Kopytka Kopytka - to też słodkie? A czemu nie, mimo, że są przepyszne z gulaszem, to polane masełkiem zasmażonym z bułka tartą i posypane cukrem pudrem są równie dobre, szczególnie dla tych, co lubią słodkie dania. A można je przygotować np. na kolację, jeśli po obiedzie zostały wam ugotowane ziemniaki. Składniki: (Na około 13 sztuk) 500 g ugotowanych ziemniaków (lekko osolonych) 1 łyżka masła 100 g mąki pszennej + do podsypania 1 jajko Dodatkowo: 2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej cukier... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...