Jak zrobić idealne naleśniki?

Na temat pochodzenia naleśników i tego skąd się wywodzą nie ma jednoznacznych informacji, prawdopodobnie już w starożytności były przyrządzane podobno w Chinach i Europie. Według Włochów pochodzą z Florencji, gdzie Katarzyna Medycejska sprowadziła je wprost z Francji. Tyle ile osób, tyle istnieje form podania, można je posypać cukrem pudrem, sosem, z bitą śmietaną i owocami lub po prostu zrobić krokiety z mięsem lub szpinakiem. Pole popisu w tej dziedzinie jest dowolne, wszystko w szczególności zależy od ciasta.

Wartość energetyczna naleśników wynosi około 227 kcal/100g produktu. Znajduje się w nich 10g tłuszczu (2,1g nasyconych; 4,4g wielonasyconych i 2,5g jednonienasyconych), 59mg cholesterolu, 132mg Potasu, 439mg sodu, 28g wszelkich węglowodanów oraz około 6g białka. Znajdują się w nich również śladowe ilości witamin.

Przepis na idealne naleśniki:

  • 2 jajka
  • 120-130g mąki
  • szklanka mleka
  • sól
  • olej do smażenia
  • gdy mają to być naleśniki na słodko to wtedy cukier waniliowy lub zwykły
  • ½ szklanki wody mineralnej gazowanej
  • czubata łyżka masła

Rozpoczynamy od miksowania samych jajek z dodatkiem soli, potem w następującej kolejności dodajemy składniki – mleko, stopione masło i na samym końcu mąka i olej. Ciasto odstawiamy mniej więcej na 30 minut i nie ruszamy go w tym czasie. Na patelni rozgrzewamy olej, można go rozprowadzić po patelni. Wodę gazowaną wlewamy do ciasta przed smażeniem i następnie nalewamy ciasto na patelni i rozprowadzamy w zależności od tego jak cienkie naleśniki chcemy mieć. Smażymy do pojawienia się bąbelków, przewracamy, ściągamy i gotowe!

W przypadku, gdy ciasto okaże się za gęste dolewamy wtedy trochę wody. Powinno być trochę lejące. Pierwszy naleśnik wymaga jedynie oleju na patelni, a następne już nie, gdyż olej dodano do ciasta. Patelnia powinna być równomiernie nagrzana, gdyż zapobiega to przypalaniu się go w niektórych miejscach.

Poniżej macie również przepis na amerykańskie placuszki:

  • Przepis na idealne, pulchne amerykańskie naleśniki (Pancakes)
  • 150g mąki pszennej
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 225ml mleka
  • jajko
  • olej lub masło do smażenia
  • 1,5 łyżki stopionego masła

Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy mleko, jajko i stopione masło a następnie całość dokładnie miksujemy, by nie było grudek. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło i wlewamy tyle ciasta by były one wystarczająco grube. Smażymy tak długo jak pojawią się bąbelki. Nie powinno się korzystać ze zbyt dużej patelni, gdyż wtedy mogą się nie udać.

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.