Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta oczyszczająca warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń. Organizm nie otrzymuje energii z zewnątrz, dlatego zużywa zgromadzone zapasy, czyli tkankę tłuszczową. W zamyśle organizm ma usuwać wszystkie uszkodzone komórki tłuszczowe i nie tylko. Nie powinna ona trwać dłużej niż 6 tygodni.

Dieta, w której przez pierwszy okres spożywa się warzywa o niskiej zawartości skrobi (seler, buraki, marchewki, rzodkiewki), cebulowe (por, czosnek, cebula), liściaste (kapusta, brokuł, kalafior) lub dyniowate (cukinia, ogórki, dynia). Dodatkowo można do diety dołączyć owoce niskocukrowe, czyli grejpfruty, cytryny, jabłka oraz śladowe ilości jagód. W szczególności powinno spożywać się tzw. „zielone soki” z zielonych pędów roślin (seler naciowy, botwina, szczaw, szpinak, brokuł, sałata, trawa pszenicy, natka pietruszki). Zawierają one bardzo wiele bogatych składników odżywczych przez co usuwają toksyny z organizmu. Owoce i warzywa można spożywać na surowo lub w postaci zup, surówek itp. Jako napój przewiduje się duże ilości wody, herbaty owocowe, ziołowe, kompoty lub soki warzywne. W czasie diety należy wyeliminować ziemniaki, ziarna zbóż, chleb, banany, śliwki, gruszki, olej, rośliny strączkowe.

Jeżeli podczas diety przyjmuje się leki, trzeba mieć na uwadze, że w momencie gdy chcemy zrzucić zbędne kilogramy, zmienia się nasz metabolizm i zachodzi szereg zmian w organizmie, przez co pojawiają się działania uboczne leków. W szczególności trzeba ograniczyć stosowanie leków przeciwcukrzycowych (możliwe niedocukrzenie), moczopędnych, przeciwkrzepliwe (występują sińce lub krwiaki), hipotensyjne i obniżające zawartość cholesterolu (wysoka aktywność gruczołów). Podczas diety warto postawić na prostą gimnastykę, codzienne spacery.

Dieta w szczególności ma oczyścić nasz organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Zaleca się ją u osób z osłabioną odpornością, które są podatne na wszelkiego rodzaju infekcje, alergie itp. Pomaga w leczeniu schorzeń neurologicznych (zaburzenie pamięci, padaczka, choroba Parkinsona) lub choroby endokrynologiczne (zaburzenie cyklu miesiączkowego, nadmiar estrogenu lub niedoczynność tarczycy). Diety tej nie powinno się stosować w przypadku niewydolności narządów, rozwojowi choroby nowotworowej, ciąży oraz podczas karmienia, nadczynności tarczycy oraz u dziewcząt w okresie dojrzewania.

Wcześniej opisany etap, czyli spożywanie warzyw o niskiej zawartości skrobi i niskocukrowych owoców jest nazywany etapem oczyszczania organizmu. Podczas tego etapu mogą wystąpić bóle głowy, biegunka, nudności i bóle brzucha. W następnym etapie powinno się zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i w diecie powinny zawierać się w szczególności owoce i warzywa, ale także chleb razowy, orzechy, produkty mleczne, ziarna i kasze.

Podczas diety należy pamiętać, że nie wolno spożywać produktów wysoko przetworzonych. Im produkt wyżej przetworzony tym ma większą zawartość dodatków i jest niezdrowy dla naszego organizmu. Są to m.in. słodycze, żółty ser, dżem, alkohol, napoje gazowane, żywność w proszku, produkty z dużą zawartością barwnika, kawa, herbata, mięso i wszelkie produkty mięsne, produkty z białej maki oraz słone przekąski.

Przykładowy jadłospis

Śniadanie – surówka (pomidor, seler naciowy, ogórek kiszony), sok z marchwi i jabłkowy, surówka z jabłkiem i białą kapustą, herbata miętowa, gotowany burak
Obiad – duszona papryka nadziewana jarzynami, zupa ogórkowa, surówka z grejpfruta i czerwonej kapusty, kompot z jabłek, gotowany kalafior
Kolacja – herbata z róży, gotowana biała kapusta, sok pomidorowy, mus jabłkowy na ciepło i surówka z marchewek

Proponowane przepisy

Dodaj komentarz