Poniżej przedstawiony zostaje przepis na idealny biszkopt, które jest jednym z najdelikatniejszych ciast. Jest to fundament wszelkich tortów, ciastek lub rolad. Nasz organizm lekko go trawi, lecz jest wysokokaloryczny.
Podstawowymi składnikami biszkoptu są cukier, jaja i mąka. Jako spulchniacz używamy tylko powietrza i nic więcej. Produkty powinny być zawsze świeże i dobrej jakości. W przypadku jaj muszą one być zimne, natomiast mąka powinna być typ 650, gdyż ma ona obniżoną zawartość glutenu. Drobny dodatek w postaci mąki ziemniaczanej, również obniży poziom glutenu. Natomiast cukier powinien być drobnokrystaliczny.
Wyróżnia się kilka sposobów na perfekcyjny biszkopt. Sposób na zimno, gdy oddziela się jajka od białek, które następnie ubija się na sztywną pianę w międzyczasie dodając cukier. Po powstaniu piany, dalej się ubija i dodaje po jednym żółtku a na sam koniec wsypuje przesiana mąkę.
Drugi sposób, również na zimno, polega na osobnym ucieraniu żółtek z cukrem na masę a oddzielone białka ubija się na pianę. Następnie do żółtek partiami dodaje się powstałą pianę oraz przesianą mąkę.
Metoda na ciepło, do miski wbijamy jaja bez rozdzielania ich na żółtka i białko oraz w międzyczasie dodajemy cukier. Powstałą masę ustawia się na garnku z wrzącą wodą i dalej ubija się masę. Trzeba być bardzo czujnym, gdyż całość może się przegrzać a jajka ściąć. Na sam koniec ściąga się z garnka, po ochłodzeniu dalej się ubija i na sam koniec wsypuje się przesianą mąkę.
Należy pamiętać, że powietrze jest spulchniaczem naszego biszkoptu, dlatego należy go wprowadzić jak najwięcej. Dostarczamy je podczas przesiewania mąki lub też ubijania masy jajecznej. Gdy już mamy puszystą masę, przekładamy ją na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pod żadnym pozorem nie wolno otwierać piekarnika w czasie pieczenia, gdyż biszkopt może opaść.
Jaja wbijamy do miski i stopniowo dodajemy cukier. Całość ustawiamy na garnku z wrzącą wodą i ubijamy aż powstanie biała masa. Ściągamy michę z ognia i ostudzamy. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na wysmarowaną blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i pieczemy około 30 minut.