Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu. Wyróżniamy kilka rodzajów pizzy: neapolitańska (jej receptura została zastrzeżona przez Komisję Europejską certyfikatem TSG, co czyni ją wyrobem tradycyjnym i wyrabia się ją z soli morskiej, specjalnej maki, sera mozzarella z mleka bawolego i piecze się na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem), Margherita, Margherita extra, typu Lazio, sycylijska lub biała (nie zawiera sosu pomidorowego lecz pesto lub sos na bazie mleka). Wszystkie te rodzaje pizz różnią się przede wszystkim ciastem oraz składnikami.
Warto przestrzegać kilku prostych zasad, jeżeli robisz pizzę w zaciszu domowym. Po pierwsze drożdże używane do ciasta lepiej wybierać świeże niż instant. Przechowuj je w lodówce, gdy zużyjesz połowę kostki przechowuj je w papierze. Gdy będziesz chciał użyć pozostałą połówkę, zobacz czy nie jest zepsuta. Następnie drożdże odpowiednio przygotowujemy czyli robimy tzw. zaczyn. Mieszamy je z ciepłym mlekiem, wodą (nie mogą być gorące, bo wtedy nie wyrosną) i dodajemy łyżeczkę cukru, a drożdże same wyrosną.
Do wyrabiania ciasta trzeba się odpowiednio przyłożyć, ponieważ może nie wyrosnąć w piekarniku. Czym dłużej wyrabiamy ciasto, tym lepszą konsystencję otrzymamy. Doskonałe ciasto to takie, które nie klei się do rąk a przy tym nie traci elastyczności. Wyrobione ciasto należy odstawić w ciepłe miejsce i zostawić by wyrosło na około 30 minut. Po upływie tego czasu drożdże przestaną pracować i już ciasto przestanie rosnąć.
Ciasto do pizzy powinno się wypiekać w piecu opalanym drewnem, lecz wątpię czy ktoś takowy posiada w bloku lub po prostu w domu. Jeżeli macie piekarnik z termoobiegiem nie powinno być problemu z otrzymaniem idealnej pizzy (te starsze piece też powinny podołać zadaniu). Przed włożeniem pizzy, trzeba rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W przypadku, gdy waszą ulubiona pizzą jest taka na grubym i chrupiącym spodzie, zapieczcie same ciasto w piekarniku przez około 10 minut przed nałożeniem składników.
Podstawowe pytanie – jaki jest przepis na idealne ciasto? Używamy mąki pszennej typu 500 i powinniśmy wszelkie gotowe mieszanki odstawić na bok, ponieważ zawierają zbędne dodatki w postaci spulchniaczy.
Najpierw sporządzamy zaczyn z drożdży i odstawiamy na 10 minut, po upływie czasu mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ręki i będzie elastyczne.
Po wyrobieniu ciasta, odstawiamy je w ciepłe miejsce by urosło. Gdy pieczemy pizzę na blachach, możemy je przesmarować oliwą lub wykorzystać papier do pieczenia.
Nie musimy zawsze dodawać odliczonych ilości przypraw, ponieważ każdy ma swoje indywidualne wyczucie smaku.