Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością. Niby się stuka i odrywa małe kawałeczki skorupki, lecz często zdarza się, że odrywamy nawet kawałki jajka. Nic nie daje ostrożne obieranie. By szybko obrać jajko trzeba je odpowiednio ugotować lub po prostu wykazać się odrobiną sprytu. Nie każde obrane przez nas jajko ładnie się prezentuje. Co zrobić by było one gładkie i bez żadnych pęknięć?
Gdy jajka kupuje się od kogoś znajomego, kto akurat ma gospodarstwo, warto spytać czy są to jajka świeżo zebrane. Te prosto od kury bardzo ciężko się obiera, dlatego najlepiej jest je zostawić na kilka dni, by poleżały. Nie mogą one być po prostu zbyt świeże.
Podczas gotowania należy je zalewać chłodnawą wodą a nie wrzucać bezpośrednio na wrzątek, gdyż poskutkuje to natychmiastowym popękaniem jajek. W przypadku gdy już takowe pęknie, warto dodać odrobinę soli, gdyż wtedy nie będzie ono całkowicie pokryte wodą.
Po procesie gotowania trzeba je natychmiast schłodzić, wtedy skorupka bardzo łatwo odchodzi od jajka. Dlatego najlepiej zalać je zimną wodą z kranu i zostawić na chwile. Niestety niektóre udaje się obrać bezproblemowo a niektóre znowu wyglądają niezbyt estetycznie. Dlatego warto zastosować poniższą metodę.
Po pierwsze, wkładamy jajka ostrożnie do garnka i zalewamy wodą, tak by znajdowały się pod jej powierzchnia. Następnie dodajemy dwie łyżeczki soli. Podpalamy palnik i w momencie gdy woda zacznie wrzeć, przekładamy garnek na niższy ogień, nakładamy pokrywkę i gotujemy przez około 10-15 minut. Przygotowujemy miseczkę z lodem i zimną wodą. Do tak przygotowanej kąpieli wrzucamy jajka i zostawiamy aż ostygną czyli na około 10 minut. Po wszystkim, skorupkę jajka dokładnie obstukujemy i obieranie powinno być bezproblemowe.
Ale wówczas jaka stają się niemal bezwartościowe,max.czas gotowania nie może przekroczyć 4 min.aby zachowały wszystkie swoje drogocenne właściwości!