiś sos, bo wtedy to już w ogóle wróci do domu całkiem głodny). I tak, któregoś dnia mój Niejadek wrócił z przedszkola i na pytanie(...)było na obiad, odpowiedział: "kopyta konia" :D ...czyli kopytka z sosem malinowym. A skoro mój Niejadek to zjadł, i to z dokładką!, to matka od razu postanowiła zrobić takie coś w domu. I zjadł :D Kopytka w sosie malinowym Składniki: Kluski 1) 250 g ugotowanych ziemniaków
Na kulinarnym poligoniebeztroskie dzieciństwo. Lato, ukrop nie tylko na dworze, także w kuchni, gdzie na piecu przygotowywało się obiady. Ta magia babcinych potraw często przemycana jest w naszej kuchni. Składniki: Kopytka: 500 g ziemniaków 4 łyżki oleju 4 szalotki 1 jajko 200 g mąki sól Kapusta: 1/2 małej główki białej kapusty 1 marchew 1 łyżka masła 100 ml bulionu(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kopytka: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę. W masie ziemniaczanej robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy mąkę i szybko zagniatamy. Tworzymy 3 cienkie wałeczki, kroimy
R'n'G Kitchenmleka olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania miód do polania (opcjonalnie) Jak przygotować Tawa tawas ? Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy jak na pierogi czy kopytka. Ja robiłam wszystko ręcznie w misce i to zajęło mi 5 minut. Ale można ciasto wyrobić hakiem robota do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być elastyczne(...)kleić się do dłoni. Z ciasta formujemy wałeczki jak na kopytka, które następnie lekko spłaszczamy i kroimy po skosie na niewielkie romby (około 3 cm tak jak kopytka). Smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się z każdej strony. Te pączki same się obracają na drugą stronę, więc nie ma obawy że się spalą. Pilnujcie tylko smażenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobiad. Lubimy je wszyscy i dorośli i dzieci. Dlatego gdy zostaje ziemniaków z obiadu, robię takie właśnie kluseczki. Jeśli natomiast tych ziemniaków nie jest wystarczająco dużo, wtedy można zrobić kopytka z dodatkiem np. kaszy jaglanej. I takie właśnie kopytka ziemniaczano - jaglane zrobiłam dziś na obiad. Można je podać z białym serem, sosem pieczarkowym lub mięsnym, lub na słodko(...)maszynce do mięsa. Dodałam jajka, sól oraz obie mąki i zagniotłam ciasto. Ciasto pokroiłam na kilka części. Każdą część formowałam w wałeczek i kroiłam w ukośne kluseczki jak kopytka. W dużym garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam kluseczki. Gotowałam je ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, a następnie wyłowiłam łyżką cedzakową i wyłożyłam na półmisek
Waniliowe Improwizacjesosu, wymieszaj. Całość wyłóż na talerze. Wedle uznania – dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego ! Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z winem Składniki (2 porcje): 500 g ugotowanych kopytek 200 g kurek 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku 100 – 120 ml śmietany kremówki 1/4 szklanki białego wina masło + oliwa z oliwek (do smażenia) suszony tymianek, sól, świeżo zmielony(...)minut, dodaj posiekaną natkę pietruszki (odłóż 1 łyżkę natki pietruszki do posypania na końcu). W razie potrzeby – dopraw ponownie. Na drugiej patelni rozgrzej 2 czubate łyżki masła i podsmaż kopytka. Smaż do momentu aż się ładnie przypieką z każdej strony. Podsmażone kopytka wyłóż na talerze. Dodaj kurki wraz z sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego ! Kurki smażone
Moja pasja smakuKopytka to danie, które jest bardzo uniwersalne. Można(...)jeść z cebulką i skwarkami, można obsmażyć, albo polać sosem pieczarkowym i podać z surówką. Każda z tych wersji jest uwielbiana w naszym domu a przepis na tradycyjne kopytka od babci sprawdza się zawsze
Prosty przepis nawody do kaszy przez ok. 17-20 min. Ostudzoną kaszę dobrze zblendować i zagnieść ciasto z mąką i jajkiem. Podzielić na części, uformować rulony i pokroić na kopytka. Kopytka gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 min od czasu wypłynięcia. Podawać np. ze smażoną cebulką, pieczarkami i cukinią. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami(...)pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Kopytka z kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina
Mrs. Endorfinasosu, wymieszaj. Całość wyłóż na talerze. Wedle uznania – dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego ! Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z winem Składniki (2 porcje): 500 g ugotowanych kopytek 200 g kurek 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku 100 – 120 ml śmietany kremówki 1/4 szklanki białego wina masło + oliwa z oliwek (do smażenia) suszony tymianek, sól, świeżo zmielony(...)minut, dodaj posiekaną natkę pietruszki (odłóż 1 łyżkę natki pietruszki do posypania na końcu). W razie potrzeby – dopraw ponownie. Na drugiej patelni rozgrzej 2 czubate łyżki masła i podsmaż kopytka. Smaż do momentu aż się ładnie przypieką z każdej strony. Podsmażone kopytka wyłóż na talerze. Dodaj kurki wraz z sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego ! Kurki smażone
Moja pasja smakuzakryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni. Piec 30 minut, następnie odkryć i piec około 20 minut. Skropić sokiem z cytryny i podawać z ugotowanym makaronem. Kopytka w sosie pomidorowym z cheddarem, 2-3 porcje kopytka: * 1/2 kg ugotowanych ziemniaków * około 1 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * szczypta soli sos pomidorowy: * 400 g Passaty pomidorowej(...)dosypać mąki. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części i z każdej z nich zrobić wałek, lekko spłaszczyć i pokroić. Gotować partiami, w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kopytka gotowe tuż po wypłynięciu na wierzch. Podawać z sosem pomidorowym i startym cheddarem. Wpis powstał przy współpracy z marką Łowicz oraz Lubella
Kraina Miodem Płynąca